АРЖЕНТИНЦИТЕ ЧЕСТВАТ 200 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМОСТ

0
198

Хорхе Тайана, министър на външните работи, търговията и вероизповеданията на Република Аржентина, специално за сп. „Ново време“
Аржентина навършва двеста години. Празникът и размисълът вървят ръка за ръка. Чрез тези редове искаме да направим съпричастни към нашите тържества всички народи по света, да споделим с тях нашата действителност, за да направим анализ на съвременна Аржентина, на мястото £ в света, да определим приоритетите и целите си.

Нека читателят ни позволи да се върнем към далечния 25 май на 1810 г. и да си спомним онези събития. В Буенос Айрес, тогава столица на Вицекралство Рио де ла Плата, революционерите решават да отхвърлят колониалната власт на испанците и да съставят първото независимо правителство. Този предизвикателен спрямо колониал­ния режим акт е само началото на пътя към извоюване на независимостта, за да се стигне по-късно, след десетгодишни битки по военните полета на Южноамериканския континент, до разгрома на испанските войски и до окончателната победа. Именно на тези патриоти и герои, основали нашата нация, отдаваме почит сега.

Какво е състоянието на Арженина днес, при честването на 200-годишния юбилей? Кои са приоритетите £ в средносрочен план? Възстановената след почти три десетилетия демокрация политическа система е реалност, която е доказала многократно своята зрялост. Уважението към човешките права получи нов импулс след премахване на законите за помилването и след възобновяване на съдебните процеси за престъпления спрямо човечеството срещу цивилни и военни лица (1).

В периода след 2003 г. аржентинската икономика отбеляза своя най-висок ръст след 1810 г. Изключително високият годишен растеж и положителното салдо на търговския баланс улесниха обслужването на чуждестранни дългове чрез национални ресурси. В последните седем години държавното образование и здравеопазването получиха вниманието, което заслужават, и отново придобиха статута на основни институции за интеграция в обществото. Бяха им отделени бюджети, които утроиха дела им в държавните разходи.

Държавата възвърна водещата си роля в областта на научно-развойната дейност, както и при определяне на високи възнаграждения на преподавателите и изследователите в системата на държавните университети, където в различни години от миналия век се формираха и получиха образованието си петимата аржентински носители на Нобелова награда.

Друг приоритет на правителството на Кристина Фернандес де Киршнер е борбата с бедността. За тази цел спрямо фирми и компании се провежда политика на насърчаване на назначаването на служители и работници. Прилагат се също универсални мерки в сферата на социал­ните дейности за закрила на децата.

Ние, аржентинците, сме продукт от симбиозата на различни култури. Съжителството и интеграцията на имигрантите от целия свят са нашето историческо своеобразие, то е неизменна част от живота ни. Въпреки тежката глобална икономическа криза, изпълняваме програмата „Голяма Родина“, която прилага модерно законодателство и урежда статута на чуждестранните работници.

Уважението към международното право е друг наш приоритет. Мултилатерализмът е най-ефикасният инструмент за постигане на мир и сигурност, за борба с бедността, болестите, наркопрестъпленията и екологичната катастрофа.

Защитата на човешките права е държавна политика, която засилва националната ни идентичност и водещата роля на Аржентина в международен план.

Участваме активно в търговските процеси в рамките на най-голямото обединение на държави в Южна Америка — МЕРКОСУР, и поддържаме необходимостта от по-засиленото му институционализиране. Даваме политически стимул за определяне на Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР) като ексклузивно място за участие на страните от региона в поддържане на мира и демокрацията. Освен това участваме активно и в групата на Г-20.

Претенциите на Аржентина спрямо британското правителство по отношение на суверенитета на Малвинските острови имат официалната подкрепа от ООН и са в унисон с мнението на аржентин­ския народ по въпроса. Това е един от стълбовете на нашата външна политика.

Аржентина има неуредени дългове от далечни времена и признава, че те са знак колко дълго е било отлагано спазването на правата на обширни сектори от нашето общество. Изпълняването на поетите ангажименти към чужди страни също е приоритет в политиката на аржентинското правителство.

Нашата страна навършва днес 200 години и ние каним и останалите народи по света да се присъединят към нашия празник, за да споделим с тях най-доброто от нашата култура и от нашата история.

Бележка

(1) Авторът има предвид престъпления, извършени по време на военната диктатура в Аржентина между 1976 и 1983 г.- бел. ред.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук