Бисери на политическата глупост-3

0
194

Професор, доктор на техническите науки. Автор е на около 160 научни публикации, от които 14 монографии в областта на системния анализ, изследване на операциите, кибернетиката, математическото моделиране. През последните 10 години основните му теоретични интереси са насочени към научните проблеми на националната сигурност.
Предлаганите цитати са подбрани за илюстрация на политическите и менталните мотиви в българското обществено пространство, които формират нагласите на големи групи хора и определят тяхното политическо поведение. Това ще подскаже каква ще бъде ориентировката при предстоящите избори и трябва ли да се подценява зомбирането и самозомбирането в предпочитането на конкретния вектор на бъдещето политическо, социално и икономическо развитие на България.
Евгений Гиндев

1. В този момент депутати от съседни маси извръщат глави към царската маса. Искат да видят как се храни монархът. “В неговите ръце приборите оживяват като четки на художник! – възкликва депутат от кръга на Панайотов. – Симеон не боде! Вместо да намушка хапката с вилица, нежно я подхваща отдолу, едва видимо я отлепва от чинията и плавно я понася към устата си! Когато царят дъвче, скулите му не помръдват. Освен това яде колкото врабче!” – завършва ласкателят.
Из рубриката “Цар и дърводелец” във в. “Сега” от 19.10.2002 г.

2. О, тези изявени интелектуалци…опитът им да се правят на политици е нелеп…Така че поетите и драматурзите да не ми се правят на политици.
Иван Костов,интервю пред в. “Труд” от 4.01.1999 г.

3. Днес, след няколко опита за модернизация, нормите на сексуалното поведение тук (в България – бел. моя) са съвсем либерални. Традиционното семейство бе унищожено от комунистите…
Ивайло Дичев,в. “24 часа” от 21.03.2000 г.

4. Докога ще продължим да размахваме идиотските конски опашки на Аспарух ? Или да съчиняваме, отчаяни от комплексите си, неоснователни претенции ?
Андрей Райчев,в. “Сега” от 29.04.2000 г.

5. По местоживеене – разкошен милиционерски термин!
Емил Кошлуков, в. “Сега” от 28.04.2000 г.

6. Моята ценностна система не ми позволява да се интересувам от парите на другите хора. Явно обаче ценностната система на някои е от времето на диктатурата на пролетариата.
Сашо Стоянов,интервю пред в. “24 часа” от 11.07.2000 г.

7. Всички хубави неща са оттогава. Това, че са ни празни хладилниците, не е в резултат на новата власт, а на 50 години комунистически тормоз. Хубаво е, че може да мислим и говорим свободно.
Гинка Андреева – биолог,в. “Монитор” от 11.11.2000 г.

8. В САЩ правят театър, у нас – култура. Заглавие във в. “24 часа”от 14.01.2001 г.

9. 3 минути е адски много време. За 3 минути една американска ракета обикаля около земното кълбо.
Георги Петканов, в. “24 часа” от 26.07.2001 г.

10. От това, което знаех за царя, и като разговарях с него, видях, че по-полезен човек за страната няма. Той е истински държавник. Симеон Втори не мисли до следващите избори, а за следващите генерации. Това е плод на особено възпитание, което може да се получи само в царска фамилия.
Александър Чирков,цитира се по в.”Сега” от 30.08.2001 г.

11. Лозунгът “Демокрация за източноевропейските страни” може би не беше много пълен. Повече капитализъм – това е моят лозунг.
Иван Костов,цитиран от в. “Дума” от 23.02.2002 г.

12. БСП…изкуствено иска да формира някакъв национален идеал, без да си дава сметка, че този идеал не може да не е по-широк, да е европейски…Нашето образование е разрушено заради 45 години комунизъм.
Амелия Личева,в. “Демокрация” от 18.06.2002 г.

13. Образованието, което е било в България преди 10 години, не е образованието, което България по това време заслужаваше…Колко от вас могат да кажат как се дефинира синус от тъп ъгъл?
Борислав Тошев,в. “Сега” от 16.11.2000 г.

14. Не може в този парламент 48 мухи от БСП да се въздържат. Как един не гласува против!
Иван Славков,по повод гласуваната в НС подкрепа на войната в Ирак,в.”Сега” от 6.03.2003 г.

15. Чистата печалба на България при ранно спиране на III и IV реактор на АЕЦ “Козлодуй” ще е 12 пъти по-голяма, отколкото ако реакторите работят.
Соломон Паси,в. “Сега” от 8.01.2003 г.

16. Какво значи шпионаж в полза на САЩ и Англия ? Те съюзници ли са ни или обратно? Има ли какво да крием от тях?
Филип Димитров в предаването по bТV “В десятката” на 5.01.2003 г.

17. С позицията си за Ирак България изпълни завета на Левски, че след като освободи нашата държава, ще освободи и други народи.
Соломон Паси,в. “Сега” от 14.04.2003 г.

18. Левицата е тръгнала към вземане на властта. И по този повод се уточняват позициите на всички, които ще осъществяват това. Всеки трябва да заеме позиция, така че нещата да вървят по-добре от това, което е досега. В това подреждане на потенциала на Коалиция за България моето място тук, в тая гарнитура, (парламента – б.м.) не се предвижда. И следователно трябва да се намери подходящата възможност за използване на моя потенциал.
Благовест Сендов, по случай назначаването му за посланик в Япония,в. “Сега” от 27.03.2003 г.

19. Европа ще ни съди, ако не пазим правата на животните.
Заглавие във в.”Сега” от 21.07.2003 г.

20. Ако мъжете не могат да учат, ще носят тухли.
Харалан Александров, във в. “Сега” от 24.07.2003 г.

21. Новият балкански тигър (България-б.м.) ще забие белградския нокът в сърцето на БСП.
Антония Първанова, във в. “Сега” от 20.08.2003 г.

22. По-добре е петролът на Ирак да се експлоатира от фирмите на Буш и Кондолиза Райс, отколкото от шантавия Саддам Хюсеин.
Божидар Димитров,в. “Сега” от 26.08.2003 г.

23. Да се твърди безочливо, че черното е бяло, беше специалитет и на Димитров, и на Червенков, и на Живков, и на Луканов, и на Лилов…Това е същността на българското ляво.
Явор Дачков, в. “Сега” от 18.09.2003 г.

24. В цялата тази царска галимация най-интересното си остава поведението на комунистите. Наблюдавам с внимание как преливат цветовете на партийната хамелеонска кожа и как се сменят интонациите на нейните бивши и настоящи водещи членове и лидери – от подканващо-овчарското “Браво, Бриго!” на Румен Овчаров и тестикула на Политбюро и настоящ партиен лидер Станишев през ту мрънкащия, ту меко опониращия, ту предлагащия просто да забравим случая президент, та чак до комсомолската бунтовност и плам на Татяна Дончева, партията не може да изгради консолидирано мнение и гръдната жаба на генералското движение яко затиска трудовата партийна гръд.
Ани Илков, в. “Седем” от 1-7.10.2003 г.

25. Истината е, че премията “Гражданска отговорност” трябва да бъде колкото един резервоар горива – 500 лв. Който не може да плати, да не си кара колата. С такива ниски цени напълно обезценихме живота.
Румен Янчев, в. “Сега” от 14.11.2003 г.

26. Да се разберем – ако на хората им тежи парното, ако им е гадно, да си купят по-евтино жилище.
Милко Ковачев,в. “Сега” от 28.11.2003 г.

27. За обикновените хора влизането ни в ЕС се свързва с по-добър живот, с повече красота, с повече радост, с повече въображение, с повече надежда, с повече изтънченост, с повече чувственост. А това са най-важните символи на поезията.
Димитър Цонев,правителствен говорител,в. “Сега” от 6.12.2003 г.

28. Народът не е дозрял, за да се допитват до него по толкова важни въпроси. Това е опасна игра на демокрация.
Ахмед Доган, цитиран по в. “Сега” от 28.01.2004 г.

29. Каузата, така както аз я разбирам, е голямата грижа на социалистите, защото каузите им не произтичат от естествените неща, от естествената човешка природа. Всеки път правят някое голямо салтомортале, за да се нагодят, революционно променяйки естеството на нещата. Вижте какво са направили от Маркс. Вижте колко пъти преформулират ценностите си. След Маркс следват ревизионистите, после новият ревизионист Ленин, после разцепването, появата на либералите, после разделянето на социалдемократи и социалисти, на леви и десни и пр. И когато започват да се прегрупират, да търсят общи ценности, следва отказ от марксизма и от наложеното над него религиозно табу. Отказали са се от какво ли не, за да стигнат днес до “третия път”, което е тяхното ново приближаване към буржоазните ценности. Оказа се, че в посоките на Маркс, накъдето бяха поели в средата на по-миналия век, просто няма нищо или по-точно има катастрофа…
Иван Костов,интервю пред в. “Седем” от 21-27.01.2004 г.

30. Солидарността и човечността са дълг на гражданите и на частния капитал към общността.
Жоржета Божанова,във в. “Седем” от 5-11.05.2004 г.

31. Зад безспорното във Вазовото творчество стои и несполучена митотворческа дейност – за прекрасния български език (“Българският език”), за родолюбието като достойнство (“Аз съм българче”), за райската българска земя (“Отечество любезно, как хубаво си ти”).
Йордан Каменов,в. “Труд” от 29.06.2004 г.

32. До изборите ще претупаме чувалите и на другите патриотични движения, защото там има много честни хора, но има и залитане, прокомунистическо, има един див комунизъм, има едно твърде нагнетено маниакално панславянско чувство, има и крайни протобългарски маниакализми, има откровено скинарски организации, които са боклуци и отрепки.
Румен Леонидов,лидер на партията “Гранит”,в интервю пред в. “Новинар”от 21.07.2004 г.

33. Вече сме богати колкото при Тато.
Заглавие във в. “Монитор” от 27.11.2004 г.

34. Основната мисия на богатите е да подготвят бъдещия живот на бедните.
Илия Илиев,в. “Монитор” от 4.12.2004 г.

35. Свободните хора не са равни, равните хора не са свободни.
Милен Велчев,във в. “Капитал” от 4-10.12.2004 г.

36. Популистката програма на БСП за европейско здравеопазване и образование в България, за повишаване на жизнения стандарт и пенсиите не може да се осъществи с държавни средства. Това е партийна пропаганда. БКП/БСП е проваляла България чрез съветската индустриализация при комунизма и чрез агресивната антиобществена приватизация, довела до срива през 1996 г. В Европа БСП има репутацията на нереформирана партия…Реформаторите в БСП са разочаровано и маргинално малцинство.
Милена Бордън,в. “Седем” от 26.01 – 1.02.2005 г.

37. Ние ще имаме нашата нова Шипка – евроШипка, през 2007 г., когато станем пълноправен член на ЕС.
Ангел Марин, вицепрезидент,из словото му на връх Шипка по случай Националния празник на България, в. “Труд” от 4.03.2005 г.

38. Една мощна държава нагазва Европа…България е една прекрасна държава! България е член на НАТО. След броени дни подписва договор, сиреч, реално тя влиза в ЕС. България се ползва с природни ресурси, селско стопанство, уникален туризъм. България всеки ден разработва съкровища и природни богатства, които са равнозначни на италианските и гръцките…
Бойко Борисов,цитиран от в. “Сега” на 2.04.2005 г.

39. Който няма средно образование, не трябва да гласува!
Татяна Буруджиева,в предаването “Сблъсък” по bТВ, на 10.04.2005 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук