А ПРОПО

0
162

Сайтът www.dedefensa.org (на френски език) е създаден през 1999 г. от хора, които определят себе си като анализатори и независими журналисти. Появява се като своеобразно електронно продължение и допълнение на две печатни издания, подготвяни от същия екип с лидерството на Филип Грасе – също анализатор, независим журналист, хроникьор и писател, директор на изданията и ръководител на издателското дружество (Euredit SPRL).

Първото – La Lettre d’Analyse dedefensa, излиза на френски език на 9 септември 1985 г. като седмично, а след това като двумесечно издание. Фокусира вниманието си върху стратегически, политически и промишлени въпроси, Европа и Съединените щати, трансатлантическите отношения, стратегическите индустрии (въздухоплаване, електроника, въоръжаване), по-късно – и върху въпроси на културата и комуникациите, свързани с новите политико-технологични явления (кога технологията се превръща в пряк политически, дори философски въпрос).

През януари 1994 г. екипът създава друга версия на Lettre d’Analyse, Context, пак двумесечно издание, този път на английски език. Context се спира по-специално на развитието на стратегическата индустрия (самолетостроенето, електрониката и свързаните с тях технологии), особено на военното й приложение, като се отделя подчертано място на износа и на политическите аспекти.

Създателите на dedefensa.org се определят още като „антимодернисти“ (Вж. „Причината за нашето съществуване“) и защитават своя „философия на начина на употреба на информацията“ в условията на Интернет (Вж. „А пропо“). Разбирането си за отговорността на независимия журналист и анализатор пред задаващите се световни кризи представят в„Нашият дълг пред Апокалипсиса“.
„Ние не се задоволяваме само да съобщаваме фактите. Първо ги представяме, после ги коментираме. Ако се налага, а това често се случва, заемаме позиция. Смятаме, че сме напълно свободни да се намесваме така, но се стараем интерпретациите и позициите ни да не изкривяват никога фактите, такива, каквито ги виждаме. (Но самото ни виждане често е революционно и дестабилизиращо. Това е хубаво и добро.)

Понякога нашите читатели могат да се учудват (но бързо свикват): изборът на представяните и коментирани от нас факти и събития няма нищо общо с това, което четем в масовата преса, както и в така наречената специализирана преса. За нас е ясно, че главното предизвикателство днес не е в обективността, а в избора на информациите, продиктуван от важността им и от техните последици. Никога не сме вярвали в обективността на журналиста, а днес по-малко от всякога. Пред машинациите на икономическите сили, които задължително, дори несъзнателно манипулират информацията, пред ясното намерение на властите, които прибягват до лъжата без задръжки и срам, ние трябва да заявим волята си за нещо, което бихме могли да наречем „обективна субективност“, да се опитаме да стигнем до истината или до описанието на действителността, като застанем срещу тези сили и власти – позиция, която да компенсира непрекъснатото изкривяване на действителността и здравия разум от силите, окупиращи нашата вътрешна свобода.“

www.dedefensa.org

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук