ПРОДЪЛЖАВАМЕ

0
181

 

Георги Пирински е главен редактор на сп. "Ново време"

Драги читателю,

С настоящия брой продължаваме дискусията за изминалите 30 години от Десети ноември 1989 г. с въпроса „А сега накъде?“, към която приканихме с предходния. Предложихме на свободно обсъждане тази тематика на среща разговор на 13 ноември т. г. в клуб „Перото“ на НДК, отразена накратко на следващите страници на нашето списание.

Както се оказа, основен дял от изказванията останаха в рамките на оценките за станалото през изминалите три десетилетия, докато по въпроса за пътищата напред виждания почти отсъстваха. Но един от участниците, другарят Крум Василев, каза следното: „Ако трябва да се даде най-краткият отговор на въпроса „А сега накъде?“, той следва да бъде „Наляво!“ При това с произтичащия в днешно време: „Що е то автентична социалистическа партия?“ И още по-кардиналният въпрос – „Що е то социализъм в ХХI век?“

В броя ще намерите и предговора на Джереми Корбин към предизборния Манифест на Лейбъристката партия, озаглавен „Време за истинска промяна“. В Манифеста е обоснована програма за демократичен социализъм в отговор на дълбоката системна криза на съвременна Великобритания, резултат от крайно дясната неолиберална политика на консерваторите.

Добре, но съкрушителната загуба на лейбъристите на парламентарните избори на 12 декември т.г. не означава ли, че подобна програма е обречена на провал в съвременните условия? И ерго – какъв е смисълът да се занимаваме с нея? Разбира се, че тепърва предстои да се анализират основните причини и последици от тези избори. Но едно е ясно: на практика те бяха на първо място за Брекзит, т.е. станаха свидетелство за категоричното отхвърляне на Европейския съюз в сегашния му вид от голямото мнозинство британски избиратели. Без това въобще да снема същностните въпроси и за съдържанието на Манифеста, и за посланията и образа на Лейбъристката партия на тези избори.

Ето защо повече от всякога става остро актуална необходимостта от категоричен поврат към истинска социална държава в действително социална Европа! Предизвикателство, на което ще се постараем да посветим тематиката на следващите броеве на нашето списание през предстоящата, изпълнена с ключови събития 2020 година. Следете ги и участвайте в дискусията!

 

                                                                                                                           

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук