130 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАНО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ – В ТЪРСЕНЕ НА СОЦИАЛИЗМА НА ХХІ ВЕК!

0
163

 

 

 

На 2 август отбелязахме сто и тридесетата годишнина от началото на организираното социалистическо движение в България и празника на Българската социалистическа партия.

 

БУЗЛУДЖА Е НАЧАЛОТО…

            По повод на 2  август  през последните тридесет години десетки хиляди членове и симпатизанти на БСП и левицата от цялата страна се събират на Историческа поляна под връх Бузлуджа в Стара планина, за да изразят своята признателност към първопроходците на социалистическите идеи в България, да споделят оценките си за актуалните проблеми на страната и партията, да очертаят вижданията си за бъдещето на България и за мястото на левицата в борбата за превръщането ѝ в съвременна демократична, правова и социална държава.

            След първото в новите политически условия голямо честване през 1991 г. на стогодишнината на Учредителния конгрес на Българската социалдемократическа партия неусетно и естествено срещите под връх Бузлуджа станаха за привържениците на левицата желани и очаквани ежегодни събития с голям политически и емоционален заряд, превърнаха се в истински национални събори, които постоянно се обогатяват като съдържание и разнообразяват като форми и средства на провеждане. Националните митинги на Историческа поляна се утвърдиха като централна за годината политическа проява, равносметка за отминали и отправна точка за бъдещи политически кампании и акции на партията, като място и време за зареждане с нови идеи и енергия за активна политическа дейност. Неотменна част от тях станаха научно-идеологическите и политическите форуми, предхождащите и последващите разнообразни инициативи на Младежкото обединение, богатата художествена програма с участието на самодейци от цялата страна  и на най-изявени професионални изпълнители от различни жанрове, мото- и автопоходите и велосипедното изкачване на връх Шипка и др. подобни.

            За съжаление през последните 23 години сме свидетели на промени в начина на организиране и провеждане на националния събор, които се отразяват неблагоприятно върху политическото и емоционалното  звучене и въздействие на празника на БСП. Бяха отменени или сведени до символични прояви някои от традиционните за събора идеологически и политически инициативи, а в художествената програма се внесоха елементи, чужди на стремежа да се поддържа през годините високо нейното идейно-естетическо равнище. През 2020 г. честването вместо на Историческа поляна бе проведено на жълтите павета в центъра на столицата, като оправданието за това бяха санитарните ограничения по повод Covid-пандемията. През 2021 г. той бе проведен месец по-рано, за да се превърне в заключителен предизборен митинг, седмица преди завършване на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 11 юли т.г. Решението за това на Председателя и на ИБ на НС на БСП предизвика острата реакция на Инициативния комитет за създаване на идейно-политическо обединение в БСП Платформа Социализъм XXI век, който на 10 юни 2021 г.  излезе с призив

 

ДА ОСТАНЕМ ВЕРНИ НА ИДЕИТЕ НА БУЗЛУДЖАНЦИ!

 

В него се отбелязва, че „за втора поредна година моментното ръководство на партията, начело с Корнелия Нинова, се опитва да промени и обезличи по най-груб начин отбелязването на рождената дата на организираното социалистическо движение в България 2 август 1891 г.

Датата 2 август е свещена за поколения социалисти, социалдемократи и комунисти и не подлежи на никаква подмяна по конюнктурни съображения в полза на амбициите на едно или друго партийно ръководство. Подобна подмяна е в пъти по-недопустима през 2021 година, когато отбелязваме 165-годишнината от рождението на Димитър БлагоевДядото и 130-годишнината на партията, основана от него и от неговите другари „съвременници на бъдещето“.

Да се отправим към върха на 31 юли и, както повелява традицията, да отбележим раждането на социалистическото движение в България и празника на Българската социалистическа партия в ден събота, най-близък до историческата дата 2 август.

Очакваме Ви в 11.00 ч. на Историческа поляна,  за да поднесем цветя на Паметника на основоположниците и да разговаряме за миналото, настоящето и бъдещото на социалистическите идеи в България и на Българската социалистическа партия!

Да се съберем заедно, за да покажем, че сме верни на идеите и безсмъртния завет на Бузлуджанци и сме твърдо решени да ги пренесем в XXI век!

БУЗЛУДЖА Е НАЧАЛОТО!“

Този призив бе подкрепен широко от членове и симпатизанти на БСП и от цели нейни организации. Те го свързаха и с решението, взето на учредителната среща на ИПО Платформа „Социализъм ХХІ век“ на 15 май т.г. в отговор на поканата на Клуба за леви идеи „Георги КирковМайстора“, в навечерието на Празника на БСП в Казанлък да се проведе станалата традиционна идейна дискусия и среща, посветена на юбилейната годишнина. За съжаление ръководството на НС на БСП реагира на този призив едва след 11 юли т.г., когато се чудеше как да обясни поредните катастрофални за БСП изборни резултати и да снеме своята отговорност за тях. Но как? Като реши да организира на 31 юли второ, след това на 3 юли, отбелязване на годишнината на партията, но 30 минути преди вече обявения час в разпространената от Инициативния комитет покана за такова честване, както и да проведе същия ден в Казанлък конференция, посветена на 130-годишнината. И още. Да организира на 2 август в София дискусия с почти същото наименование и участници. Не разбрахме беше ли създаден след решението на НС на БСП национален инициативен комитет за честване на кръглата годишнина и не чухме на 3 юли на митинга на Историческа поляна, както бе анонсирано предварително, какви са значимите идеи и инициативи по повод на юбилея.  Така ръководството на БСПНинова изпусна една реална възможност както да възобнови вътрешнопартийния диалог като условие за преодоляване на кризисните процеси в нея, така и да даде допълнителен тласък на направените преди изборите на 11 юли първи плахи стъпки за възстановяване на единството на левите и левоцентристките политически и обществени сили. А самото честване премина по необичаен и неподходящ за такава дата и по такъв случай начин, с провеждането на два митинга и три форума, с разминаване на двете групи социалисти и симпатизанти по пътеките към паметника, с оттеглянето на председателката по странична пътека, за да избегне срещата с тези, които искат нейната оставка.

 

БСП ДА СЕ ВЪЗРОДИ КАТО СЪВРЕМЕННА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

С ЯСНА ИДЕОЛОГИЯ, ПРОГРАМА И ПРАКТИЧЕСКИ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ

            Това бе един от основните тезиси, които бяха развити по време на юбилейния форум „130 години организирано социалистическо движение в търсене на социализма на ХХІ век“, организиран от Клуба за леви идеи „Георги КирковМайстора“, Казанлък, и Инициативния комитет за създаване на идейно-политическо обединение в БСП Платформа „Социализъм ХХІ век“. Той събра на 30 юли т.г. в зала „Арсенал“ десетки социалисти и симпатизанти от Казанлък и страната, сред които бивши и настоящи членове на НС на БСП, председателят на ГС на БСП Калоян Паргов и група дейци на Софийската организация, сред които председатели на районни съвети на БСП и председателят на МО Габриел Вълков, председателят на Общинския съвет на БСП в Стара Загора Валентина Бонева, Трифон Митев, председател на Обл съвет на БАС Стара Загора, главният редактор на сп. „Ново време“ Георги Пирински, доц. Димитър Генчев, проф. Захари Захариев, Велислава Дърева, Ана Пиринска, Явор Куюмджиев и други представители на Инициативния комитет за създаване на идейно-политическо обединение в БСП Платформа „Социализъм XXI век“.

            Дискусията бе открита от Станимир Стефанов, председател на Клуб за леви идеи „Георги КирковМайстора“, който подчерта значението на форума като място за припомняне на славната история на Българската социалистическа партия и особено на нейната Казанлъшка организация и като пореден важен опит да се подкрепят усилията на истинските членове и симпатизанти да се възстановят моралът и разумът в БСП и в името на прогреса те да удържат на натиска, оказван им от страна на ръководството на партията. Опити, които мотивират искането на клуба за оставка на председателката на БСП.

            Пример за такава борбена позиция е доайенът на социалистическото движение в Казанлък Георги Захариев. На неговата 85-годишнина и на новата му книга „Пристрастно“ бе посветена първата част на юбилейната среща. Трифон Митев, председател на БАССтара Загора, и издател на книгата, беше категоричен при нейното представяне, че „днес се оказва трудно да бъдеш социалист в Социалистическата партия, а БСП се нуждае от рестарт. Но не само със смяна на председателя, а от рестарт на вътрешнопартийните взаимоотношения. Доникъде няма стигнем, заяви Трифон Митев, ако продължава това люспене и гонене на инакомислещи другари. На това самоуправство трябва да се сложи край! Дано пак се изправим и намерим нашия общ идеал.“ (пълният текст на Трифон Митев за книгата на Георги Захариев виж на с. …-…)

            „Независимо от различията си политиците трябва да изоставят кресливия и агресивен тон. Големият политик е толерантен в дискусиите и конструктивен в предложенията.“ С тези думи Георги Захариев се обърна към аудиторията. „Как стои нашата партия в парламента? Вместо да звучи спокойно, точно и аналитично, нашите представители се поддават на провокации и влизат в тона на останалите. Този стил е непродуктивен и ако БСП не намери сили да преодолее това, е обречена на много страдания“, убеден е Захариев.

            В приветствието си към форума Калоян Паргов подчерта увереността си, че БСП никога няма да предаде собственото си минало и от историята ще вземе жарта, а не пепелта. Това е особено важно в днешния ден. Трябва да се преборим с лъжата, лицемерието, вождизма, авторитарните замашки и гоненията на „врага с партиен билет“. Да се върнем на политическата сцена и в съзнанието на народа като истинска демократична социалистическа партия. Убеден съм, че ще намерим изход от задънената улица. Вярвам в това. Само трябва да тръгнем напред. Според Паргов БСП не може да бъде третостепенна политическа сила, на трето място в парламента, партия на третата възраст. „В тези времена на безпрецедентна световна криза на неолиберализма и колапса на консерватизма остава единственият възможен и благоприятен изход: демократичният социализъм – като ценности, общество и бъдещо състояние на света.“ По думите му, вече 130 години, седем поколения изтеглят веригата на времето и си предават щафетата на българския социализъм. „След броени часове ние, българските социалисти, отново ще се съберем на Бузлуджа, за да отдадем почит към основателя, теоретика и стратега на българския социализъм Димитър Благоев и на първоапостолите на социалистическия идеал.“… През 1891 г. е било трудно да бъдеш социалист. Трябвало е, по думите на Благоев, човек да има здрави нерви и дълбока вяра в неотвратимостта на социализма, за да издържи и да продължи. „Трудно е да бъдеш социалист днес, в 2021 година. Да продължаваш, да стоиш и да строиш. Да градиш върху руините на собствената си история и да вярваш, че „…животът ще дойде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден…“. Да преодоляваш лъжите, клеветите, политическото лицемерие. Да се противопоставяш на самозванците, продажниците и кариеристите, готови да продадат вековния ни идеал за една паница леща…" „Както е известно, в историята на прогреса няма лесни пътища. Важното е да следваш вярната посока и да вървиш напред“, категоричен бе в заключение Калоян Паргов.

            „Бяхме попарени на последните два парламентарни вота. Бяхме унижени. Партията е дълбоко разтревожена и не може да търпи повече самозванци и лицемери. Има спадове и трагични спадове. Проблемът вече не е на Нинова, нито дори на БСП, проблемът става национален. Трябва да пресътворим и съучредим партията наново! Необходимо ни е ново начало, което минава през завръщане към корените. Да възстановим морала, разума и партийните традиции в името на прогреса! Трябва да възстановим партийния дух и другарството! Не може приватизатори да ръководят българския социализъм. Да изгоним търговците от партията! А на самозванците – прав им път!“ Това бяха част от тезите в емоционалното слово на доц. Димитър Генчев.

            „Нинова и антуражът ѝ са следствие от грешките на всички ръководства през годините. Нинова нямаше да я има без Виденов, Първанов, търсенето на третия Блеъров път и т.н. Отговорността е колкото нейна, толкова и на всички нас“, заяви в своето изказване проф. Захари Захариев. „Идеологията прави политиката. Без здрава идеология не можем да бъдем успешни.“ На въпроса „Сега накъде?“ той отговари: „Все по-често отговорът се търси не през повече демокрация, а оттам и повече социализъм, а тъкмо обратното – през повече авторитаризъм и „затягане на гайките на цялото общество“.

            В изказването си главният редактор на сп. „Ново време“ Георги Пирински направи кратко представяне на неговите два последни броя, като обърна специално внимание на съвместната инициатива на изданието и сп. dВерсия „Компас за социалисти“. Това е първи подобен опит за откровена идеологическа дискусия с участието на млади леви хора, които не разпознават БСП като автентично лява партия, която да подкрепят. „В БСП винаги е имало най-общо два възгледа за това как трябва да се развива партията. Според първия нашата сила е в идеята, а вторият е „прагматичният“ – как да влезем в следващото правителство. Всички виждаме какво става, когато т.нар. прагматичен възглед вземе връх. Днес БСП е призвана да се докаже като партия, която ще гарантира истинска, а не платена демокрация. Всичко друго би означавало още по-голям крах на следващите избори и окончателно ликвидиране на партията“, категоричен бе Пирински.

 

Юбилейният форум продължи на 31 юли пред барелефа на основоположниците на социализма в България, където бяха дошли, за да отбележат 130-ата годишнина на организираното социалистическо движение в България, няколкостотин социалисти и симпатизанти от Казанлък, София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Търговище, Хасково и други места.

Велислава Дърева се обърна към присъстващите с думите:

Най-напред искам да започна с две забравени, и почти забранени, обръщения в нашата партия Здравейт,е другарки и другари! (възгласи „Здравейте“, БСП, БСП).

И още, здравейте, мили хора! Както казваше великият Стефан Продев.

Скъпи приятели,

Ние отново сме тук! На няколко крачки от това място Димитър Благоев и още двадесетина луди-млади, разгорещени глави са създали нашата партия. Това са били едни млади, образовани, интелигентни, прекрасни момчета… Тук са стъпвали краката на Димитър Благоев … Представяте ли си, ние сме на същото място, където са стъпвали Благоев и неговите другари. Това е свещена земя. Въпросът е дали ние сме достойни за тях?

Мисля си, че историята на нашата партия е едновременно героична, драматична, трагична, жестока. Това е нашата партия, която е преживяла бесилки, разстрели, най-светлите ѝ умове са хвърляни в канавки, в пресъхнали кладенци, в речни корита, удушени, живи изгорени, набучени на щикове. Това е нашата партия. Ние сме партия на антифашизма. Това никога не трябва да бъде забравяно, макар че напоследък се правят много упорито опити за това.

Сега, 130 години след онзи исторически момент, когато Димитър Благоев е казал: „Да е благословен денят, в който беше създадено социалистическото движение в България! Да е благословен!“, ние сме изправени пред драматичната ситуация да спасяваме собствената си партия. Да спасяваме нашата партия.

Социалистическата идея може да има много имена, но най-важното име на социалистическата идея е Свобода. Ако нямаме свобода, нищо нямаме. Ако нямаме свободен дух, нищо нямаме. Ако нямаме таланта да бъдем свободни, нищо нямаме. Ние ще бъдем роби. Но ние тука, не сме. Ние сме хората, които се противопоставяме на това пет години един случаен човек да съсипва сто и тридесет годишна партия. Да, в крайна сметка, има Българска социалистическа партия, която е на 130 години. Но има и една петгодишна, паралелна партия, клиентелиста и авторитарна.  Ние, обаче, сме БСП.

Искам накрая да напомня думите предупреждение на Георги Кирков, казани преди повече от сто години: „Мародери нахълтаха в партията. От няколко години те се опитват, те искат да подменят партията, но да запазят фирмата. Защото, без фирмата тези мародери са никой.“ Преди повече от сто години го казва великият Георги Кирков. Затова аз повтарям. Има сто и тридесет годишна Българска социалистическа партия и ние сме  в БСП, ние сме от БСП, ние сме БСП! (възгласи БСП, БСП, БСП).

Георги Пирински огласи текста на Манифеста на Платформа „Социализъм ХХІ век“, като предварително отбеляза, че записаното в него е дълбоко премислено от членовете на Инициативния комитет. В оригиналния си вид текстът на Манифеста е доста дълъг, но ние го съкратихме, за да може той да звучи тук така, както би трябвало да звучи сред тези вековни борове. Той трябва да звучи достатъчно отговорно, достатъчно сериозно, защото нашата цел е днес оттук да тръгне онзи процес, на който ние всички заедно да станем движеща сила. Сила, която наистина да не позволи онази петгодишна партия да стане шестгодишна.

В Манифеста се отбелязва, че „истината за същината на социалистическата идея е Свобода! Свободата за достоен живот, за творчество, свободата на труда от експлоатация, на словото от цензура, на избора от диктатура и икономическа принуда, свободата на убежденията от стигматизация“. … „Днес оттук, от върха Бузлуджа, ние, наследниците и продължителите на завета на 130-годишния български социализъм… призоваваме за възраждането на масово социалистическо движение, силата, способна да даде нова перспектива на България с пътеводна звезда Социализмът на ХХІ век!“. (пълният текст на Манифеста на Платформа „Социализъм ХХІ век“ виж на с. … – …)

Към инициаторите на Платформа „Социализъм XXI век“ и присъстващите се обърнаха група млади леви политически активисти част от автономни инициативи и колективи, сред които: Стойо Тетевенски, Рая Апостолова, Станислав Додов, Калина Дренска, Петър Банков, Мария Иванчева, Александър Филипов, Нели Константинова, Стефан Георгиев, Станимир Панайотов. Те представиха своя  призив „Време е!“, в който се казва:

Като социалисти, ние осъзнаваме историческия момент, в който се намира лявото. Одесняването на партиите и обществото посяга все повече на демократичния ред и заплашва да отнеме и малкото останали придобивки, които работническата класа си извоюва през последния век. Колективните дейности на извънпартийната левица, от която сме част, от години са насочени към утвърждаването и защитаването на антикапиталистически и прогресивни политики.

Днес се обръщаме към БСП именно защото си даваме сметка, че без спешното преобръщане на курса на партията тя, а оттам и лявото като цяло, ще бъде затрито за години напред. Рязкото намаляване на гласовете за БСП в последните години и практически несъществуващата подкрепа от младите, безработните и работещите сигнализират, че идейната линия, която заема партията, не е припозната от нито една група от „естествените“ гласоподаватели за левицата. 130 години след основаването на партията въпросът е ще бъде ли тя модерна социалистическа партия, или ще изчезне?

Припомняйки си завета на Благоев, ние изразяваме нашата подкрепа към усилията на ИПО Платформа „Социализъм ХХІ век“ за връщане на БСП към нейните идейни корени и за изковаване на нова, автентична, модерна социалистическа програма, достойна да отговори на предизвикателствата на нашето съвремие.“ (пълният текст на призива „Време е!“ виж на с. …-…)

В края на честването бяха поднесени венци и цветя пред барелефа на основоположниците на социализма в България и на паметниците на Хаджи Димитър и на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

 

Същото направиха в началото на честването на 130-годишнината на БСП, организирано от НС на БСП, Корнелия Нинова и придружаващите я членове на ИБ на НС на БСП и народни представители от Парламентарната група „БСП за България“, ръководители и дейци на партийни организации от Казанлък, Стара Загора, Сливен, Габрово, Ямбол, София и др.

 

ДА ПРОДЪЛЖИМ БИТКАТА

ЗА СВОБОДА, СОЛИДАРНОСТ И РАВЕНСТВО

заяви пред барелефа на основоположниците председателят на БСП Корнелия Нинова. „Преди 130 години тук двадесетина основоположници, водени от Дядото, поставят началото на 130 години богата, съдържателна и трудна история на партията. Минали сме през всичко – през изпитания, през възходи и падения, през раздели и събирания, но винаги сме оставали. Защото това, което ни е събирало през тези години, е идеалът. Тук сме, защото той днес е непреходен. Днес е все така актуално да искаш свобода, солидарност и равенство. Длъжни сме да продължим битката за този идеал.” И продължи: „След четири години усилия и битки за политики, на които държим, сме на прага да ги осъществим. Нашите политики най-накрая се припознати, признати и ще се изпълняват. Най-накрая ще има преизчисляване на пенсиите. Най-накрая младите семейства ще получат данъчни облекчения. Майчинството за втората година ще се заплаща по-високо. Младите хора ще имат помощ за второ и трето дете. Дано най-накрая болниците да не са търговски дружества и децата ни да не учат по 10 учебника, в които пише лъжи за България и за нашето национално достойнство. Това е на път да се осъществи. И само от нашите усилия и нашия труд зависи това да стане. Но това изисква в този момент да бъдем на висотата на отговорността, която имаме. Днес имаме отговорност пред България.”

            Катя Георгиева, член на Изпълнителното бюро на НС на БСП, откри честването с думите: „Днес е щастлив юбилей за нас, социалистите. Това е и респектиращ факт за нашите идейни и политически противници. 130 години е рядко явление за една политическа партия, не само за България, а и за Европа и света. Нашата история минава през ХIХ, ХХ и ХХI век. И тази история, понякога трънлива, понякога славна, не е товар, който ни притиска. Тя е опит, заряд, понякога болка, но най-вече – надежда и вяра. В дългия си път имаме победи и постижения. Имаме и загуби, носим ги. Но носим и ценностите, заради които ни има. Не се отказваме от мечтите си, нямаме право. Защото сме част от историческата памет на нацията.”

            Последваха слова на три поколения социалисти.

            Асен Гьошев от Движението  на ветераните в БСП заяви: „Нашата партия ще я има и за в бъдеще, защото тя през всичките тези 130 години беше партия не само на днешния ден, а партия на утрешния ден. На светлото бъдеще не само за партията, а за България.”

            Членът на Младежкото обединение в БСПСевлиево Румен Гатев се обърна към присъстващите социалисти: „Бъдете идеалисти, а не кариеристи. Работете за нашата идея с отдаденост и търпение. Трупайте опит. Борете всяка несправедливост. Търсете онези ценности, с които народът ни ще бъде. На младите пожелавам вдъхновение, нестихващ устрем и вяра в бъдните дни, а на партийните водачи, хванали кормилото, ще кажа – важна е България.

             „За мен всеки път качването на Бузлуджа е много духовно и емоционално събитие, защото не познавам друга партия, която редовно да се събира, водена от идеи и идеали. Водена от убеждението, че нас ни събира нещо много повече, нещо, което е свързвало хората далеч назад в историята. И ние сме тези, които ще принесат тези идеали в бъдещето”, сподели и Александър Симов, народен представител от „БСП за България”.

            Членът на ИБ на НС на БСП Боян Ангелов обяви новите носители на наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги КирковМайстора” – Георги Георгиев, заместник главен редактор на в. „Дума” и проф. Светлана Шаренкова, издател на в. „Земя”. За съжаление, тазгодишното присъждане на наградата бе помрачено от това, че независимо от гласуваното с голямо мнозинство решение на Комисията за наградата тя да бъде присъдена за 2020 г. единствено на Г. Георгиев, Изпълнителното бюро самоволно реши наградите да са две и носител на втората да бъде Св. Шаренкова.

            На 31 юли следобeд честването продължи в залата на културния дом „Арсенал в Казанлък с конференцията „130 години БСП – настояще и перспективи пред лявата идея”, организирана от Национален политически институт „Димитър Благоев към НС на БСП и Фондация „Дума. В нея взеха участие председателят на БСП Корнелия Нинова, членове на ИБ на НС на БСП, народни представители, политолози, социолози, историци, международници, коалиционни партньори на БСП, членове на обединенията на младежите, жените и ветераните в БСП, както и симпатизанти на лявата идея. Модератор на конференцията беше Александър Симов, а доклади изнесоха проф. Искра Баева – историк, проф. Димитър Денков – ръководител на Центъра за стратегически, исторически и политологически изследвания към НПИ „Димитър Благоев, и Пламен Владимиров – политолог, член на НС на БСП.

            Изказването си проф. Искра Баева посвети на  въпроса на Димитър Благоев „Що е социализъм и има ли той почва у нас?” и на неговия отговор в исторически и в съвременен аспект. Тя изтъкна: „В търсенето на отговор на въпроса какъв е възможният социализъм на ХХI век БСП може и трябва да участва. Защото това е най-добрият начин партията да отбележи своята 130-годишнина. При това дискусията трябва да е отворена, без догми и предварително зададени отговори.             В публикувана във в. „Дума” своя статия и по време на дискусията на тема След 130 години: Що е социализъм и има ли той почва у нас?, организирана на 2 август от Центъра за стратегически, исторически и политологически изследвания към Националния политически институт Димитър Благоев,  проф. Искра Баева доразви акцентите, очертани от нея на конференцията в Казанлък:

            „Една от основните социалистически идеи е интернационализмът. Тя е пред изпитание заради възхода на национализма. Но не смятам, че трябва да се отказваме от интернационализма, а да го съчетаем с действия в националната държава, защото историята е показала, че социалистическите идеи се реализират локално, преди да станат глобални.

            Не вярвам и в изчезването на идеологиите. Те по-скоро бяха заменени от „лъскавите технологии“. А задачата на социалистите е да помирят социалния и техническия прогрес, защото новите технологии трябва да се използват в полза, а не в ущърб, на хората.

            Не мисля и че трябва да се отказваме от революционните средства и да залагаме само на реформите, тъй като пак историята е доказала ползата от съчетаването им и вредата от взаимното им изключване. Но без съмнение е дълг на левите сили да са в центъра на гражданската активност, да участват в стачки и демонстрации, като не забравят, че без идеи и действия за радикални промени светът няма да стане по-справедлив.

            Накрая имам един скандален въпрос: трябва ли левите да се молят на фетиша „икономически ръст“? Нима не видяхме, че той води до нарастваща експлоатация и социално разслоение. Докато социализмът означава по-добър живот на възможно по-голям брой хора, а това може да стане само с равномерно разпределение на обществените блага. Защото целта на социализма е била и остава очовечаването на обществото.”

            Участие в дискусията в къщата музей „Димитър Благоев“ в София взеха и проф. Димитър Денков, който говори по темата „Що са социализми и имат ли те почви у нас?“,  чл.кор. проф. д-р Васил Проданов с доклад на тема „Модели на социализма и пътища към тях 130 години по-късно“ (статията по темата виж на с. …-…), доц. Огнян Касабов с изказване „Социалистическата партия и капиталистическата реставрация. Поглед към бъдещето“, главният редактор на сп. „Ново време“ Георги Пирински, Петър Мутафчиев от Инициативата „Социалисти за развитието на България“ към БСП и др.

            Направените по време на юбилейните форуми доклади и изказвания са отражение както на фрагментарната идейна дискусия в БСП днес, така и на организационно-политическата криза в самата партия, придобила крайно остри форми през последните пет години, преди всичко в резултат на действията на настоящото партийно ръководство. Линията на това ръководство да заклеймява другарите с различно мнение като „врагове с партиен билет“, като зависими от външни сили и следователно подлежащи на „елиминиране“ или на „чистка“, за съжаление обрича на провал възможността за градивен диалог за ново начало на консолидация и развитие на БСП като носител на социалистическата идея и на нова програма за България в новото столетие. 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук