8 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА МЕЖДУНАРОДНАТА СОЛИДАРНОСТ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ

Среща-дискусия „ДА ЗАЩИТИМ ЧЕСТНАТА ЖУРНАЛИСТИКА!“ в СБЖ на 8 септември по повод Деня на международната солидарност на журналистите и 80-годишнината от убийството на журналиста антифашист Юлиус Фучик.

0
405

По повод Деня на международната солидарност на журналистите, Съюзът на българските журналисти кани на 8 септември от 11.00 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев” 4, в залата на етаж 3, на среща-дискусия под надслова „Да защитим честната журналистика!”.
Денят на международната солидарност на журналистите се чества за първи път през 1958 година по решение на Международната организация на журналистите (МОЖ) в памет на чешкия журналист и антифашист Юлиус Фучик, екзекутиран от нацистите на 8 септември 1943 г. В затвора той написва своята станала легендарна книга „Репортаж, писан с примка на шията”, която завършва  със също превърналите се в емблематични думи: „Хора, обичах ви, бдете!” Този апел звучи все по-актуално през 2023 г., когато се навършват 80 години от гибелта на Юлиус Фучик.
На срещата-дискусия в СБЖ „Да защитим честната журналистика!” ще разговаряме за съдбата и мисията на нашата професия днес, защо и у нас, и по света тя губи престиж и смелост, как да отстоим нейното достойнство. Отново ще надигнем глас в защита на Джулиан Асандж, разправата с когото е удар по свободното слово и правата на журналистите по цял свят.

 

КОЙ БЕШЕ ЮЛИУС ФУЧИК И ЗАЩО НАПИСА „ХОРА, ОБИЧАХ ВИ, БДЕТЕ!”

Къдринка Къдринова

Международният ден на журналистическата солидарност 8 септември е обявен в памет на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от нацистите на същата дата през 1943 г. Легендарната му книга „Репортаж, писан с примка на шията”, е издадена на над 70 езика. Защо паметникът му в Прага бе махнат през 1989 г., но го възстановиха през 2013 г.?

Юлиус Фучик (1903-1943). Снимка: Wikimedia Commons

„За едно моля онези, които ще преживеят днешното време: не забравяйте! Не забравяйте нито добрите, нито лошите. Търпеливо събирайте свидетелствата за онези, които паднаха и за себе си, и за вас.”
Това са думи от легендарната книга „Репортаж, писан с примка на шията” на чешкия журналист и антифашист Юлиус Фучик, която той написва в нацистки затвор, докато чака екзекуцията си. Тя е извършена на 8 септември 1943 г. в берлинския затвор „Пльотцензее”.
През 1945 г. книгата на Фучик е отпечатана в Чехословакия, а след това е преведена на над 70 езика. Като разтърсващо свидетелство за фашисткото варварство и за силата на опълчилия се срещу него човешки дух, „Репортаж, писан с примка на шията” носи на автора си през 1950 г. посмъртно присъдената му Международна награда за мир. Думите, с които завършва книгата – „Хора, обичах ви, бдете!” – стават емблематични в цял свят.
В памет на Фучик през 1958 г. Международната организация на журналистите обявява деня на гибелта му – 8 септември – за Международен ден на журналистическата солидарност.
В годините до 1989-та името и историята на Юлиус Фучик бяха широко известни из всички страни на тогавашния соцлагер. Днес сред младите поколения за него се знае малко или дори нищо. А той заслужава да го помним.
Роден е на 23 февруари 1903 г. в Прага, която по онова време още е на територията на тогавашната Австро-Унгария. Кръстен е на чичо си – известен за времето си композитор, с чийто „Марш на гладиаторите”, свирен и до днес, се откриват всички циркови представления. Невръстният Юлиус още 15-годишен влиза в младежка социалдемократическа организация, а на 18 г. става комунист. Чете много, пише и сам. Като първокурсник по философия в Пражкия университет вече е редактор на комунистическия вестник „Руде право” („Червено право”) и на списанието „Творба”.
В началото на 30-те години пътува из СССР в продължение на около две години, като опознава особено добре средноазиатските съветски републики Узбекистан и Киргизия. Недалеч от киргизската столица, която по онова време се казва Фрунзе (в чест на героя от Гражданската война в Русия Михаил Фрунзе), а днес е Бишкек, се намира кооперативно стопанство, основано от установили се там чехи. Опитът на тяхната комуна събужда интереса на Фучик и той пише репортажи за тях. След завръщането си от СССР публикува книга, в която описва впечатленията си, под заглавието „Страната, в която утрешният ден вече е вчерашен”. Той е възхитен от темповете на съветската индустриализация и модернизация, от мащабното строителство и социалните придобивки за работниците и селяните. Десетилетия по-късно ще го критикуват, че не е писал нищо за политическите процеси и репресиите на Сталин, но лесните съждения от разстоянието на времето никога не отчитат, че когато си потопен в страстите на съвремието си, няма как да виждаш и да знаеш всичко, което ще се разбере чак след години.
През 1934 г. – вече след идването на нацистите на власт – Фучик посещава и Германия, по-специално Бавария. Оттам също пише репортажи, но впечатленията му са много негативни. Нацистката идеология го ужасява и той нарича индоктринирането на масите с нея „най-лоша разновидност на империализма”. Публикациите му дразнят чехословашките власти, нарочват го за „подривен елемент” и се готвят да го арестуват. За да избегне това, Фучик пак заминава за СССР. Връща се през 1938 г., вече след Мюнхенската конференция, която де факто подарява Чехословакия на Хитлер. Фучик първоначално решава да не се набива на очи и се изнася от Прага, отива да живее на село, жени се за своята отдавнашна любима Августа Кодечирева. Но продължава да поддържа връзка със своите другари антифашисти и комунисти.
След избухването на Втората световна война преминава в нелегалност и отново се прехвърля в Прага, където продължава да издава „Руде право” и „Творба” и да зове от страниците им за борба с нацистката окупация. От 1941 Фучик е член на ЦК на Чехословашката комунистическа партия и изпълнява също организационни задачи в съпротивителното движение. Гестапо го арестува по информация на доносник през април 1942 г. До юни 1943 г. го държат в чешкия затвор „Панкрац”, където нацистите хвърлят всички заловени антифашисти. И не просто го държат, а постоянно го изтезават и разпитват, за да издаде други участници в съпротивата.
Ето как самият Фучик описва това в книгата си:  „”Кои други освен теб влизат в Централния комитет? Къде са ви радиопредавателите? Печатниците? Говори! Говори! Говори!” Сега вече мога по-хладнокръвно да броя ударите. Болят ме само изпохапаните устни, нищо друго вече не усещам. „Събуйте го!” Болката в стъпалата още не е претръпнала. Това го усещам. Пет, шест, седем… Пръчката сякаш прониква до самия мозък. Два часа. Прага спи… „Говори! Говори!” Прокарвам език по венците, мъча се да преброя колко зъба са ми избили. Не успявам. Дванайсет, петнайсет, седемнайсет? Не, толкова са гестаповците, които ме разпитват. Някои очевидно вече са изморени. А смъртта още се бави”.
В същия този пражки затвор „Панкрац”, където е бил и Фучик, между 5 април 1943 г. и 26 април 1945 г. нацистите са гилотинирали 1075 антифашисти. За Фучик е предвидено бесило. Но преди да се стигне до това са разпитите и изтезанията. Месеци наред. Сред този кошмар обаче за затворника журналист проблесва и ненадеен късмет. Един от надзирателите – Адолф Колински – се оказва свързан с нелегалната антифашистка съпротива. Всеки ден той носи в килията на Фучик чисти листа и молив, а вечерта изнася написаното. Така се ражда „Репортаж, писан с примка на шията”. Последната страница е от 9 юни 1943 г. – един ден преди Фучик да бъде прехвърлен в Берлин, в затвор „Пльотцензее”, където на 8 септември с.г. ще се изпъли смъртната му присъда.
Фучик е имал слънчев, жизнерадостен характер. Бил е голям оптимист. До последно е вярвал, че Червената армия може да успее да надвие Третия райх преди да го убият. И макар това да не се осъществява, така и не се усъмнява нито за миг, че победата над фашизма е неизбежна.
В протоколите, регистрирали разпитите му, може да се прочете ето това: „Нима не разбираш? Всичко е свършено. Вие загубихте. Свършени сте. – Загубих само аз. – Ти още ли вярваш в комунистическата победа? – Разбира се. – Той още вярва? Още вярва в победата на Русия? – пита на немски шефът на разпитващите. – Разбира се, друг изход е невъзможен – отговаря Фучик”. А в книгата си е записал: „Задължението да бъдеш човек няма да свърши заедно със сегашната война и за да го изпълниш, ти е необходимо героично сърце, докато всички хора не станат хора.”
Силно е вярвал и в това – че всички хора един ден ще станат хора. Че за това умира. Не е и подозирал, че в родната му Чехословакия след „кадифената революция” през 1989 г. ще се намерят различен вид хора, които ще се постараят да омърсят името му и паметта за него с разпространяване на грозни измислици. Ще пускат слухове, че не бил никакъв герой, а всъщност е сътрудничил на Гестапо и бил предал другарите си. Също – че не бил написал никаква книга в затвора, а тя била измислена от други след смъртта му. Самата му смърт дори също е оспорвана – твърди се, че не бил убит, а избягал след войната заедно с други нацисти и се установил в Боливия.
На фона на тази истерия е демонтиран и паметникът на Фучик в Прага. През 1991 г. обаче чешкият журналист Ян Йелинек основава Сдружение в памет на Юлиус Фучик и си поставя за цел да извади на бял свят всички документи около личността на легендарния антифашист. През 1994 г. с тази задача професионално се заема група независими историци начело с Франтишек Яначек, които най-подробно проучват всички запазени архиви на Гестапо по случая. Провежда се дори експертиза в специализиран институт по криминология, за да се удостовери дали наистина е на Фучик почеркът от ръкописа на книгата му. Всичко съвпада. Потвърдени са всички широко известни факти от съдбата на героя. Нещо повече – открити са непроучвани по-рано протоколи на Гестапо, от които личи, че при разпитите Фучик всъщност се е опитвал да води заблуждаваща мъчителите си игра, като е отклонявал вниманието им във фалшива посока, когато те са напипвали следа към негови другари. Така е успял да прикрие и спаси много хора.
През 2013 г. паметникът на Юлиус Фучик в Прага е възстановен с усилията на сдружението в негова памет. Но е поставен не на старото му място в центъра на града, а недалеч от Олшанското гробище, където са погребани червеноармейците, загинали при освобождаването на Чехословакия от нацизма.
„Хора, обичах ви, бдете!”
Още звучи актуално…

8 септември 2019

От сайта „Барикада“

https://baricada.org/2019/09/08/julius-fucik-czech-journalist-antifascist/

 

ЛОНДОН ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОПУСНЕ АСАНДЖ ДО ОБЖАЛВАНЕ

В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Патрик Мейнард, Truthout

Британските власти не признават, че случаят с разправата срещу разобличителя от „Уикилйкс” е свързан със свободата на печата и затова няма да се занимават с разрешение за негово пътуване до Франция, където се намира съдът. Вадят и довод за „значителен риск от бягство”. А адвокатите на Асандж се боят, че той може директно да бъде натоварен в самолета за САЩ веднага след крайното решение на Върховния съд в Лондон, без да им се остави време за обжалване в Страсбург

Ако бъде екстрадиран от Обединеното кралство в САЩ, австралиецът и създател на „Уикилийкс” Джулиан Асанж е изправен пред вероятна присъда от до 175 години в американски затвор по обвинения заради разпространяването на информация, разкриваща военни престъпления и изтезания в САЩ.

Правният екип на Асандж обяви, че се готви да обжалва делото за екстрадиция пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, Франция, с аргумента, че британският съдебен процес е изпълнен със злоупотреби.

Експерти обаче смятат, че е твърде малка вероятността Асандж, който се намира в лондонския затвор „Белмарш” (макар срещу него да няма британски обвинения) в очакване на екстрадиция, да получи разрешение за физическо присъствие на изслушванията на ЕСПЧ в Страсбург, разположен във френския регион Елзас.

„Доводът на властите на Обединеното кралство срещу освобождаването под гаранция винаги е бил, че е налце значителен риск от бягство, като се припомнят седемте години на Асандж в посолството на Еквадор“, казва пред Truthout Тим Доусън от Международната федерация на журналистите, която се противопоставя на задържането на Асанж. Доусън добавя: „Не виждам как биха позволили да възникне подобен риск.“

Една от причините британското вътрешно министерство да се изнервя пред идеята да се позволи на Асандж да присъства на изслушванията е, че това „бягство“ може да дойде под формата на неудобна молба за убежище, след като Асандж достигне френска територия. Такава молба би могла да породи значителна степен на отзивчивост, като се имат предвид разкритията, че правителствени служители на САЩ вече са потъпквали поверителността между адвокат и клиент по случая с Асандж, а и активно са обмисляли неговото убийство. Освен това аргумент е и фактът, че британският правен процес включва документирани конфликти на интереси.

Говорител на британското вътрешно министерство отказа да коментира дали Асандж ще бъде допуснат да присъства на изслушванията в ЕСПЧ, подчертавайки, че засега всяка жалба до ЕСПЧ е все още теоретична. Правният екип на Асандж се опита миналата година да обжалва превантивно пред ЕСПЧ, но тогава му беше казано, че първо трябва да бъде изчерпан британският процес на обжалване, както посочи Кевин Гостола, написал книга по случая. Тази последователност тревожи адвокатите на Асандж, казва Гостола.

„Притесненията сред правния екип на Асанж е, че Върховният съд (британският – б.а.) може да издаде окончателно решение за екстрадицията и след това властите директно да го отведат към самолета“, пише Гостола в имейл до Truthout. И добавя: „Той може да се окаже откаран директно към САЩ още преди неговите адвокати да бъдат уведомени за резултата от обжалването и да могат да апелират пред ЕСПЧ.“

Наред с други разкрития, „Уикилийкс” публикува видеозапис, показващ как американски военнослужещи разстрелват от хеликоптер двама журналисти на Ройтерс. Също и документи, описващи изтезания на задържани в американски военни съоръжения в Ирак.

Докато тези разкрития може да изглеждат донякъде исторически на сегашния етап, има и други публикации на „Уикилийкс” със съществено значение спрямо актуалните новини. Това лято ни донесе седемте най-горещи дни, регистрирани в рамките на месец, който може да остане като най-горещият в записаната история. На този фон виждаме публикации на „Уикилийкс” от 2016 г. да сочат, как през 2008 г. САЩ са оказали натиск върху Германия да се откаже от искането си за „средносрочно намаляване на въглеродния диоксид от 25 до 45 процента“ – ход, който почти сигурно е оказал влияние върху настоящата извънредна климатична ситуация.

Докато Асанж често е описван от колегите си като човек, с когото е трудно да се разбереш и е все по-склонен към хаотично поведение, неговият случай може да създаде значителен и опасен прецедент, ако екстрадицията му бъде разрешена. Темата предизвиква спорове между застъпници на свободата на словото от целия политически спектър.

Най-голямото притеснение е, че ако вратата за наказателно преследване на журналисти заради работа със секретна, но важна за гражданите информация бъде отворена от този случай, тя никога няма да бъде затворена. И в бъдеще правителствата няма да се колебаят да преследват репортери дори на издания от ранга на „Ню Йорк Таймс”, ако публикуват неудобни истории.

Също така тревожещ е опитът да се наложи като универсална юрисдикцията на САЩ – и това тревожи както поддръжниците на Асанж, така и негови критици. „Ефектът от това САЩ, Китай или която и да е друга страна да претендира за универсална юрисдикция за съдебни преследвания, означава, че разследващата журналистика – особено усилията за разкриване на престъпления и злоупотреби с власт, извършени от военни или служби за сигурност – е застрашена“, казва Гостола. Той отбелязва още, че други национални правителства биха могли да видят екстрадирането на Асандж като „зелена светлина“, за да продължат своите собствени драконовски ограничения върху свободата на словото в името на националната сигурност.

Гласовете на САЩ, критикуващи Асанж точно по темата за националната сигурност, твърдят, че тайни източници и агенти, работещи за американците във враждебна територия, са били поставени в опасност заради публикуването на изтеклата в „Уикилийкс” информация. Обаче помолен да назове име на един човек, убит или ранен заради тези публикации, говорител на Държавния департамент отказа коментар, препращайки Truthout към говорител на Министерството на правосъдието. На свой ред говорителят на Министерството на правосъдието отказа да коментира въпроса.

Ако британските съюзници на САЩ се опитат да предотвратят обжалване в ЕСПЧ, като изпратят Асандж незабавно в Съединените щати след британско решение, това няма да е първият път, когато се прави опит да се осуети стигането на това дело до съда в Страсбург. Според репортаж на италианското издание „Ил Фато Куотидиано”, позоваващ се на данни, получени чрез Закона за свобода на информацията (FOIA), шведски и британски служители са се опитали да предотвратят теоретично обжалване в ЕСПЧ по време на шведското разследване за хипотетично сексуално посегателство от страна на Асандж, което по-късно беше закрито. (По онова време Асанж предложи да свидетелства чрез видеовръзка, но не и да посети Швеция, тъй като неговият правен екип смяташе, че шведското разследване е хитрост за улесняване на екстрадирането в САЩ – подозрение, потвърдено от доклада на италианския FOIA.)

Говорител на британското вътрешно министерство каза пред Truthout, че този случай „не е за свобода на изразяване или свободна преса, които Обединеното кралство недвусмислено подкрепя“. Но Гостола опонира, че това просто не е вярно – според него Обединеното кралство „не подкрепя недвусмислено свободата на изразяване или свободната преса“.

„Във време, когато хората в Обединеното кралство страдат от рекордните горещини, причинени от изменението на климата, правителството на Обединеното кралство насочи срещу протестиращите заради екополитиката новия Закон за обществения ред от 2023 г. Този законопроект беше подобаващо критикуван от Върховния комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк, който осъди силно обезпокоителното законодателство“, припомня Гостола. И цитира индекса за цензура, който оценява свободата на информацията и активизма в Обединеното кралство. Според този индекс страната е изпаднала в третото ниво в световен мащаб през 2023 г. „Много от… групите, които оказват натиск върху правителството на Обединеното кралство да промени [законопроекта за националната сигурност], за да намали въздействието му върху журналистите, са същите групи, които твърдят, че делото за екстрадиция срещу Джулиан Асандж е абсолютно свързано със свободата на изразяване“, пише Гостола. Според него „правителството на Обединеното кралство не може да седи и на двата стола.“

5 септември 2023

От сайта „Барикада“

 https://baricada.org/2023/09/05/assange-apelation-echr-usa-uk-extratition/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук