ОТ НАС СЕ ИЗИСКВАТ РАЗУМ И ОТГОВОРНОСТ, ДЪРЖАВНИЧЕСКИ И ВИЗИОНЕРСКИ РЕШЕНИЯ

0
146

 Корнелия Нинова

 

 

 Слово на председателката на Парламентарната група „БСП за България“ при откриване на 45-ото Народно събрание

 

 

Уважаема госпожо Зайкова, уважаеми господин Президент на Република България, уважаема госпожо Вицепрезидент, Ваши превъзходителства, уважаеми господин Председател на Конституционния съд, уважаеми представители на религиозните общности в България, уважаеми колеги народни представители, уважаеми представители на съдебната власт, уважаеми господа президенти на Републиката и председатели на Народното събрание, уважаеми български граждани!


Днес не просто откриваме поредното Народно събрание. Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години.

Намираме се в необичайна ситуация. Ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и на политическа такава. Ето защо повече от всякога от нас се изискват разум и отговорност. Не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения.

За нас, парламентарната група на „БСП за България“, задачата е може би най-лесна. Ние имаме на какво да стъпим, защото в последните четири години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим. Към настоящия момент бих я очертала в пет направления:

Първо, за България.

Второ, за здравната, икономическата и социалната криза.

Трето, за парламентаризма.

Четвърто, за правителството и изпълнителната власт.

Пето, за властта и задкулисието.

Първо – за България. За нас членството в Европейския съюз е неотменим и основен приоритет, но то дава и възможности. В конкретния момент най-важната възможност е Планът за възстановяване и устойчивост. Той е възможност за развитие на високотехнологична икономика, за работни места, за преодоляване на неравенствата в доходите и регионалните различия, за намаляване на бедността, за развитие на здравеопазване, образование и култура. Правителството на Борисов се провали в тази най-важна за развитието на България в следващите десет години задача. Срокът за предаване на Плана е 30 април и макар той да не е преклузивен, се изисква спешна мобилизация на експертен, научен и политически потенциал, за да се справим.

Тук за БСП е лесно. Ние сме последователни и стабилни, както казах, в политиките си. Преди два месеца искахме Планът да бъде разгледан и приет от Народното събрание, управляващите отказаха. И тогава, и сега ние сме готови с ясни и конкретни предложения по него. Ето ги и са на масата за преговори за бъдещето на България.

Втори приоритет – за здравната, икономическата и социалната криза. И тук не ни е трудно. Повече от година правим своите алтернативни предложения с План за управление на здравната криза и с конкретни мерки за подпомагане на икономиката, домакинствата и с грижа за хората. Готови са. И внасяме днес в Народното събрание този пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване на кредитната ваканция, данъчна ваканция, помощ за икономиката и за откриване на работни места. Помощ за домакинствата и младите семейства със специален пакет средства за деца с облекчение за младите семейства в кризата, преизчисляване на пенсиите, Закона за възрастните хора и така нататък.

Трети приоритет – за парламентаризма. Възстановяване на парламентаризма за нас е основна приоритетна задача в момента. ГЕРБ и присъдружните им партии в предишните мандати поставиха Народното събрание в подчинена роля на един човек – на министър-председателя, и с това на практика погазиха Конституцията на Република България. Това трябва спешно да се промени и тук сме готови с решения: възстановяване на блицконтрола върху премиер и министри – той беше въведен от БСП и отменен от ГЕРБ; спиране на порочната практика да се внасят закони без оценка за въздействие; ревизия и отмяна на лобистки текстове в закони, които обслужваха частни интереси; приемане на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира предсказуема бизнес среда и спокойствие за хората.

Четвърти приоритет – за изпълнителната власт и правителството. За да постигнем първите три, трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. За целта предлагаме да започнем със следното:

Първо, Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство – макар и в оставка, до съставяне на ново, върху сключване на договори за продажби, концесии, назначения и удължаване срокове по договори, и бордове, и ръководства на комисии и агенции. В момента усилено текат такива процеси.

Следващо, премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета. В последните три-четири месеца, уважаеми дами и господа, са изхарчени над 5 млрд. лв. извън решение на Народното събрание. В резерва има свободни средства в размер само на 1,4 млрд. лв., извън заделените от закона в Сребърния фонд, фонд „Козлодуй“ и така нататък. Има опасност да посегнат на Сребърния фонд, където има 3,3 млрд. лв., така както го направиха през 2010 г. с резерва на Здравната каса, затова ние не просто констатираме тези факти, а действаме. Внасяме днес в  Деловодството на парламента промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той – сегашният в оставка или бъдещият, който ще бъде излъчен – който и да е той, да бъде ограничен във възможността да харчи безконтролно парите на хората. И тук може да се стъпи на експертизата на БСП, защото, припомням, ние четири години внасяме този закон, но се отхвърляше от мнозинството. Ние сезирахме Сметната палата, сезирахме Конституционния съд по този въпрос, бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим. По принципни съображения да сложим ред в управлението на финансите на страната. Продължаваме с желанието всички корупционни схеми и сделки, всички скандали да бъдат разследвани, да се носи отговорност и да има справедливост към виновните.

Петият приоритет – за властта и задкулисието. Уважаеми български граждани, това е може би най-важният въпрос. Той е в основата на всички пороци в управлението, за които говорих досега – паралелната държава, която беше създавана десетилетия наред, трябва да бъде разградена. Това няма да е лесно, защото тя се е просмукала дълбоко в основите на обществото ни, тя е заложена в законите, тя е оплела в задкулисие бизнеси, кражби, институциите до най-ниските равнища, с което се сблъскваме ежедневно в живота си днес. Нейното унищожаване и налагане на върховенството на закона ще изисква общи усилия на всички ни като народ. И тъй като ние тук сме представители на народа, избрани по негова воля, искам от името на Парламентарната група на „БСП за България“ по този въпрос да заявя следното и да сме ясни: четири години се борихме с тази паралелна държава. Първо тя ни покани да бъдем част от нея – отказахме. Последваха четири години тежки удари, но не се предадохме и не се отказахме, решени сме да продължим.

Искам днес да пресека всякакви спекулации, с които различни говорители и интерпретатори ни заливат от екраните и манипулират общественото мнение по тази тема. Не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не правим никакви скрити договорки – нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започне разграждане на паралелната държава, но ние сме и за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България и благосъстоянието на българския народ.

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС! Няма да правим голяма коалиция! Ако сме искали, можехме да я направим преди четири години, да си спестим много проблеми и да се обогатим. Не го направихме тогава, не го правим и сега и моля за спиране с тези спекулации.

Бихме подкрепили правителство, предложено от втората сила – „Има такъв народ“, по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да правим.

Пожелавам здраве, мъдрост и решителност, по-малко емоции и повече разум. Сигурна съм, че всички осъзнаваме отговорността си в този ключов за България момент. Нека да я носим достойно!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук