ЗА ПЕТМИНУТКИТЕ НА ОМРАЗАТА

0
148

Александър Симов e дългогодишен журналист във вестник „Дума“ и активен блогър.  Депутат в 44-ото Народно събрание, секретар на парламентарната група на „БСП за България“. Член на НС на БСП. Негови статии и злободневни коментари могат да бъдат прочетени също на сайта „Поглед инфо“.

  

 

 
Какво ни предлагат ‒ да отменим последните три години?

 


Напоследък прелитам с дистанционното по сутрешните блокове и други политически предавания. Ако човек не познава обстановката у нас, ще си каже, че цялата българска политика се изчерпва с БСП и с Корнелия Нинова. То са едни анализи, едни моралистични размахвания на пръсти. И няма как да отминем очевидното ‒ голяма част от сутрешните проповеди се правят от членове на Националния съвет на БСП. От тях можем да разберем следното: Нинова е върховният злодей на левицата, потаен интригант, фанатичен предводител на наказателен отряд от талибани и върховен смутител на спокойния бизнес живот на някои социалисти.

Всичко това щеше да е прекрасно, но свръхфиксацията в личността ѝ веднага издава основната слабост на говорещите ‒ те нямат никакъв идеен проект за БСП. Добавиха идейните различия като флинтифлюшка, за да скрият, че битката, която се води, е изцяло на личностна основа, без мисъл за бъдещето.

Какво точно ни предлагат? Напълно да отменим последните три години? Да се върнем в клиничната политическа смърт, в която бяхме? Тук задавам доста въпроси, защото озлочестените говорители не отговарят на нито един от тях, а и журналистите няма да ги попитат. Там поставената задача е да се разбива БСП, а не да се търсят логическите връзки в сутрешните петминутки на омразата, ако се върнем към върховния класик Оруел.

Нека да обърнем поглед към обвиненията

Нинова действала стихийно и агресивно. Поне едно от двете не смятам за обидно или лошо. БСП е задължена да действа агресивно. България се срива пред очите ни. Институциите са разрушени. Цялата държава е сведена до джипа на Бойко Борисов, който пътува и използва държавния бюджет за целите на своята партия. И понеже няма медии, които да го съсипят, няма друга опозиция освен БСП, левицата е задължена да бъде агресивна. Не можеш да стоиш спокойно, когато виждаш как рушат малкото останало.

След това стигаме до „стихийността“. От 2016 г. досега виждам точно обратното ‒ последователен курс на противопоставяне на ГЕРБ. Това не е стихийно, а осъзнато разбиране на БСП под ръководството на Нинова. Не твърдя, че тя го е започнала, но е факт, че тя го изведе като основна характеристика на левицата. Това изведе БСП от Земята на сенките и я направи основна алтернатива на ГЕРБ и на бойкоборисовщината. Да, Нинова има своите грешки, но нито един път не е бягала от разговор върху тях.

Друга точка от обвинителния акт ‒ „делата не подкрепяли нейните думи“. Подобно твърдение е много трудно защитимо. Нинова поведе голямата битка срещу ГЕРБ и всичките ѝ действия показват, че тя е твърдо решена да я води докрай. Ако думите ѝ бяха едни, а делата други, днес тя щеше да е председател на парламента, а Деница Златева щеше да е вицепремиер в правителството на Борисов.

В идеен план също не виждам разминаване между лявата идентичност и действията на БСП. Нали от първия ден заради това я гърчат най-много, ‒ че Нинова нямала ясна идейна програма. А всъщност виждаме точно обратното ‒ тя се опита да постави големите проблеми на България в нов ляв контекст, съобразен както с европейската ситуация, така и с националните интереси. Сега го наричат „национализъм“. А всъщност процесът е много по-сложен ‒ в епохата на глобализма пред всяка от европейските държави възникнаха конкретни национални проблеми. Левицата не може да е сляпа за тях. БСП просто се сдоби с национално самосъзнание, което ясно разграничава коя от европейските политики е добра за страната и коя може да е пагубна. Всичко това е отразено във „Визия за България“, документ, който препоръчвам да прочетем отново като противоотрова за телевизионни шаманства.

Нинова била злодей, защото извършвала наказателни акции срещу другари. Напънах се, упорито се напънах да си спомня къде са били тези потайни екзекуции, ама не успях да се сетя. Освен ако не броим за наказателна акция изваждането на Гергов от Изпълнителното бюро. Някой ден обаче май ще се наложи да пишем отделна статия защо се случи това и как Нинова нямаше да може да заяви нито една морална претенция към ГЕРБ, ако не го беше направила. За друго не се сещам. А ако броим нейните мнения за наказателна акция, тогава дайте направо

да забраним на лидера да говори

От всички обвинения към Нинова най-смешното е това за „коалицион­ната политика“. Дайте да не се лъжем ‒ под тази фраза дълги години в БСП се разбираше да даваме занимания на хора, които не допринасяха нищо към изборните резултати. БСП дълги години предпочиташе да се коалира с въображаеми приятели и никой не си прави труда да изчисли дали не губим повече, отколкото печелим.

Но къде е иронията? Когато през 2016 г. Нинова спечели лидерското място, същите хора, които днес говорят за „коалиционната политика“ и за това, че не било постигнато митичното „ляво единство“, я подозираха, че е дошла само за да пусне обратно Първанов в БСП. Нещо повече ‒ появи се тезата, че Румен Радев е човек на Първанов, а Корнелия Нинова е само пощенска кутия на АБВ. А когато новото ръководство реши да направи допитване до партията за коалиционната политика, нотките на истерия достигнаха до мелодраматично кресчендо. Всички болни от „коалиционна политика“ днес тогава бяха убедени, че това е политически прах в очите.

Нищо не се оказа истина. Нинова разчете вярно резултата от допитването. И след като АБВ започнаха с ултиматуми, тя напълно скъса с тях. Днес вече знаем, че това беше верният ход. Той освободи и консолидира БСП преди президентските избори и така беше павиран пътят към победата. А вече АБВ е блед призрак на самото себе си. Партията на Петков извърши политическо пиратство, като изклептоманства марката „Коалиция за България“, за да удари БСП в гръб, а към потъващия „Титаник“ се присъединиха бивши партньори, които били абсолютно незаменими. Резултатът? Т. нар. Коалиция за България на европейските избори взе 0,86%.

По-голямо става объркването,
като погледнем към парламента

Корнелия Нинова била влязла в конфликт с всички парламентарно представени партии. Звучи гръмко като фраза, особено когато не споменаваме имената на партиите. Ще ги изброя ‒ това са ГЕРБ, т. нар. Обединени патриоти, ДПС и „Воля“. С кои точно формации БСП трябва да влиза в разговори? Ако някой иска да си говорим с ГЕРБ, тогава ще го помоля да си провери съвестта и политическите разбирания. Това не е партия, а върховна изява на корпоративната олигархия у нас. ГЕРБ е паралелната държава, която напълно е овладяла всички управленски лостове и като ненаситен вампир е засмукала държавните ресурси. Между другото, Нинова беше обвинявана в началото, че е вестител на бъдещата коалиция с ГЕРБ. Някой да каже нещо по темата днес?

Продължаваме с ДПС. Можем да спорим много дали напускането на парламента и проточването му бяха правилно решение, но поне с едно можем да се съгласим. Липсата на БСП в зала като светкавица освети това, че реалната коалиция, която управлява, е между ГЕРБ и ДПС. Освен това БСП още има синини от последните си две коалиции с ДПС и заради това се чудя колко пъти трябва да настъпваме една и съща мотика?

Патриотите? Съюз, който се е самообявил за носител на националните ценности, а същевременно гласува за всяко безумие на ГЕРБ без съпротива, струва ли ви се като качествен обект на разговорите? Именно от средите на патриотите си появи идеята за подаръка от 50 милиона към Кирил Домусчиев. Прекрасна база на разговори, нали така?

И накрая оставяме десерта ‒ „Воля“. Марешки е опозиционер на думи и верен парламентарен страж на Борисов. Спомняте ли си, че и той щеше да напуска парламента.

За БСП е най-важно да бъде в коалиция с интересите на хората, да бъде изразител на тяхното недоволство. Всичко останало е прах по вятъра и политически биберон. Очевидно е, че имаме много какво да работим по темата, защото резултатите от евровота показаха, че левицата има какво да преодолява в своя публичен образ. Но имам усещането, че част от недоверието към нас днес се дължи на свръхлибералната ни коалиционна политика в миналото. Хората не могат да ни простят всички политически комбинации, които видяха да прилагаме. В този смисъл известна политическа диета сега не вреди. Изчистването на политическия образ на партията задължително минава през нея.

И най-накрая ‒ много мои другари, които уважавам и безкрайно ценя, постоянно искат

да насочат политическия разговор навътре

в БСП. Тоест, ако е възможно БСП да се заплете в неизбродимия лабиринт за вините на прехода, а това е тема като блато, в което още плуват труповете на много удавници. Проблемът е, че абсолютно същата тема беше актуална по време на лидерството на Станишев, ама тогава не си спомням да е имало много ентусиазъм по постоянното поставяне на темата.

Да, през годините през БСП са минали хора, които се оказаха от печелившите от прехода. Ненапразно още много избиратели обвиняват нас и само нас за провала на всичко в последните 30 години. Но това е дискусия, която няма как да бъде насочена единствено и само към Корнелия Нинова. Знам защо се прави. Ако слушате ГЕРБ, а и някои представители на БСП, ще кажете, че в България цялата приватизация се изчерпва с една фирма. Със сделка, в която Антон Тодоров се е ровил като плъх и виждате, че нищо не следва от цялото слухтене.

Нинова има своите грешки, но пък направи нещо, което е начин да преодолее сенките от миналото ‒ тя отвори процеса към обновление на БСП. Пусна младите хора напред, даде шанс на много способни социалисти, които бяха забити в ъглите на своите организации. Това е рецептата ‒ да пуснеш напред хората, които не носят никаква вина за противния преход, да отвориш БСП към тези млади хора, които не са загубили идеализъм и смисъл да реализират идеи.

Готов съм и трябва да водим този разговор в неговата дълбочина, но да го използваме като бухалка върху гърба единствено и само на Корнелия Нинова, е върховна подлост. Защото част от тези, които държат сопата, имат да дават доста отговори. И докато отказват да го направят, могат да разчитат единствено на злобата си, за да бъдат забелязани.

 

Дума, 12 юни 2019 / брой 110

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук