НЕ ИЗКЛЮЧВАМ ИСПАНИЯ ДА ПРОДЪЛЖИ РАЗСЛЕДВАНЕТО ПО „БАРСЕЛОНАГЕЙТ”

0
322

Наскоро изпратих въпроси до испанския главен прокурор по антикорупция дали няма да се включи в разследването на „Барселонагейт“, ако българската прокуратура отново започне да се бави. В Испания разследването не е прекратено. През 2021 г. то беше оставено на българската прокуратура, която тогава е убедила колегите си, че е по-напреднала, тъй като европейските правила не позволяват да се работи по един и същи случай в две държави членки едновременно. Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР.

На 13 юни 2023 г. главният прокурор Иван Гешев ще бъде изслушан на закрито заседание в Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент в Страсбург. Извънредното заседание е посветено на ситуацията в България. Елена Йончева е единственият евродепутат от България, който членува в авторитетната група.

България е под наблюдение от 2020 г. – за демокрацията в страната, върховенството на закона, отчетността на главния прокурор, медийната свобода, борбата с корупцията и развитието на знаковите разследвания на политици, включително „Барселонагейт“, снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на премиера Бойко Борисов, записа, в който той казва, че ще унищожи политически противник и др.

Очаквам да получим конкретна информация за тези случаи, както и за записа от заседанието на ръководството на една парламентарна партия, каза още Елена Йончева. Тя обяви, че ще попита и защо чак сега прокуратурата стана изключително активна по „Барселонагейт“. Първите три сигнала по случая бяха подадени от нея през 2019 г., когато тя беше народен представител от БСП. Най-важно е информацията да излезе, защото е напълно възможно да влезе отново в чекмеджетата, коментира Елена Йончева.

Тя припомни, че случаят „Барселонагейт“ вече е познат в редица европейски държави, включително и заради многобройните интервюта, които тя е дала – в испански, английски, белгийски, швейцарски и др. световни медии. Попитана защо в България големите медии и телевизии не отразяваха „Барселонагейт“ и за косвеното признание на журналист, че върху тях е имало натиск от регулаторите, тя каза: „Трябва да се разкрие механизмът, по който се оказва натиск върху нашите колеги. Кой и как го осъществява. Ако не намерим отговори, няма да напреднем.“

11 юни 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук