ЕЛИЗАБЕТ УОРЪН СРЕЩУ ТРЪМП?

0
173

 

Продължава възходът на Елизабет Уорън, един от най-левите кандидати сред демократите, в кампанията на Демократическата партия за президент на САЩ. Скорошно социологическо проучване на национално ниво постави сенатора от Масачузетс на първа позиция, а след четвъртия вътрешнопартиен дебат в Охайо преди дни, тя все повече се очертава и като най-вероятният претендент на демократите за президентския пост в САЩ. Доказателство за това е и фактът, че по време на дебата в Охайо, за разлика от предишните три, именно тя се превърна в основна мишена на опонентите си.

Въпреки че мнозина републиканци, а дори и някои демократи, се опитват да й сложат етикета „крайнолява социалистка“ с надеждата да я направят неизбираема, Уорън е поскоро прогресивна. Основното й послание е борба за премахване на неравенствата в доходите.Обявява се за сериозни регулации и преструктуриране на финансовата система, но определено е по-умерена от Сандърс спрямо ключовата роля на свободните пазари. И Уорън, и Сандърс, предлагат безплатно здравеопазване за всички американци чрез държавната система Medicare.

Уорън е родена на 22 юни 1949 г. в Оклахома Сити в семейство от средната класа. През 1970 г. получава бакалавърска степен по говорна патология в Хюстънския университет, а през 1976 г. завършва право в  Университета „Рътгърс“. След това преподава право в „Рътгърс“, Хюстънския, Тексаския, Пенсилванския и Харвардския университет. Изследванията ѝ са главно в областта на личните финанси и несъстоятелността на физическите лица. Придобива по-широка известност като привърженик на по-строги регулации в банковия сектор във връзка с финансовата криза от 2008 г. Така Уорън става едно от най-разпознаваемите лица на левицата в Демократическата партия и от 2013 г. е сенатор от щата Масачузетс.

 

Кой ще се изправи срещу Тръмп на есен догодина предстои да разберем по време на конгреса на Демократическата партия през юли 2020 г., но за момента Уорън е с най-големи шансове. И не само заради политиките, които предлага, а и заради елегантния пренебрежителен стил и лекота, с които се отнася към безвкусните обидни коментари на президента в социалните мрежи. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук