ДЪЛБОКИ РЕНОВАЦИИ НА СГРАДИТЕ МОГАТ ДА НАМАЛЯТ СМЕТКИТЕ С 50%

0
552

„Над 400 милиона лева от първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост са насочени за  енергийна ефективност, а именно за подобряване на сградния фонд чрез дълбоки реновации – смяна на вътрешните инсталации на сградите, на отоплителните системи, на уредите за отопление. Идеята е реално да се постигне енергийна ефективност, която няма как да стане само с изолации. Ако такъв дълбок ремонт бъде направен на една жилищна сграда, се очаква енергийната ефективност да бъде около 60%. Ключовият въпрос е какво означава това за домакинствата- сметките биха намалели с около 50%.“ Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова в предаването на БТВ „120 минути“.  Тя поясни, че такъв тип подобрение в енергийната ефективност повишават осезаемо и себестойността на жилищата. В България недвижимото имущество като собственост е изключително висок процент и повишаването на себестойността на жилищата ще има голямо значение за българските граждани.

Цветелина Пенкова призова да се прегледат тези програми и да се използва възможността, защото средства се отпускат за подобряване на жилищни сгради и на обществени сгради – училища, болници, читалища, културни институции. „Това много би облекчило бюджета на общините и тези средства, които останат, които биха покривали например допълнителни сметки за тези обществени услуги, могат да се пренасочат и да се използват за много по-наложително подпомагане в регионите, където има такава необходимост“, уточни евродепутатът.

Пенкова отбеляза, че  Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска над 1,5 милиарда лева по същата програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. „Това е основен приоритет както за Европейския съюз, така и за България. Наистина е важно да говорим по темата, за да могат да се възползват хората, защото това е политиката, която е най-близка до нас. Всеки има нужда от подобрение на дома си и икономия от сметките за енергия, които плаща“, коментира Цветелина Пенкова.

Тя определи възможността да се усвоят тези средства от Плана за възстановяване и устойчивост като реална инвестиция – тези мерки ще бъдат усетени от всеки гражданин в България, когато сметките му намалеят. Евродепутатът призова да не се допуска възможността да бъдат загубени парите. ЕС предвижда сериозна допълнителна финансова подкрепа за подобряване на сградния фонд на Европа. Това е едва началото на процеса, а ползите за хората са очевидни и измерими. „Политическата динамика в момента не трябва да бъде за сметка на гражданите“, коментира Пенкова.

а контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук