ИЗПРАВЕНИ ПРЕД УПОРИТОСТТА НА МАКРОН, ПРИЧИНИ ВСЕ ОЩЕ ДА ИМАМЕ ВЯРА

„Liberation” покани лидери на асоциации, интелектуалци, художници или писатели да се опитат да разберат какво може да ни даде малко надежда.

0
142

Значи беше необходимо отмененото посещение на крал за Еманюел Макрон, за да се измери силата на пожара, който той предизвика във Франция. Унижението е голямо за онзи, който иска да бъде монарх, пренебрегвайки исканията на представителите на синдикатите и на избрани длъжностни лица, безразличен към виковете на улицата . Ще продължат ли държавният глава и неговият министър на вътрешните работи да разпалват жаравата на народния гняв, както направиха тази седмица, като отричаха всякаква легитимност на демонстрантите или като оправдаваха полицейското насилие с „умора“ на определени служители на реда? Ще се стремят ли да насъскат французите един срещу друг, привържениците на реда на всяка цена срещу тези на социалната справедливост, с надеждата да увеличат редиците на първите и да извлекат легитимност от това?

Страната се намира в такава безизходица, задушена от противопоставянето на един-единствен човек, че искахме да привлечем лидери на сдружения, интелектуалци, художници, писатели от различни поколения, за да се опитаме да разберем какво може да ни даде някаква надежда. Или поне причина все още да вярваме в него: в общество, обединено срещу несправедливостта и в политически лидери, осъзнаващи трудностите на момента и способни да ги облекчат. Лидери с гръбнак, посока, а не мании. Свидетелствата и текстовете, които сме събрали, показват, че гневът и решимостта са огромни, но преди всичко доминират идеята за колектива, желанието за възстановяване на бъдещето, млади и стари, работници и буржоа, артисти и политици. Остава да се направи всичко и най-напред да се поправят прекъснатите връзки между властта и синдикатите, избраниците и младежта. Тази криза показва, че в страната остава воля за действие, основно желание за политика, докато напоследък осъждахме нарастващия индивидуализъм. Това е нещо, което отваря прозорци и връща малко надежда.

Александра Шварцброд

публикувано на 24 март 2023 г. в 20:37 ч.

Митинг пред Националното събрание срещу прилагането на 49.3 на 16 март. (Corentin Fohlen/Liberation)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук