БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИ ПРАВИЛАТА ЗА АНТИКОРУПЦИОННАТА СИ КОМИСИЯ

От името на социалистите в ЕП евродепутатът Елена Йончева преговаря по новата европейска директива за борба с корупцията.

0
375

С 63 гласа „за“, 2 „против“ и 2 „въздържал се“ евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) одобриха позицията си по европейската директива за борба с корупцията. Преговорите между политическите групи продължиха близо шест месеца, а от страна на социалистите и демократите основен преговарящ беше Елена Йончева като докладчик в сянка.

„В последните месеци проведохме изключително тежка битка за възможно най-строги мерки на европейско ниво срещу корупцията както в държавите членки, така и в самите европейски институции. Очевидно е, че в редица страни липсват резултати и няма как да разчитаме само на обещания и добри намерения. Време беше да изнесем борбата с корупцията на европейско ниво“, каза тя след гласуването.

„Благодарна съм на колегите за подкрепата, която получих за редица свои предложения. Държавите членки вече ще трябва да гарантират независимостта на антикорупционните си органи от политическо влияние, като те няма да могат да бъдат избирани само от една институция – например националните парламенти. В разрез с този принцип, преди няколко месеца, управляващата коалиция в България прие спорен закон, според който антикорупционната комисия ще се състои от трима членове, избрани от Народното събрание. Това повдига сериозни съмнения за политическо влияние. Когато директивата влезе в сила, законът ще трябва да бъде променен. Точно това и беше целта – ЕС да бъде коректив в борбата с корупцията, там където европейските столици нямат желание за постигане на истински резултати“, коментира още Елена Йончева.

Тя отбеляза някои от новите изисквания. „Държавите членки, сред които и България, ще трябва да приемат подробни стратегии за борба с корупцията, с конкретни цели за изпълнение, които ще бъдат следени от Европейската комисия. Всяка година Комисията ще изготвя доклад за постигане на поставените цели, включително и за корупцията по високите етажи на властта. Целият този процес ще се ръководи от Европейски координатор за борба с корупцията, за чиято роля се борих въпреки скептицизма на десницата.“

„България е сред едва двете страни в ЕС, които са отказали да предоставят информация на Европейската комисия при изготвянето на директивата. Това вече няма да бъде възможно заради задължението за докладване на постигнатите резултати. Доволна съм от включването на тези текстове, защото държави като България вече няма да могат да прикриват липсата на резултати зад празни обещания и изкривяване на реалната картина“, заяви Елена Йончева.

Целта е Европейският парламент да одобри позиция по директивата до края на февруари, след което предстоят преговори и с държавите членки в Съвета.

2 февруари 2024 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук