В РЕЗОЛЮЦИЯ НА КОНГРЕСА ПЕС ПРИЗОВАВА ЗА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН

Социалистите предлагат мащабен Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия в отговор на кризите

0
812

С КУРАЖ. ЗА ЕВРОПА

Конгрес на PES 2022

14-15 октомври 2022 г., Берлин

Единодушно Конгресът на ПЕС прие резолюция с план за Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия, с призив за справедлив Зелен преход, като изход от енергийната криза, както и с предложения за намаляване на неравенствата и гарантиране на работните места в ЕС. Делегатите избраха бившия шведски премиер Стефан Льовен за президент на партията с 255 гласа „за“ и 7 „въздържал се“.

В резолюцията се изразява и категорична подкрепа за членството на България в Шенген. „Искаме да защитим и насърчим Шенгенското споразумение, което е едно от най-големите постижения на ЕС, и да видим Румъния, България и Хърватия като част от него, без отлагане.“ Призивът беше приет в текста от 33 партии-членки на лявото политическо семейство, от които 13 са управляващи или част от управляващата коалиция в страните си.

Отговорът на социалистите за кризата – Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия
Централно място в резолюцията, озаглавена „С кураж за Европа: да изведем Европа от кризите“, заема инициативата за Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия. Социалистите предлагат редица мерки, сред които съвместни обществени поръчки, адаптиране на правилата за държавна помощ, преразглеждане и регулиране на енергийния пазар, както и създаване на всеобхватна европейска инфраструктура за съхранение на енергия. Според лявото политическо семейство така ще се овладеят нестабилността и спекулациите, а сметките за енергия ще бъдат ефективно намалени. Сред предвидените инициативи е и продължаването на Инструмента за подкрепа срещу рисковете от безработица (SURE), който беше приложен успешно по предложение на ПЕС по време на Ковид кризата и осигури финансова помощ в размер до 100 млрд. евро за държавите-членки.

ПЕС предлага Европейски закон за бедността
Като част от неотложните мерки в сферата на социалната политика, лявото политическо семейство предлага провеждане на Социален форум на високо равнище два пъти годишно, включването на Протокол за социален напредък към Договора за ЕС, както и Европейски закон за борба с бедността:

„Ангажиментът ни за пълна заетост и гарантиране на работните места остава в основата на нашите прогресивни обещания и политически действия. Като социалисти и демократи ние поставяме благосъстоянието на хората и социалната справедливост в центъра на политическите си действия в ЕС и в нашите страни, както доказаха социалните срещи на върха в Гьотеборг и в Порто. Ето защо, Договорът за ЕС трябва да включва Протокол за социален напредък: без основни социални права няма истинска свобода. Оставаме ангажирани с целта за нула смъртни трудови злополуки и призоваваме за план за действие на ЕС за постигане на тази цел. Обществените поръчки трябва да насърчават високите социални стандарти и добрите практики на колективно договаряне. Предвид трайно високите нива на бедност в Европа и настоящата криза с разходите за живот, причинена от високата инфлация, ние се застъпваме за въвеждането на Европейски закон за борба с бедността, който да задължи ЕС и неговите държави-членки да работят за пълното изкореняване на бедността в Европа до 2050 г.“

Социалистите предупреждават, че климатичната криза може да предизвика социални неравенства
Според европейската левица, кризата с войната в Украйна ясно показва, „че инфлационната динамика може да се отдаде по-скоро на цената и нестабилността на енергията от изкопаеми горива, отколкото на мерките за преход към система за възобновяеми източници“, а Зеленият преход е още по-неотложен с оглед на гарантиране на енергийната независимост на ЕС.

„Нашият избор е Европейският зелен преход да ни прехвърли възможно най-бързо към нови икономически, промишлени и селскостопански системи, като не изоставя никого и гарантира, че работниците и най-уязвимите няма да платят сметката и да страдат от последиците.

Климатичната и екологичната криза може да отприщи изцяло нов източник на социална несправедливост. Ако тази нарастваща несправедливост не бъде преодоляна, ще се появят още повече неравенства и ще се задълбочи социалната криза. Лявото политическо семейство се ангажира да не жертваме социалния за сметка на екологичния прогрес.“

В резолюцията на ПЕС се обръща специално внимание на социалните аспекти на прехода и се призовава за подкрепа за най-засегнатите слоеве от обществото.

Цената на войната не трябва да бъде плащана от най-бедните
По отношение на войната в Украйна социалистите осъждат руската агресия и изразяват солидарност с украинския народ, като заявяват, че негативните последици и цената от конфликта не трябва да бъдат плащани от най-бедните.

„Европа е в разгара на ужасяваща война, каквато смятахме, че никога повече няма да видим на нашия континент. Изразихме солидарност с украинския народ, както и милиони европейски граждани, и ще продължим да се противопоставяме на руската агресия по всички възможни начини. Солидарността с украинския народ е символ на ценности като свобода, демокрация и основни права. ПЕС осъжда незаконната, неоправдана и непровокирана агресия. Очевидно е, че свободата и равенството могат да бъдат защитавани и насърчавани само със силен, справедлив и единен Европейски съюз. Ясно е също така, че войната се отразява на ежедневието на европейските граждани чрез по-високи цени на храните и енергията, нарушени вериги за доставки и много други аспекти. Трябва да гарантираме, че ще преодолеем неравенствата и че най-бедните няма да са тези, които ще платят най-високата цена. Европа трябва да се възползва от този импулс, за да се превърне в Съюз, който предлага просперитет на своите граждани и е готов за предизвикателствата на нашето време, включително чрез повече интеграция и повече сътрудничество. Времената на промени и предизвикателства са времена за единство и решителни действия.“

В резолюцията лявото политическо семейство откроява още най-успешните си инициативи в последните години, сред които Европейския стълб на социалните права, Плана за възстановяване на Европа – Следващо поколение ЕС, Детската гаранция, Стратегията за правата на хората с увреждания и Фонда за справедлив преход. ПЕС се ангажира с мерки, така че „ЕС не само да действа в отговор на кризи, а да е готов да ги предотврати.“ Социалистите заявяват също, че ще продължат „работата за подобряване на живота на всеки европеец” и заявяват готовност да спечелят европейските избори през 2024 г. като най-голямата партия.

15 октомври 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук