ВСЯКА ФОРМА НА КОЛАБОРАЦИЯ НА БСП С ГЕРБ Е НЕДОПУСТИМА

0
938

 

Евродепутатите на БСП Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с позиция във връзка с темата за съставяне на редовно правителство:

„През последните дни нарастват спекулациите за договарянето на управляващо мнозинство около ГЕРБ. Характерът на кабинета, който ще бъде предложен – експертен или на националната отговорност и спасение, или възможни други формули, е удобно прикритие за неприемлив политически компромис.

Ние, долуподписаните представители на Делегацията на българските социалисти в ЕП, заявяваме своето категорично несъгласие с всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ. В продължение на години, основната идентичност на БСП беше изградена на противопоставяне на модела, наложен от ГЕРБ. Именно това беше посоченото оправдание за участие в четворната коалиция на кабинета „Петков“. Влизане сега в дясно правителство с предварително декларирано намерение за орязване на социалните разходи би било странно политическо поведение.

Участието в подобно управление може да е важно с оглед придобиване на позиции от страна на ръководството на БСП и приближените до него хора, но със сигурност ще доведе до поредна изборна катастрофа за левицата. Влизането в безпринципна коалиция с десницата, като малък коалиционен партньор с под 9% подкрепа и едва 23 народни представители, обрича възможността за отстояване на ключови леви и социални политики.

Пътят за връщането на доверието към БСП и лявата идея в България минава през последователната битка срещу неравенствата и социалната справедливост и отстояване на демокрацията и върховенството на закона. Колаборация с десните партии в името на властта ще е пагубно за лявото, за партията и за България“.

Петър Витанов

Елена Йончева

Иво Христов

Сергей Станишев

10.05.2023

 

ЛИЧНОСТТА НА МАРИЯ ГАБРИЕЛ НЯМА ОБЩО С ПОДКРЕПАТА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО. БСП НЯМА МЯСТО В ДЕСЕН КАБИНЕТ

Личността на българския еврокомисар Мария Габриел няма общо с подкрепа за правителство. БСП няма никакво място в десен кабинет. В това беше категоричен ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред БНР.

„За десните политически сили вероятно г-жа Мария Габриел е добра кандидатура. Познаваме се, работим заедно, сътрудничим с нея, кооперативна е. Това вероятно е кандидатура, която търси да укрепи международните партньорства на България. Но личността на г-жа Мария Габриел няма общо с евентуална подкрепа за подобно правителство от страна на социалистическата партия. Не трябва да сме нито пето колело, нито смокинов лист. Може би е изкушаващо за някои хора да са министри, но това би довело до края на нашата партия“, коментира Петър Витанов предложената от ГЕРБ-СДС кандидатура за премиер с първия мандат.

Според Витанов и след тази номинация шансовете за правителство не са големи. „Застъпвам мнението, не от сега, а още от изборите, че не очаквам правителство. Разглеждам процесите, които вървят в момента, като опит на политическите партии да прехвърлят отговорността. Демонстрира се, че се полагат необходимите усилия. Но никой няма интерес да прави кабинет преди местните избори. Резултатите от местния вот дават дееспособност на партиите за 4-годишен период. Това със сигурност ще бъде калкулирано от тях“, смята той.

„Ако има предсрочни избори БСП в сегашното си състояние и с ръководство, няма потенциал за растеж. Хората, които в момента са начело на партията са се превърнали в посмешище за активните български граждани. Основният процент от избиратели са над 75 години, което не дава перспектива за бъдещето. Трябва да се сменят и хората, и политиките, за да върнем доверието“, смята още Петър Витанов.

Големият грях на ръководството на БСП е, че лишава България от нормално и голямо ляво, каза още евродепутатът. Именно за него ще се говори на организирания от Делегацията на българските социалисти „Форум за прогресивни леви решения“, който ще се проведе в петък в София.

„Искаме да покажем, че лявото може да бъде атрактивно. Че социализмът не е отживелица от 19-ти век. Да напомним, че левият прочит е в основата на справедливостта, че само той може да даде решения, които да преодоляват огромните неравенства, да води нормална битка с капитала. Да дадем практически решения на актуалните теми като климатични промени и енергиен преход. Да поставим на масата темата за данъците за богати и бедни“, коментира Петър Витанов.

10 май 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук