ЯДРЕНАТА ТЕХНОЛОГИЯ Е СТРАТЕГИЧЕСКА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА, ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВАТ КАДРИ ЗА СЕКТОРА

0
487

„В България липсва стратегия за развитие на енергетиката и ясен план за действие.“ Това открои като един от големите проблеми в сектора евродепутатът Цветелина Пенкова, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в предаването „Неделя 150“ на БНР.

„На първо място е стратегията и приоритети – кои са важните технологии за производство на електроенергия в България. На второ място обаче трябва да кажем кога, какво и колко ще развиваме, за да е ясно къде трябва да се насочат инвестициите. И не по-маловажно – накъде трябва да се насочи кадровият потенциал, защото в момента няма професионалисти, които дори да управляват тези мощности. В момента за четири ядрени блока нямаме професионалисти, които да могат да ги управляват, дори след 10 години. Трябва да подготвим кадри, за да развиваме ядрената ни енергетика – и това трябва да се случи сега и веднага“, коментира евродепутатът. Тя допълни, че на първо място е необходима ясна енергийна стратегия, на второ място е план, който да е изготвен с помощта на енергийни експерти или енергиен независим борд. Уточни, че е необходимо приемане на тази стратегия и план от Народното събрание, за да може да не бъдат променяни при политическа нестабилност.

Цветелина Пенкова смята, че е необходим балансиран енергиен микс и подход. На многото въпросителни в тази посока тя се опита да намери отговори с експерти, научни среди и политици. През седмицата „Организирах в Народното събрание кръгла маса на много експертна тема – какъв да бъде регламентът за развитие на промишленост с нулеви нетни емисии. Бяхме поканили представители на индустрията, експерти, академици. Успяхме да проведем един много полезен разговор. Бяха дадени изключително конкретни предложения в каква посока трябва да развиваме европейското законодателство.“  Пенкова припомни, че в рамките на три дни в София се  проведе един от най-големите форуми на тема „Зелен преход в Европа“. Той събра на едно място експерти, професионалисти, регулатори и учени от много европейски страни с цел да се начертае ясен план и конкретни приоритети за един справедлив и успешен преход към зелена икономика.

Цветелина Пенкова отбеляза, че ядреният сектор в сферата на енергетиката става изключително атрактивен в Европа. „Регламентът, който готвим, включва ядрената технология като стратегическа  за бъдещето на Европа. Това означава, че инвестиции в тази посока ще има, технологии ще има. Трябва да дадем възможност на европейски технологии да се развиват, да не разгръщаме зависимостта си пак към трети страни, извън Европейския съюз. Нашият континент има много сериозно конкурентно предимство в ядрения сектор, както по отношение на технологии, така и по отношение на безопасност“, коментира евродепутатът. Тя изтъкна, че най-високите стандарти за безопасност в ядрената енергетика са именно в Европа и това е доказан факт. Това важи и за експертния потенциал, който трябва да бъде подготвен: „Сега трябва да дадем възможност на младите хора и да ги насочим приоритетно към този сектор, който би им дал перспектива за развитие.“

„Искаме да подпомогнем въглищните райони. ЕС също помага в тази посока, било то за преквалификация, било то с ясен план докога и как ще се намаляват тези мощности, но като че ли ми липсва ясната визия след 10 години какъв ще бъде енергийният микс на България. И това е въпросът, на който ние трябва да отговорим“, отбеляза Пенкова и посочи очевидния, според нея, отговор: „Възобновяемите мощности са важни, те са част от прехода и ние трябва да работим за тяхното интегриране в България и за развитие. Има изключително много възможности, които държавата ни предлага. Само да спомена – в четвъртък открихме най-големия фотоволтаичен парк в региона. България дава ясна заявка, че има и техническите, и географските дадености.“

Евродепутатът припомни, че бъдещето развитие на икономиката предполага доста сериозно увеличение на консумацията на електроенергия в следващите 10 години – повече от тройно. Електропреносната мрежа не разполага с този капацитет. „Неслучайно в някои от законодателствата в ЕС се предвижда финансиране именно за подобряване на електропреносната мрежа. А когато говорим за стабилна енергетика, трябва да не изключваме от микса базовите енергийни източници, които са също толкова значими. И тук пред България стои въпросът в каква посока вървим. Те са три – газ, въглища или ядрена енергия. Въглищата, в един момент ще са икономически нерентабилни заради цената на електроенергията“, каза евродепутатът.

Пенкова отбеляза, че за България бяха предвидени значителни средства за подпомагане на прехода във въглищните региони, но за да ги получим трябваше да предадем т.нар. териториални планове, но вече две години това не е направено. „В тези планове трябваше да бъде разписано какви са необходимостите на заетите в сектора и по какъв начин трябва да бъде придвижена тяхната преквалификация, т.е. в какви други индустрии може да се инвестира“, обясни тя.

Цветелина Пенкова завърши с призив политическите решения да се базират на професионален разговор с всички засегнати и заинтересовани страни – експертите от индустрията и академичния сектор, защото само така би могъл да бъде защитен интересът на гражданите и икономическата и енергийна сигурност на страната ни.

25 юни 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук