1968 – ГОДИНАТА, КОЯТО РАЗБИ АМЕРИКА

0
256

 

 
Виетнамската драма е само една от многото, с които американският елит се сблъсква през 60-те години. През 1968 сред най-болезнените е все по-засилващото се Движение за граждански права, в което участват милиони негри и съпричастни бели. Звезда на протестите е младият пастор Мартин Лутър Кинг, един от най-популярните политици в страната и най-младият носител на Нобелова награда за мир. Той проповядва ненасилствена борба и по законен път привържениците му успяват да извоюват нови гаранции за спазване на правата им.

В средите на цветнокожата младеж обаче все повече расте и разочарованието от легалните методи на борба. В средата на 60-те години под лозунга „Black power! (Черна сила) се оформя радикално крило. Появява се  Партията на черните пантери, чиито водачи смятат, че на насилието следва да се отговаря с насилие. Противопоставянето се изостря неимоверно, след като на 4 април в Мемфис е убит Мартин Лутър Кинг. В повече от 100  американски града започват бунтове.   Расовите протести се преплитат с антивоенни и социални. Във Вашингтон демонстрантите запалват около 1200 сгради.

На 5 юни 1968 година Америка е сполетяна от нов шок. В лосанжелиския хотел „Амбасадор“ е застрелян Робърт Кенеди, най-вероятният победител в предстоящите президентски избори.

В крайна сметка събитията от 1968 година окончателно разделят Америка.

От едната страна на барикадите се оказва  „черното море“, а също и младите „бели“ с изострено чувство за справедливост, предимно студенти. Само от октомври 1968 до май 1969 година над 200 университетски кампуса са обхванати от вълнения, а през 1970 г. вече 75-80% от студентите поддържат левите радикали. При това само 14% смятат кариерата за приоритет и само 18% – че парите са по-важни от всичко останало.

 

 

Ветерани протестират срещу войната в Индокитай, като хвърлят медалите и униформите си пред сградата на Конгреса

 


„Имам една мечта“ (I Have a Dream) е ключовата фраза в 17-минутна реч на Мартин Лутър Кинг, произнесена на 28 август 1963 г. на стълбите на Линкълн Мемориал във Вашингтон пред 200 хиляди граждани, в която той призовава към световен мир и зачитане на правата на хората от всички раси, религии и държави. Мартин Лутър Кинг е убит на 4 април 1968.

 

Робърт Кенеди, най-вероятният победител в президентските избори в САЩ, е застрелян на 5 юни 1968 година

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук