ОТ НАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ ЗАВИСИ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ДЕМОКРАТИЧНА, ПРАВОВА И СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА

0
199

 

Ива Митева

 Слово на Ива Митева при избирането ѝ за председател на 45-ото Народно събрание

 

Уважаеми председатели на Народното събрание,

Уважаеми народни представители,

Дами и господа,

 С голямо вълнение заставам пред Вас на тази висока трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни – да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност.

Уважаеми колеги народни представители,

Поздравявам всеки един от Вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание! Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на българския парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се вече парламентаристи да се прибавят енергията и новаторският дух на новоизбрани колеги.

На 4 април повече от половината български избиратели изпълниха обществения си дълг и дадоха своя глас, за да се конституира днес Народно събрание. Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми, за ясно, предвидимо и стабилно законодателство, дело не на каприза на минутата, а плод на здраво обмисляне и всестранно разглеждане, както казва Тодор Икономов. Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, издигнати във върховен принцип в Преамбюла на Конституцията, ще бъдат зачитани в това Народно събрание и няма да забравяме, че от нашите действия зависи България да бъде демократична, правова и социална държава.

Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на парламента, като конституционните норми, свързани с парламентарния контрол, изслушването на органите на съдебната власт и на органите, които изцяло или частично се избират от Народното събрание, се изпълнят със съдържание.

Уважаеми колеги,

Нека положим усилия за диалог помежду ни, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа.

Още веднъж поздравявам всички Ви.

Благодаря!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук