ЗАДАВАЩАТА СЕ КОАЛИЦИЯ ИЗГЛЕЖДА КАТО ПРЕГРЪДКА МЕЖДУ МЪРТЪВЦИ

0
319

Задаващата се коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС изглежда като прегръдка между мъртъвци. За да се легитимира тази сделка се размахва плашило – заплаха от Русия. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в Банско, където беше лектор в Международната лятна академия по лидерство на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

„Продължаваме промяната“ беше създадена като алтернатива на ГЕРБ, със задачата да разгради модела на управление. Когато се прегърнеш с този модел на управление – това е смъртоносна прегръдка. Създава се огромен политически вакуум заради дилетанщината в политиката. За да се пакетира тази коалиция, се търси враг, размахват се всевъзможни плашила. Политическото поведение на партия ГЕРБ също е нелогично и говори за други мотиви за тези действия. Подобна конструкция няма как да съществува дългосрочно, коментира Витанов. Свидетели сме на деградация на политическия процес. Партиите съществуват на база противопоставяне. Така евродепутатът отговори на въпроси на студенти за актуалната политическа ситуация в страната.

По-рано през седимицата  евродепутатът Петър Витанов коментира пред репортери записите от заседанието на НС  на ПП. „Тъжно е, че днес цяла България слуша отново записи. Направих си труда и аз да изслушам 5-часовата дискусия на  ПП. Като човек, завършил Юридическия факултет на Софийския университет, ще кажа, че думите за службите и посолствата представляват състав по Глава 1 от НК – Престъпления срещу Републиката. Като евродепутат изразявам отвращението си от опита да бъдат използвани европейски институции и чужди посолства в калните политически борби у нас. Като бивш държавен служител изразявам възмущението си от намерението „законно или незаконно“ да бъдат направени чистки в рамките на две седмици. Като ляв човек ще кажа, че най-накрая видяхме озъбеното лице на българското дясно. В името на властта „шарлатани“ и „мафиоти“ са готови да се прегърнат“, добави той в отговор на журналистически въпроси за ситуацията.

Петър Витанов даде положителни примери за  работата на българските политици. „Българските евродепутати работят много добре заедно в ЕП и това е пример как може да се прави отговорна национална политика. Искам да видя Европа по-интегрирана, защото всеки един орган, в който не участваме ни лишава от възможността да взимаме решения. Ако не сме част от Еврозоната или Шенген, ще останем в периферията“, коментира още Витанов.

„Днес в България липсва най-много справедливост. Имаме бедност, която не е характерна за Европа. Имаме изключителни неравенства. Трябва да живеем в далеч по-прогресивен и справедлив свят. Представям си страната ни по-чиста. Концентрирана в четири, пет приоритета. С друга данъчна система, която да притъпи неравенствата“, каза още той.

Участниците в дискусията коментираха предизвикателствата пред Европа и Балканите, възможностите за младите хора да са активни и да са част от взимането на важните политически решения.

2 юни  2023   г.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук