ЗА БЪЛГАРИЯ – ДЕМОКРАТИЧНА, ПРАВОВА, СОЦИАЛНА!

0
157

 Георги Пирински е главен редактор на сп. "Ново време"

Драги читателю,

Броят пред теб бе замислен преди избухването на Протеста в първите дни на юли. Стремежът ни беше негова основна тема да бъде налагащият се приоритет за лява политика днес – защитата на правата на труда, грубо орязвани в условията на родния капитализъм, многократно засилено от пресата на пандемията.

Но ето че Протестът, който продължава и в момента на изписването на тази страничка, императивно наложи ново осмисляне на базисните въпроси на днешното ни общество – сривът на доверие към власти и институции, смазаното самочувствие на хората като свободни граждани в своя държава, крещящите несправедливости на ежедневието, загубата на хоризонт, на обединяваща перспектива за България като добро място за живот за нас и децата ни…

Но може да се заключи, че Протестът с нова сила идва да ни покаже и докаже, че онова, което  всъщност ни липсва, е именно нова лява политика като радикалния фактор, който да отхвърли сега властващия приоритет на парите, на пазарното начало – в политиката, в медиите, във всяка брънка на обществото, и да го замести с приоритета на човека, на хуманното начало като общовалиден крайъгълен камък в цялостната организация на живота ни – на работното място, на данъчната система, на медийната среда, на погледа ни към миналото в търсене на верните хоризонти на бъдещето. Както и на мястото на България в променящия се Европейски съюз.

Някои от материалите в броя са с дати отпреди последните развития по темите, които третират (напр. за работната сила, за многогодишния бюджет на ЕС), които обаче си остават ценни ориентири за същината на съответните теми. Това е резултат на обстоятелството, че засега можем да ви предлагаме само двумесечни броеве на сп. „Ново време“, вместо ежемесечни, поради твърде скромните ресурси – човешки и материални, в които сме принудени да се вместваме.

Живеем в момент на непознати за днешните поколения всеобхватни трансформации, носители на всевъзможни рискове и опасности, но предполагащи и възможности за нови отправни начала и развития. Нека настоящото издание на „Ново време“ ви послужи, по думите на Дядото, като необходим „преглед на умствения и обществения живот“ днес – ориентир за мобилизация и действия в името на живот, основан на  свободата, справедливостта и солидарността!

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук