ИЗБОРИТЕ ПОКАЗАХА, ЧЕ ЛЯВОТО ИМА БЪДЕЩЕ, А В СОФИЯ – ТЕЖКИ ДИСПРОПОРЦИИ И КЛАСОВО РАЗДЕЛЕНИЕ

0
569

Местните избори показаха, че лявото има бъдеще. Това коментира Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент пред „Евронюз България“.

„Представянето на Ваня Григорова беше изненадващо само за тези, които не искаха да си признаят или не се занимават с политика. Тя е силна, харизматична, енергична фигура, която събира около себе си сериозна подкрепа. Ваня е победител, независимо от решението на съда. Нейното представяне показа няколко неща. Разби митологемата, че София е синя и дясна. В София има драматично класово разделение. Районите, които са периферни, и които наричаме „спалните“ на София, в които живеят хората с по-нисък социален статус, гласуваха за нея. Имаме на практика две столици, с невероятни диспропорции между бедни и богати“, коментира Петър Витанов. Според него страховете на ръководството на БСП, че Григорова може да оглави партията, са безпочвени, защото тя не е партиен член.

„Там, където левицата беше обединена, се постигнаха добрите резултати. Там, където силово бяха променяни листи, има катастрофални резултати“, добави той, посочвайки конкретни числа. „Намалили сме общинските съветници от 1020 на 700. В Благоевград сме 12-та политическа сила с 3% подкрепа. В Перник сме с един общински съветник, при кмет, потомствен социалист, който взима 80%, но само ръководството на БСП не го признава и впрегна невероятен ресурс за неговото очерняне. В Хасково сме осма политическа сила, във Варна сме 10-ти по брой на общински съветници“.

Петър Витанов смята, че местните избори са показали и колко е важен личният авторитет на кандидатите.  „Парадоксът е, че за първи път БСП получава повече гласове на местните избори спрямо парламентарните, което е индикатор, че имаме повече доверие на местните авторитети, отколкото на националното ръководство“, каза още той.

Бъдещето на лявото е свързано с младо поколение политици, смята евродепутатът. „Има достатъчно леви, будни хора, които не се чувстват припознати и на място в това БСП и търсят други пътища. Политическият процес не знае вакуум. Ще видите, че не е далеч времето, в което ще има нови водещи фигури“, прогнозира Витанов.

Според социалиста резултатите от местните избори няма за разклатят „сглобката“. „На изборите се показа сериозен отлив от двете политически сили. Въпреки, че ПП-ДБ взеха големи градове, резултатът им беше по-скоро резултат от анти-ГЕРБ вот. В София притеснителното е, че един човек си купи кметското място, което е много опасно за демокрацията. ГЕРБ спечелиха най-много областни градове, но и загубиха много. Те са първа сила в страната, но вече нямат онази мощ, която демонстрираха преди години. Така че „сглобката“ ще стои, защото ако падне, съдбата на двете политически коалиции е напълно неясна“, смята Петър Витанов.

Евродепутатът не е оптимист за приемането на България в Шенген. Според него програма максимум може да е влизането ни по вода и въздух в Шенгенското пространство, но с ясни срокове кога ще падне ветото и за сухопътните граници.  „Не искам да обвинявам само правителството, защото съм наясно колко тежка е тази битка, защото я водим от години. Но резултатът е, че до момента нямаме промяна за Шенген, което беше посочено като приоритет за коалицията“, каза още той.

11 ноември 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук