РЕЛИГИОЗНАТА ДЕСНИЦА СЕ БОРИ С НАУКАТА ЗА СЪРЦЕТО НА АМЕРИКА

0
148


Креационистите пренасят предизвикателството си срещу теорията за еволюцията в класните стаи

Ал Фризби е прекарал по-голямата част от живота си в стаи, пълни с буйни тийнейджъри, но последните години са особено мъчителни за гимназиалния учител по биология. Той среща родители, които искат от него да преподава, че Бог е създал Ева от реброто на Адам, а после е регулирал хромозомите, за да я направи жена, и които настояват, че Ной едва ли не е поканил динозаврите в Ноевия ковчег. И все по-трудно тези разговори се провеждат само извън класната стая.

“Нa определен етап от образованието на студентите беше казано, че теорията за еволюцията е невалидна – казва той. – През последните няколко години имах ученици, поставящи под въпрос уроците ми за класификацията на клетките и генетиката, заявяващи: “Нима Бог не е направил това?” В Канзас, географския център на Америка, сърцето на американския хардланд, официалната позиция на щата по този въпрос може скоро да стане позитивна. През следващите седмици щатски преподаватели ще вземат решение за предложените промени в учебния план за гимназиалното училище, лансиран от привържениците на възгледа за “модерния проект”, модерна версия на креационизма. Ако религиозната десница получи каквото иска, а тя е могъща сила в Канзас, учителите в гимназията ще преподават креационистки материали от следващата учебна година, а десницата ще спечели важна победа в американския модерен бунт срещу революционната теория.

Дебатът от правна гледна точка

Според Националния център за научно образование подобни конфронтации между Бог и науката в класните стаи се провеждат в 17 щата. В Мисури щатските законодатели подготвят законопроект, според който научните текстове трябва да съдържат раздел за т. нар. алтернативни теории за еволюцията. Учебници в Арканзас и Алабама съдържат отрицание на еволюцията, а в провинциалните училища в Уисконсин от учителите се изисква да поясняват на учениците си “научните предимства и слабости на еволюционната теория”. Миналия месец съдия в Джорджия постанови забрана за училищата да премахват стикерите от учебниците, които предупреждават: “Този учебник съдържа материал за еволюцията. Еволюцията е теория, а не факт, относно произхода на живите същества.”

За консервативните сили, ангажирани в борбата за американската душа, истинското поле на битката е общественото образование, лаборатория на следващото поколение и възможност за религиозната десница да предизвика трайна промяна в общественото мнение. Официално учението за креационизма е незаконно от 1987 г., когато Върховният съд постановява, че включването на религиозен материал в училищата е противоконституционно. През последните години обаче противниците на еволюцията се прегрупират, противопоставяйки на научното образование доктрината за “интелигентния дизайн”, която е внимателно oсвободена от всички позовавания на Бог и религия. За разлика от традиционния креационизъм, който учи, че Бог е създал земята за шест дни, защитниците на интелигентния дизайн твърдят, че функционирането на тази планета е прекалено сложно, за да бъде приписано на еволюцията. Трябва да е имало дизайнер, работещ по план, т.е. създател.

В кампанията си за убеждаване на родителите в Канзас да приветстват новата версия на креационизма в класните стаи, привържениците на интелигентния дизайн се обръщат към чувството за феърплей, аргументирайки се с това, че би било в интерес на техните деца да бъдат отворени към всички учения за произхода на земята. “Ние търсим научни стандарти, които ще бъдат по-информативни и ще улеснят дискусията за произхода, вместо да я затруднят”, заявява Джон Калвет, създател на движението за интелигентния дизайн и главен водач на кампанията за дискредитиране на учението за еволюцията в Канзас.

Други поддръжници на интелигентния дизайн отиват по-далече, заявявайки, че еволюцията е точно толкова продукт на вярата, колкото и на креационизма. “Безспорно има ясни религиозни импликации”, заявява Уилям Харис, биохимик и съосновател на движението за интелигентния дизайн в Канзас. “Има митове за сътворението и от двете страни. Коя да преподаваш?” За господин Харис, експерт по рибни масла и предотвратяване на сърдечни болести в болницата в Канзас Сити, самите предпоставки за еволюцията са несъстоятелни. Той описва промяната на совите възгледи преди много години като докторант, като прозрение. ”Помислих си, че ако се предполага, че маймуните са толкова близо до нас като роднини, тогава какво обяснява огромната пропаст между маймуните и хората. Осъзнах, че има голяма разлика между двата типа животни и стандартното обяснение просто не удовлетворява.”

Други учени от щатския надзорен комитет по въпросите на училищата не виждат сблъсък между ценностите на религията и науката. “Известните консервативни християни или евангелистки християни не откриха същностен конфликт между еволюционното разбиране за историята на живота и ортодоксалното разбиране на теологията, свързано със сътворението”, споделя Кийт Милър, геолог от Канзаския щатски университет, който се описва като практикуващ християнин.

Но в Канзас, както в останалата част от Америка, изглежда, че малко хора продължават да вярват, че Бог е създал рая и земята. През последните пет години привържениците на интелигентния дизайн съставят списък на влиятелни поддръжници в щата, включително и хора с докторски степени като господин Харис, които придават на тяхната кауза ореол на научна достоверност. Когато през миналия ноември консервативните републиканци поемат контрола над канзаския надзорен комитет по въпросите за училищата, креационистите получават своя шанс, поставяйки привърженици в комитета, разглеждащ учебната програма в гимназията.

Предложените за размисъл промени изглеждат безопасни. “От незначителните добавки става ясно, че еволюцията е теория, а не факт”, се казва в предложената версия за научните стандарти за осми клас. Обаче Джак Кребс, преподавател по математика в гимназията, привежда доводи, че кампанията срещу еволюцията се равнява на прикрита нападка срещу самото тяло на научната мисъл. ” Те атакуват две области: едната е еволюцията, а другата науката сама по себе си”, заявява той. “Те вярват, че склонността на науката към натурализъм по своята същност е атеистична и, че ако ние не я променим, значи не вярваме в Бог. С други думи, това представлява атака върху цялото научно познание. Еволюцията е слабото място на науката.”

На първото от серия обществени обсъждания върху новия материал участниците са поравно разпределени между защитниците на установената наука и анти-еволюционните бунтовници. В претъпканата гимназиална зала учители по биология, математици, ветеринар и гимназист произнасят въодушевени речи за нуждата от студена научна безпристрастност и за вредата, която може да бъде причинена на репутацията на щата и биотехнологичната индустрия, ако Канзас стане известен като рай за креационистите. На тях се противопоставя Джон Джеймс, предупреждавайки, че учението за еволюцията води до нихилизъм и до вратите на Аушвиц. “Да не би да произвеждаме малки канзаски нацисти?”, пита той. Но най-големите аплодисменти на вечерта събира посивял господин с въпроса: “Ако човекът произхожда от маймуните, защо все още има маймуни? Защо губите време да преподавате в часовете по природни науки нещо, което не е научно?”

Учителите вярват, че благовъзпитаното поставяне на въпроса от движенията, подкрепящи интелигентния дизайн, прикрива по-големия проект за дискредитиране на самото тяло на рационалната мисъл. Ако канзаският щатски училищен борд позволи на учителите да поставят под въпрос еволюцията, къде ще му се види краят? Дали религиозните учители ще пренесат вярванията си в класната стая?

“Те се опитват да създадат климат, при който всичко, което отделният учител иска да включи в класа на науката, може да бъде сметнато за наука” казва Хари Макдоналд, пенсиониран учител по биология и председател на движение “Канзаски граждани за научно образование“.Те искат да преосмислят науката.”

Новият креационизъм
Бог създаде Земята и всички видове на нея за шест дни преди 6000 години.

Старият креационизъм
Земята е на 4,5 милиарда години, но Бог е създал всеки отделен организъм на планетата, без задължително да е направил това за шест дни.

Интелигентният дизайн
Изплува като теория през 1989. Поддържа, че еволюцията е теория, а не факт и че сложността на Земята може да бъде обяснена само чрез идеята за интелигентен проектант или създател.

7 февруари 2005, Канзас Сити
“Гардиан”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук