MARX200!!!

0
164

 

Александър Димитров е доктор по политически науки на УНСС. Основните му интереси са в областта на политическия анализ, съвременни идеологии и доктрини, високите технологии в общественото развитие, лидерството и др. Преподавател е в УНСС, катедра „Политология“ и главен експерт в Центъра по исторически и политологични изследвания към НС на БСП. Член на управителния съвет на фондация „Солидарно общество“.

 

През изминалата 2017-а отбелязахме паметна годишнина – 150 години от написването на „Капиталът“ от Карл Маркс. Днес, година по-късно, ни застигат още две паметни годишнини – 200 години от рождението на великия философ и 50 години от паметната 1968 г. Нека не ни учудва заглавието MARX200, това не е наименованието на поредния модел терминатор от едноименния филм, а кодът сечение на изброените паметни годишнини.

Не е учудващо, че по света двестагодишнината на Маркс се отразява широко, масово се обсъждат неговите идеи, преосмислят се, възхваляват се, заклеймяват се, но със сигурност не се подминават. По целия свят, буквално на всеки континент и почти във всяка страна бележитата годишнина беше повод за организиране на конференции, симпозиу­ми, паметни  събития и др. Невъзможно е да бъдат обхванати стотиците събития, но в кратък преглед можем да проследим някои от най-значимите, за да се придобие по-ясна представа за значението на великия философ в модерната епоха.

Още в началото на 2018 г. Бюрото на фондация „Фридрих Еберт“ в Лондон обяви настоящата година за Година на Маркс и представи програма от събития и конференции, които да бъдат реализирани с помощта на бюрото на фондацията в Рим. Цялостната концепция се подготвя под наслова „Капитализъм завинаги – или все още има утопии с ляв потенциал?“

Във Викторианския колеж по изкуства в Австралия се проведе една от най-мащабните конференции изобщо. В рамките на четири дни бяха обсъдени над 90 теми в 15 тематични направления. Ветрилото на дискусиите е толкова широко, че започва от класически въпроси като „Как марксистите разбират класата“ и се стигне до „Работните места на XXI век: синдикализиране на работниците в Амазон“.

Подобно събитие организираха и в Китай. Под патронажа на държавния глава Си Дзинпин в Пекин се проведе Вторият конгрес по марксизъм (посветен на годишнината от рождението на Маркс). В него участваха над 300 изследователи, критици и последователи на марксизма, а самото събитие бе съпроводено от 17 съпътстващи форума. Това без съмнение е панел, който интернационализира дебата около конструктивния социализъм, разбирането и актуалността на марксизма, а и до известна степен на радикалната философия по принцип.

Безспорно най-наситена със събития по темата си остава Европа, където годишнината бе отбелязана във всяка една държава. Наблюдаваха се нарочно създадени изследователски конгломерати, където фондации (1), институти (2) и университети (3) провеждаха общи събития, каквото е „Мислейки за Маркс днес“. Мащабната конференция ще се проведе през октомври (4-6) 2018 г. в Мадрид и ще обхваща 15 тематични направления, в които Маркс е творил. Наред с подобни събития се подготвят и провеждат изложби, четения, специални издания, които се издават от някои от най-големите издатели, а много списания подготвят специални броеве, сред които „Теория и борба“ на Марксовата мемориална библиотека, българското „Ново време“, английското „Социалистическа алтернатива“ и др. 

Дори в САЩ Маркс беше почетен подобаващо. Германският исторически институт във Вашингтон организира симпозиума „Маркс на 200“, като подобни събития бяха реализирани и от отделни университети в страната. Най-силно впечатление направи медийното отразяване, включително и сред най-рейтинговите вестници, телевизии и предавания. Може би най-голям интерес събуди статията на проф. Джейсън Бейкър в „Ню Йорк Таймс“ със заглавие „Честит рожден ден, Карл Маркс. Ти беше прав!“

 

Бележки:

(1) Фондацията по марксистки изследвания, фондация „Европа на гражданите“, „Трансформирай! Европа“, фондация „Роза Люксембург“

(2) Евро-средиземноморският институт

(3) Мадридският университет

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук