НУЖЕН Е НОВ „ТРУДОВ ДОГОВОР“ НА БСП С ЛЕВИТЕ ХОРА

Петър Витанов и Крум Зарков бяха гости на тържествата в Русе по случай 1 май

0
622

Първи май е празник и ден на борба – на борба, която не е приключила и не е спечелена. Това е борба за по-добри условия на труд, за по-високи трудови възнаграждения, за по-справедливо разпределение на благата, които работниците създават, каза в Русе служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

В крайдунавския град той и евродепутатът Петър Витанов се включиха в Първомайското тържество, организирано от местната структура на БСП и синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

По думите на Зарков, за да бъде спечелена тази борба или за да не бъде загубена, е нужна комбинация от много фактори – от една страна е необходима синдикална защита, а от друга – политическо представителство.  „Надявам се, че тези фактори ще се съвземат и всеки ще свърши своята работа и да единодействат“, каза Зарков.

По думите му не може да има силна защита на работника без силна социалистическа партия. „И затова случващото се в социалистическата партия и в частност с БСП е важно за всички хора – дори и за тези, които не се асоциират със самата партия“, каза Зарков.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов заяви, че Международният ден на труда е символ на борбата на трудещите се хора като основата на всяко едно общество.  „За мен е празник. Това е момент, в който трудещите се хора могат да спрат, да отдъхнат, да направят рекапитулация и да продължат борбата“, каза Витанов. /БТА/

Ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов и  правосъдният министър Крум Зарков бяха гости на тържествата в Русе по случай Международния ден на труда и участваха в дискусия, посветена на политическото представителство на трудещите се. С тях темата обсъждаха директорът на „Фридрих Еберт България“ Жак Папаро, младежи, студенти, членове на местната организация на БСП и синдикати.

„Актуална е нуждата от гаранции срещу несигурността на работното място – защитата и добрите условия на работа, както и справедливото заплащане, трябва да са предмет на непрекъсната борба, смята Зарков. Витанов добави, че за да се случи това е нужно сътрудничество между социалистическата партия, работници и синдикати и той вижда такова в редица европейски държави.

„Не е нормално да има толкова работещи бедни, а големият капитал да се разпределя между шепа хора. Днес има необходимост повече от всякога да говорим за равенство, защото едни работят и не могат да платят сметките си, а други стават свръхбогати на техен гръб“, каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

„На нашата партия ѝ отива повече да се занимава с Кодекса на труда,  отколкото с Изборния кодекс. Именно в Кодекса на труда се определят параметрите на трудовия договор. Ако приемем, че всяка партия има за работодател своите избиратели и получава като възнаграждение за труда си техните гласове, то очевидно БСП има много какво да подобри в този аспект. Дошло е време БСП да предложи „нов трудов договор“ с левите хора в България“, каза Крум Зарков.

В хода на дискусията бе поставен въпросът за предизвикателствата пред БСП в ролята ѝ на най-големия представител на трудещите се:   „БСП е партия на онези, които изграждат нашата страна, на онези, които имат право да бъдат победители, защото всекидневно вграждат труда си в сградата на общото ни бъдеще. Силна защита на работещите изисква силна БСП“, смята Зарков. „Когато БСП е пета сила в страната, тя няма сила да промени нищо. Затова е особено важно да се върне там, където ѝ е мястото“, добави Витанов, според когато  социалистическата партия трябва да приобщава, а не да отблъсква; да съдейства, а не да монополизира.“ Социалистическата партия повече от всяка друга е длъжна да дава инициативата на младите хора. Младите хора на днешна България са повече солидарни с другите, повече социално чувствителни, повече непримирими към несправедливостта, отколкото мнозина си мислят, смятат още социалистите.

Зарков и Витанов са категорични, че левицата е носещата колона на българската политика и само наличието на силна социалистическа партия може да даде решение на политическата криза в страната.

1 май 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Снимка БТА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук