С ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА КЪМ ЗЕЛЕНО И УСТОЙЧИВО БЪДЕЩЕ

0
477

Европейският енергиен форум проведе конференция на тема „Каква е ролята на ядрената енергетика в европейския енергиен микс“ с представители на енергийната индустрия, сред които ЧЕЗ и Форатом. Като член на борда на организацията евродепутатът Цветелина Пенкова взе активно участие и изрази категорично позицията си: „България трябва да подкрепи класифицирането на ядрената енергетика като зелена и устойчива в Допълнителния делегиран акт по Регламента за таксономията“.

Таксономията на ЕС е списък-класификация на екологично устойчиви икономически дейности. Тази класификация е индикация в кои дейности могат да инвестират финансовите институции. Делегираният акт ще позволи на ядрената енергетика и природния газ да бъдат признати като преходни и устойчиви енергийни източници за Европейския съюз.

Пенкова заяви, че до момента позицията на България е била последователна в подкрепа на ядрената технология и делегирания акт. Това ще позволи да бъдат привлечени финансирания от международните капиталови пазари за реализиране на проекти в сферата.

Предложението, което следва да бъде прието от Съвета и гласувано в Европейския парламент обхваща както ядрената технология, така и природния газ. Не може да бъде изменян, за да се извади някоя от тях, а приет или отхвърлен.“, акцентира Цветелина Пенкова.

До 13 май (петък) България трябва да изрази първоначална позиция за ранното приемане на делегирания акт. Гласуването в Европейския парламент ще е през месец юли тази година.

Водим постоянни разговори с колегите в Европейския парламент с цел повече информация относно новите технологични развития в ядрената енергетика. Особено в контекста на настоящата ситуация тази технология е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на Съюза. България има нужда от развиване на нови ядрени мощности. Предвид високите цени на електроенергията и проблемите с доставките на природен газ това би осигурило достъпна енергия на нашите граждани и предприятия.“, заяви Пенкова.

Според европедутата е изключително важно България да изразява последователна позиция и да подкрепи определянето на ядрената енергетика като зелена и устойчива в делегирания акт. Отхвърлянето му ще означава несигурност и липса на допълнително финансиране за енергетиката в България в краткосрочен и дългосрочен план.

12 май 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук