УМИРАХА ЗА СВОБОДАТА И МЕЧТАЕХА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ

Слово на президента Румен Радев по повод 80 години от разстрела на Никола Вапцаров и неговите другари

0
865

            Уважаема г-жо Вапцарова,
            Уважаеми народни представители,
            Дами и господа,

Събрали сме се да почетем поета и антифашиста Никола Вапцаров. А в негово лице и хилядите мъченици на една свята кауза.

Поетът надживя всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия поетичен талант. Затова и стиховете му не остаряват, а думите му се гравират в паметта, докато тези на неговите хулители обременяват само собствената им съвест. Антифашистът Вапцаров е мъченик на една праведна кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история.  Затова са и вандалските посегателства върху антифашистките паметници и насаждането на историческо невежество в обществото.

Днес, когато демократичните ценности са обект на посегателства, когато навсякъде по света се надигат старите демони, е важно да почетем онези, които не пожалиха сили в борбата срещу фашизма с неговите закони за защита на нацията и държавата, които умираха за свободата и мечтаеха за справедливост.

Жертва на тази борба паднаха дори жени, деца и хиляди хора с достойнство и идеали. А Никола Вапцаров е най-яркият символ на българската трагедия да убиваме таланта и да преследваме дори и паметта за него. Но в тази битка на терора срещу идеала, на посредствеността срещу таланта неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието.

Поклон пред невинните жертви и праведните борци срещу фашизма!

София, 23.07.2022 г.                                             Мемориал „Гарнизонно стрелбище“

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук