ПАПА ФРАНЦИСК КАЗА, ЧЕ „НАТО ЛАЕ НА ВРАТАТА НА РУСИЯ“ И СПОДЕЛЯ ВИНАТА ЗА УКРАЙНА

Клер Джанграве - В интервю за Кориере дела Сера, папата каза, че се надява да посети Москва и да се срещне с президента Владимир Путин.

0
751

Папа Франциск каза пред италианския вестник „Кориере дела Сера“ във вторник, 3 май, че НАТО може да бъде отчасти виновна за нахлуването на Русия в Украйна, и сподели, че се надява да посети Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин с надеждата да посредничи за мир.

В разговор с репортери от „Кориере дела Сера“ Франциск каза, че „НАТО лае на вратите на Русия“, което може да е породило тревоги в Кремъл относно намеренията на западноевропейския алианс в Украйна. „Не мога да кажа дали гневът (на Русия) е бил провокиран, продължи той, но може би е подпомогнат.“

В интервюто Франциск отново припомни първата си реакция на новината за инвазията в края на февруари. В първия ден на войната, каза той, се обадих на украинския президент Влодимир Зеленски и след това напуснах апартамента си за импровизирано посещение при Александър Авдеев, посланик на Русия при Светия престол. „Исках да направя ясен жест, за да го види целият свят и поради тази причина отидох при руския посланик“, каза папата.

Папата похвали държавния секретар на Ватикана, кардинал Пиетро Паролин за ролята му в търсенето на възможности за дипломация за разрешаване на войната. „Страхотен дипломат“, каза папата за втория по ранг във Ватикана. „Той знае как да се движи в този свят. Аз много му вярвам и му се доверявам.“

Паролин публикува послание на папата до Путин след 20 дни война в Украйна, в което се посочва намерението на Франциск да посети Москва. „Все още не сме получили отговор и все още настояваме, каза папата. Опасявам се, че Путин не иска тази среща в този момент“. Позовавайки се на конфликта, който, според ООН, вече е причинил почти 3000 цивилни жертви, папата попита: „Как можете да спрете такава бруталност?“ Той сякаш сравнява насилието в Украйна с геноцида в Руанда през 1994г.

Изразявайки намерението си да стане първият папа, посетил Русия, дълго лелеяна от неговите предшественици мечта, Франциск каза, че засега няма да посети Киев. Папата изпрати двама свои представители, кардинал Конрад Краевски и кардинал Михаел Черни, на украинската граница като демонстрация на близост с украинския народ. „Чувствам, че не трябва да тръгвам“, каза той. „Първо, трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин. Но аз съм свещеник, какво мога да направя? Правя каквото мога. Само Путин да отвори вратата.“

Франциск се обърна и към православния Московски патриарх Кирил, с когото Ватиканът е полагал многобройни дипломатически усилия и с когото папата се срещна за първи път в Хавана през 2016 г. От началото на конфликта Кирил е откровен привърженик на искането на Путин за хегемония в Украйна, повишавайки напрежението в отношенията между католиците и православието. Кирил говори с Франсис чрез видеоконференция на 16 март, тъй като срещата им, първоначално планирана за 16 март в Йерусалим, трябваше да бъде отменена поради началото на руско-украинския конфликт. „Държейки листа в ръцете си, (Кирил) ми прочете всички оправдания за войната през първите 20 минути“, каза Франсис.  „Братко, ние не сме духовници на държавата, е отговорил Франциск. Не можем да използваме езика на политиката, а на Исус. Поради тази причина трябва да търсим пътища към мира, да спрем стрелбата с оръжие.“ „Патриархът не може да бъде вписан в олтара на Путин“, каза Франциск, добавяйки, че Кирил сега е съгласен с необходимостта да се намери път към мира.

От началото на своя понтификат Франциск е силен глас в полза на разоръжаването, било то, докато се моли на местата на ядрените бомбардировки в Хирошима и Нагасаки в Япония, или като се моли за мир в раздирания от война Йемен. Запитан за позицията му относно изпращането на оръжия в помощ на украинския народ срещу Русия, папата изглежда двусмислен. „Не мога да отговоря, твърде далеч съм, казва той. Това, което е ясно, е, че на тази земя се тестват оръжия. Сега Русия знае, че танковете не са много полезни и мислят за други неща. Ето защо правите войни: за да изпробвате оръжията, които сте създали.“ Франсис каза, че макар и рядко да се оспорва, „продажбата на оръжие е скандал“.

По време на шествието по Via Crucis в Римския Колизеум на 15 април, Франциск говори за своите опасения относно третата световна война, водена „на парче“ във всяко кътче на света. Тези опасения още присъстват  в интервюто му. „В Сирия, Йемен, Ирак, Африка, една война след друга, каза папата. Във всяко малко парче има международни интереси. Не може да се мисли, че една свободна държава може да воюва с друга свободна държава, продължи Франциск,  добавяйки, че „в Украйна други причиниха конфликта“. Франциск каза, че украинците са „народ мъченик“, дълбоко ранен след Втората световна война и съветската окупация.

Конфликтът в Украйна изглежда подобри отношенията на Ватикана с унгарския лидер Виктор Орбан , който каза на папата за плана на Русия по някакъв начин да разреши конфликта на 9 май. „Надявам се, че случаят е такъв и това ще обясни бързината на ескалацията през последните дни “, каза Франсис. „Аз съм песимист, добави папата, но трябва да направим всички възможни жестове, за да спрем войната.“

ВАТИКАН (RNS)

3 май 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук