В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗАЩИТАВАМ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА И ИНДУСТРИЯ

България може да играе ключова роля в зеления преход

0
463

„Последните пет години от мандата на Европейския парламент ясно показаха, че институцията може да взима бързи решения в ситуации на криза, които разрешават проблемите. Трябва да се открои каква е ролята на България в определяне на някои от европейските политики. Често, говорейки си по тези теми, у нас имаме усещане, че едва ли не Брюксел ни налага някакви правила и ние трябва да ги спазваме. Не, напротив. Ние участваме в изграждането и изготвянето на тези правила и според мен вече наистина е крайно време да дадем една ясна оценка и представа на българските граждани защо и как, каква роля играем  в определянето на тези политики.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова в предаването „Неделя 150“ на БНР. Като успех тя посочи българското участие в преговорите ядрената енергетика да бъде призната за стратегическа и устойчива енергия за бъдещето на Европа. „Това е един от примерите, когато България изигра ключова роля в определянето на някои европейски политики в дългосрочен план. Въпросът е как Зелената стелка  ще бъде приложена по най-адекватния начин така, че да гарантираме достъпни цени на хората, да гарантираме плавен преход и да подсигурим производството на голяма част от тези компоненти, които са нужни за ядрената енергетика, за възобновяемите източници на енергия, да върнем тези производства в рамките на Европа. Това ще бъдат основните политики оттук нататък през следващия мандат – реиндустриализацията на Европа и свързаност на енергийната и електропреносната мрежа“, коментира евродепутатът.

„Политиките на Европа трябва да достигат  по-ясно до всеки един от гражданите в Европейския съюз. Защото ако не го  направим, няма как да убедим хората, че те трябва да отидат и да гласуват“, каза Пенкова. Тя даде като пример това, че България е шести износител в рамките на Европейския съюз на цветни метали. 14% от меда идва от България, 4% от цинка, 8% от оловото. „Това са ключови метали, които са необходими за производството на компоненти за енергийния и индустриален преход на Европа. Проблемът е, че на континента няма достатъчно гласност за това, че България има този принос и че ние можем да изиграем ключова роля в този преход“, добави тя. Като друг проблем очерта факта, че ние сме само износител на суровини, а компонентите с висока добавена стойност не се произвеждат в нашата икономика и нямат възвръщаемост за България, което не е правилният подход. „Това, което трябва да се направи, е да се очертаят силните страни на всяка една държава – какви суровини има, къде ние можем да помогнем и къде можем да изиграем ключова роля в рамките на всички тези големи европейски политики. Затова аз планирам в края на мандата,  през март да направя една голяма конференция в Брюксел, на която да представим българската индустрия, българския енергиен сектор на нашите европейски партньори, за да е ясно каква роля ние можем да изиграем и по какъв начин активно да се включим в тези процеси“, акцентира Цветелина Пенкова.

Евродепутатът очерта като много важна задача всички български евродепутати да отчетат какво са свършили: „Аз считам, че през последните пет години с екипа ми сме положили изключително много усилия и съумяхме да защитим голяма част от интересите на български енергиен сектор, на индустрията. Успяхме да защитим националния интерес и той намери място и проявление в европейските политики.“

21 януари 2024 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук