1968 – ПЛАКАТИТЕ НА ATELIER POPULAIRE

0
170

1968ГОДИНАТА, КОЯТО ПРОМЕНИ СВЕТА

 

ПАРИЖ, МАЙ 1968. Студентските демонстрации вдъхновяват стачки за солидарност, заводите затварят, занятията са отменени, метрото спира. Държавната телевизия върти стари предавания извън официалните новини. Страната е парализирана.

Улиците обаче са пълни. Заклеймявайки империализма, милитаризма, капитализма и образователния конформизъм, на булевардите демонстрират стотици хиляди хора. В продължение на почти цял месец работниците стачкуват, студентите изграждат барикади, горят автомобили, полицията отговаря със сила.

И навсякъде, накъдето и да се обърнеш плакати!

Повечето от тях са отпечатвани денонощно от студенти на Ecole des Beaux Arts (Училището за изящни изкуства), преименувано за целта в Atelier populaire (Народна работилница).

Своеобразна социална медия на онези дни, плакатите реагират в реално време на събитията, често с ирония и находчивост, пародирайки реториката на противника.

Плакатите на Atelier populaire се проектират и отпечатват анонимно и се разпространяват безплатно. Още тогава колективът  определя мисията им като оръжие на борбата и неразделна част от нея: „Мястото им е в центъра на конфликтите, тоест по улиците и по стените на фабриките. Да се използват за декоративни цели или като обекти на естетически интерес, би се отразило на тяхната функция и ефективността им“. Ето защо Atelier populaire винаги отказва да ги продава.

Макар и не така забележителни от гледна точка на дизайна, плакатите включват някои от най-блестящите графични произведения, създавани някога от социалните движения. Техните смели и провокативни послания оказват изключително влияние в онези дни и все още резонират в наше време.

50 години по-късно те са повод да се припомни и преосмисли онзи необикновен месец на гражданско неподчинение, да се оцени както тогавашното му значение, така и наследството, което завеща на социалните движения и протести до днес.

 

Ето как изглеждат най-популярните лозунги
през май 1968 в Париж:

 „Забранено е да се забранява!“

„Цялата власт – на въображението!“

„Всичко – и то сега!“

„Скуката е контрареволюционна!“

„Под паветата на булеварда е плажът“

„Всичко е прекрасно – две и две вече не е четири!“

„Структурите за хората, а не хора за структурите!“

„Университетите – на студентите, заводите –
на работниците, радиото – на журналистите,
властта – на всички!“

„В общество, което е отменило авантюрата, единствената авантюра е да се отмени обществото!“

 


 
„Умиротворяването започва“

 


„Обединени работници“

 


Бъди млад и си затваряй устата

 


„Полицията ви говори всяка вечер от 20 ч.“

 


„Връщане към нормалното…“


Красотата е на улицата

 


Тровят ви

 


Народното движение няма храм

 


Де Гол си тръгна, буржоазната държава остава

 


„Под паветата на булеварда е плажът“ – един от най-популярните лозунги на 1968-ма, се ражда в първите дни на протеста, когато към полицейските сили политат павета от уличната настилка, полагана тогава върху пясък. Лозунгът е емблематичен за събитията и символизира и до днес стремежа към свобода.


Борбата продължава

 


НЕ на бюрокрацията!

 


Да! Окупирани фабрики!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук