САБОТАЖ ОТ НАЙ-ВИСОКО НИВО НЕ САМО КЪМ ГРАДСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ, А КЪМ ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

0
540

От сайта на Софийския ГС на БСП

ИВАН ТАКОВ КЪМ ТЯСНОТО РЪКОВОДСТВО НА БСП:
МОЖЕТЕ ДА НИ ИЗКЛЮЧИТЕ САМО ОТ ВАШАТА ГРУПА ПО ИНТЕРЕСИ,
ОТ ПАРТИЯТА – НЕ

Всичките фалшиви опорки, с които ни нападаше част от тясното ръководство от „Позитано“, крещяха само едно: „Пречите ни да доликвидираме Партията“. Да, пречим, заяви лидерът на столичните социалисти
Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, в която така или иначе ние никога не сме присъствали, от Партията – не. Това заяви председателят на БСП – София Иван Таков в изказването си по време на заседанието на Националния съвет на БСП. Пленумът се проведе, въпреки липсата на кворум. Той започна 3 минути преди да изтече времето по Устав за разпускане на заседанието поради липса на кворум. В залата водещият на заседанието Георги Свиленски изключи микрофоните и не даде възможност за предложения и изказвания на членове на Националния съвет.
След изказването си по точка втора, в която трябваше Пленумът да разгледа поведението на общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“ и да им наложи наказания затова, че дадоха подкрепата си за временно техническо решение, за да заработи Столичният общински съвет, Иван Таков напусна залата.
„Националният съвет в този състав нищо не може да реши. За пореден път част от най-тясното ръководство потъпка Устава, защото провеждат заседание без кворум, заяви Иван Таков на излизане от „Позитано“. – Решението за наказание е пълен отчетно-изборен цикъл в София. От това най-много се опасявах. Това означава обезглавяване на всички организации в София – това са повече от 5000 души, които точно преди евроизборите ще бъдат хвърлени отново във вътрешнопартийни драми и разправии. Тъкмо бяхме обединили цялата Градска организация заедно с хоризонталните структури – жени, младежи, ветерани. Сега тази саморазправа ме води към мисълта, че някой иска да саботира и европейските избори и въобще да саботира цялата партия. Кой иска това, нека председателят на Партията и част от най-тясното ръководство да отговорят, защото те са настояли за такова наказание. Очевидно наказанието е затова, че Градската организация има собствено мнение и се представи блестящо на местните избори. Явно наистина ревността е прекалено голяма и след като не успяха да подчинят Градската организация, ще я обезглавят. Това е изключително тъжно. Това е наистина саботаж от най-високо ниво не само към Градската организация, а към цялата Партия“.

В изказването си пред около 55-60 души в залата от 188 членове на Националния съвет Иван Таков представи хронология на събитията в Градския съвет през последните 9 месеца и благодари на районните организации в София и на всички, които са разбрали смисъла и важността на действията на общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“ за гражданите на София и за Партията.
„Дълго мислих как да формулирам изказването си така, че да се разберем днес с председателя и с една малка част от Изпълнителното бюро на БСП. Очевидно е, че на езика на политиката не можем да си говорим и да се разберем с тях. Ако можехме, БСП нямаше да се превърне вече в малка политически маргинализирана партия, обърна се лидерът на столичните социалисти към част от тясното ръководство на БСП. – Не можем да си говорим и на езика на ценностите, след като социализмът и антифашизмът са теми табу за председателя, чиито любим политик е Маргарет Тачър. Не можем да се разберем и на езика на принципите – прекалено много са примерите за двойни стандарти и безпринципни действия на част от тясното ръководство. Дадох си сметка, че единственият начин да се разберем е да говорим на вашия език – езика на личното интересчийство. Преведено на този език, всички онези фалшиви опорки, с които ни нападахте от ефира на различни медии в последните две седмици, всичките ви аргументи да ни накажете, можем да ги съберем само в едно изречение: „Пречите ни да доликвидираме Партията“. Тук съм абсолютно съгласен с вас: Пречим!“.
В края на изказването си Иван Таков се обърна към председателя и част от тясното ръководство на БСП с една лична история: „Дядо ми, когато фашисткият съд го осъжда на 7 години затвор, той се обръща към съдията, който чете присъдата, и му казва: „Аз ще изтърпя първата половина от наказанието, втората ще сте вие“. Така сега и с вас ще се случи“.
Ето цялото слово на Иван Таков на заседанието на Националния съвет

ПРЕЧИМ ДА ЛИКВИДИРАТЕ ПАРТИЯТА!

Уважаеми другари,
Фактът, че сме се събрали днес тук – за пореден път при липса на кворум – да обсъждаме работата на общинските съветници от групата на местната ни коалиция в Столичния общински съвет означава, че нашата, Софийската организация и малка част от ръководството на Партията нещо не се разбираме.
Искам да припомня, че за втори път стигаме до подобна ситуация. Преди 2 години беше наложено наказание на предишния председател на ГС на БСП. Тогава се опитахме да избегнем публичните скандали и разправии и в максимална степен да защитим авторитета на партията и да съхраним градската организация. Така се стигна и до избирането ми за председател. Оттогава досега, в своята работа съм се опитвал да консолидирам и укрепвам организацията. Стремях се да поддържам диалог и коректни отношения с националното ръководство и председателя на партията.
През това време се проведоха няколко парламентарни избори и ние в София със своята работа се опитвахме да подобрим резултата на партията и по никакъв начин не сме показвали публично разнобой с националното ръководство, въпреки незачитането на нашето мнение по редица въпроси.
За съжаление, през последните 9 месеца нашите взаимоотношения се изостриха. Всичко започна след като ние в София решихме да започнем разговори за формирането на една широка лява коалиция за участието ни на местните избори и търсенето на кандидат за кмет който може да консолидира левите гласове и да привлече широка периферия. Последваха много трудни и сложни разговори с потенциалните коалиционни партньори. Разговори в които не само не получавахме подкрепа от националното ръководство, но и на моменти ни се пречеше. Въпреки всичко в последния възможен момент успяхме да регистрираме местна коалиция БСП за България с наш кандидат за кмет – Ваня Григорова. Твърдя, че направихме една от най-добрите кампании, правени в БСП въобще. Кампания, изградена върху нашите идеали и ценности, умело насочени към гражданите на София и резултатът е налице. Официално много малко не ни достигна да спечелим София, реално – изборите ни бяха откраднати, както и възможността да имаме ляв кмет на София за първи път от повече от 30 години. За съжаление, градската организация беше оставена сама в тази местна кампания, вместо битката за София да се изведе като национална, като битка срещу кандидатите на сглобката, така като искахме и предлагахме. Ние не само не получихме подкрепа, но и се обясняваше как Ваня нямала шанс за балотаж.
След изборите интересът към софийската организация подозрително се засили. Почти всяка седмица се провеждаха срещи по инициатива на ИБ на БСП, относно положението в общинския съвет. Включително са се провеждали срещи без знанието и съгласието на ГС, с представители на ПП-ДБ-СС и кмета срещу който водим съдебно дело за резултата от изборите. Ние винаги надлежно информирахме колегите за естеството на провежданите разговори от наша страна в СОС. Формирахме и нашата позиция.
Сега отново сме изправени пред поредния казус в отношенията си с малка част от ръководство и председателя. Очевидно си говорим на различни езици. Очевидно четем и разбираме Устава на БСП по различен начин.
Според този основен Закон на нашата партия, решенията на ниво община ги взимат колективните органи на местните организации. Нашият орган е Градският съвет. И сега ще Ви прочета решението на Градския съвет, което той взе на заседанието си на 7-ми февруари.
Решението гласи:
Първо – Градският съвет на БСП – София възлага на групата общински съветници от Местна коалиция „БСП за България“ в Столичния общински съвет да не подписва коалиционно споразумение за съвместно управление с политическите група на ПП-ДБ-СС и ГЕРБ в Столичния общински съвет.
Второ – Градският съвет на БСП – София дава съгласие на групата съветници от Местна коалиция „БСП за България“ да подкрепи кандидатура за председател на съвета при широко съгласие между политическите сили в СОС, без поемане на ангажимент за последващи политически решения.
И двете решения, взети от Градския съвет на БСП – София, бяха изпълнени от нашата група в Столичния общински съвет. Спазихме стриктно Устава на БСП, въпреки настоятелния призив на председателя на БСП през медиите в деня на сесията на Столичния общински съвет да не го правим. Призив да нарушим Устава на БСП. Е, няма как да нарушим Устава на БСП. Ако трябва сега да взема решение – то ще бъде същото.
Благодаря на районните ни организации, които подкрепиха това наше решение. Благодаря на Младежката организация в БСП – София и на Съвета на старейшините, на коалиционните партньори, на всички, които разбраха смисъла и важността на нашите действия за гражданите на София и за партията.
Дълго мислих как да формулирам изказването си така, че да се разберем днес с председателя и с една малка част от изпълнителното бюро на БСП.
Очевидно е, че на езика на политиката не можем да си говорим и да се разберем. Защото, ако можехме, БСП нямаше да се превърне в малка политически маргинализирана партия.
Не можем да си говорим и на езика на ценностите. След като социализма и антифашизма са теми табу за председателя, чиито любим политик е Маргарет Тачър, трудно можем да споделяме едни ценности.
Явно не можем да се разберем и на езика на принципите. Много са примерите за двойни стандарти и безпринципни действия. Нека не забравяме, че ни се предлагаше от най-високото партийно ниво, да изберем за председател на СОС най-възрастния съветник или Грети Стефанова от ДСБ, която е от най-големите ни идеологически противници. Та тя в словото си на първата сесия на 13-ти ноември заяви, че ще работи за премахването на всички комунистически символи в града! Защо да може да се предложи Вежди Рашидов от ГЕРБ за председател на Народното събрание, противно на решението на Националния съвет тогава, и това да ни бъде представено като държавническо поведение, а да не може да се подкрепи временно решение за премахване на техническа пречка, за да заработи СОС?! Не е ли признак на политическа шизофрения, когато в много общини в страната може съветници от БСП да подкрепят и работят с представители на ПП, ДБ и ГЕРБ, а в София това да е престъпление?! Защо малка част от националното ръководство изкривяват и манипулират общественото мнение през медиите чрез откровени лъжи за това, че съветниците сме влезли в управлението на СОС първо с ПП-ДБ-СС, а след това с ГЕРБ?! За манипулациите, изкривяването на факти, нарушаването на Устава на партията и саботажи преди и по време на предизборната кампания за местните избори мога много, наистина много да говоря, ако се наложи…
Затова си дадох сметка, че единственият начин да се разберем с вас е да говорим на вашия език – на езика на личното интересчийство.
Преведено на този език, всички онези фалшиви опорки, с които ни нападахте от ефира на различни медии в последните две седмици, всичките ви аргументи да ни накажете, можем да ги съберем само в едно изречение: Пречите ни да доликвидираме Партията.
Тук съм абсолютно съгласен с вас.
Пречим!
Докато вие си говорите на този език, Партията загива.
И ако това вас, по обясними причини, не ви интересува много, много, то все още има достатъчно социалисти, които не са безразлични към съдбата партията.
Другари, социалисти!
Днес, повече от всякога, България и българите се нуждаят от Българската социалистическа партия!
Българската социалистическа партия има мисия, различна от това да бъде убежище на болни амбиции и лични изгоди!
Към най-тясното ръководство:
Може да ни изключите от вашата група по интереси, от която ние така или иначе никога не сме били част, но не можете да ни изключите от нашата Партия, не можете да изтръгнете социалистическата идея от сърцата ни!
Аз съм от поколения в нашата партия и оставам в нея докрай! А вие, за вас не знам!
Благодаря за вниманието!

САМО ЗАЕДНО И ОБЕДИНЕНИ МОЖЕМ ДА ВЪРВИМ НАПРЕД
ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ!
Документи

СОЦИАЛИСТИТЕ ОТ РС НА БСП В „МЛАДОСТ“: НЕ ПРИЕМАМЕ СВАЛЯНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКО ДОВЕРИЕ ОТ НАШИТЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ СТРАНА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО
24 февруари 2024
Подобно решение е прибързано, не отразява обективно случилото се в СОС и създава предпоставки за разцепление в Градската организация на БСП, пишат в своя позиция социалистите от „Младост“
Социалистите от Районната организация на БСП в „Младост“ не приемат свалянето на политическо доверие от общинските съветници от страна на Изпълнителното бюро. Това те заявяват в официална позиция, в която изразяват категоричната си подкрепа за представителите на Местна коалиция „БСП за България“ в Столична общината, както и на ръководството на Градския съвет на БСП в София.
Така те се присъединяват към районните организации на БСП в „Сердика“, „Панчарево“, Нови Искър, Кремиковци, „Възраждане“, „Надежда“, „Средец“, „Овча купел“, „Банкя“, „Връбница“, „Люлин“, „Красна поляна“, „Лозенец“ и Младежкото обединение в БСП – София. На заседания на районните си съвети те приеха декларации и позиции, с които изразяват подкрепа за действията на общинските съветници, гласували за избор на председател на СОС и по този начин разблокирали работата му. Всички те отчитат, че съветниците са изпълнили решение на Градския съвет и отхвърлят исканията на Изпълнителното бюро на БСП да им бъдат наложени санкции.
Политическият съвет на Местна коалиция „БСП за България“ в СОС, коалиционните партньори – Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ и Коалиция „Неутрална България“ – също изразиха подкрепата си с декларации. Това направиха и от Съвета на старейшините към Градския съвет на БСП – София, от Съюз на пенсионерите – 2004 обединени, както и 40 души журналисти и работили във вестник „Дума“.
В районите „Студентски“ и „Слатина“ социалистите отхвърлиха предложенията за наказания и партийни санкции към действията на общинските съветници.
„Категорично отхвърляме обвиненията срещу нашите представители в Столичния общински съвет за колаборация и влизане в някакво управляващо мнозинство с представители на други политически партии. В тази връзка не можем да приемем публичните обвинения от централното ръководство и отделни наши другари, изказани в ефир, че с действията си, общинските съветници на „БСП за България“ са нарушили и пренебрегнали решения на Националния съвет на партията и/или са подвели по някакъв начин софийските си избиратели, пише в позицията на социалистите от „Младост“. – Ето защо, не приемаме свалянето на политическото доверие от нашите общински съветници от страна на Изпълнителното бюро на НС на БСП. Считаме, че подобно решение е прибързано, не отразява обективно случилото се в СОС и създава предпоставки за разцепление в Градската организация на БСП, която заедно с Местната коалиция „БСП за България“ постигна много добър изборен резултат в местните избори в София само преди няколко месеца. Ние, социалистите от район „Младост“ – София, призоваваме Националния съвет на партията да обсъди задълбочено и детайлно действията на всички наши представители в СОС, взетите решения на ГС на БСП – София от 7.02.2024 г., както и да преосмисли последвалата позиция на Изпълнителното бюро на НС на БСП, спазвайки принципите за демократичност и колективно мислене в нашата партия, които вярваме, че все още са водещи и неотменими. Вярваме в трезвата и обективна преценка на националните ни ръководни органи, както и изразяваме категоричната си подкрепа за представителите ни в Столична общината, както и на ръководството на ГС на БСП. Надяваме се и вярваме, че Националният съвет ще подходи обективно в преценката на създалата се ситуация и вместо да налага партийни наказания и да разделя столичните социалисти, ще влезе в ролята си на висш партиен орган, който би следвало да сплотява Партията, да вдъхва разум и мъдрост в партийния и обществен живот, особено сега, когато това е жизнено необходимо“.

СЪВЕТЪТ НА СТАРЕЙШИНИТЕ В БСП-СОФИЯ Е СИЛНО РАЗТРЕВОЖЕН ОТ ДЕЙСТВИЯТА НА НАЦИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО СРЕЩУ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ
21 февруари 2024
Съветът на старейшините в БСП – София изрази силна тревога от действията на националното ръководство срещу общинските съветници. На среща днес с председателя на столичната организация на социалистите и на групата на МК „БСП за България“ в СОС Иван Таков те не скриха притесненията си от очакваното поредно разцепление в партията, което, според тях, несъмнено ще се случи, ако общинските съветници бъдат наказани от националното ръководство. Гост на срещата беше и политологът Страхил Делийски, който запозна присъстващите с актуалната политическа ситуация в момента.
Сред членовете на Съвета на старейшините в БСП – София, които взеха активно участие в разразилата се дискусия, бяха проф. Светла Тошкова, Анастасий Дончев, Анко Иванов, Георги Пирински и други бивши ръководители на Градската организация, на столични райони на БСП, бивши кметове и работещи в структурата на партията. Те изразиха категорична подкрепа за действията на общинските съветници в СОС, след като оцениха високо постигнатите резултати на местните избори през есента на миналата година.
Старейшините се обединиха зад позицията, че поведението и действията на националното ръководство на БСП спрямо общинските съветници в София в последните две седмици са недопустими. Те застанаха категорично против агресивните нападки и непремерените квалификации, изразени от представители на националното ръководство в медиите. Старейшините възразиха и срещу опитите и намеренията да бъде търсена политическа отговорност на общинските съветници и предупредиха, че подобни действия ще дестабилизират Софийската градска организация за много време напред.
В края на срещата Съветът на старейшините се обедини около предложението да бъде изготвена официална позиция, която да бъде представена на вниманието на Националния съвет на заседанието му в неделя.


Ето и цялата позиция:

ПОЗИЦИЯ
НА СЪВЕТА НА СТАРЕЙШИНИТЕ КЪМ ГС НА БСП – СОФИЯ


Членовете на Съвета на старейшините към ГС на БСП – София изразяваме категорична подкрепа на изработената и следваната политика на ГС на БСП в местните избори. Обединяването на БСП с други леви формации и ясните леви позиции и послания към гражданите доведоха до висок резултат в изборите за кмет на София и за общински съветници. Тази политика следва да бъде подкрепена и оценена като успешна от националното партийно ръководство.

Ние считаме за политически и граждански отговорно поведението на общинските съветници в Столичен общински съвет за функциониране на съвета и решаване на належащите проблеми на столичния град. Подкрепяме позицията на ГС на БСП и по-голямата част от РС на БСП за действията на общинските съветници .
Намираме за крайно неподходящи разразилите се политически и медийни изяви от определени представители на ръководството на партията, които уронват престижа не само на Градската партийна организация, но и на БСП като цяло.
Ние се обявяваме против търсене на партийна отговорност от общинските съветници, които са действали в пълно съответствие с решението на ГС на БСП.
Призоваваме членовете на НС на БСП за разум и отговорност при взимане на решения, които биха довели до разцепление на Софийската градска партийна организация. Считаме, че усилията трябва да се насочат към подготовката на предстоящите европейски избори за доброто представяне на БСП. За това са необходими действия за консолидация на партията и за широко ляво обединение.
Задачата днес на БСП е в единен фронт с всички леви сили в България да се противопостави на безумните договорки и тъмни сделки на управляващите да овладеят държавните структури и да тласнат страната към дълбока вътрешно-политическа и икономическа криза и пагубна външно политическа слугинска подчиненост, а не да воюва вътре в партията и да дълбаем нови разделения!
21.02.2024 г.
Съвет на старейшините към ГС на БСП – София

И СОЦИАЛИСТИТЕ ОТ „СЕРДИКА“, „ПАНЧАРЕВО“, НОВИ ИСКЪР И КРЕМИКОВЦИ С ПОЗИЦИИ В ПОДКРЕПА НА СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“
20 февруари 2024
„Политиката е поле на разума в името на добруването на всеки един гражданин“, заявяват от БСП – „Сердика“
Социалистите от районните организации на БСП в „Сердика“, „Панчарево“, Нови Искър и Кремиковци също излязоха с позиции в подкрепа на общинските съветници от МК „БСП за България“ в СОС. Така те се присъединиха към „Възраждане“, „Надежда“, „Средец“, „Овча купел“, „Банкя“, „Връбница“, „Люлин“, „Красна поляна“, „Лозенец“ и Младежкото обединение в БСП – София. На заседания на районните си съвети всички те приеха декларации и позиции, с които изразяват подкрепа за действията на общинските съветници, гласували за избор на председател на СОС и по този начин разблокирали работата му. Всички те отчитат, че съветниците са изпълнили решение на Градския съвет и отхвърлят исканията на Изпълнителното бюро на БСП да им бъдат наложени санкции, когато бъде свикан Национален съвет
Коалиционните партньори в Местна коалиция „БСП за България“ в СОС – Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ и Коалиция „Неутрална България“ също изразиха подкрепата си с декларации, а в районите „Студентски“ и „Слатина“ социалистите отхвърлиха предложенията за наказания и партийни санкции към действията на общинските съветници.
„Ние ясно и категорично настояваме Националният съвет на партията да не взема решения, които биха довели до ненужно създаване на вътрешни разделения, които вредят на устойчивостта и развитието на БСП – София като най-голямата партийна структура в страната, пишат в позицията си социалистите от район „Сердика“. – В светлината на сегашната безпрецедентна политическа криза, разгърнала се в Столичния общински съвет, където се изгражда и приема бюджетът за 2024 година и се обмислят плановете за развитие на столицата, се чувстваме задължени да изразим подкрепата си към действията на групата общински съветници от МК „БСП за България“. Безпрецедентната ситуация на пълен блокаж на работата в СОС през последните месеци се оказа крайно вредна за развитието на града в положителна посока. Политиката е поле на разума в името на добруването на всеки един гражданин. Не е възможно това да бъде постигнато чрез блокаж на цялата местна власт в столицата на България и продължителното безвремие, в което се оказа СОС през последните месеци“.
Районният съвет на БСП – „Панчарево“ се обявява в пълна защита на групата общински съветници на БСП в СОС, се казва в негова позиция. „Гласували сме им доверие, за да защитават нашите интереси и интересите на софиянци в Столична община след дългото и порочно управление на ГЕРБ. Недопустимо е налагането на националното ръководството в местното самоуправление, с което до голяма степен водят до обезсмислянето на местните структури, които дори и в момента не са в добро състояние, пишат социалистите от „Панчарево“. – Вместо да се готвим за предстоящите избори за членове на Европейския парламент и вътрешния цикъл отчет-избори на БСП, ние отново биваме раздробявани и разделяни на фракции. Вярваме в разума на Националния съвет, който да тушира напрежението и да вземе отговорно решение да не наказва групата общински съветници в София, за да може БСП да работи като едно и да бъде върната на мястото й в първите места в политическия живот на страната“.
„Не бива и не можеше повече да се забавя избора на председател на СОС. Градският съвет на БСП – София и общинските съветници от МК „БСП за България“ на заседание взеха решение да се търси широка подкрепа за избор на председател на СОС, но в никакъв случай да не се сключват коалиционни споразумения с останалите политически партии в общинския съвет, пишат в позицията си и социалистите в Нови Искър. – Тежко решение, имайки предвид разделителните червени линии между тях и нас. Но трябваше да се отпуши работата на СОС и тук не говорим за сглобка и коалиция а за решение, с което да бъдем полезни на столичани. Не можем да стоим отстрани и да казваме – оправяйте се! Да, това е по-лесният начин, но не и правилния, защото да бъдеш само публика е забавно, но не е отговорно. Да, щеше да е забавно, но до време! Не взимането на позиция също е позиция, но те отдалечава от процесите и те превръща в обикновен наблюдател, от когото нищо не зависи!“.
„Действията на групата общински съветници при избора на временен председател на Столичния общински съвет демонстрират не само принципност, но и отговорност към гражданите на София и отразяват тяхната способност да действат с прозрачност и отговорност, пишат социалистите от „Кремиковци“. – Насърчаваме общинските съветници от БСП, които демонстрираха готовност да се ангажират с решаването на важни въпроси за града и неговите жители. Подкрепяме техния стремеж за стабилност и функционалност в управлението, като се отнасяме с доверие към техните усилия за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен градът. Считаме, че в случая наказанията не са подходящ начин за решаване на въпроси в политическата сфера и могат да създадат допълнителни пречки, както и да отблъснат членството на млади и нови членове в партията“.

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ СЪВЕТ НА МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“: РАЗУМНО, ОТГОВОРНО И ПРАВИЛНО БЕШЕ РЕШЕНИЕТО НА СЪВЕТНИЦИТЕ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОС
19 февруари 2024
Левите сили не бива да заемат лицемерната позиция да осъждат в столицата политика, която редовно и масово се води в други общини, категорични са коалиционните партньори
Политическият съвет на Местна коалиция „БСП за България“ оцени като разумно, отговорно и правилно решението на общинските съветници от групата за подкрепа за избор на председател на СОС. В официална позиция те заявяват, че подобни трудни решения са взимали и взимат представители на всички партии от коалицията, както в местната власт, така и на национално ниво. „Левите сили не бива да заемат лицемерната позиция да осъждат в столицата политика, която редовно и масово се води в други общини“, категорични са коалиционните партньори.
Позицията беше приета на коалиционен съвет, който се състоя днес. На него присъстваха представители на всички коалиционни партньори – БСП, Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ (ПП АБВ, ПП „Изправи се, България“, ПП „Движение 21“), Коалиция „Неутрална България“ (Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, „Нова сила“ и „Русофили за възраждане на отечеството“), Коалиция „Алтернативата на гражданите“ (ПП „Зелена партия“, ПП „Българската левица“, ПП „Обединена социалдемокрация“, ПП „Движение за социален хуманизъм“) и ПП „Атака“.
Председателят Иван Таков запозна присъстващите с актуалната ситуцаия в Столичния общински съвет. В изказванията си Румен Петков от АБВ, Костадин Паскалев от Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“, Татяна Дончева от „Движение 21“, Мая Манолова от „Изправи се, България“ и Александър Паунов от Комунистическа партия на България дадоха различни предложения в подкрепа на действията на общинските съветници от местната коалиция и изразиха готовност да се включат с експерти в работата за София.
„От дистанцията на времето няколко месеца след местните избори можем много по-трезво да анализираме причините за резултата ни в София и затова левите сили през есента на 2023 година да стигнат най-близо до победата в столицата за първи път от зората на прехода. Безспорно сред основните причини е постигнатата от нас много висока степен на единодействие и консолидация, категорични са коалиционните партньори в позицията си. – В името на левите хора в София и на българската левица като цяло ние намерихме сили да оставим различията си на заден план, да се въздържаме от междуличностни нападки и тежки обвинения, да се концентрираме около това, което ни обединява, а не върху разделението и противопоставянето. Вярваме, че това е пътят, по който българската левица, социалистите и социалистическите идеи могат да преодолеят засилилото се недоверие на избирателите от последните години, както и серията от тежки изборни поражения, които накараха десницата да повярва в нашето изчезване и да си позволи немислимата в последните десетилетия нова вълна от разрушаване на паметници“.
В документа коалиционните партньори призоваха всички социалисти, социалдемократи, комунисти, леви земеделци и патриоти да направят всичко по силите си за възстановяване на диалога вътре в левите партии и между самите партии, за възстановяване на диалога и с президента Румен Радев, който е живото доказателство, че лявото може да побеждава и да има висок авторитет. „Само заедно и обединени можем да вървим напред за доброто на България“, категорични са те.
Ето и цялата позиция:

ПОЗИЦИЯ

НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

Политическият съвет на Местна коалиция „БСП за България“ оценява като разумно, отговорно и правилно решението на общинските съветници от местната коалиция да подкрепят избора на председател на Столичния общински съвет и преодоляването на институционалната криза в управлението на Столична община.
Крайно време беше общинските съветници в София да започнат работа, месеци след като бяха избрани и в навечерието на приемането на бюджета на столицата. Има моменти в политиката, когато междупартийното противопоставяне трябва да остане на заден план и да се даде път на трудните решения в полза на гражданите и развитието на града. Няма как с лозунги или аргументи да бъдат убедени гражданите на София, че избраните техни представители не трябва да работят и че политическият инат трябва да надделява над здравия разум, а партийните интереси да се отстояват на всяка цена и „до дупка“.
Подобни трудни решения са взимали и взимат представители на всички партии от коалицията, както в местната власт, така и на национално ниво. Местната коалиция не оценява като предателство нито решенията на кметове и съветници от БСП и другите леви партии по места, нито решенията на ръководството на БСП да участва в коалиционно управление с ПП и ДБ, както и да подкрепи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.
Нашето нежелание да се коалираме с управляващите в София не означава, че ние осъждаме другарите в десетки общини, които са принудени от обстоятелствата да участват в такива коалиционни взаимодействия. Но левите сили не бива и да заемат лицемерната позиция да осъждат в столицата политика, която редовно и масово се води в други общини. Един такъв подход е нечестен спрямо българските граждани.
От дистанцията на времето няколко месеца след местните избори можем много по-трезво да анализираме причините за резултата ни в София и затова левите сили през есента на 2023 година да стигнат най-близо до победата в столицата за първи път от зората на прехода. Безспорно сред основните причини е постигнатата от нас много висока степен на единодействие и консолидация. В името на левите хора в София и на българската левица като цяло ние намерихме сили да оставим различията си на заден план, да се въздържаме от междуличностни нападки и тежки обвинения, да се концентрираме около това, което ни обединява, а не върху разделението и противопоставянето.
Вярваме, че това е пътят, по който българската левица, социалистите и социалистическите идеи могат да преодолеят засилилото се недоверие на избирателите от последните години, както и серията от тежки изборни поражения, които накараха десницата да повярва в нашето изчезване и да си позволи немислимата в последните десетилетия нова вълна от разрушаване на паметници.
Призоваваме всички социалисти, социалдемократи, комунисти, леви земеделци и патриоти да направят всичко по силите си за възстановяване на диалога вътре в левите партии и между самите партии, за възстановяване на диалога и с президента Румен Радев, който е живото доказателство, че лявото може да побеждава и да има висок авторитет.
Само заедно и обединени можем да вървим напред за доброто на България!
19.02.2023 г.
Политически съвет на МК „БСП за България“ в София

ПОЗИЦИЯ НА РС НА БСП В „НОВИ ИСКЪР“
18 февруари 2024
Уважаеми другари,
Живеем в сложна политическа обстановка, която налага и взимане на сложни и тежки решения. Решения, които не всеки член на нашата партия може да приеме. Решения, които предизвикват повече въпроси, отколкото отговори. Решения, които предизвикват спорове и дискусии. Но всички знаем, че в спора се ражда истината.
Сложна е ситуацията в страната, сложна е и в столицата. Безвремието, което беше настъпило в София, наложи взимането на едно сложно и тежко решение в полза на всички нас, които живеем в столицата.
Не бива и не можеше повече да се забавя избора на председател на СОС.
Градският съвет на БСП – София и общинските съветници от МК „БСП за България“ на заседание взеха решение да се търси широка подкрепа за избор на председател на СОС, но в никакъв случай да не се сключват коалиционни споразумения с останалите политически партии в общинския съвет.
Тежко решение, имайки предвид разделителните червени линии между тях и нас. Но трябваше да се отпуши работата на СОС и тук не говорим за сглобка и коалиция а за решение, с което да бъдем полезни на столичани. Не можем да стоим отстрани и да казваме –  оправяйте се! Да, това е по-лесният начин, но не и правилния, защото да бъдеш само публика е забавно, но не е отговорно. Да, щеше да е забавно, но до време!
Не взимането на позиция също е позиция, но те отдалечава от процесите и те превръща в обикновен наблюдател, от когото нищо не зависи!
Сложна е ситуацията, другари, след местните избори, но това решиха избирателите. Така е не само в София, но и в страната. По места нашите другари също взимат такива сложни решения. Не го правят с желание за сглобка а с ясната мисъл да бъдат полезни на своите съграждани. Дадено им е доверие по места и всички ние сме сигурни, че въпреки сложната обстановка, те ще оправдаят това доверие.  Така е и в София. И тук нашите другари, както в страната, заслужават доверие. Не безкрайно и безусловно, но доверие, заслужено с тяхната работа в СОС.
Всички знаем поговорката – по делата им ще ги познаем!
Другари, предстоят ни избори за ЕП, и е важно Партията да бъде единна и сплотена! Вътрешните конфликти не ни помагат! Те помагат само на нашите опоненти.
Ние, социалистите от район „Нови Искър“, сме убедени, че една обединена БСП ще има по-голямо влияние в обществото, отколкото Партия, раздирана от скандали!
Нека проявим разум и търпение!
Нека видим действията на нашите общински съветници – по делата им ще ги познаем!
Не е време за разделение, а за обединение!

ПОЗИЦИЯ НА РС НА БСП В „ПАНЧАРЕВО“
17 февруари 2024
Районният съвет на БСП – „Панчарево“ се обявява в пълна защита на групата общински съветници на БСП в СОС. Гласували сме им доверие, за да защитават нашите интереси и интересите на софиянци в Столична община след дългото и порочно управление на ГЕРБ.
Недопустимо е налагането на националното ръководството в местното самоуправление, с което до голяма степен водят до обезсмислянето на местните структури, които дори и в момента не са в добро състояние.
Вместо да се готвим за предстоящите избори за членове на Европейския парламент и вътрешния цикъл отчет-избори на БСП, ние отново биваме раздробявани и разделяни на фракции.
Вярваме в разума на Националния съвет, който да тушира напрежението и да вземе отговорно решение да не наказва групата общински съветници в София, за да може БСП да работи като едно и да бъде върната на мястото й в първите места в политическия живот на страната.
16 февруари 2024 г.
гр. София

ОЩЕ 5 РАЙОННИ ОРГАНИЗАЦИИ НА БСП В СОФИЯ ПОДКРЕПИХА ДЕЙСТВИЯТА НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ В СОС
16 февруари 2024
Нарушаването на вътрешнопартийната демокрация и налагането на лични или групови политически позиции също са повод за търсене на политическа отговорност, пишат в декларация социалистите от „Средец“
Още пет районни организации на БСП в София подкрепиха действията на общинските съветници от Местна коалиция „БСП за България“ в СОС. На свои заседания районните съвети във „Възраждане“, „Надежда“, „Средец“, „Овча купел“ и „Банкя“ приеха декларации и позиции, с които изразяват подкрепа за действията на общинските съветници, гласували за избор на председател на СОС и по този начин разблокирали работата му. Всички те отчитат, че съветниците са изпълнили решение на Градския съвет и отхвърлят исканията на Изпълнителното бюро на БСП да им бъдат наложени санкции, когато бъде свикан Национален съвет.
Позиция в подкрепа на действията на общинските съветници изрази и коалиция „Неутрална България“, която е коалиционен партньор в МК „БСП за България“ в СОС. „В последно време наблюдаваме засилена атака срещу групата общински съветници от страна на ръководството на БСП по повод избора на временен председател и на членове на постоянните комисии. Необходимо е веднага да отбележим, че всички действия на председателя на Коалицията и на групата общински съветници са съгласувани и подкрепени от Коалиция „Неутрална България“. Потвърждаваме категорично доверието си в председателя на МК „БСП за България“ Иван Таков и групата общински съветници“, пишат от коалиция „Неутрална България“ в позицията си.
Преди това подкрепа за общинските съветници с декларации заявиха коалиционните партньори от Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“, както и социалистите от районните организации на БСП във „Връбница“, „Люлин“, „Красна поляна“, „Лозенец“ и Младежкото обединение в БСП – София. А в „Студентски“ и в „Слатина“ социалистите отхвърлиха предложенията за наказания и партийни санкции към действията на общинските съветници.
„Благодарение на решението на ГС на БСП и действията на нашите съветници беше преодоляна кризата в София и най-после легитимно избраният орган заработи. Действията на нашите съветници на заседанието на СОС за пореден път доказаха, че БСП е партия, която работи в името на хората и благодарение на която консенсусът в политиката е възможен, пише в политическата позиция на социалистите от район „Средец“. – На фона на всичко това, реакцията на Изпълнителното бюро срещу избора на председател на СОС буди недоумение. Незнайно по какви причини ИБ на НС на БСП прие странното решение да снеме политическо доверие от групата съветници. Членовете на ИБ на НС на БСП внушават от ефира на националните медии, че постигнатият успех и направеният компромис в името на гражданите е предателство. Това, по същество е насаждане на грешна представа в обществото и опит, разумните действия и изпълненият дълг към избирателите да се представят като нещо негативно. Не ни напуска впечатлението, че гледаме пореден епизод от сериала „Борба с врага с партиен билет“. Считаме, че реакцията на ИБ на НС на БСП е поредна политическа грешка. Неоснователното публично очерняне на съветниците от групата ни в СОС руши авторитета и публичния образ на Партията. Допълнително петно върху авторитета на БСП хвърля записаното в решението на бюрото намерение за налагане на партийни наказания на следващо заседание на Националния съвет. За голямо наше съжаление от изключителна рядкост, настоящото ръководство превърна партийните наказания и изключването от партията в честа практика. Поради всичко изброено до тук, заявяваме подкрепа за досегашните действия на групата ни съветници в СОС. Предлагаме на Изпълнителното бюро да преосмисли своето решение. Призоваваме НС на БСП да не гласува решения за налагане на партийни наказания. Нарушаването на вътрешнопартийната демокрация и налагането на лични или групови политически позиции също са повод за търсене на политическа отговорност“.
„Необяснима е атаката на ръководството на партията към ГС на БСП, към групата на общинските ни съветници и лично към Иван Таков. Да, на местните избори през 2023 година БСП – София постигна успех. Но той беше въпреки отношението на националното ръководство, въпреки липсата на подкрепа, в т.ч. финансова и организационна. Успехът в София не може и не бива да прикрива грешките на ръководството на БСП в национален план, пишат социалистите от РС на БСП във „Възраждане“. – Сегашната атака към ГС на БСП и групата общински съветници е необоснована, крайна и напълно необмислена. Това поведение на националното ръководство може да доведе и софийската организация до печалната съдба на пернишката, пловдивската, сливенската, видинската и още други. И тук ли се опитват да предизвикат самоубийствен разгром, и тук ли ще откриват врага с партиен билет, и тук ли ще дамгосват и ще разцепват организации…? Или 8-те процента на БСП са ни много? Къде отиваме, какъв е замисълът и изобщо има ли такъв? Настояваме националното ръководство да преосмисли поведението си и правилно да оценява приноса и присъствието на столичната организация в политическия живот на града и страната. София не е България, но София задава тона. С изборните си резултати доказахме, че единението в ляво е по-добро от сектантското поведение. Вероятно и това е причината за недоволството и страха на част от националното ръководство“.
„Буди сериозно притеснение фактът, че действията на ИБ на НС на БСП към Софийската градска организация, нейното ИБ и лично към председателя й, се превръщат в тенденция. Създадените трудностите около регистрацията на листите за местните избори, ваденето от листа в последните минути на един от най-уважаваните, като човек и като юрист, от свои и от опоненти, член на софийската организация, ежеседмичните „привиквания“ за отчет и „напътствия“ на ръководството в София пред ИБ на НС на БСП, както и действията на ИБ от последните дни, показват трайно преследвана цел за конфронтация и всяване на разделение в редиците на социалистите. За едни и същи действия, едни организации за хвалени, а други – анатемосвани, се казва в позицията на РС на БСП в Банкя. – Този двоен аршин трябва да спре. Тази непрекъснато преследвана линия на разделение, разкол и противопоставяне в БСП трябва да спре. Националните органи трябва да градят, а не да рушат, да привличат, а не да изключват“.
Районният съвет на БСП в „Надежда“ намира действията на общинските съветници за принципни и отговорни по две причини: „Първо те са в изпълнение на Решение на ГС на БСП от 07.02.2024 г. и второ – те са в полза на гражданите на София, защото отпушват работата на СОС, който повече от три месеца не можеше да работи“. Социалистите от „Надежда“ пишат още в позицията си: „В сложната политическа обстановка ръководството на ГС на БСП и ОС правят усилие да работят в интерес на Партията, симпатизантите и жителите на града. Показателно е, че не само в София, но и в много други общини съветниците от БСП понякога работят във взаимодействие с други партии, за да могат да се решават въпроси в сложна обстановка с неясни и плаващи мнозинства. Нима и НС на БСП и парламентарната група също в последните години не са били изправяни в подобни ситуации?! БСП влезе в коалиция с ПП и други партии и не излезе от нея, въпреки някои скандални решения на тогавашното правителство. Може да се направи паралел и с гласуването за председател на парламента от ГЕРБ и за председател на СОС от ПП-ДБ, но това не означава коалиция, а разумен компромис, за да се започне работа в тези органи“.
„Призоваваме за конструктивен диалог, обединение и незабавно спиране на медийните нападки, които не са в ничий интерес. Необходимо е насочване към важните теми, а именно местни политики, които касаят проблемите на гражданите в Столична община и нейните райони, за което общинските ни съветници са получили подкрепа и доверие по време на Местните избори, пишат в декларация социалистите от „Овча купел“. – Призоваваме за обединение в лявото пространство във връзка с предстоящите евроизбори и насочване на енергията в посока ролята на БСП при отстояване на национални политики на европейски ниво“.

ПОЛИТИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ НА РС НА БСП – „СРЕДЕЦ“
16 февруари 2024
ПОЛИТИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ
на РС на БСП „Средец“
Относно: Гласуването за председател на СОС и последвалата реакция от страна на ИБ на НС на БСП
Суматохата, разразила се след избора на председател на СОС, както и последвалата реакция на част от политическите сили за нас е непонятна!
През последните месеци всички бяхме, не само свидетели, а и потърпевши от един прецедент за столицата. За първи път в най-новата ни история работата на Столичния общински съвет, а и на общинската администрация беше блокирана от конюнктурни интереси. Всички ние, гражданите, станахме заложници на политическата немощ за съставяне на управляващо мнозинство и избор на председател на СОС. Това наложи необходимостта, съветниците от всички партии и коалиции да направят компромис в името на града и гражданите.
В тази ситуация съветниците от МК „БСП за България“ действаха, както подобава на представители на най-старата партия – постъпвайки отговорно за доброто на софиянци и гласуваха за разблокиране работата на общината.
Благодарение на решението на ГС на БСП и действията на нашите съветници беше преодоляна кризата в София и най-после легитимно избраният орган заработи. Действията на нашите съветници на заседанието на СОС за пореден път доказаха, че БСП е партия, която работи в името на хората и благодарение на която консенсусът в политиката е възможен.
На фона на всичко това, реакцията на Изпълнителното бюро срещу избора на председател на СОС буди недоумение. Незнайно по какви причини ИБ на НС на БСП прие странното решение да снеме политичеко доверие от групата съветници. Членовете на ИБ на НС на БСП внушават от ефира на националните медии, че постигнатият успех и направеният компромис в името на гражданите е предателство. Това, по същество е насаждане на грешна представа в обществото и опит, разумните действия и изпълнения дълг към избирателите да се представят като нещо негативно. Не ни напуска впечатлението, че гледаме пореден епизод от сериала „Борба с врага с партиен билет“.
Считаме, че реакцията на ИБ на НС на БСП е поредна политическа грешка. Неоснователното публично очерняне на съветниците от групата ни в СОС руши авторитета и публичния образ на Партията. Допълнително петно върху авторитета на БСП хвърля записаното в решението на бюрото намерение за налагане на партийни наказания на следващо заседание на Националния съвет. За голямо наше съжаление от изключителна рядкост, настоящото ръководство превърна партийните наказания и изключването от партията в честа практика.
Поради всичко изброено до тук, заявяваме подкрепа за досегашните действия на групата ни съветници в СОС. Предлагаме на Изпълнителното бюро да преосмисли своето решение. Призоваваме НС на БСП да не гласува решения за налагане на партийни наказания.
Нарушаването на вътрешнопартийната демокрация и налагането на лични или групови политически позиции също са повод за търсене на политическа отговорност.
Възлага на членовете на НС на БСП от РС на БСП „Средец“ на следващото заседание да запознаят членовете на НС на БСП с настоящата позиция.
РС на БСП „Средец“
15.02.2024 г.

ПОЗИЦИЯ НА РС НА БСП – „СЕРДИКА“
16 февруари 2024
Относно: Действията на групата общински съветници от МК „БСП за България“ при избора на председател на Столичния общински съвет
Районният съвет на БСП – Сердика изразява своето недоволство от създалата се политическа ситуация след последната сесия на Столичния общински съвет и не одобрява разнобоя между Градския съвет на БСП и ръководството на партията. Изказваме своята подкрепа към общинските съветници, които са част от Местната коалиция „БСП за България“ в Столичния общински съвет. Ние ясно и категорично настояваме Националният съвет на партията да не взема решения, които биха довели до ненужно създаване на вътрешни разделения, които вредят на устойчивостта и развитието на БСП – София като най-голямата партийна структура в страната.
В светлината на сегашната безпрецедентна политическа криза, разгърнала се в Столичния общински съвет, където се изгражда и приема бюджетът за 2024 година и се обмислят плановете за развитие на столицата, се чувстваме задължени да изразим подкрепата си към действията на групата общински съветници от МК „БСП за България“. Безпрецедентната ситуация на пълен блокаж на работата в СОС през последните месеци се оказа крайно вредна за развитието на града в положителна посока. Политиката е поле на разума в името на добруването на всеки един гражданин. Не е възможно това да бъде постигнато чрез блокаж на цялата местна власт в столицата на България и продължителното безвремие, в което се оказа СОС през последните месеци.
Изразяваме и своето притеснение спрямо реакцията на Изпълнителното бюро на БСП по отношение на действията на групата на „БСП за България“ в СОС. Публичното и силно популяризирано от самите тях разделение, което представителите на ръководството на БСП създадоха чрез тази публична реакция, отслабва силно позициите на БСП като консолидирана партия с ясна визия за бъдещето на България. Напомняме, че групата от общински съветници на БСП в СОС изпълняват волята на Градския съвет на БСП – София, което е и тяхно задължение. Считаме, че посегателството върху решенията на ГС на БСП са в остър разрез с Устава на БСП и основната философия на функциониране на партията.
Освен това, считаме, че решенията за сваляне на политическото доверие от нашата група общински съветници начело с Иван Таков, както и заявените намерения за налагане на партийни наказания, са прибързани, необосновани, недалновидни и не способстват за консолидацията на партията. Апелираме ръководството на БСП да преоцени своите действия и да се фокусира върху изграждането на доверие, за са се избегнат напрежение в редовете на социалистите.
Апелираме към разум, диалогичност и спазване на нормативните партийни документи, а не към раздори и разделения. БСП – София е носител на ляво представителство, а то е възможно само с активното и разумно участие на партията в работата на СОС като консолидирана и силна лява политическа сила.
Гр. София, РС на БСП – Сердика
15.02.2024 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ РС НА БСП „ВЪЗРАЖДАНЕ“
16 февруари 2024
ДЕКЛАРАЦИЯ
на Районния съвет на БСП-Възраждане, София
На свое заседание на 15.02.2024 година Районният съвет на БСП-Възраждане изрази подкрепа за действията на групата общински съветници от БСП  при избора на председател на СОС и конструиране на органите на столичния общински съвет.
Считаме, че групата общински съветници последователно и неотклонно защитава позициите в предизборната платформа на ГС на БСП, която беше в основата на успеха на БСП – София на местните избори през 2023 години. Нашите общински съветници направиха необходимото за излизане от тримесечната управленска агония на столицата. Преди всяко гласуване в столичния общински съвет ГС на БСП провеждаше свое заседание, на което решаваше какво да е поведението на групата ни общински съветници, а със своите гласувания групата дословно изпълняваше решенията на ГС на БСП, като единственият партиен орган, който според устава е овластен да определя позициите на групата общински съветници на БСП.
Общинските съветници на БСП правилно прецениха, че управленската безизходица в СОС, предизвикана от непродуктивното поведение на представителите на ПП-ДБ-СС и ГЕРБ, обрича града на хаос и безпътица. От това страдат всички софиянци и трябваше да се намери изход. Отговорното политическо поведение при срещите и разговорите с другите политически сили, представени в СОС, беше да се декларират ясни позиции и приоритети, от които групата на БСП няма да отстъпи. И това беше направено. Но опозиционната политика не е политика напук. Това може да е поведение на продавачките на Женския пазар, но не и Групата на общинските съветници от БСП защити своите позиции и пое своите отговорности в контекста на решенията на ГС на БСП. Нещо повече – наши представители оглавиха някои от най-трудните и сложни градски политики – транспорт, здравеопазване, местно самоуправление, гражданско общество. В тези области на градската политика са съсредоточени много от очакванията на софиянци, а и много от натрупваните през годините нерешени проблеми. В качеството си на председатели, зам.-председатели и членове на комисии нашите съветници получават уникалната властова възможност да отстояват и реализират целите, за които се бори БСП и в София, и в страната.
На фона на всичко това е необяснима атаката на ръководството на партията към ГС на БСП, към групата на общинските  ни съветници и лично към Иван Таков. Да, на местните избори през 2023 година БСП – София постигна успех. Но той беше въпреки отношението на националното ръководство, въпреки липсата на подкрепа, в т.ч. финансова и организационна. Успехът в София не може и не бива да прикрива  грешките на ръководството на БСП в национален план. Сегашната атака към ГС на БСП и групата общински съветници е необоснована, крайна и напълно необмислена. Това поведение на националното ръководство може да доведе и софийската организация до печалната съдба на пернишката, пловдивската, сливенската, видинската и още други. И тук ли се опитват да предизвикат самоубийствен разгром, и тук ли ще откриват врага с партиен билет, и тук ли ще дамгосват и ще разцепват организации…? Или 8-те процента на БСП са ни много? Къде отиваме, какъв е замисълът и изобщо има ли такъв?
Настояваме  националното ръководство да преосмисли поведението си и правилно да оценява приноса и присъствието на столичната организация в политическия живот на града и страната. София не е България, но София задава тонът. С изборните си резултати доказахме, че единението в ляво е по-добро от сектантското поведение. Вероятно и това е причината  за недоволството и страха на част от националното ръководство.
С настоящата декларация изразяваме пълната си подкрепа към действията на ГС на БСП и групата общински съветници и отхвърляме необоснованите обвинения към тях. БСП е била силна, когато честността, другарството и взаимното уважение са били нравствените ни стожери.

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ РС НА БСП „ОВЧА КУПЕЛ“
16 февруари 2024
Призоваваме за обединение в лявото пространство във връзка с предстоящите евроизбори и насочване на енергията в посока ролята на БСП при отстояване на национални политики на европейско ниво
ДЕКЛАРАЦИЯ
от Районния съвет на БСП „Овча купел“
Членовете на Районния съвет на БСП Овча купел се обръщат към ръководството на НС на БСП , ГС на БСП с тревога във връзка с актуалната ситуация, свързана с подкрепата на избора на председател на СОС от общинските съветници на БСП.
Призоваваме за конструктивен диалог, обединение и незабавно спиране на медийните нападки, които не са в ничий интерес. Необходимо е насочване към важните теми, а именно местни политики, които касаят проблемите на гражданите в Столична община и нейните райони, за което общинските ни съветници са получили подкрепа и доверие по време на Местните избори.
Необходимо е общинските съветници да търсят ежедневно баланс, за да намират ефективни решения с фокус насочен към хората, за което им е гласувано доверие, което се надяваме да оправдаят.
Призоваваме за обединение в лявото пространство във връзка с предстоящите евроизбори и насочване на енергията в посока ролята на БСП при отстояване на национални политики на европейски ниво.
В Районната организация на БСП Овча Купел сме убедени, че само всички заедно можем да го постигнем.
Отговорността е на всеки един от нас.

ПОЗИЦИЯ НА РС НА БСП В „НАДЕЖДА“
15 февруари 2024
ПОЗИЦИЯ
на РС в р-н „Надежда“ София град
Относно: Решението за избора на Председател на СОС от групата ОС от квотата на МК „БСП за България“.
РС на БСП подкрепя решението на ОС от квотата на МК „БСП за България“, във връзка с избора на Председател на СОС. Действията им са принципни и отговорни по две причини:
Първо те са в изпълнение на Решение на ГС на БСП от 07.02.2024 г.
Второ те са в полза на гражданите на София, защото отпушват работата на СОС, която повече от три месеца не можеше да работи.
В сложната политическа обстановка ръководството на ГС на БСП и ОС правят усилие да работят в интерес на Партията, симпатизантите и жителите на града.
Показателно е, че не само в София, но и в много други общини съветниците от БСП, понякога работят във взаимодействие с други партии за да могат да се решават въпроси в сложна обстановка с неясни и плаващи мнозинства.
Със сигурност и на нашите другари в страната не им е лесно когато трябва да гласуват избирайки между ГЕРБ или ПП + ДБ. Естествено тези решения са трудни, но необходими и те се правят нееднократно.
Нима и НС на БСП и ПГ също в последните години не са били изправяни в подобни ситуации.
БСП влезе в коалиция с ПП и други партии и не излезе от нея въпреки някои скандални решения на тогавашното правителство.
Може да се направи паралел и с гласуването за Председател на Парламента от ГЕРБ и за Председател на СОС от ПП + ДБ, но това не означава коалиция, а разумен компромис, за да се започне работа в тези органи.
В навечерието на кампанията за Европарламент БСП продължава да дава лоши знаци за вътрешни конфликти. Братоубийствената война вътре в БСП  трябва да спре, на безкрайната серия от наказания и изключвания трябва да се сложи край.
Ние сме против това НС да приеме необосновани и грешни решения срещу ОС от БСП от София, които ще повлияят негативно върху развитието и работата на най-голямата партийна организация. Ние считаме, че тези наказания ще доведат до спад на доверието в БСП.
Също така настояваме дискусиите по вътрешно-партийни въпроси да се водят в партийните органи, а не през средствата за масова информация.
Призоваваме, за консолидация във Партията и обединяване на всички леви сили за реално повишаване авторитета и влиянието в обществото.
Позицията е приета на заседание на РС на 15.02.2024 г.

СОЦИАЛИСТИТЕ ОТ „ВРЪБНИЦА“, „ЛЮЛИН“, „КРАСНА ПОЛЯНА“ И „ЛОЗЕНЕЦ“ ПОДКРЕПИХА С ДЕКЛАРАЦИИ СЪВЕТНИЦИТЕ СРЕЩУ РЪКОВОДСТВОТО ОТ „ПОЗИТАНО“
15 февруари 2024
Националното ръководство върна ли „Модела ГЕРБ“ в Сопот, пита Иван Пешев, заместник-председател на БСП – София и секретар на групата на МК „БСП за България“ в СОС
Социалистите от районните организации на БСП във „Връбница“, „Люлин“, „Красна поляна“ и „Лозенец“ подкрепиха общинските съветници от Местна коалиция „БСП за България“ с декларации срещу ръководството от „Позитано“. Те проведоха заседания на районните си съвети от понеделник до сряда, на които насрочиха конференциите за номинации на кандидати за евродепутати за предстоящия вот за Европейски парламент. Състояха се заседания и на РС на БСП в „Студентски“ и в „Слатина“, където социалистите отхвърлиха предложенията за наказания и партийни санкции към действията на съветниците от МК „БСП за България“ за избор на председател на Столичния общински съвет и отчетоха, че по този начин те са изпълнили решение на Градския съвет на БСП – София.
„Твърденията на националното ръководство, че Градската организация е разделена са неверни и манипулативни, коментира Иван Пешев, който е заместник-председател на БСП – София, секретар на групата на социалистите в СОС и председател на РС на БСП в „Слатина“. – Доказват го събранията, които започнаха по райони. Двойният аршин, с който националното ръководство измерва действията на организацията ни в София и по страната категорично не се приема добре от нашите партийни членове. Ръководството обвинява нашата група съветници, че сме били върнали „Модела ГЕРБ“ в София. А в Сопот те върнаха ли „Модела ГЕРБ“? А Кристиян Вигенин предател ли е, след като в Ямбол съветниците от БСП гласуваха за представителя на ПП за председател на общинския съвет? Ами Стара Загора, Ловеч, Добрич, Видин… да не изброявам всички общини и градове. Не е ли истинското предателство това, че БСП има само 3% на местните избори в Перник, а в Благоевград сме 8-ма политическа сила?!“.
В позициите на районните организации, освен подкрепа за общинските съветници, има и призив към националното ръководство да се въздържа от прибързани решения и действия. „Не подкрепяме решенията на Изпълнителното бюро от 9 февруари 2024 г. за налагане на мерки за партийно въздействие и се обръщаме към групата общински съветници да отстояват предизборните си ангажименти, поети към нас – левите избиратели независимо от тези решения и да работят за идеите и ценностите на БСП и за гражданите на София, пише в позицията на район „Красна поляна“. – В началото на 2024 г. светът, Европа и България имат нужда от мир. От мир имаме нужда и ние в БСП – мир в Партията, мир в лявото пространство, мир с Президента, мир и диалог с всички българи, които искат промяна и по-добър живот. Убедени сме, че това е огромното желание на всички истински членове и симпатизанти на БСП в София и страната. Призоваваме членовете на парламентарната група на „БСП за България“, членовете на Националния съвет и всички социалисти да се замислим, да усетим в каква опасност е нашата партия и лявата идея, да сложим край на братоубийствените войни срещу „врага с партиен билет“ и да започнем работа за консолидация на БСП и на всички леви и антифашистки сили в нашата изстрадала България“.
„Ние, членовете на Районната организация на БСП във „Връбница“, изразяваме нашето политическо доверие, категорично подкрепяме и стоим твърдо зад групата на Местна коалиция „БСП за България“ и нашия председател Станислав Младенов, който е част от нея. Вярваме, че чрез него и заедно с останалите общински съветници ние имаме шанс да реализираме политиките, за които получихме подкрепа от гражданите на местните избори. Уверени сме, че групата на Местна коалиция „БСП за България“ занапред ще спазват партийната дисциплина и ще уважават решенията на Националния съвет на БСП, пише в позицията на РС на БСП – „Връбница“. – Призоваваме за повече разум от страна на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП. Вярваме, че решенията, които ще взимат оттук нататък ще бъдат подчинени на запазването и добруването на БСП като единна и силна социалистическа партия“.
Политическите действия на съветниците в София са сходни с тези на съветници социалисти от десетки общини в цялата страна, които в сложна конфигурация са принудени да гласуват с различни представители на управляващото мнозинство – ПП/ДБ, ДПС и ГЕРБ, пишат социалистите от „Лозенец“ в позицията си. – Санкционирането на подобни действия би означавало по същата логика да се санкционират стотици съветници в цялата страна и БСП да остане без представители в местната власт в цели области за четиригодишен период, което ще има дългосрочни тежки последици за бъдещето на партията. В навечерието на изборите за Европейски парламент е изключително важно да дадем знак за консолидация на партията. Димитър Благоев-Дядото, първооснователят и патриарх на социалистическата партия ни завеща да не вярваме на баналните очевидности и да търсим изхода в безизходността. Защото няма безизходни ситуации, има безизходни партии, които умират и изчезват от политическата сцена“.
„Ние люлинските социалисти, спазвайки принципите за демократичност и колективно взимане на решение в нашата партия, уважаваме различното мнение и търсим консенсус в този процес. В тази връзка не можем да приемем позиции от наши членове, публикувани в публичното пространство, които не са обсъждани на РС, да изразяват мнението на люлинската организация по един или друг въпрос. Смятаме това за некоректно и противоуставно, пише в позицията на РС на БСП в „Люлин“. – Във връзка с позиция на ИБ на НС на БСП, относно снемане на доверието към групата ни общински съветници в СОС, смятаме, че същото е необосновано, прибързано и създава условия за разделение в Софийската градска организация на БСП“.
В началото на седмицата позиция в подкрепа на общинските съветници от Местна коалиция „БСП за България“ приеха и от Младежкото обединение в БСП – София.

СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ВЯРА ТОДЕВА ЗА САБОТАЖ НА РАБОТАТА НА СОС
15 февруари 2024
Общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“ искат оставката на областния управител на София – град Вяра Тодева за саботаж на работата на Столичния общински съвет. Днес тя върна за прегласуване приетите от Столичния общински съвет решения за избор на заместник-председатели на СОС и за избор на ръководство и състав на постоянните комисии към СОС. В своя позиция съветниците от групата на социалистите посочват, че по закон решенията, взети от Столичния общински съвет за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС са необжалваеми.
„За нас действията на областния управител Вяра Тодева не са неочаквани. При нея нарушаването на законите вече е хроничен проблем, се казва в позицията на общинските съветници от МК „БСП за България“. – След като си позволи да допусне абсолютно незаконно нарязване на Паметника на Съветската армия, какво може да я спре незаконно да възпрепятства работата на Столичния общински съвет като изпълни политическо поръчение. За нас нейните действия са саботаж срещу града и гражданите на София“.
Очевидно за най-голямата политическа група в Столичния общински съвет постовете са самоцел, категорични са съветниците от групата на социалистите. „За ПП-ДБ-СС нямат значение проблемите в града и решаването им, важни са им постовете в комисиите, които в следващите дни ще опитат да договорят с ГЕРБ. Те не само, че нямат намерение да отпушат работата на СОС, но дори и съвсем съзнателно и умишлено я възпрепятстват, пишат още общинските съветници от МК „БСП за България“. – Поредното забавяне на работата на СОС от страна на най-голямата политическа група цели тя да получи това, което иска. С 23-има съветници да вземат цялата власт в СОС. А това, че с обжалването на двете решения и действията на областния управител Вяра Тодева бюджетът на Столична община няма как да влезе за разглеждане в срок, за тях очевидно няма никакво значение. Нека на всички да е ясно, че забавянето на бюджета ще бъде единствено и само по вина на общинските съветници от ПП-ДБ-СС и тяхната алчност за властови позиции. Така се възпрепятства и исканата от нас проверка на финансово икономическото състояние на общината след управлението на ГЕРБ. Ние ще настояване като първа задача пред новоизбраните комисии да бъде поискана проверка и одит на дейността на общинските дружества. Явно и това не е важно за ПП-ДБ-СС. Или може би кметът Терзиев се страхува, че един работещ общински съвет ще бъде реален коректив и ще има контрол върху безпомощните му управленски действия към момента“.
Общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“ за втори път искат оставката на Вяра Тодева. Първият път беше за незаконното нарязване на фигурите на Паметника на Съветската армия.

ПОЗИЦИЯ НА РС НА БСП В БАНКЯ
14 февруари 2024
Районната партийна организация на БСП – Банкя изразява своето недоумение във връзка с последните медийни изяви на националното ръководство на БСП по отношение на Софийската градска организация и групата съветници на БСП в СОС
ПОЗИЦИЯ
НА РАЙОНЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ – БАНКЯ
Районната партийна организация на БСП – Банкя изразява своето недоумение във връзка с последните медийни изяви на националното ръководство на БСП по отношение на Софийската градска организация и групата съветници на БСП в СОС. Ние, социалистите от район Банкя, заставаме категорично зад решенията на Градския съвет на БСП – София от 7 февруари 2024 г. и гласуванията на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. Чрез тези гласувания, съветниците изпълниха взетите от органа по Устав решения – а именно ГС на БСП – София.
След проведените местни избори, както в София, така и в редица други общини, БСП е поставена пред трудната задача да взима важни за бъдещето на българските общини решения в сложни мнозинства. На много наши съпартийци в общинските съвети в страната не им е лесно, когато всяко гласуване е неизбежен избор между ППДБ, ДПС и ГЕРБ. Но в името на добруването на българските граждани и защитаването именно на техните интереси, другарите са принудени да правят тези сложни избори. Защото основната задача на представителите на БСП в местната власт е тя да заработи, да осъществява контрол над решенията и провежданите политики от кметовете от другите политически сили, както и да съумява да «прокара» решения, залегнали в предизборните ни платформи и защитаващи идеалите и ценностите на БСП.
Именно това прави и групата съветници на БСП в СОС. След като 4 месеца общинският съвет се занимава само с персонални избори, междупартийни пререкания и борба за надмощие, беше крайно време този орган да заработи по същество, за това, за което е създаден. Без избран председател на общинския съвет няма бюджет на СО, няма работещи комисии, следователно няма никаква конкретна работа, която да може да се осъществи по отношения на контрол върху работата на кмета, нито внасяне и разглеждане на каквито и да било инициативи от страна на съветниците на БСП.
Националният съвет на БСП и особено парламентарната група и ИБ на НС на БСП също в последните години неведнъж са се изправяли в подобни ситуации. БСП влезе в сложна коалиция с ПП и ДБ и не излезе от нея, въпреки някои крайни и скандални действия на тогавашното правителство. Трудно беше и решението на председателя на партията да издигне и подкрепи кандидатурата на представителя на ГЕРБ Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. Но това гласуване, както и гласуването за председател на Столичния общински съвет, в никакъв случай не означават, че в БСП е влязла в коалиция с ГЕРБ на национално ниво или с ППДБ в Столичния общински съвет.
Буди сериозно притеснение факта, че действията на ИБ на НС на БСП към Софийската градска организация, нейното ИБ и лично към председателя й, се превръщат в тенденция. Създадените трудностите около регистрацията на листите за местните избори, ваденето от листа в последните минути на един от най-уважаваните, като човек и като юрист, от свои и от опоненти, член на софийската органзиция, ежеседмичните «привиквания» за отчет и «напътствия» на ръководството в София пред ИБ на НС на БСП, както и действията на ИБ от последните дни, показват трайно преследвана цел за конфронтация и всяване на разделение в редиците на социалистите. За едни и същи действия, едни организации за хвалени, а други – анатемоствани.
Този двоен аршин трябва да спре. Тази непрекъснато преследвана линия на разделение, разкол и противопоставяне в БСП трябва да спре. Националните органи трябва да градят, а не да рушат, да привличат, а не да изключват.
Къде отиде другарството?
Този път, в навечерието на поредните избори, не води наникъде.
Нека спрем и поемем пътя на победата, а той се върви, хванати ръка за ръка!
Приета на заседание на РС на БСП – Банкя на 14.02.2024 г.

ПОЗИЦИЯ НА РС НА БСП В „КРАСНА ПОЛЯНА“:
14 февруари 2024
Районната партийна организация на БСП „Красна поляна“ категорично подкрепя решенията на Градския съвет на БСП – София от 7 февруари 2024 г.
ПОЗИЦИЯ
НА РАЙОННАТА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БСП „КРАСНА ПОЛЯНА“ – СОФИЯ, ПРИЕТА ЕДИНОДУШНО НА ЗАСЕДАНИЕ НА РС НА БСП НА 14.02.2024 г.
Районната партийна организация на БСП „Красна поляна“ категорично подкрепя решенията на Градския съвет на БСП – София от 7 февруари 2024 г. и гласуванията на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет, които изпълниха тези решения в пълно съответствие с устава на БСП и след решение на колективния орган-ГС на БСП. Решението да заработи СОС, е несравнимо по-добрата алтернатива от това да хвърлим в пълен колапс Столична община, ако влезем в поредица от безкрайно дълги правни процедури, свързани с предизвикването на нови избори за общински съветници в София. Ние сме отговорна партия, която работи с разум за хората и за града.  Само при един работещ общински съвет може ясно да се види, кой подкрепя мнозинството и кой и защо е опозиция. Изборът на председател на СОС в настоящия момент е в интерес на всички граждани на София и предотврати повторението на управляващата коалиция-сглобка на местно ниво.
Не подкрепяме решенията на Изпълнителното бюро от 9 февруари 2024 г. за налагане на мерки за партийно въздействие и   се обръщаме към групата общински съветници да отстояват предизборните си ангажименти,поети към нас-левите избиратели независимо от тези решения и да работят за  идеите и ценностите на БСП и  за гражданите на София.
В началото на 2024 година светът, Европа и България имат нужда от мир. От мир имаме нужда и ние в БСП – мир в Партията, мир в лявото пространство, мир с Президента, мир и диалог с всички българи, които искат промяна и по-добър живот. Убедени сме, че това е огромното желание на всички истински членове и симпатизанти на БСП в София и страната.Призоваваме членовете на парламентарната група на“ БСП за България“, членовете на Националния съвет и всички социалисти да се замислим, да усетим в каква опасност е нашата партия и лявата идея, да сложим край на братоубийствените войни срещу „врага с партиен билет“ и да започнем работа за консолидация на БСП и на всички леви и антифашистки сили в нашата изстрадала България.

ПОЗИЦИЯ НА РС НА БСП В „ЛОЗЕНЕЦ“
14 февруари 2024
Общинските съветници на БСП в столична община, спазиха решението на ГС на БСП София от 7 февруари 2024 година
Уважаеми другарки и другари,
Общинските съветници на БСП в столична община, спазиха решението на ГС на БСП София от 7 февруари 2024 година. Това е тяхно задължение по Устав, защото ГС е органа, който взима решенията във връзка с местните политики.
Групата съветници на БСП в София бяха принудени да работят с различни политически сили в името на гражданите на София, за да стартира работата на общинския съвет. Липсата на председател и комисии стопираше цялата му дейност и оставяше кмета от ПП/ДБ/СС да работи без никакъв контрол. Бяха пропуснати важни три месеца в които имаше възможност да се извърши икономически и финансов одит на Столична община, след 18 год. управление на ГЕРБ, но без избран председател това е немислимо. Предстои приемането на бюджета на София, както и взимането на редица други важни решения за града, които са отложени с месеци, именно чрез гласуване по тези секторни политики, групата общински съветници, ще бъде конструктивна ОПОЗИЦИЯ и гласът на разума в СОС, каквато винаги е била.
Политическите действия на съветниците в София са сходни с тези на съветници социалисти от десетки общини в цялата страна, които в сложна конфигурация са принудени да гласуват с различни представители на управляващото мнозинство – ПП/ДБ, ДПС и ГЕРБ. Санкционирането на подобни действия би означавало по същата логика да се санкционират стотици съветници в цялата страна и БСП да остане без представители в местната власт в цели области за четиригодишен период, което ще има дългосрочни тежки последици за бъдещето на партията. В навечерието на изборите за Европейски парламент е изключително важно да дадем знак за консолидация на партията.
Уважаеми другарки и другари,
Димитър Благоев – Дядото, първооснователят и патриарх на социалистическата партия ни завеща, да не вярваме на баналните очевидности и да търсим изхода в безиходността. Защото няма безизходни ситуации, има безизходни партии, които умират и изчезват от политическата сцена.
гр. София   РС на БСП Лозенец
14 февруари 2024 г.

ПОЗИЦИЯ НА РС НА БСП В „ЛЮЛИН“
13 февруари 2024
Във връзка с позиция на ИБ на НС на БСП относно снемане на доверието към групата ни общински съветници в СОС, смятаме, че същото е необосновано, прибързано и създава условия за разделение в Софийската градска организация
ПОЗИЦИЯ
На Районен съвет на БСП- Люлин
Районната партийна организация на БСП- Люлин, не одобрява начина, по който е взето решението на ГС на БСП- София по отношение на предоставения мандат на групата общински съветници от МК „БСП за България” за подкрепа в избора на председател на СОС. Смятаме, че подобни важни решения би следвало да се обсъждат и съгласуват с районните партийни организации в София. Призоваваме и очакваме от нашите другари- общински съветници в СОС с действията си да отстояват и реализират поетите предизборни ангажименти към нас и всички леви избиратели в София.
Ние люлинските социалисти, спазвайки принципите за демократичност и колективно взимане на решение в нашата партия, уважаваме различното мнение и търсим консенсус в този процес. В тази връзка не можем да приемем позиции от наши членове, публикувани в публичното пространство, които не са обсъждани на РС, да изразяват мнението на люлинската организация по един или друг въпрос. Смятаме това за некоректно и противоуставно!
Във връзка със позиция на ИБ на НС на БСП, относно снемане на доверието към групата ни общински съветници в СОС, смятаме, че същото е необосновано, прибързано и създава условия за разделение в Софийската градска организация на БСП.
Призоваваме НС да преразгледа внимателно и обстойно фактите и аргументите около решението на ГС на БСП-София от 07.02 и позицията на ИБ на НС.
Ние вярваме, че на прага на изборите за Европейски парламент, БСП има нужда от разум и единство зад ,което и не еднократно сме заставали!
РС на БСП- Люлин
13.02.2024 г.

СОЦИАЛИСТИТЕ ОТ „ВРЪБНИЦА“: НАСТОЯВАМЕ НС ДА НЕ ПРЕДПРИЕМА КРАЙНИ ДЕЙСТВИЯ И ДА НЕ ПРЕДИЗВИКВА ПОРЕДНА НЕНУЖНА ВОЙНА В ПАРТИЯТА
13 февруари 2024
Относно: Действията на групата общински съветници от МК „БСП за България“ при избора на председател на Столичния общински съвет
ПОЗИЦИЯ
На Районната организация на БСП във „Връбница“
Относно: Действията на групата общински съветници от МК „БСП за България“ при избора на председател на Столичния общински съвет.
Предвид незапомнената досега политическа криза в Столичния общински съвет и съществуващата опасност градът да остане без приет бюджет и да бъде хвърлен в нормативен, съдебен и бюрократичен хаос за много време напред, ние оценяваме действията на общинските съветници от МК „БСП за България“ за неизбежно необходими и отговорни спрямо гражданите на София.
Настояваме Националният съвет на партията да не предприема крайни действия и да не предизвиква поредна ненужна война в партията. Всичко това би се отразило крайно негативно не само върху най-голямата партийна организация в страната, но и върху самата БСП. Подобни необмислени решения и действия няма да доведат до консолидация и повишаване на политическото доверие в партията.
Ние, членовете на Районната организация на БСП във „Връбница“, изразяваме нашето политическо доверие, категорично подкрепяме и стоим твърдо зад групата на Местна коалиция „БСП за България“ и нашия председател Станислав Младенов, който е част от нея. Вярваме, че чрез него и заедно с останалите общински съветници ние имаме шанс да реализираме политиките, за които получихме подкрепа от гражданите на местните избори.
Уверени сме, групата на Местна коалиция „БСП за България“ за напред ще спазват партийната дисциплина и ще уважават решенията на Националния съвет на БСП.
Призоваваме за повече разум от страна на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП. Вярваме, че решенията, които ще взимат оттук нататък ще бъдат подчинени на запазването и добруването на БСП като единна и силна социалистическа партия.
13 февруари 2024 г.
гр. София

РС НА БСП – „КРАСНО СЕЛО“: НЕ СМЕ ПРИЕМАЛИ ДЕКЛАРАЦИЯ С ИСКАНЕ ЗА НАКАЗАНИЯ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“
12 февруари 2024
Публикуваната информация, че има декларация от БСП – „Красно село“ е невярна и подвеждаща, се казва в позиция на районната организация
Районната организация на БСП в „Красно село“ не е приемала декларация с искане за наказания на общинските съветници от Местна коалиция „БСП за България“. Това се казва в официална позиция на заместник-председателя на РС на БСП – „Красно село“ Петър Апостолов и на социалисти, членуващи в основни партийни организации в района. Тя е по повод публикации в медиите от името на районната организация, атакуващи общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“.
„Публикуваната информация, че има декларация от БСП – „Красно село“ е невярна и подвеждаща, се казва в позицията. – Въпросът не е обсъждан в Районния съвет или на заседание на общинската конференция, а е позиция на отделни членове на Районната партийна организация. Но представена по този начин създава невярно убеждение, че това е позиция на Районната партийна организация“.
Социалистите обясняват, че позиция на РПО на БСП „Красно село“ може да се изразява само на основание на решение на РС или на общинската партийна конференция. „Председателят на Районния съвет на БСП „Красно село“ е в оставка от 27 юли 2023 г., което доведе до блокиране на дейността на организацията за този период, като включително и не са провеждани засадения на РС. Това принуди НС да наложи служебно кандидат за кмет на РПО, независимо от приетото решение на конференцията на РПО, пише още в позицията. – На 17 февруари 2024 г. ще се проведе заседание на районната партийна конференция за избор на нов председател“.
Социалистите от „Красно село“ считат също така, че „решенията на НС на БСП за наказания и изключване на членове допринасят за спада на доверие в Българската социалистическа партия“.
„Категорично настояваме дискусията по вътрешно партийни въпроси да се води в партийните органи, а не през средствата за масова информация“, завършва позицията на РС на БСП – „Красно село“.
Ето и цялата позиция:
До НС на БСП
До ГС на БСП София
До в. „Дума“
До сайта epicenter.bg
До сайта 24chasa.bg
ПОЗИЦИЯ
на социалисти, членуващи в основни партийни организации на БСП, район „Красно село“, гр. София
Относно: Публикации в сайтовете:
epicenter.bg – Социалисти от цяла София искат от „Позитано“ наказания за съветниците, подкрепили новия шеф на СОС от 10.02.2024 09:05
24chasa.bg – Декларации от софийски партийни организации на БСП против общинските съветници от 10 февруари 2024  09:09
Публикуваната информация, че има Декларация от БСП „Красно село“, в посочените по-горе статии е невярна и подвеждаща.
Позиция на РПО на БСП „Красно село“ може да се изразява само на основание на решение на РС или общинската партийна конференция.
Има писмо на членове на РПО, публикувано на сайта на в. Дума – петък –  9.02.2024 – „Оттегляме своето доверие“ – от  петък, 09 Февруари 2024 / брой: 27, в което те изразяват своята лична позиция, която не ангажира Районната партийна организация.
Този въпрос не е обсъждан в Районния съвет или на заседание на общинската конференция, а е позиция на отделни членове на Районната партийна организация. Но представена по този начин създава невярно убеждение, че това е позиция на Районната партийна организация.
Председателят на Районния съвет на БСП Красно село е в оставка от  27 юли 2023 г., което доведе до блокиране на дейността на организацията за този период, като включително и не са провеждани засадения на РС. Това наложи НС да наложи служебно кандидат за кмет на РПО, независимо от приетото решение на конференцията на РПО.
На 17.02.2023 ще се проведе заседание на районната партийна конференция за избор на нов председател.
Наред с това ние считаме, че решенията на НС на БСП за наказания и изключване на членове допринасят за спада на доверие в Българската социалистическа партия.
Категорично настояваме дискусията по вътрешно партийни въпроси да се води в партийните органи, а не през средствата за масова информация.

 МЛАДЕЖИТЕ В БСП – СОФИЯ: КАТЕГОРИЧНО ПОДКРЕПЯМЕ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГРУПАТА НА МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“
12 февруари 2024
Настояваме Националният съвет на партията да не приема необосновани и откровено грешни решения, пишат младите социалисти в официална позиция
Младежкото обединение в БСП – София категорично подкрепя общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“. Това пишат те в официална позиция, приета от Градския съвет на обединението. „Настояваме Националният съвет на партията да не приема необосновани и откровено грешни решения, които биха повлияли негативно върху развитието на най-голямата партийна организация в страната – БСП – София“, пишат още те.
Младежите от столичната организация на социалистите определят като „принципни и отговорни спрямо гражданите на София“  действията на общинските съветници от групата на МК „БСП за България“ за подкрепа при избора на временен председател на СОС.
„Смятаме, че последвалата реакция от страна на ИБ на БСП е изненадваща, имайки предвид твърденията на председателя на БСП, че София има нужда от бързи и оперативни решения. Тя предупреждаваше и за реалната опасност София да остане на студено и тъмно, припомнят младежите. – Същевременно групата общински съветници от МК „БСП за България“, макар и трета политическа сила в Столичния общински съвет, успя да позиционира БСП като незаобиколим фактор в управлението на Столичната община“.
Според тях, недоумение буди и двойният стандарт в поведението на ИБ на БСП, което не възразява срещу гласуваната подкрепа за други политически формации от редица местни структури на БСП в страната. „В този смисъл смятаме, че отправените обвинения за „сглобка“ и предателство са необосновани и подвеждащи, категорични са младежите от БСП – София. – Опасяваме се, че свалянето на политическото доверие от групата ни общински съветници от страна на ИБ на БСП, както и последвалата заявка за налагане на партийни наказания от Националния съвет на партията, са прибързани и погрешни действия. Те ни изправят пред риска за пръв път в новата си история БСП да няма свои представители в Столичния общински съвет“.
Ето и цялата позиция на Младежко обединение в БСП – София:

ПОЗИЦИЯ НА МЛАДЕЖКО ОБЕДИНЕНИЕ В БСП СОФИЯ

Относно: Действията на групата общински съветници от МК „БСП за България“ при избора на председател на Столичния общински съвет
Младежкото обединение в БСП София изразява своята категорична подкрепа към общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“ и настоява Националният съвет на партията да не предприема необосновани и откровено грешни решения, които биха повлияли негативно върху развитието на най-голямата партийна организация в страната – БСП София.
В светлината на разигралата се безпрецедентна политическа криза в Столичния общински съвет и реалната опасност градът да остане без приет бюджет за 2024 година, план сметка за чистотата и да бъде обречен на нормативен хаос, ние, от Младежкото обединение в БСП София оценяваме действията на групата ни общински съветници при избора на временен председател на СОС като принципни и отговорни спрямо гражданите на София.
Смятаме, че последвалата реакция от страна на ИБ на БСП е изненадваща, имайки предвид твърденията на председателя на БСП, че София има нужда от бързи и оперативни решения. Тя предупреждаваше и за реалната опасност София да остане на студено и тъмно. Същевременно групата общински съветници от МК „БСП за България“, макар и трета политическа сила в Столичния общински съвет, успя да позиционира БСП като незаобиколим фактор в управлението на Столичната община.
Недоумение буди и двойният стандарт в поведението на ИБ на БСП, което не възразява срещу гласуваната подкрепа за други политически формации от редица местни структури на БСП в страната. В този смисъл смятаме, че отправените обвинения за „сглобка“ и предателство са необосновани и подвеждащи.
Опасяваме се, че свалянето на политическото доверие от групата ни общински съветници от страна на ИБ на БСП, както и последвалата заявка за налагане на партийни наказания от Националния съвет на партията, са прибързани и погрешни действия. Те ни изправят пред риска за пръв път в новата си история БСП да няма свои представители в Столичния общински съвет.
Убедени сме, че действията на ръководството на БСП няма да доведат до консолидация и повишаване на политическото доверие в партията, както се доказа през последните години. Напротив, ще предизвикат вътрешен конфликт, напрежение и разцепление в най-голямата структура на БСП в страната. Всичко това се случва отново в момент, когато партията би трябвало да се подготвя за подобряване на резултатите си за предстоящите избори за Европейски парламент.
Не смятаме, че тези действия са правилният подход за печелене на доверието на българските граждани и издигането на БСП като реална алтернатива на сегашното порочно управление на страната.
Изразяваме своите дълбоки притеснения, че точно две години след като Националният съвет отстрани бившия председател на БСП София – Калоян Паргов, сега се подготвя същото и за сегашния лидер на градската организация – Иван Таков, който доказа, че в една изключително трудна политическа ситуация с правилни действия и консолидация в лявото политическо пространство, могат да бъдат постигнати високи изборни резултати.
Поредното вмешателство от страна на националното ръководство в софийската организация би означавало огромен спад на доверието от страна на местните структури в демократичността на партията и демотивация сред редовите социалисти.
Допълнително притеснение буди и поредното посегателство срещу активен представител на Младежкото обединение в БСП София, този път в лицето на Еньо Савов. Вярваме, че чрез него можем успешно да реализираме младежките политики, за които се борим на местно ниво. Ето защо изразяваме категоричната си подкрепа и политическо доверие към него.
Призоваваме за разум от страна на Националния съвет на БСП и Изпълнителното бюро на БСП и се надяваме, че те ще вземат решение, с което ще запазят БСП като демократична и масова партия. Не искаме БСП да продължава да бъде място на противоречия и разцепление! Нуждаем се от партия, атрактивна за младите хора и реализираща успешни политики в името на българските граждани!
гр. София
12.02.2024 г.

ПОЗИЦИЯ: „ЛЕВИЦАТА!“ ПРИЗОВАВА ЛЕВИТЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ДА ОТСТОЯВАТ ПРЕДИЗБОРНИТЕ СИ АНГАЖИМЕНТИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ПАРТИЙНИТЕ ИМ НАКАЗАНИЯ И ДА РАБОТЯТ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ
9 февруари 2024
Изборът на председател на СОС в настоящия момент е в интерес на всички граждани на София и предотврати повторението на управляващата коалиция на местно ниво
ПОЗИЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА КОАЛИЦИЯ „ЛЕВИЦАТА!“, КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЬОР НА БСП – СОФИЯ В МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ В СОС:
Ние от „ЛЕВИЦАТА!“ със загриженост следим тримесечните усилия за избор на председател на Столичния общински съвет. Формациите, които успешно си делят облагите от властта в правителството – ГЕРБ и ПП+ДБ+“Спаси София“ – разиграват местна постановка на опозиция и управляващи, като „успешно“ блокираха управлението на града и направиха 1,5 млн. граждани заложници на фалшивата им опозиционност. ГЕРБ си поставиха за цел да запазят поне част от властовите си позиции, да бъде избран предложен от тях председател или да отидат на нови избори, с цел да постигнат по-добър резултат за партията си.
Изборът на председател на СОС в настоящия момент е в интерес на всички граждани на София и предотврати повторението на управляващата коалиция на местно ниво.
Непосредствено преди заседанието на СОС, Б. Борисов и К. Нинова излязоха с идентични позиции, а именно – против избора на градско ръководство. Припомняме, че Нинова само преди година с нетърпение чакаше Борисов за лидерска среща в силно желания от нея трети мандат за съставяне на правителство.
Само преди по-малко от година Нинова предложи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, мотивирайки се с необходимото държавническо поведение. Днес подчиненото й ИБ на БСП в същата ситуация се отказа от собствените си съветници, задълбочавайки разрухата в партията. Държавническите мотиви на Нинова изглежда са налице само тогава, когато обслужват властовите й амбиции.
Обръщаме се към левите общински съветници да отстояват предизборните си ангажименти, независимо от партийните им наказания и да работят за гражданите на София.

СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ БСП: ИЗПЪЛНИХМЕ РЕШЕНИЕ НА ГРАДСКИЯ СЪВЕТ ЗА ПОДКРЕПА НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОС ПРИ ШИРОКО МНОЗИНСТВО
9 февруари 2024
Подкрепихме избора на председател на СОС вчера с ясното съзнание и дълбоко убеждение в правилността на това решение, категорични са социалистите
Всички общински съветници от нашата група, които подкрепихме избора за временен председател на СОС, изпълнихме решение на висшия ни партиен орган – Градския съвет – от сряда вечерта. Това заявяват общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“, които гласуваха вчера за разблокиране на работата на СОС в своя официална позиция.
Подкрепа за избор на временен председател на Столичния общински съвет вчера дадоха председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков, неговият заместник Иван Пешев, Николай Велчев, Иван Виделов, Станислав Младенов, Еньо Савов. Решението подкрепи и представителят на коалиционния партньор Коалиция „Левицата!“ Войслав Тодоров.
„Работим в СОС за София и за гражданите така, както обещахме в кампанията. Подкрепихме избора на временен председател на СОС днес с ясното съзнание и дълбоко убеждение в правилността на това решение. То беше взето от нашия колективен орган – Градския съвет на БСП – София, както и от групата ни в СОС вчера сутринта преди началото на сесията. Всички други твърдения, свързани с това наше решение, са спекулации“, категорични са съветниците от групата на МК „БСП за България“.
„Ние винаги сме били разумни и последователни в действията си с цел да решаваме проблемите на града и на хората в него, твърдят те. – Решението да заработи СОС, което взехме вчера, е несравнимо по-добрата алтернатива от това да хвърлим в пълен колапс Столична община, ако влезем в поредица от безкрайно дълги правни процедури, свързани с предизвикването на нови избори за общински съветници в София. Всички възможности за изход от ситуацията коментирахме заедно с членовете на Градския съвет на БСП – София и крайното решение от сряда вечерта беше ясно – ние сме отговорна партия, която работи с разум за хората и за града. Затова получихме мандат от висшия ни партиен орган да подкрепим избора на временен председател и стартиране на работа на общинския съвет. Решихме категорично, че няма да подкрепяме и да бъдем част от едно мнозинство с ГЕРБ или ПП-ДБ-СС. Всички други твърдения са манипулации и спекулации за лични политически цели. Само при един работещ общински съвет може ясно да се види, кой подкрепя мнозинството и кой е опозиция. Сега ни предстои много работа. А критиците, които бързат да ни съдят, ще бъдат неприятно изненадани от следващите ни действия. Внесохме искане за референдум за запазване на Паметника на Съветската армия, няма да отстъпим от каузата да пазим историческата памет в града, имаме искане за финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община след дългогодишното управление на ГЕРБ, готвим ясна алтернатива на внесения от кмета Терзиев проект за бюджет на Столична община, копиращ досегашната политика на ГЕРБ. Няма да отстъпим от нашите политически ангажименти в кампанията и от принципите ни…“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук