В БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИЦИ ЗАСИЛВАХА АНТИВАКСЪРСКИТЕ НАСТРОЕНИЯ, ДОКАТО ВАКСИНИРАХА СЕМЕЙСТВАТА СИ

0
363

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов участва в първата среща на високо равнище „Бъдещето на Европа: Ваксиниране и превенция“, която се проведе в Музея на природните науки в Брюксел. Срещата ще даде възможност на политици, здравни експерти, млади хора, стартиращи предприятия и граждански организации да обсъдят предизвикателствата в областта на ваксинациите и превенцията в Европа.

Ваксинацията е важна тема за Европейския съюз, но стана особено актуална по време на епидемията от Ковид-19, когато безпрецедентно бяха направени общи поръчки, за да бъдат спасени хиляди хора. България остана на дъното на класацията по ваксинирани, а над 39 000 души починаха след боледуване от Ковид-19.

„Осигуряването на справедлив достъп до ваксини е от решаващо значение. Важно е Европейският съюз да има координиран подход към снабдяването, разпространението и прилагането на ваксини, да бъде поставен приоритет на уязвимите групи от населението и маргинализираните общности. Това включва преодоляване на всякакви бариери като колебание относно ваксината, дезинформация и логистични предизвикателства“, изтъкна Витанов.

„Укрепването на инфраструктурата на общественото здравеопазване е жизненоважно за подпомагане на усилията за ваксиниране и превенция. Това включва инвестиране в здравни системи, увеличаване на броя на здравните специалисти и подобряване на здравните съоръжения и оборудване. Важни са също така образователните и осведомителните кампании, насърчаването на точна и научно обоснована информация, обществените образователни кампании за справяне с погрешните схващания, насърчаване на ваксинирането и подчертаване на ползите от превантивните мерки. Сътрудничеството със здравни специалисти, обществени лидери и доверени източници на информация е от решаващо значение в това отношение“, каза още той.

Политиците играят жизненоважна роля в справянето с колебанията относно ваксините чрез съобщаване на точна информация, иницииране на обществени образователни кампании, изграждане на доверие, оформяне на законодателство и политики, сътрудничество с експерти и водене чрез пример.

„Усилията трябва да се съсредоточат върху предоставянето на ясна и достъпна информация за ваксините, справяне с общи проблеми и популяризиране на науката зад ваксинацията“, каза още той.

„В България по време на епидемията от Ковид-19 имаше политици, които проповядваха антиваксърски настроения и засилваха страховете на хората, докато те и семействата им бяха първи пред кабинетите, за да се ваксинират. Това беше не само тежка лъжа, но и постави под въпрос отношението към превенцията на цели слоеве от населението“, коментира още Витанов.

28 юни 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук