КАБИНЕТ ЩЕ ИМА, АКО ПОЛИТИЦИТЕ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ

Не виждам как БСП ще влезе в управление, чийто приоритет ще е изнасянето на оръжия за Украйна.

0
144

“Прогнозата ми е, че кабинет ще има, ако политиците поемат отговорност.
Хората за пети път се произнесоха и ясно заявиха, че не вярват достатъчно на никого и затова не дават властта на една политическа сила. Шансовете сега изглеждат 50/50, но винаги има начин, ако има лидерство и конкретна програма.”Това заяви Сергей Станишев в предаването “120 минути” по БТВ.

“Днес, за съжаление, лидерството грешно се разбира като вождизъм. Всеки е вожд на своето племе, на своята партия и го интересува само мнението на племето. Но в крайна сметка сме едно общество, една нация и партийните лидери не бива да подхождат толкова егоистично. Сега изглежда, че формирането на коалиция зависи от местите избори. Но това разбиране е губещо за политиците – те ще загубят привърженици и ако не участват в управлението, защото хората очакват ясно носене на отговорност. По време на мандата на моето правителство, влязохме в коалиция с НДСВ, на които преди това бяхме опозиция. Но имахме съзнанието, че предстоят важни решения за страната и направихме всичко по силите си да я водим напред. Това не ни попречи да имаме различни кандидати за местните избори. Лидерството означава да имаш силата да водиш общественото мнение, а не да бъдеш функция на настроения и популустки нагласи. Общественото мнение не е статично, то се променя при аргументи и кураж за реални действия.

Сега пред България има също важни приоритети: инфлацията, обедняването, война на 300 км от нас, цялостната геополитическа и зелена трансформация, Шенген и еврозоната. Заради бездействието на политиците, страната ни вече загуби 300 млн. евро от Фонда за справедлив преход, закъсняваме и с Плана за възстановяване и устойчивост. А похарчихме и над 500 млн. лв. за избори.”, коментира политическата ситуация Станишев.

Попитан за вариантите за съставяне на правителство, той заяви: “Преди вота имаше доста публикации как вторият трябва да подкрепи първия за кабинет. Крайно време е да има платформа, която да гарантира бъдещето на страната и да даде сигурност на хората. А това може да стане само със солидна парламентарна подкрепа – в случая ГЕРБ – ПП/ДБ.”

Помолен да коментира лошите резултати на БСП, бившият лидер на левицата посочи, че през 2017 г. партията е имала 950 000 гласа, а днес – 225 000. “Това се дължи най-вече на факта, че ръководството на партията я води в неправилна посока. Най-силни сме били, когато лявото е консолидирано около БСП и сме излизали на избори към центъра. Тогава левицата е била първа, или втора политическа сила. Сега БСП изгуби своето лице, периферията и поддръжниците си. Кампанията й беше построена върху страховете на хората, а не отговаряше на техните проблеми. И, естествено, наля вода в мелницата на “Възраждане”. “

В студиото Станишев отговори и на въпрос за възможното участие на БСП в бъдещо правителство. “Не виждам как партията ще участва в кабинет, който ясно ще заяви като приоритет изпращането на оръжия за Украйна. Това означава ръководството й да се откаже от всичко изговорено досега и да направи обратното на онова, което очакват членовете на БСП.“

България се променя, светът се променя. Лидерството означава да водиш общественото мнение, а не да бъдеш функция на настроения и популустки нагласи. Общественото мнение не е статично, то се променя при аргументи и кураж за реални действия, категоричен беше Сергей Станишев.

9 април 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук