НЕ НА ПРОТИВОУСТАВНИТЕ МАНИПУЛАЦИИ В БСП!

0
237

 

 

Предстоящите на 4 април т.г. парламентарни избори ще бъдат решаващи за развитието на страната за години напред. Пред всички нас – членовете и симпатизантите на БСП, стои задачата да спечелим изборите, за да изпълним Резолюцията на 50-ия конгрес на БСП, която завършва с призива „БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ ПРОМЯНА СЕГА! ДА Я НАПРАВИМ ЗАЕДНО!“

За съжаление редица действия на Изпълнителното бюро и на ОПКК на БСП от последните дни силно накърняват единството сред членовете и структурите на партията само 60 дни преди изборите!

Такива са натискът по места от страна на ИБ на НС на БСП за извършване на промени в съставите и за налагане на предпочитани от ръководството лица за председатели на областните партийни съвети, за номинирането на удобните кандидати за народни представители и определянето, против желанията на партийните организации, на водачи на кандидатските листи.

Такова е и решението на ОПКК на БСП от 28 януари т.г., изискващо незабавно отпадане на над осемдесет делегати на общински, районни и градски конференции от цялата страна под предлог за изтекъл техен мандат като членове на НС на БСП, въпреки че според Устава те легитимно са станали и продължават да са такива. С това решение Комисията излиза извън своите пълномощия и си позволява недопустимо и тенденциозно да тълкува Устава, да го дописва и по същество да го изменя, което е право единствено и само на Конгреса на БСП.

Още по-тревожно е, че тези действия не са изолирани случаи, а напротив – продължават крайно вредната линия на разделение на партията по признака за лоялност към ръководството, а не към партията и нейната политика. Тази линия, безогледно налагана от него през последните три-четири години, грубо погазва основните уставни принципи за демократично единство и демократично участие в цялостната дейност на партията.

Зад произволното тълкуване от ОПКК на „духа“ /!?/ на Устава ясно прозира стремежът на ръководството да създава условия за отстраняване от партийните органи на неудобни за него кадри със знания, опит и авторитет и подмяна на делегатските състави на съответните партийни конференции. Няма съмнение, че това се прави точно сега, за да може да се подредят „правилните“ кандидатски листи. Каквито и „аргументи“ да се изтъкват, истината е, че сега този произвол нанася нов силен удар върху лявата кауза и демократизма в БСП, върху жизнено необходимото единство на членовете и структурите на партията! Ясно е, че с това решение се открива пътят за следващи неправомерни действия за отстраняване от активна дейност на бивши народни представители, кметове и общински съветници и въобще на всеки, който мисли самостоятелно и действа без страх от репресии.

Нека няма никакво съмнение – тези действия изострят до крайност напрежението в структурите на партията в центъра и по места точно в решаващия момент преди изборите за 45-ото Народно събрание. Нека също е пределно ясно, че отговорността за така създадената в партията обстановка, която е заплаха за постигането на висок изборен резултат, носят не други, а ръководството на партията в лицето на Председателя на БСП, Изпълнителното бюро, Националния съвет и ОПКК на БСП.

На практика става дума за нескрит опит да се създава едва ли не „нова партия“, което всъщност е връщане назад, към времената на т.нар. демократически централизъм, свързан с еднолично ръководство и чистки на всички несъгласни. Подобен опит, освен всичко друго, напълно дискредитира заявката на БСП да стане водеща сила за възстановяване на демокрацията и доверието на гражданите в институциите на страната.

Категорично отхвърляме и осъждаме всички действия на ръководството, разбиващи единството и обезсилващи БСП в този решаващ момент. Настояваме да спре търсенето на „виновни“ за предишни и бъдещи провали в лицето на другари с различно мнение. Никакви съображения за „реформи“ и за нуждата от „подмладяване“ (при фрапантни примери за обратното) не могат да снемат пряката политическа отговорност, която Вие, ръководството на БСП, носите с действията си както за изборните резултати, така и за мястото и ролята на партията в живота на България за години напред!

2 февруари 2021 г.

 

До 12 февруари 2021 г. позицията подписаха: Албена Кръстева, Албена Шавел,  Александра Берданкова, Александър Главчев, Александър Грозданов, Ана Ананиева, Ана Кирова, Ана Пиринска, Анатоли Стоянов, Ангел Вълков, Ангел Найденов, Андон Ризов, Андрюша Иванова, Атанас Мерджанов, Благовест Благоев, Богомил Китанов, Божидар Йотов, Боян Балев,  Боян Дуранкев, Валентин Иванов, Валентин Петков, Валентин Шумантов, Валентина Богданова, Валери Жаблянов, Валичка Георгиева, Ваня Добрева, Велислава Дърева, Венцислав Василев, Вероника Делибалтова, Весела Василева, Веселин Гъжев, Виолета Василева, Виргиния Вакарелова, Владимир Гюров, Георги Божинов, Георги Драмбозов, Георги Захариев, Георги Пирински, Георги Тодоров, Дария Шлосер, Десислава Андонова,  Димитър Генчев, Димитър Дъбов, Димитър Капитанов, Димитър Христов, Добринка Станчева, Елина Димитрова, Емил Бехар, Емил Костадинов, Емил Райнов, Захари Захариев, Зоя Кълвачева-Цвяткова, Ивалина Иванова, Иван Велчев, Иван Ковачев, Иван Станчев, Иван Таков, Иван Токаджиев, Илина Зарова, Йорданка Атанасова, Йорданка Слатинска, Калинка Николова, Катерина Кастелова, Катя Николова, Красимир Кушев, Кристина Сидорова, Кънчо Узунов, Лальо Лалев, Лиляна Статева, Лъчезар Костов, Любка Игнатова, Любка Костова, Мадлен Стоянова, Маргарита Василева, Мариана Лазова, Марийка Ганчева, Марин Маринов, Мария Гуркова, Мария Динкова, Мая Раданова,  Милен Чакъров,  Милка Миладинова, Мира Дочева, Михаил Миков, Надежда Мидюрова, Надя Динчева, Наталина Златева, Недялко Ташев, Ненко Темелков, Никола Николов, Николай Георгиев, Нина Димитрова, Нишан Джингозян, Пенка Минева, Петър Петров,  Пламен Димитров, Пламен Младенов, Пламен Стоянов, Рада Иванова, Радка Димова, Радослав Стойков, Радостин Каракерезов, Ралица Андреева, Росен Манасиев, Румен Петков, Румяна Курдова, Светла Лакова, Сивко Пачев,  Силвана Сотирова, Софка Москова, Станимир Стефанов,  Стела Кехайова, Стефан Стефанов, Стефан Фиков, Стойна Милева,  Стоянка Захариева, Тодор Ненов, Тодор Попов,  Уляна Пачева, Християн Кръстев, Христо Георгиев, Цветанка Проданова, Цветелина Дамяновска, Цветелина Дочева, Цветка Такова, Цвятко Цвятков, Юлита Лазарова, Юлиян Веселинов, Юлиян Гошев,  Юрий Асланов, Яница Станчева и др.

Подписката продължава. Своята подкрепа за нея може да заявите с кратък текст „подкрепям“ или с разгърната лична позиция, които да изпратите на мейл edinstvozabsp@gmail.com. Споделяйте позицията с вашите съмишленици и приятели във фейсбук и в социалните мрежи.

Призоваваме всички, които милеят за бъдещето на БСП и за съдбата на България, да се противопоставим на обезсилването на партийните структури, да възстановим единството, да върнем в тях и сред социалистите и симпатизантите Благоевия дух на вярност към социалистическите идеи и морални ценности. Да бъдем истински единни, за да можем заедно да постигнем победата на БСП на предстоящите на 4 април т.г. парламентарни избори за 45-о Народно събрание.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук