ВНЕСОХМЕ РЕЗОЛЮЦИЯТА, ЗАЩОТО БСП ПРАВИ КОНГРЕС БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКУМЕНТ

Отговорността е на ръководството, което прокара този дневен ред, време е партията да се открои като носител на нова, различна, лява алтернатива за България, която далеч не се изчерпва с отделни социални мерки.

0
286

Членовете на идейната платформа „Социализъм XXI век“ в БСП внесоха резолюция на конгреса със спешни мерки за прекратяване срива на БСП на поредните избори. Причината – ръководството не подготви политически документ за най-висшия партиен форум. Подкрепят ги и други делегати, разтревожени от липсата на разговор за политика. Инициаторите ще държат резолюцията им да бъде обсъдена още по време на първата точка от дневния ред на форума, която е политическият доклад на председателя. Те настояват конгресът да поправи грешката от миналото заседание на 50-ия конгрес през януари 2022, когато делегатите не приеха оставката на председателя Корнелия Нинова, а местните структури да бъдат оставени без да им се упражнява натиск да издигнат качествени хора за листите.
„Освен това смятаме, че не бива да се допусне БСП отново да стане участник в някакви безпринципни комбинации за съставяне на едно или друго правителство, което е с дясна ориентация“, коментира в интервю за Dir.bg Георги Пирински, който заедно със Захари Захариев, Юрий Асланов, Сергей Станишев и Атанас Мерджанов е сред групата социалисти, поискали разговора за бъдещето на партията. „Крайно време е и в новия парламент партията да се открои като носител на една нова, различна, лява алтернатива за България, която далеч не се изчерпва с отделни социални мерки, каквито приемат в цяла Европа партии с различна ориентация“, категоричен е Пирински.

– Кой е инициатор на резолюцията и каква е причината да я депозирате сред документите на конгреса?
– Това са колеги от платформата „Социализъм 21-и век“. Участваме и други делегати, които споделяме едно общо разбиране. Инициираме резолюцията, защото в конгреса не е внесен политически документ за сегашното състояние на страната и какви конкретни задачи стоят пред партията в момента. Внесени са други документи, както знаете – насоки за нова програма, промяна на устава, но съгласете се, че в момента пред страната и обществото стоят много горещи въпроси за това как ще се развие политическият процес, ще има ли възможност за стабилно управление и т.н. И ние се стремим именно с този текст, който смятаме, че е необходимо да бъде разгледан като точка първа от заседанието утре – точката е политическият доклад на председателя на партията, където навярно ще бъдат дискутирани тези въпроси. Но ръководството не е внесло съответен проект за решение по този първи въпрос пред партията и пред страната.

– Очаквате ли конгресът да я приеме и резолюцията да получи подкрепата на повече делегати?
– Трудно ми е да преценя, защото има различни разбирания как оттук-нататък да продължи партията. В текста ние поставяме необходимостта от редица спешни, съществени действия за пречупване на този срив в доверието към партията. И петте точки, които предлагаме като решение, както виждате, визират точно този проблем.
Първо е констатацията, че в сегашното си състояние партията няма как да започне да възстановява тежката загуба на доверие. Навярно сте проследили и днешното заседание на Националния съвет, което е минало в един груб, скандален тон.
На второ място, ние обръщаме внимание на това как ще бъдат съставени листите за участие в предстоящите избори – изключително остър въпрос, защото има много сигнали, че се упражнява един недопустим натиск от членове на ръководството за включване на хора, за които се счита, че са лично лоялни на ръководството. Не това трябва да е критерий. Ние предлагаме конгресът ясно да възложи на общинските, на областните съвети на партията, които ще участват в съставянето на листите, по никакъв начин да не се поддават на подобни видове натиск, и да се постараят да включат хора, които са с ясна позиция в съответните общини и са уважавани авторитети.
Освен това смятаме, че не бива да се допусне БСП отново да стане участник в някакви безпринципни комбинации за съставяне на едно или друго правителство, което е с дясна ориентация. Крайно време е и в новия парламент партията да се открои като носител на една нова, различна, лява алтернатива за България, която далеч не се изчерпва с отделни социални мерки, каквито приемат в цяла Европа партии с различна ориентация.
В този контекст поставяме въпроса да се констатира подадената от председателя на партията още на миналото заседание на конгреса оставка, когато Корнелия Нинова много ясно и високо заяви, че поема политическата отговорност за провалите, които партията претърпя при последните избори. И конгресът тогава по един, за нас съвършено неприемлив начин, отказа да види и да чуе подадената оставка. Тъй че, макар и късно, конгресът би следвало да поправи този свой пропуск. Разбира се, не може да има вакуум в ръководството – незабавно Националният съвет, както е предвидено в устава, да избере зам.-председател, който разбира цялата дълбочина на проблемите в момента и е решен, и способен да създаде една нова, необходима организация за участие в изборите. И едновременно с това да предприеме последователни действия за излизане от това капсулирано състояние на партията.

– На кого разчитате за подкрепа на политическата резолюция?
– Аз все смятам, че в състава на делегатите на конгреса на партията има не един и двама, които си дават сметка за дълбочината на кризата в партията и няма с лека ръка да се откажат, ще обърнат внимание на това, което предлагаме, и ще го подкрепят.

– Ако все пак резолюцията бъде отхвърлена, какво оттук нататък я чака партията?
– Отговорът на този въпрос зависи преди всичко от това как ще се развие дискусията, какви решения ще бъдат взети, каква перспектива се открива пред партията от 11 февруари нататък, тъй че очевидно е, че онези, които споделяме тази позиция – далеч не сме само тези, които я подготвихме и внасяме, очевидно стои въпросът за един много сериозен анализ какво е състоянието на БСП след това заседание на конгреса.

– Какъв е залогът?
– Залогът си остава същият – в българското общество да намери политическо представителство един много широк спектър от граждани, които са, повече или по-малко, ляво ориентирани, но които също искат да видят истинска политика, а не купена, не напазарена и така нататък.

– Как се стигна дотам, че на пленум на БСП в навечерието на конгрес преди парламентарни избори, партията се впусна в скандали и спорове кой ще бъде поредният изключен?
– Какво може да се коментира – това, което вие назовавате, е много ясен белег и пример, проява на дълбоката криза в партията.

– Хората, които стоите зад тази резолюция, ще успеете ли да наложите друг тон за друг разговор на конгресното заседание?
– Преди всичко отговорността е на партийното ръководство, което прокара този дневен ред, в който политика не личи, защото няма политически документ, който да е внесен, проект за резолюция няма. Това беше мотивът ние да излезем с този текст.

– С документа предупреждавате, че БСП не я очаква нищо хубаво след изборите на 2 април, защо?
– Според нас това е наистина тежка, но реалистична оценка, защото виждате, че и последните проучвания на общественото мнение не показват нещо много различно от резултатите от досегашните избори. Самото състояние на партията в момента е всичко друго, но не и излъчващо увереност, единство, мобилизация и отговорността при всички случаи е на ръководството, че допуска и даже насърчава, за съжаление, много сериозни разрушителни и разделителни процеси. За мен несъстоятелно звучи това, че връщането на гласуването с хартиена бюлетина, едва ли не ще доведе до рязък ръст на подкрепата. Не бих искал да го коментирам колко е несериозно. Онова, което ние изтъкваме, е, че един подобен резултат за БСП на тези избори ще има изключително тежки последици за представянето на местните избори. Защото на местните избори хората вече ще гласуват за кандидата на една партия, която виждат, че в нея няма енергия за промяна.

– На тази база ли предричате, че има реална „заплаха за залеза на БСП като разпознаваема политическа сила“?
– На предишното заседание на конгреса през януари миналата година беше прието политическо решение, в което черно на бяло е записано, че БСП отхвърля колаборацията „ляво – дясно“ като обезличаващо левицата. Е, добре, какво направи след това? Влезе не в колаборация, а в коалиция с десни партии. Каква разпознаваемост може да има партията като лява с подобно поведение?

– Държите партията да декларира, че няма да управлява конкретно с ГЕРБ, ПП и ДБ?
– Става дума, че е недопустимо да се търси коалиране или съучастие в управление с десни формации. Няма как да става това „леви цели с десни мерки“, което беше първоначалната постановка на „Продължаваме промяната“, макар напоследък да се тушира. Няма как да става подобно нещо. Това е много безпринципно и безсъдържателно формулиране на политика. Няма такава политика.

– Вярвате ли, че БСП има още съпротивителни сили?
– Мисля, че в много среди на партията в цялата страна има едно, макар и приглушено, но много тревожно чувство, че партията върви по една низходяща траектория. Целият въпрос е дали това засега непроявяващо се тревожно разбиране ще се трансформира в онова, за което Вие говорите – в активна позиция за излизане от това положение.

Автор : Ива Капкова

От сайта DIR.BG

11 февруари 2023 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук