НЕ УСПЯХМЕ ДА ДОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ ОПОЗИЦИЯ И АЛТЕРНАТИВА. ТОВА Е ГОЛЯМАТА НИ ГРЕШКА И ВИНА

0
150

 Корнелия Нинова, председател на БСП

 

 

БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ април 2021

На 4 април 2021 г. се проведоха изборите за 45-о Народно събрание. В тях взеха участие 30 политически партии и коалиции. Централната избирателна комисия, въз основа на данните от протоколите на СИК, установи, че в изборния ден в списъците са били вписани 6 789 605 български граждани. От тях в 12 941 секции, според положените подписи в избирателните списъци, са гласували 3 334 283 избиратели. Избирателната активност достигна 50.61%. Общият брой на действителните гласове е 3 247 754, като 2 424 409 са подадени с хартиени бюлетини и 775 959 са получени от машинното гласуване. Общият брой на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети, е 3 199 130.

Според обобщените данни от избора в 45-ото Народно събрание влизат народни представители от:

– Коалиция ГЕРБ-СДС – 837 707 гласа, 26.18%, 75 мандата;

– ПП „Има такъв народ“ – 565 014 гласа, 17.66%, 51 мандата;

– БСП за БЪЛГАРИЯ – 480 146 гласа, 15.01%, 43 мандата;

– Движение за права и свободи ДПС – 336 306 гласа, 10.51%, 30 мандата;

– Демократична България-обединение; (ДА България, ДСБ, Зелено движение) – 302 280 гласа, 9.45%, 27 мандата;

– Изправи се! Мутри вън! – 150 940 гласа, 4.72%, 14 мандата.

Над 1% от подадените действителни гласове са получили ПП ВМРО – Българско национално движение (116 434, 3.64%), Българско национално обединение (94 515, 2.95%), „Възраждане“ (78 414, 2.45%), Патриотична коалиция – „Воля“ и НФСБ (75 926, 2.37%), ПП „Републиканци за България“ (42 057, 1.31%).

 

 

 ЗА ДЪРЖАВАТА

Основната ни задача на тези избори беше да се разбие моделът „ГЕРБ“. След тях  ГЕРБ повече не може да управлява и Борисов повече няма да е премиер. Но това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде. Това е модел в институциите, в икономиката, в здравеопазването, в правосъдието и той ще продължава да се съпротивлява на про­мя­на­та. Затова смятаме, че окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес. Нашата позиция е ясна – ние ще сме против този модел докрай, както сме поне от четири години.

За съжаление, след здравната, икономическата и соци­ал­ната криза смятаме, че навлизаме и в политическа такава. Затова призоваваме всички: спокойно, без емоции, с мъдрост, да разсъждаваме оттук нататък как да се действа.

Народът ни подреди така, че без БСП съществени решения в това Народно събрание не могат да се вземат. Нищо заедно с ГЕРБ не сме склонни да правим. Никаква подкрепа за правителство, предложено или подкрепено от ГЕРБ!…

По всички конкретни предложения и възможности за коалиции ще отговаряме конкретно, когато има такива. В момента заявяваме първата си позиция: няма да подкрепим първия мандат за правителство на Борисов – без Борисов или с него, с експерти или с политици. Всякаква следваща ситуация ще разглеждаме конкретно в колективните органи в партията.  Нека се даде първият мандат на ГЕРБ… Ще гласуваме против тяхно правителство. Когато дойде втори мандат и се направят конкретни предложения, ще решаваме конкретно за всеки казус. Но принципната ни позиция е – анти-ГЕРБ коалиция. Ако всички опозиционни партии, които са се заявили за такива, държат на своите позиции и не отстъпят и не направят ня­как­ви компромиси, ние сме за анти-ГЕРБ коалиция.

Националният съвет на БСП прие позиция, според която при предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ, парламентарната група на БСП да гласува против.

При предлагане на правителство в мандата на втората по численост парламентарна група, тази на „Има такъв народ“,  да се проведат консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него, при условие че кандидатът за министър-председател и излъчилата го партия публично заявят готовност за следното: 

1. Бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици.

2. Борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите и възстановяване на парламентаризма.

3. Обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и на системата за управление на оперативните програми, реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната.

4. Прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с Европейския съюз за програмния период 2021–2027 година и представяне на преработен национален план за възстановяване и устойчивост.

5. Изменения в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот.

И още едно условие. Ако партията, която предлага правителство или излъчения от нея кабинет, смята да осъществи действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на Парламентарната група на „БСП за България“.

При положение, че се стигне до възлагане на проучвателен трети мандат на БСП, Националният съвет заедно с Парламентарната група в спешен порядък ще вземат решение по този въпрос.

Потвърждавам позицията на БСП от години. Тя не е сегашна и не е заради изборите и резултатите. Ние искахме оставката на Иван Гешев заедно с исканията на протеста. И заявихме в кампанията своята категорична позиция за реформа в пра­во­съ­дието, която включва закриване на Специализирания съд и Спе­циа­ли­зираната прокуратура; ново формиране на КОНПИ с абсолютно нови правила за формирането и избора ѝ, и налагането на съдебен контрол върху актовете на Главния прокурор. Потвърждавам – за двайсети път сигурно – същата позиция на БСП. Ние, като заемем една позиция, сме принципно за нея. Няма промяна в нея. „Всички срещу ГЕРБ“ е формулата, която отговаря на обявените ни предизборни намерения, а и нашето четиригодишно поведение.      

Отчетохме всички като наша обща грешка и една от грешките в кампанията е това, че по време на кампанията за парламентарни избори не издигнахме или не подкрепихме кандидатурите за президент и вицепрезидент. Да, това е отчетено като грешка.

Националният съвет на БСП изрази позиция за подкрепа за втори мандат на президента Р. Радев и вицепрезидента Ил. Йотова. Той прие предложението на Изпълнителното бюро със 122 гласа „за“ и 9 „въздържал се“. Формирахме работна група от петима души – председателя на партията, двама заместници на партията и двама заместници от Парламентарната група, които да направим срещи и да започнем разговори с господин Радев и госпожа Йотова за формулата за издигането им и за политиките, които те ще отстояват като кандидати за президент и вицепрезидент. Предстои Националният съвет да одобри предложен от Изпълнителното бюро обхват на тези политики за разговори с тях. Издигането и утвърждаването на кандидатите за президент и вицепрезидент ще се осъществи по реда на нашите уставни изисквания – това са чл.41 и чл.33 от Устава на БСП.

 

ЗА ПАРТИЯТА

Поставихме си за цел да сме първа политическа сила. Не я постигнахме, даже отстъпихме второто място.  За нас това е тежка загуба. Но апокалиптичните картини, които се чертаят от някои говорители за БСП,  са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме след това от него, така че обективно и разумно отчитаме загубата, но и гледаме напред.

Мисля, че бяхме последователни по водените политики – опозиция, алтернатива, с много ясна програма, с конкретен план. С позитивна кампания, с чисти и откровени послания. Искам да благодаря на всички в партията – структурите, водачите на листи, листите, ръководни органи – всички, за хубавата, позитивна, модерна кампания, която направихме.

Разбира се, днес няма да използвам клишетата „Ние тепърва ще анализираме“, „Ще видим какво ще се случи“… За нас причи­ни­те са ясни. Ще започна с големите и дълбоките причини. Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент. Т.е. възприети сме като част от статуквото. Това е го­ля­ма­та ни грешка и вина, – че не успяхме през тези години да докажем, че сме опозиция. И алтернатива. Включително и чрез реформата в партията, която беше представена публично като вътрешен разнобой, а всъщност бяха действия за придаване на нов морален облик на БСП, за скъсване със задкулисието в собствените ни редици, преди да заявим желание за такова в държавата.

Повечето българи гласуваха за нещо ново, различно, за хора, които не са управлявали в прехода, мислейки: „Всички са еднакви, нека дойде някой друг, да опитаме нещо ново…“ Ковид-кризата повлия на нашия резултат, включително и нейното вредно и целенасочено управление от правителството на Борисов. Част от нашите избиратели – най-вече възрастни хора – се уплашиха и не излязоха да гласуват. Купеният, корпоративният вот, натискът и страхът бяха безпрецедентни в тези избори.  От нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов. Вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борехме на два фронта. И вътре, и навън – с един общ опонент – задкулисието. И нежеланието на статуквото да се промени.

Националният съвет на БСП разгледа доклада за резултатите от изборите, политическия доклад за причините и за необходимите действия оттук нататък и взе решение:  в срок до 30 април да се проведат заседания на общинските и областните съвети, където да се направят анализите на местните структури на резултатите от изборите. Те да бъдат представени в Националния съвет. Изпълнителното бюро да ги обобщи в срок до 15 май и да внесе в Националния съвет план  за действие оттук нататък.

 

ПО ОТГОВОРНОСТТА

Изпълнителното бюро подаде оставка. Решихме да свикаме присъствен Национален съвет при първа възможност (епидемиологична) (на 17 април – бел.ред.) и да изберем ново Изпълнително бюро.

За моята оставка. Да, имаше член на  Изпълнителното бюро, един, двама… който я поиска. По-скоро я поискаха колективно всички, заедно с пред­се­да­теля, Бюрото и председателя – двама души… Да!

Аз няма да подавам оставка. Бях избрана само преди шест месеца с голямо мнозинство в партията, но по-важното е, че пред­стоят формиране на парламента, изключително важни въпроси по управлението на дър­жа­ва­та, а може и да се наложат предсрочни избори.

Обсъдихме в Бюрото и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, което в следващите три месеца ще ни изведе от активните по­ли­ти­чески процеси в страната.

Изпълнителното бюро на БСП имахме среща, заседание с Изпълнителното бюро на Младежкото обединение и те, като колективен орган на младежката организация, не поставиха въпроса за моята оставка. Днес (17 април – бел.ред.) пред НС на БСП не беше младежкото обединение на БСП, а доколкото разбрах, не съм разговаряла с тях, не са поискали такъв разговор, това са няколко младежи от организацията в Перник.

Всеки има право да изразява мнението си, включително и да ми иска оставката. Само да припомня, че съм избирана пряко от всички членове на БСП. Само преди няколко месеца. И хората, пред които съм отговорна, са тези, които са гласували за мен. На срещата с общинските и областните председатели масово, с две изключения, беше изразена подкрепа за председателя и желание да не се подава оставка. Така че, с уважение към индивидуалните мнения на отделни другари, но ние сме партия, която си има ред и правила и смятаме да вървим по тях.

Напълно разбирам, че отговорността ми е огромна и лична. Но още по-добре разбирам, че не мога с лично решение и действия да хвърля и в бъдеще партията в тези тримесечни вът­реш­ни процедури и да не се поеме отговорността и за следващите решения в Народното събрание и за поведението на партията в тези изключително важни няколко месеца, които предстоят.

Взех си поука от предишната оставка. И връщането след това. От опит казвам, че знам какви процеси следват след такова нещо. Още повече пък в този момент. Така че не бих рискувала, отново казвам, да хвърля партията в този хаос в момента. Кои са хората в листите и как сме се борили, какви мерки ще вземем е въпрос на вътрешнопартийни разговори.

На заседанието на НС на БСП не беше поставен и повдиган въпрос за свикване на конгрес. Нито един от членовете на Националния съвет не постави този въпрос нито за обсъждане, нито за гласуване. Така че конгрес  на партията няма да бъде свикан.

Нека оставим вътрешнопартийните разговори за вътреш­нопартийните ни форуми. Няма да изнасяме публично това, което сме си говорили на Бюро. Това е принципна позиция, вие знаете, че не за първи път я заявяваме…

 

 

***

ИБ на НС на БСП: Слави Трифонов провали възможността да се разгради моделът „Борисов“

На заседание Изпълнителното бюро на НС на БСП прие позиция „С връщането на мандата Слави Трифонов провали възможността да се разгради моделът „Борисов“. „Има такъв народ“ хвърлят държавата в хаос и осигуряват връщането на ГЕРБ. Отказът да подкрепят мораториума даде възможност Борисов да се окопае във властта. Връщането на мандата блокира актуализацията на бюджета с осигуряване на средства за здраве, икономика и социални мерки. Действията му блокират приемане на Плана за възстановяване и устойчивост. Целят единствено промени в Изборния кодекс за овладяване на ЦИК и увеличаване на секциите в чужбина, с което помагат на ДПС. Промяната се оказа подмяна. Задкулисието се прероди в нов образ.“

26.04.2021 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук