Привържениците на социалистическата идея трябва да бъдем образец на солидарност!

0
591

Уважаеми другарки и другари,

Благодаря за поканата да участвам в тази важна дискусия. За мен е чест да кажа няколко уводни думи и бих искал да ви приветствам!

Темата на нашата дискусия е актуализиран отговор на въпроса, поставен от Дядо Благоев в самото начало на създаването на Българската работническа социалдемократическа партия. Би било трагикомично, ако сега ние формулираме темата на дискусията като въпрос. Ние знаем отговора!

Самият въпрос има два основни аспекта.

Първият е формационен. Става дума за социализма като обществена формация. Този въпрос обаче не е национален. Това е глобален, наднационален въпрос. И както вече знаем, опитът да се строи социализъм в една отделно взета страна, не доведе до успех, въпреки забележителната победа на Съветския съюз във Втората световна война и създаването на един силен Източен блок.

Сега присъстваме на последното действие от драмата на капиталистическата обществена формация. През моя живот бях свидетел на геополитически поврати. Първият беше през 1945 г., когато свърши германският свят и влязохме в свят, в който доминиращи сили бяха Съветският съюз и Съединените американски щати. Вторият поврат беше през 1989 г. – краят на Студената война, изтълкуван като триумф на Запада. Тази година започва началото на триумфа на „Не“-Запада. Между другото, най-интересното събитие през последния месец беше това, че Индия излиза от зоната на долара и започва да търгува само с рупии. Това е третата икономическа сила в света! Очевидно е, че тази агония няма да бъде лека. Но тя е започнала! Провалът на опита да се изолира Русия е забележителен. На срещата на Г-20 само седмѝцата от развити западни страни плюс Япония останаха на позиция за изолация на Русия. Всички други се срещнаха с руския външен министър.

Разбира се, темата за социализма като глобален проблем е различна от нашата дискусия. В нейният център е вторият аспект на въпроса, националният: социалистическото движение, социалистическата борба в наши дни, с наши усилия. Перспектива за тази борба ни дава самата Конституция. Това е най-големият успех, постигнат от Българската социалистическа партия след началото на промените. Новата Конституция дори формулира България като „социална държава“! Влязохме в капиталистическо общество, в което обаче е възможна борбата за социална държава! И това е нашата задача. Тя не само, че не е в разрез, а е в унисон с перспективата, дадена в Основния закон на страната.

Социализмът е солидарно общество. Социалисти означава общественици. И ние, привържениците на социалистическата идея, трябва да бъдем образецът на тази солидарност. Ако не сме солидарни помежду си, с какво основание ще искаме да ни повярват, че се борим за солидарно общество?!

Предстоящите важни политически събития в страната, пренареждането на българския политически дневен ред и на конфигурацията на политическите сили, е първото и непосредствено изпитание, пред което сме изправени. Да се надяваме, че с общи усилия ще постигнем успех!

Благодаря ви за вниманието!

 

Встъпително изказване на дискусията „СОЦИАЛИЗМЪТ ИМА ПОЧВА У НАС!“, организирана на 19 юли 2022 г. от Комисията по идейно и програмно развитие  на ГС на БСП-София.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук