СБОГОМ, ДЖЕКИ!

0
7904

Сбогом, Джеки!

С покруса днес, 29 юни 2023 г., научихме, че приключи своя едновековен земен път нашия скъп приятел, другар, съмишленик и съратник Анжел Вагенщайн.

              100 години, три  епохи, 52 филма, 7 книги, една смъртна присъда…
              Един възхитителен живот, преизпълнен с романтика и премеждия, саможертва и кураж, мъдрост и благородство, праведна страст и несломим дух. И с едно несекващо творческо вдъхновение, човеколюбие и свободомислие. 
             Векът на Джеки!
            От  Орта  Мезар през Мадрид до Шанхай. От килията до Кан. От Езоп и    Гойя до св. княз Борис І Покръстител.…  От звезди в косите до сълзи в очите… Преди и след края на света. Преди и след Стената. Отсам и отвъд стените…
            Безспорен ерудит, разказвач на истории сладкогорчиви, тъжносмешни, възвишени и трагични, плашещи и забавни; истории минало-бъдещни и поради това пророчески.
            Ироничен и остроумен, доброжелателен и гневен, неизтребим оптимист, той следва своя път към Храма на братството, справедливостта и добрата воля. „Пътят към Храма е по-важен от самия храм. По-важен за душата, за сърцето, за приятелството” – това е неговата житейска и творческа философия.

С тези думи преди малко повече от половин години ние, от  редколегията и редакцията  на списание „Ново време”, поздравихме Анжел Вагенщайн за неговия забележителен стогодишен юбилей. На него посветихме и специалната рубрика в сайта „Ново време“ „ВЕКЪТ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЖЕКИ“, в която публикувахме избрани текстове от неговото необятно творчество. Към тях добавяме написаното за него днес от Велиана Христова и Къдринка Къдринова.

Присъединяваме се към скръбта на семейството и близките, съратниците, другарите и почитателите на Джеки.

Казваме ти СБОГОМ, ДЖЕКИ, но сме уверени, че ти ще останеш с всички нас чрез книгите и филмите, статиите и  интервютата, които ни оставяш, чрез незабравимите спомени от нашите срещи и безкрайно интересните, любопитни и поучителни разговори с теб.

                                                                                                  „Ново време“

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук