МЕНИДЖЪРСКИЯТ ТОРМОЗ НАД РАБОТЕЩИТЕ

0
222

 Ален Дено е професор в Международния философски колеж, автор на „Управленчеството. Тоталитарният мениджмънт“, Лукс, Монреал, 2013 г.

Бившите ръководители на „Франс телеком“ отиват  на съд

 Странен парадокс се получава. Трудовият договор, този модерен граал, e по принцип условие за еманципация на работещите. Нали тъкмо той би трябвало да гарантира средствата за препитание? И за много хора животът се свежда до това да перфорират картата си сутрин. Влизането в света на предприятието обаче често означава истинско поробване. А това е така поради задълженията, произтичащи от манията за рентабилност и резултатност. С други думи, това е  едно препятствие в живота.


РАЗСЕЯН прочит на събитията би представил като изолиран проблем следния типичен случай: през юни т.г. беше постановено юридическото лице „Франс телеком“ и бившият му генерален директор Дидие Ломбар, както и заместниците му Луи Пиер Венес и Оливие Балберо, да се явят пред съда през 2019 г. по обвинение в морален тормоз. Те трябва да отговарят за самоубийствата на десетки служители в края на предишното десетилетие.

Тогава „Франс телеком“ променя статута си. От 2004 г. над 50% от капитала става собственост на частни инвеститори и целият сектор на телекомуникациите се отваря за конкуренцията. Предприятието влиза в един вид администриране, наречено „управленчество“, което „дава отговорности“ на персонала.

По-скоро „партньори“, отколкото служители в предприятието, подчинените се учат как да угаждат на непосредствените си началници, които избират работните екипи. Те трябва да постигат нереални цели, да разработват унизителни методи за продажба, да получават допълнително обучение, да си съперничат, за да влязат в новата органиграма, да овладяват нови умения, ако не искат да останат без работа. Това впрочем е една от целите на занятие­то – около 20 хиляди служители да бъдат принудени да напуснат, без формално да ги уволняват.

Думите на г-н Ломбар, произнесени на 20 октомври 2006 г. пред кадрите на „Франс телеком“, резюмират намеренията му: „Аз ще ги принудя да си тръгнат по един или друг начин, през прозореца или през вратата“.

И той успява. В „Общество на самопрезрението“ Франсоа Шевалие се учудва от ефикасността на това отсъствие на ръководство на персонала. Подчинените на тази административна неяснота се оставят да бъдат убедени, че всичко зависи от тях и че ако се провалят, могат да винят единствено себе си. „Реално малтретирани хора или изживяващи се като такива не само че не се бунтуват срещу онези, които ги унижават и мачкат, но както изглежда, дори бързат да направят от себе си това,
което палачите им, чрез извратени средства, искат да направят от тях – боклук“
(1).

Методите на „Франс телеком“ не се отличават от методите, използвани до днес и от други големи предприятия. За да накарат и цяла Франция да ги използва, през август 2018 г. „Ер Франс – КЛМ“ назначиха за главен директор канадеца Бенжамин Смит, един зъл с персонала администратор. Държавата, която държи 14,3% от акции­те на компанията, се присъедини напълно към това решение, а президентската партия „Републиката напред“ дори възприе без никакви възражения езика на мениджмънта, като се самонарече „политическо предприятие“.

 

„Малък шеф, токсичен и с отклонения“

 

ПРЕД два журналистически екипа (2), които се срещнаха с него, „снайперистът“ на отдел „Човешки ресурси“ описа метода „ranking forcé“ (форсирана оценка). Занаятът му се състои в това да тика постоянно към изхода известен процент от персонала, смятан за по-малко ефикасен. „Гоните ги и наемате на тяхно място други. Ако си вършите работата както трябва, неизбежно ще назначите по-добри от тях“. Това резюмира заповедта на собствениците. И следните думи също: „трябва редовно да гоните хора“, „не трябва да им давате втори шанс“, „когато някой не е добър, той ще си остане лош за цял живот…“.

Мотивите за отстраняването са напълно елементарни или измислени. Например, дадени ли са бонуси през годината или не; стара глупост извън контекста, извадена от архивите; или смесица от факти, иначе изолирани един от друг. Когато това не е достатъчно, се сипят заплахи: „Няма смисъл да се бориш, защото компанията е по-силна от теб.“ Самоопределяйки се като „малък шеф, токсичен и с отклонения“, един бивш ръководител обяснява, че изразът „съживявам, вдъхвам живот на предприятието“, действа просто като „код, който означава „Уволнявам“ (3). Всички тези лексикални протези са част от един новоговор, който ужасява персонала и прави ръководителите безчувствени.

Най-модерният мениджмънт и политическият му вариант – „управ­ленчеството“, отиват далеч отвъд техниките за разделение на труда, усъвършенствани от Фредерик Уинслоу Тейлър (4). Те работят за разединяване на субекта. Разкъсан, раздробен и смазан от серия ръчни, познавателни, морални и психологически разпоредби, които в края на краищата му убягват, индивидът трябва да се остави да бъде проникнат от безименни работни импулси, оркестрирани от една организация. В ерата на мениджърски варваризъм  изрази от рода на „архитектури за функционални интеграционни решения“ и „управление на процеса“ препращат не толкова към управлението на работната сила, колкото към нейното смазване (to process).

Конкретно това означава да се смаже съзнанието на работещия, да бъде сведен той само до органи, умения, функции и производителност. Идеологията налага на „търсещия работа“ да пише „мотивацион­ни писма“, за да получи „шанс“ да „се продаде“ на „трудовия пазар“. Което вече руши неговата духовна цялост. Веднъж въвлечен в процедурата за назначаване, той е подложен на серия опити, чиито смисъл и обхват са му чужди. Като го включват в групови интервюта, специалистите анализират езика на тялото му, определят психологическия му тип или отбелязват проявленията на подсъзнанието му.

В такива ситуации търсещият работа вече не знае какво му намират, нито защо. „Специалистите“ по търсене на работници не се обръщат към съзнанието му, нито към разума му, те изучават без разрешение неговите наклонности. Вкарват го в симулации по теми, несвързани с работата, която ще се иска от него. В сцена от филма на Жан Робер Виале „Убийването на труда“ (5) от кандидатите се иска да симулират дискусия, за да узнаят
в кой град ще прекарат отпуската си. По-късно, от събранието на малките шефове, наблюдавали тази фалшива кавга в задния двор, става ясно, че методът всъщност се използва, за да се отделят посредствените, послушните, онези, които ще изпълняват директивите, без да гъкват, и ще са готови да топят колегите си, за да се изкачат по-лесно по служебната стълбица. Никой няма да разбере защо е бил назначен или отхвърлен.

Назначеният не рядко бива хвърлян в кипежа на работата  без почти никакво обучение. Той трябва сам да намери начин да се реализира. И не като показва изобретателност, инициатива или отговорност, а обратно на това, което тръби официалната реч – като отгатва какво точно очаква режимът от него. Този режим вече не поема отговорност за собствените си директиви. Нека най-усърдните да разберат, понасяйки унизителни сеанси на оценка и самокритика.

Тъй като е решено, че назначеният е по-скоро „партньор“ или „съдружник“, отколкото служител, за когото ръководството носи отговорност, понякога му налагат да си купува сам дрехите и някои от работните инструменти. Либерализмът го представя като автономен индивид, който сключва сделка с предприятието, превърнато в мисловната организация на отношенията в обикновена страна по договора.

Тази ситуация произвежда невиждани досега психически резултати. От персонала вече се очаква не само да потиска чувствата си, като се подчинява на подразбиращата се или изказаната заповед „Мълчи, аз ти плащам“. Съвременният мениджмънт не се задоволява с това работещите да преглъщат своите упреци, ядове, възражения и разочарования. Те трябва да се отдават на работата си с положителни чувства. Не е достатъчно да се  придържат  към принудителните параметри, а трябва да ги прегърнат френетично и да направят от тях обект на желанията си. Да си припомним онова образцово обучение в пицарията „Домино“ (Domino’s Pizza), заснето от създателите на филма „Внимание, опасна работа“ и изпълнено с мениджърски неологизми и англицизми, чрез които емоционалният шантаж работи на пълни обороти. (6) Зле платени работници трябва страстно да се стремят да бъдат „номер едно на пицата“, защото „човек се чувства добре“, когато е номер едно. Така „успелите“ карат пролетариите „да работят като луди“ за каузата. Настояват, че всички трябва да са взаимнозаменяеми в методите си и във външния си вид, независимо къде работят – в Остин, в Париж или в Билефелд. В „Диктатура на благоденствието“  Мари-Клод Ели-Морен описва убийството на служителка в канадското предприятие за дрехи „Люлюмон“. То е извършено от нейна колежка, която до такава степен следва „новата вълна“ на обучение и говорене в компанията относно личната подготовка и техниките за постигане на благоденствие, че полудява (7).

Вече дори не знаем какво правим! Фармацевтите ще се пребият да измислят нови лекарства за въоб­ражаемо болни с висока покупателна способност. Търговци на недвижими имоти продават на кредит жилище на стара жена, която не е добре с главата. Самотни редактори се напрягат да преведат фрагменти от текст, който никога няма да прочетат докрай. Управители на магазини упражняват морален тормоз над касиерките, за да ги накарат да намразят работата си и да напуснат, защото според началниците са повече, отколкото трябва. Инженери програмират повреди в апаратите, за да принудят хората да си купуват нови. Проследяването на професио­налната дейност чрез електронни средства навлиза днес както в болничните заведения, така и в малките квартални кафенета, и разкъсва на части дори най-дребната операция, която може да бъде анализирана. Това се обръща и срещу тези, които провеждат тази политика. За това свидетелства разтърсващият разказ на високопоставен служител от Френските национални железници в документалния филм на Жак Кота и Паскал Мартен „В тайните на бърнаута“ (burn-out – прегаряне, пълно психическо и физическо изтощение на работещите поради чувството им за безпомощност и отчаяние – б. пр.). (8) Този човек е бил нает като специалист в държавно предприятие, т.е. преценено е, че може да постави способностите си в услуга на общото благо. В края на краищата е бил натоварен да съкрати персонала, да слее службите и да увеличи рентабилността точно както в частния сектор. Така за свое огромно учудване се превръща в най-мразения човек в предприятието. Мениджърската поезия е сътворила дори един израз, с който да обозначи способността на служителите да се нагаждат към абсурдните ситуации, в които ръководителите ги вкарват: „да бъдеш толерантен към двусмислието“.

От първите трудове на социолога Люк Болтански върху ръководните кадрите през 70-те години на миналия век до днешните документални филми, цитирани тук, като се мине през „Бюрокрация“ на Дейвид Грейбър (9), си даваме сметка, че отсъствието на ясни директиви или установяването на абсурдни и противоречиви правила позволява на шефовете да не поемат отговорност за това, което изискват. Грейбър цитира случай в голям ресторант. Без да знае какво точно е предизвикало бъркотията, собственикът слиза и се кара на първия срещнат, бил той шеф на екип или мияч на чинии, и после се качва в офиса си. Оставя на подчинените да направят разбор на грешката, като шахматисти в края на партията. И тогава ръководителите изтъкват работата на най-добрите, за да ги издигнат като пример за останалите, които трябва да станат „рентабилни“.

Професионалната среда и правото на труд представляват гигантско изключение в реда на политическия суверенитет. Повечето от конституционните права изчезват в полза на един нов вид право – правото на труд и търговия. От гледна точка на представата за подчинение и неподчинение свободата на словото е значително ограничена, а правото на сдружаване е сведено до законите за профсъюзите. Реалната инициатива е забранена, а правото на шантаж е почти абсолютно (10). В затворените пространства политическата власт и правото на информация почти напълно отсъстват.

Случаят с вълната от самоубийства във „Франс телеком“ е просто по-зрелищен и по-драматичен от други подобни. Това позволи на съдебната институция, чиито понятия в тази сфера са недоизпипани, да квалифицира (частично) фактите. Какво да кажем обаче за онези животи, които изгарят на бавен огън от всички тези практики?

 

(1) François Chevallier, La Société du mépris de soi. De L’Urinoir de Duchamp aux suicidés de France Télécom (Общество на самопрезрението. От Писоара на Дюшам до самоубийствата във „Франс телеком“), Gallimard, Paris, 2010.

(2) Leila Djitliet Clémence Gross, „Didier Bille, le sniper des RH“ (Дидие Бил, снайперистът на „Човешки ресурси“), „Les pieds sur terre“ (Здраво стъпил на земята), France Culture,
11 април 2018; Virginie Vilaret Laura Aguirre de Carcer, „L’exécuteur Confessions d’un DRH“ (Екзекуторът. Признанията на един директор по човешки ресурси), „Envoyé spécial“, France 2,
8 март 2018.

(3) Lucia Sanchez и Emmanuel Geoffroy, „Petits chefs: les repentis“ (Малки шефчета. Покаяните), „Les pieds sur terre“ (Здраво стъпил на земята), France Culture,18 януари 2018.

(4) Frederick Winslow Taylor, La Direction scientifique des entreprises (Научно ръководство на предприятията), Dunod, Paris,1957 (1re éd.: 1911).

(5) Jean-Robert Viallet, La Mise à mort du travail. L’Aliénation (Убиването на труда. Алие­нацията), Yami 2 Productions, France, 2009.

(6) Pierre Carles, Christophe Coello и  Stéphane Goxe, Attention, danger travail (Внимание, опасна работа), CPProductions, France, 2003

(7) Marie-Claude Élie-Morin, La Dictature du bonheur (Диктатурата на благоденствието), VLB Éditeur, Montréal, 2015.

(8) Jacques Cotta et Pascal Martin, Dans le secret du burn-out (В тайните на бърнаута), France2, 2016, 52 min.

(9) Luc Boltanski, Les Cadres. La formation d’un groupe social (Кадрите. Формирането на една социална група), Éditions de Minuit, coll. „Lesens commun“, Paris, 1982; David Graeber, Bureaucratie (Бюрокрация). L’utopie des règles, Les Liens qui libèrent (Утопията на правилата. Освобождаващите връзки), Paris, 2015.

(10) Вж. Danièle Linhart, „Imaginer un salariat sans subordination“ (Представете си едни трудещи се без подчинение), Le Monde diplomatique, юли 2017.

 

Le Monde diplomatique – ноември 2018

– Превод Венко Кънев

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук