Ираче Гарсия: Унгария се превръща в първата диктатура в ЕС

0
189

 

Крайнодесният премиер на Унгария Виктор Орбан се възползва от безпрецедентната криза с Covid-19 и се сдоби с извънредни правомощия, които на практика суспендираха парламента на страната и му дават правото да управлява с декрети за неопределено време, да не провежда избори, както и да санкционира журналисти с до 5 години затвор, ако „изопачават“ факти.

„Орбан прекрачи всички червени линии. Унгария се превръща в първата диктатура в Европейския съюз и ние няма да приемем това. Европейският парламент, ядрото на европейската демокрация, няма да замълчи. Надявам се, че и ЕНП ще ни подкрепи дори и все още да не са изключили ФИДЕС от своите редици. Всички държави-членки трябваше да приемат трудни мерки за справяне с пандемията, които ограничават граждански права, но тези мерки трябва да са пропорционални, обосновани и временни. Разпускането на парламента за неясен период от време е грубо нарушение на Договорите на ЕС, Хартата за правата на човека и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.“ Това заяви председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия. 

Засега европейските институции обаче реагират твърде меко. Без да се посочва конкретно Унгария, 13 от 27-те държави членки изразиха съвместно притеснения за риск от нарушаване на върховенството на закона, а от Европейската комисия заявиха, че ще направят оценка на извънредното законодателство.

Друга оспорвана реформа в Унгария предстои и в учебните планове в средното образование, а целта била да се засили възпитанието в християнски ценности, родолюбие и патриотизъм.

 

Най-драстични промени се правят в учебния план по литература. От задължителния списък отпадат съвременни класици като нобелистът и един от малцината оцелели лагерници от Аушвиц Имре Кертез, както и един от най-значимите унгарски писатели – Петер Естерхази, който приживе не пропускаше възможност открито да критикува авторитарното управление на Виктор Орбан. Вместо тях, унгарските деца ще изучават творчеството на автори, които по един или друг начин са свързани с фашисткото управление на Унгария в средата на миналия век и изповядват идеите на антисемитизма.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук