ВРЕМЕ Е ЗА ИСТИНСКА ПРОМЯНА – Предговор към Манифест 2019 на Лейбъристката партия

0
236

 

 

Тези избори ще определят каква ще бъде страната ни за поколения напред. Ваша е възможността да трансформирате страната ни така, че тя да работи не само за малцината, а за всички нас. Изборите са възможност да осъществим истинската промяна, от която Британия се нуждае. Този манифест обосновава как едно лейбъристко правителство ще я осъществи.

Някои твърдят, че тези избори са за Брекзит. Но те са изборите и за климата, изборите за инвестициите, изборите за Националната здравна служба (НЗС), изборите за стандарта на живот, изборите за образованието, изборите относно бедността, изборите за справедлива данъчна система. На първо място те са изборите за промяна. Време е да се противопоставим на интересите на статуквото, потискащи хората. Последното десетилетие бе време на заграбване на богатства от малцина привилегировани, подкрепяни от консерваторите, за сметка на мнозинството. Големите замърсители, финансовите спекуланти и корпорациите, избягващи данъчните си задължения, прекалено дълго се радват на безнаказаност.

Ние, лейбъристите, ще построим по-справедлива Британия, която се грижи за всички, където богатства и власт се споделят.

Не желая да гледам как все повече стават семействата без прилично жилище, все повече хора се редят пред благотворителни пунктове за храна или спят по улиците. Не искам да се примирявам с общности, белязани от липсата на инвестиции, с безкрайни орязвания на жизнено важни услуги, с милиони, борещи се да свържат двата края, докато в същото време на богатите се намаляват данъците.

Способни сме да се справяме по-добре от сегашното положение на нещата. Как е възможно в петата най-богата страна в света жизненият стандарт на хората да спада, а очакванията за дълголетие да са в застой?

Консервативното правителство се проваля. То се провали по отношение на икономиката, на климатичната криза, на инвестициите за предстоящите промени, на публичните услуги и на Брекзит. То просто не работи в полза на повечето хора. Едно лейбъристко правителство ще отключи потенциала на всички онези, твърде дълго потискани. Лейбъристите ще бъдем на ваша страна.

Лейбъристите ще пренапишем правилата на икономиката, така че тя да работи за всеки. Отново ще изградим нашите публични услуги, като облагаме с данъци онези на върха, така че правилно да финансираме услугите, на които всички разчитаме. Ще стартираме най-мащабната инвестиционна програма в наше време, за да финансираме работните места и индустриите на бъдещето, така че никой да не отпада и никоя общност да не изостава. Това е напълно ресурсно осигурена програма, за да модернизира нашата икономика и да трансформира страната ни.

Спешно ще инициираме Зелена индустриална революция за справяне с кризата на климата чрез преход към възобновяеми енергоизточници, инвестиране в железопътния транспорт и коли на електричество, превръщане на жилищата в енергийно ефективни, с цел да намалим енергийната бедност, както и многото смъртни случаи през зимата. Ще създадем милион климатични работни места във всеки регион и страна в Обединеното кралство – добри, квалифицирани работни места, които да възстановят просперитета в районите на страната ни, които прекалено дълго са били пренебрегвани.

Ще приведем железопътния транспорт, пощенските услуги и водното стопанство и енергетиката към обществена собственост, за да сложим край на огромния приватизационен грабеж и да ви спестим  разходите за пътуване и плащането на сметки.

Ще предоставим пълно широколентово свързване чрез оптични връзки безплатно за всеки във всеки дом в страната ни чрез създаване на нова публична услуга, която стимулира икономиката, свързва общностите и връща средства обратно във вашите джобове.

Ще сложим край на Британия на благотворителните пунктове за храна и ще извадим децата и пенсионерите от бедност. Ще въведем реален минимален жизнен доход от поне 10 лири на час за всеки работник – с еднакви права от първия ден на работното място. Ще сложим край на несигурността и експлоатацията чрез отмяната на договорите с нулев срок на действие и засилване на правата на профсъюзите.

Ние, лейбъристите, ще учредим национална образователна служба, осигуряваща подкрепа и възможности през целия ви живот: от Центрове за осигурен старт до най-високо качество на образованието от първите години на учене; от добре финансирани училища с по-малобройни паралелки до безплатно университетско образование без такси; както и безплатно образование през целия живот, което ви дава възможност да придобивате нови умения през целия живот.

Лейбъристите ще осигурим на НЗС цялото необходимо финансиране; ще сложим край на приватизацията и няма да позволим по никакъв начин нашата здравна служба да стане плячка в резултат на каквито и да било търговски преговори. Ще разширим НЗС така, че да предлага безплатни рецепти за всички, както и безплатно базисно зъболечение, като градим върху основополагащите принципи на Службата. Ще сложим край на кризата в социалните услуги, оставила 1,5 милиона възрастни хора без грижите, от които се нуждаят. Лейбъристите ще финансираме безплатни лични грижи за възрастни хора, както и допълнителни пакети от грижи.

Сериозно съм загрижен от ръста на престъпността – особено поради обстоятелството, че най-висок ръст бележат най-тежките престъпления. Ще преобърнем продължилите цяло десетилетие съкращения по отношение на полицията и жизнено необходимите публични услуги, свидетелство, че просто е невъзможно да гарантираш сигурност на хората без необходимите разходи.

Лейбъристите ще защитаваме нашата сигурност у дома и зад граница. След години на провалени чуждестранни интервенции и войни ще сложим край на подхода „първо бомбите, после преговорите“ и вместо това ще въведем външна политика, основана на мира, справедливостта и човешките права. Както и ще решим Брекзит в продължение на шест месеца, като дадем на хората последната дума – с избор между разумна сделка за напускане или оставане. Ще осъществим онова, което британците решат.

Изборът на тези избори не би могъл да е по-ясен. Лейбъристите ще предоставим богатствата и властта в ръцете на мнозинството. Консерваторите на Борис Джонсън ще се грижат за малцината привилегировани.

Този манифест предлага възможност за истинска промяна за всяко поколение и всяка общност. Когато лейбъристите печелят, печели медицинската сестра, печели пенсионерът, печели студентът, печели служителят, печели инженерът. Всички ние печелим.

Можем и сме длъжни да се справяме по-добре като страна.

Това е последният ни шанс да посрещнем климатичната заплаха.

Какво ще е бъдещето, зависи от нас. Време е за истинска промяна – за мнозинството, не за малцината. Заедно можем да я осъществим.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук