ПО-ВАЖНО ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ЗЕЛЕНСКИ Е НЕГОВОТО СЪДЪРЖАНИЕ

0
413

Посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски е визита на държавен глава на партньорска държава. По-важно е какво ще е съдържанието на срещите му с българските политици. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в студио „Факти“.

„Вероятно посещението на президента Зеленски е свързано с допълнителните ангажименти за помощ от България към Украйна. Очевидно не става дума за снаряди и боеприпаси, защото България помага от първия ден. Може би ще се говори за реакторите, които сме предложили да продадем на Украйна. Не ми се иска да вярвам, че може да става въпрос и за друг тип оборудване, като нашите системи за противовъздушна отбрана“, коментира Петър Витанов.

„Решението за реакторите в Белене ще е грешка, защото през последната година в България беше постигнат консенсус за развитието на ядрената енергетика. Имаме вече изплатено оборудване и е редно да го реализираме на нашата атомна площадка“, каза евродепутатът.

„Аргументите, че ще ни трябват руските инженери, гориво и всичко останало, ако са валидни за България, то би трябвало да са напълно валидни и за Украйна“, добави той.

„Като евродепутати работим по темата Украйна не със заклинания, а с конкретни мерки. На дневен ред в Брюксел бяха темите за транспортните коридори, въпроси, свързани с възстановяването на инфраструктурата“, добави той.

Петър Витанов коментира и декларацията за членство на Украйна в НАТО. „Самата декларация по същество не носи добавена стойност. Тя се прави преди предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс. На тази среща ще се търси възможност да се даде перспектива на Украйна. Но тук аз си задавам въпрос – ако се каже, че членството на Украйна в НАТО ще е след като приключи войната, няма ли това да даде ключ в ръцете на Русия да замрази решаването на този конфликт?

Витанов коментира и доклада на ЕК за съдебната система.  В него се отбелязва напредъка, който по думите на евродепутата е дело на служебния кабинет, и приетите от последното НС закони, касаещи контрола над главния прокурор. В този процес бяха ангажирани редица политически лица, сред които служебните министри Янаки Стоилов и Крум Зарков, както и Надежда Йорданова.

„Проблем за Комисията остава явната политизация на ВСС, защото ясно се видя, че хората вътре не взимат самостоятелно решение. Но съдбата на тази политическа квота във ВСС е в ръцете на депутатите. Видяхме как становището на членовете във ВСС се променя в рамките на минути. Тези зависимости си проличаха най-отчетливо, когато се сменяше главният прокурор. Политическото представителство трябва да преодолее тези дефицити и зависимости. Когато това стане, можем да говорим, че сме напреднали още повече с тази съдебна реформа, която е дъвка в устите на политиците в последните 10 години“, коментира Петър Витанов.

БСП в момента е една от малкото опозиционни партии и гласът ѝ трябва да се чува силно, смята още социалистът.

„Споделям мнението на колегите по отношение на бюджета, че има нужда от повече социална политика. Печалбите в последната година на компаниите са двойно по-високи от предковидната 2019-а, а ръстът на доходите на хората е минимален. Не харесвам обаче антиевропейското говорене на нашата група“, каза Витанов.

Петър Витанов очаква още през октомври да има решение за Шенген. Възможно е първо да отпадне за границите ни по въздух и вода, а после и за сухопътните. „Това ще е колективен успех, защото ние социалистите положихме огромни усилия да убедим Швеция да не прави спънки“, добави евродепутатът.

Според Петър Витанов спирането на референдума за еврото може да е според закона, но е политическа грешка, която може да засили позициите на националистите и ксенофобите.

6 юли 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук