НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ТЯХНАТА КРИЗА!

0
717

Най-пламенното, най-бурно аплодираното и съпровождано с викове „Браво!” слово на Първомайския митинг край Лятната сцена в Борисовата градина днес произнесе Ваня Григорова, икономически съветник на председателя на КТ „Подкрепа“ и представител на Фондация „Солидарна България”, която заяви: „Няма да плащаме за тяхната криза!”

Красноречиво и сърцато, тя стана изразител на общата горчивина на много хора у нас, че от всички струпали ни се кризи едрият бизнес излиза винаги на сметка, винаги е обгрижван с държавни компенсации и помощи, а свърхпечалбите му минават без да им се слагат справедливи допълнителни данъци. В същото време трудовият човек винаги е ощетяван, доходите му се замразяват все с оправдание за кризите, длъжен е да понася и бедите на недофинансираните здравеопазване и образование.

Ваня зададе и гневен риторичен въпрос: „Казват ни, че пенсиите не могат да се индексират преди октомври, защото иначе нямало да влезем в еврозоната. За какво ни е еврозоната, ако цената ѝ е бедстването на хората?!” Тя високо издигна и плаката, който носеше и на който бе написано: „Данък върху свърхпечалбите, а не замразяване на доходите!”

Ваня Григорова призова трудовите хора към борбеност, обединяване и отстояване на правата им, на сигурността и мира, подчертавайки, че точно това е и смисълът на Първи май – Международния ден на работническата солидарност.

Митингът-концерт в Борисовата градина бе организиран от Градския съвет на БСП-София и бе открит от неговия председател Иван Таков, който също наблегна на типичните първомайски послания, откроявайки като най-важни онези от тях, свързани с правото на достоен труд, със солидарността и с мира. Говориха още Иванина Янкова – национален секретар на КНСБ, евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова, председателят на Младежкото обединение в БСП – София Евгени Филипов, както и журналистът Александър Симов, бивш народен представител от БСП. (виж по-долу)

В края на митинга се изказа и председателката на БСП Корнелия Нинова. Тя започна с изразяване на почит към героите на Априлското въстание и, връщайки се към конкретния повод за проявата, в обичайния си стил наблегна на това, колко много социални бонуси е осигурила БСП за населението с участието си в държавното управление с ПП, ДБ и ИТН.

Нинова не спомена нищо за отбелязвания също на Първи май празник на левия печат, започнал да се отбелязва преди тридесетина години по инициатива на Стефан Продев, макар други оратори да го включиха в словата си. Точно сега ситуацията с различните леви издания е конфузна, защото буквално в навечерието на Първи май по нареждане на Корнелия Нинова от сградата на „Позитано” 20 започна прогонването на работилият там от години вестник „Земя” заедно с дъщерните му „Русия днес” и „Китай днес”.

На днешния първомайски митинг щандът на близкия до ръководството на БСП в. „Дума” и щандът на в. „Земя”, чиято издателка Светлана Шаренкова е сред вътрешнопартийните опоненти на Нинова, бяха от двете противоположни страни на митинга. На щанда на „Дума” беше представен също и вестник „Жарава” на Българския антифашистки съюз. А отсреща щандът на „Земя” съседстваше и с щандовете на списание „Ново време”, основано от Димитър Благоев през 1897 г. и оглавявано днес от Георги Пирински, както и на издателство „Синева”. Там прогонената по-рано от в. „Дума” Велислава Дърева раздаде на читателите много автографи върху свои издадени тъкмо от „Синева” книги, които бързо бяха изкупени.

На щанда на „Земя” оживено вървеше подписка в защита на вестника, лишен от редакционен подслон, след като преди броени дни служители на НС на БСП са запечатали входната врата в редакцията и са сменили ключалката, както вече бе съобщено. Подписката е и в защита на богатия документален архив на вестниците „Работник“, „Социалист”, „Работнически вестник”, „Работническо дело“, „Дума” и „Кооперативно село“, съхраняван в същите помещения.

Не за първа година щандовете на леви издания се позиционират от различни страни на традиционния Първомайски митинг, провеждан от БСП край Лятната естрада в Борисовата градина. Това разделение започна заради ескалиращата от няколко години конфронтация между настоящото ръководство на тази партия и оспорващи линията му вътрешни опоненти, някои от които са свързани точно с левите издания. Част от този сблъсък бе „чистката” във в. „Дума”, когато от там бяха махнати или принудени да напуснат емблематични журналисти като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев, последвани по-късно и от други колеги. Сега очевидно същата мотивация движи и посегателството срещу в. „Земя”, явно свързано с факта, че издателката му Шаренкова също е сред критиците на Нинова. Днес на щанда на „Земя” Шаренкова обясни на всички интересуващи се, че твърденията на Нинова за някакви неплатени наеми като причина за прогонването на вестника от „Позитано”, не отговарят на истината. Договорът, по който са били ползвани помещенията, не предвижда никакви парични плащания. В него е отбелязано, че „двете страни обединяват усилията си за популяризирането и разпространението на социалистическите ценности”, като за целта те „не се обвързват взаимно финансово”. Освен това НС на БСП въобще не е собственик на сградата на „Позитано” 20, а областната управа на София-област. Подписката в защита на „Земя” ще продължи и в електронен вариант, съобщи още Шаренкова.

 Първи май не е просто празник. Първи май е наша мисия и кауза.

Това каза председателят на ГС на БСП – София Иван Таков в словото си по време на тържественото честване на 1-ви май – Ден на труда и на международната работническа солидарност и празник на левия печат. БСП има дълг към трудещите се българи, ние ще се борим за техните права и достоен живот. България има нужда от голяма средна класа от работещи, образовани и успели граждани. „Тук сме, за да покажем и ясно да заявим, че борбата за правото на труд, справедливо заплащане и достоен живот продължава. Защото в основата на силната и просперираща държава е трудът на всеки гражданин. А свободата и независимостта са функция от гарантираното право на труд на всеки, от справедливите доходи.“

Мотото на празника, организиран от БСП – София, тази година – „Мир, труд, солидарност!“. „Мирът, трудът и солидарността са основна част от ценностната система на лявото, каза още Иван Таков. – Лявото е бъдещето на България, на Европейския съюз, на света. Бъдеще, основано на социална справедливост, на държавна закрила за трудещите се, на подкрепа и помощ за всеки човек, изпаднал в затруднение. Говорим за ценности, а не за милостиня“. Време е да се противопоставим на огромните неравенства, на нечовешката експлоатация, на отчуждението и на агресията. „100 години след въвеждането на 8-часовия работен ден и половин век след установяването на 5-дневната работна седмица, пак усещаме на плещите си дивата капиталистическа експлоатация с нейната безскрупулност и ненаситност, каза той. Данъчните закони, кредитната политика, растящата задлъжнялост на хората към банките създават тежки зависимости на огромни социални групи, подчинявайки живота  на смесица от капиталистически и феодални форми. Модерните начини на приватизация, дерегулация и гъвкав пазар на труда разкъсаха социалната тъкан на съвременното общество“.

Иван Таков беше категоричен, че България се нуждае от промяна на системата. „Държавата ни се нуждае от нова икономическа основа – за модерна, социална и правова държава, с голяма средна класа от работещи, образовани и успели граждани, заяви той в словото си. Необходими са дълбоки промени в начина на производство, в разпределението на благата. Трябва да спечелим битката за правото на работа, като основно човешко право, за достойно заплащане и осигуряване. За здравословна и безопасна среда. Нужна е държавна и обществена подкрепа за утвърждаване на синдикалните организации като важни фактори за справедливо колективно трудово договаряне, работно и свободно време и на останалите условия за достоен труд. Трябва ново разпределение между заплати и печалби – в полза на труда. Страната се нуждае от последователно развитие на работната сила чрез системи за квалификация и учене през целия живот“. БСП, като истинска лява партия, има дълг към трудещите се българи: „Ние пак сме тук, за да се борим и да изпълним мисията си – да върнем правата на работещите, да защитим труда им, да им осигурим достоен живот“.

За празника на левия печат Иван Таков пожела на всички журналисти смелост и честност да отстояват истински лявото. „Всеки от нас носи свободата в себе си и сам решава дали да говори и пише това, което мисли. Не се страхувайте от цензура и натиск! Бъдете смели и честни, призова председателят на БСП – София и цитира Стефан Продев: „Горе главата, другари! Горе главата!“.

Председателят на младежкото обединение на БСП – София Евгени Филипов каза в словото си, че въпреки опитите за омаловажаване на празника 1-ви май, благодарение на хората, които носят лявата идея в сърцата си, той остава символ на историческата борба на работниците по целия свят за нормални условия на труд и достойно заплащане. „Ако днес считаме забраната на детския труд, 8-часовия работен ден, майчинството или пък платения болничен за нещо нормално, не бива да забравяме, че тези социални придобивки са извоювани именно от работници и синдикалисти, често дори с цената на живота им, заяви той. Днес, повече от всякога, трябва да се стремим към изграждане на нов тип общество, в което никой не е оставен сам. Общество, изградено на основата на всеобщ и справедливо възнаграден труд. Държава, в която човекът е преди капитала, а обществените блага биват разпределени по начин, позволяващ достоен живот на всички“.

Евгени Филипов беше категоричен, че точно сега България има нужда от силна лява партия. „Защото само с леви политики можем да преодолеем така наболелите социални проблеми на нашето общество. Българската социалистическа партия е натоварена с историческата мисия да бъде тази силна лява партия. Честит празник! Честит международен ден на труда и работническата солидарност!“.

Снимки: Къдринка Къдринова, Николай Белалов, ГС на БСП-София

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук