ЗАСЕДАНИЕТО НА 50-ИЯ КОНГРЕС НА БСП ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ НА ВЕСТНИК „24 ЧАСА“

Репортажите на журналистите от вестник "24 часа" Лиляна Клисурска и Павлета Давидова отразяват случилото се на 10 февруари на заседанието на НС на БСП и на 11 февруари на заседанието на 50-ия конгрес на БСП. Препечатва ме ги в оригиналната им редакция и в хронологичната последователност на поместването им в сайта на вестника. Снимките са взети от сайта на в."24 часа".

0
543

 1. ЗАЛОГЪТ НА КОНГРЕСА: НИНОВА ИЛИ ВРАГОВЕТЕ Ѝ ОСТАВАТ В БСП

Лиляна Клисурова

09.02.2023 18:38

 • Въпреки че този път противниците на лидерката са много по-сериозно организирани, прогнозите са в събота тя отново да победи
 • Готви промени в устава, с които ще може тя да иска вот на доверие от конгреса
 • Разширяват се възможностите за изключване на неудобните, както и на тези, приели постове без разрешение

Последен опит за вътрешен преврат ще направи опозицията на Корнелия Нинова на конгреса на БСП в събота. Въпреки че в дневния ред няма точка за смяна на лидера, темата ще бъде поставена от много от делегатите на висшия партиен форум, които в последните месеци настояват за оставка.

За разлика от друг път сега опозицията е много по-организирана. Това се видя и миналата неделя, когато провали заседанието на червения пленум, а пред залата имаше достатъчно хора за кворум. Репетицията за премерването на силите показа, че за първи път столът на лидерката се клати по-сериозно. Вече 4 години опозицията прави опити да детронира Нинова от върха на “Позитано” 20, но все безуспешно.

Нинова обаче е избрана с пряк вот и в устава няма разписан механизъм за свалянето ѝ. Едва ли могат да се прокарат бързи промени в партийната конституция, това вече бе играно веднъж без успех. Но имало алтернативни сценарии.

Предложението на някои от опозиционерите е да бъде избран временен председател, който да подготви предсрочен пряк вътрешен избор. За поста се спрягат както младите Петър Витанов и Крум Зарков, така и Костадин Паскалев, който показа, че е консенсусна личност, ангажирайки се да работи за лявото обединение.

Най-вероятно обаче и след този конгрес Нинова ще оцелее. Първо, той се провежда в навечерието на предизборната кампания и реденето на листи, за места в които се надяват много социалисти. Второ, не е ясно кой ще има превес в окончателния състав на форума – неслучайно между “Позитано” и опозицията прехвърчаха стрели за това кой и как е сменял делегати. Не е ясно и дали до залата ще бъдат допуснати например Кирил Добрев, който бе изключен, и Калоян Паргов, който бе наказан. И двамата бяха възстановени от съда, но “Позитано” 20 не признава решението и не ги допуска да гласуват на пленуми.

Очакват се и други процедурни хватки и от двете страни. Защото залогът на конгреса е или Нинова, или опозицията ѝ. Ако тя оцелее, те ще си тръгнат. Първо, от конгреса, защото се очаква част от делегатите да напуснат залата в знак на несъгласие с ръководството. И второ – част от тях и от партията – тайно (като подкрепят на следващите избори левицата например) или явно (със създаването на нова формация).

Ръководството на Нинова е подготвило и нови правила, които да бъдат вписани в устава на социалистическата партия. В тях се предвижда възможност за изключване на социалисти, приели постове без партийно разрешение. По тази линия например може да изхвърчат служебните министри Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева.

В тази посока се разширяват правомощия на Националния съвет, както и на областните/районните – те вече ще могат да обсъждат и решават партийния статус на социалисти от техните организации, които обаче не са членове на органите, но са нарушили програмата или устава.

Затяга се обаче режимът за решенията за изключване, които се вземат от Общопартийната контролна комисия, по-известна като “партийния съд” – за тях ще е нужно квалифицирано мнозинство от минимум 2/3 от членовете.

С промените се предлага прекият избор да се пренесе и по места – за шефовете на общински и районни партийни организации. Самата Нинова пък вече ще може да си иска вот на доверие от конгреса.

 1. БСП С ПЛЕНУМ ОТ ВТОРИЯ ОПИТ, ДОБРЕВ ЗАПОДОЗРЯ МАНИПУЛАЦИЯ НА КОНГРЕСА

Лиляна Клисурова

10.02.2023 13:53

Втори опит за провеждане на заседание ще направи Националният съвет на БСП, след като в неделя не се събра кворум. Социалистите се събират в този час на „Позитано“ 20.

Пленумът трябва да вземе решение за регистрацията на лявата коалиция за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април, както и да приеме критериите за номиниране на кандидатите за депутати.

Темата за предсрочните избори обаче не е включена в дневния ред на конгреса утре, тъй като той бе приет още през ноември, когато не се знаеше, че ще има нов вот. Дневният ред няма да се отваря за промяна на пленума днес, категоричен бе Георги Гьоков преди заседанието на НС. Той обясни, че темата може да се обсъди или в точка първа, когато е доклада на лидера или в точка „Разни“.

Променени са 100% от преброителите на конгреса, всички те ще са някакви религиозни последователи на Нинова, алармира Кирил Добрев преди началото на заседанието и попита защо са сменени досегашните преброители, които са броили на предишните заседания на конгреса. Той каза, че за първи път документите за форума не са готови.Той обясни, че групата на опозицията днес ще се регистрира, за да се проведе пленума.

Като засегнат от Нинова мисля да се жаля в мандатната комисия дали съм делегат или не. Тя беше от 12 члена, в момента е нараснала на 18, за да се гарантира мнозинството. Същото е и в комисията по жалбите, която е увеличена с 12 души. Тоест – подготвя се пълна манипулация на конгреса и тоталното ликвидиране на всички различно мислещи в БСП, предупреди Добрев.

Най-големият проблем е, че така, както се управлява партията, тя се мисли, че може да управлява държавата. И затова на следващите избори резултатът й ще бъде такъв, какъвто никой не е очаквал, каза още Добрев.

Запитан с кои партии очаква БСП да управлява, той отговори: Тя непрекъснато се върти от политическа маса на политическа маса, флиртува и с Киро, и с Борисов, но оценката за това, което прави, ще я получи още утре на конгреса. Ако случайно се забави, ще я получи на следващите избори, допълни той.

От конгреса може да се очаква всичко, предупреди Добрев. Оставката на Нинова е факт от миналия конгрес, ние нямаме изтеглена оставка. Имаме оставка, която не е констотирана. Утре конгресът може да я констатира, какъв е проблемът, той може да прави всичко, и другарката Нинова с влака за Мизия, коментира още той.

3.СКАНДАЛ НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛЕНУМ – ПЪРВО ИСКАТ НАКАЗАНИЕ ЗА ПРОВАЛИЛИТЕ КВОРУМА В НЕДЕЛЯ, ПОСЛЕ СЕ ОТКАЗВАТ

Лиляна Клисурова

10.02.2023 15:59

Бурен скандал се е разразил на пленума на БСП, който заседава на „Позитано“ 20. Поводът е появило се предложение за наказване на около 20 души, които не са се регистрирали на заседанието в неделя и така са провалили кворума. То било направено от члена на Националния съвет Юлиян Генов, който се аргументирал, че съпартийците му се опитват да провалят явяването на БСП на изборите. Причината е, че пленумът още в неделя трябваше да вземе решение за регистрацията на лявата коалиция, но след провала на заседанието това не бе гласувано.

Заради премерване на силите тогава представители на опозицията не се регистрираха, въпреки че бяха пред залата на „Позитано“ 20. Това разгневи ръководството, което малко след проваленото заседание пусна позиция с 3 причини за липсата на кворум и след лошото време и преговорите за РИК посочи, че е имало членове, които са отказали да се регистрират „с цел да провалят участието на БСП в предстоящите избори“.

Това обвинение е отправил Генов и на днешното заседание. Той е поискал опозиционерите да бъдат наказани с изключване от Националния съвет и невъзможност в продължение на 1 г. да заемат ръководни длъжности и такива в ръководни органи. На същия принцип преди година бе наказан Калоян Паргов и свален от лидерския пост в БСП – София.

Генов бил подкрепен от някои от членовете на Изпълнителното бюро. Каквото реши Националният съвет, заела неутрална позиция лидерката Корнелия Нинова.

Сред нарочените са били 20-ина души – Костадин Паскалев, Кирил Добрев (който бе изключен от партията, а след това възстановен от съда), евродепутатът Петър Витанов, Светлана Шаренкова, Васил Антонов, Анна Славова, Боян Балев, Галин Дурев, Габриела Величкова и др.

Като чули предложението, много от останалите членове на пленума скочили и поискали и те да бъдат включени за наказание. Сред тях били Петър Мутафчиев, Дора Янкова, областната управителка на Габрово Кристина Сидорова и много други.

Последвал бурен скандал, в който се чули дори обвинения за „предатели“, след който в крайна сметка Генов оттеглил предложението си.

Размахване на пръст – така бяха изтълкувани действията на „Позитано“ 20 към опозицията.

 1. НОВА ДРАМА В БСП: АХА ДА ИЗКЛЮЧАТ ОЩЕ 20, ОТКАЗАХА СЕ (ОБЗОР)

Лиляна Клисурова

10.02.2023 21:38

На конгреса в събота опозицията ще иска да се констатира оставката на Нинова, Добрев я “качи” на влака за Мизия.

Драматично заседание на червения конгрес се очаква утре, а часове преди него напрежението между ръководството и опозицията ескалира. Петъчният пленум бе на косъм да изключи 20-ина от членовете си, а в залата летели обвинения в предателство. Кулминацията ще е в НДК в събота, където се събират делегатите на 50-ия конгрес.

Миналата неделя опозицията премери сили с Корнелия Нинова, като ѝ провали пленума, а днес “Позитано” размаха пръст на опонентите си. Не особено известният член на Националния съвет Юлиян Генов предложил да бъдат наказани около 20 другари, сред които Костадин Паскалев, Кирил Добрев (който бе изключен от партията, а след това възстановен от съда), евродепутатът Петър Витанов, Светлана Шаренкова, ексдепутатите Васил Антонов и Анна Славова, Боян Балев, Галин Дурев, Габриела Величкова и др. Причината – че не са се регистрирали миналата неделя, въпреки че са дошли на пленума, затова нямало кворум. Така те се опитват да провалят явяването на БСП на изборите, обвинил ги Генов. Причината е, че Националният съвет още миналата неделя трябваше да вземе решение за регистрацията на лявата коалиция, а се наложи да се събират отново в петък, за да го гласува. Веднага след заседанието Нинова внесе 7000 подписа и документите на “БСП за България” в ЦИК.

С обвинението, че опозицията се е опитвала да провали регистрацията, Генов поискал 20-ината да бъдат наказани с изключване от Националния съвет и невъзможност да заемат ръководни длъжности за 1 г. На същия принцип преди година бе наказан Калоян Паргов, който бе свален като лидер на БСП в София.

Генов бил подкрепен от някои от членовете на Изпълнителното бюро. Нинова заела неутрална позиция – каквото реши Националният съвет.

Като чули какво се предлага обаче, участници скочили и поискали и те да бъдат включени в списъка за наказание. Сред тях били Петър Мутафчиев, Дора Янкова, областната управителка на Габрово Кристина Сидорова и много други.

След последвалия бурен скандал Генов оттеглил предложението си.

Пленумът прие критериите за номиниране на кандидатите за депутати. Отхвърлено било предложението на Петър Мутафчиев водачите да се съгласуват с областните съвети. Сега те се приемат от пленума по предложение на ръководството.

Темата за предсрочните избори не е включена в дневния ред на конгреса утре, тъй като той бе приет още през ноември, когато не се знаеше, че ще има нов вот. Според Георги Гьоков обаче няма проблем тя да бъде обсъдена в точка “Разни” или по време на доклада на Нинова.

Опит за манипулация на конгреса заподозря Кирил Добрев в петък. Променени са 100% от преброителите на конгреса, всички те ще са някакви религиозни последователи на Нинова, обяви основният опонент на лидерката. Увеличени били и съставите на комисиите по мандатите и по жалбите, за да се гарантира мнозинството на ръководството в тях. А Добрев смятал да се жали, ако не го допуснат до конгреса. “Тоест – подготвя се пълна манипулация на конгреса и тоталното ликвидиране на всички различно мислещи в БСП”, предупреди той.

“Оставката на Нинова е факт от миналия конгрес, не е изтеглена, не е констатирана. Утре конгресът може да я констатира, какъв е проблемът, той може да прави всичко, и другарката Нинова – с влака за Мизия”, коментира Добрев.

Очаква се в събота в НДК темата за оставката ѝ да бъде остро поставена от опозицията, въпреки че не е в дневния ред.

С проект за резолюция на конгреса в този дух излязоха и Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Катя Николова и др. В нея те казват, че “в сегашното си състояние БСП не може да започне да възстановява загубеното доверие в обществото и да разширява електоралната си подкрепа”. Затова най-висшият форум трябвало да констатира оставката на Нинова и да избере начело неин заместник, който да организира участието на партията в изборите и да работи за обновлението ѝ.

В 49-ото НС БСП да не влиза в споразумения за участие или подкрепа на правителства, излъчени от ГЕРБ, ПП или ДБ, настояват още социалистите около Станишев.

 1. ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ НА КОНГРЕСА НА БСП – ПРОБВАТ ОТНОВО ДА СВАЛЯТ НИНОВА

Лиляна Клисурова

11.02.2023 07:00

Високо напрежение ще наелектризира силно НДК покрай конгреса на БСП днес. Вътрешната опозиция ще направи опит за пореден път да свали Корнелия Нинова от лидерския пост, въпреки че в дневния ред на най-висшия партиен форум на социалистите няма такава точка.

“Оставката на Нинова е факт от миналия конгрес, не е изтеглена, не е констатирана. Утре конгресът може да я констатира, какъв е проблемът, той може да прави всичко, и другарката Нинова – с влака за Мизия”, разкри намеренията на опозицията Кирил Добрев вчера.

С настояване да се констатира оставката на Нинова излязоха и Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Катя Николова и др. В нарочен проект за резолюция на конгреса те казват, че “в сегашното си състояние БСП не може да започне да възстановява загубеното доверие в обществото и да разширява електоралната си подкрепа”. Затова най-висшият форум трябвало да констатира оставката на Нинова и да избере начело неин заместник, който да организира участието на партията в изборите и да работи за обновлението ѝ.

В 49-ото НС БСП да не влиза в споразумения за участие или подкрепа на правителства, излъчени от ГЕРБ, ПП или ДБ, настояват още социалистите около Станишев.

Темата за предсрочните избори също не е включена в дневния ред на конгреса днес, тъй като той бе приет още през ноември, когато не се знаеше, че ще има нов вот. Според Георги Гьоков обаче няма проблем тя да бъде обсъдена в точка “Разни” или по време на доклада на Нинова.

Заради предстоящата битка ръководството и опозицията на няколко пъти се преброяваха публично в последната седмица. Първо миналата неделя опозицията провали пленума, който трябваше да упълномощи Нинова да регистрира лявата коалиция в ЦИК за участие в предсрочните избори на 2 април. След това вчера ръководството показа мускули, като заплаши с изключване и наказание онези 20-ина социалисти, които провалиха кворума на предишното заседание. В крайна сметка до това не се стигна, но предложението на неособено известния член на НС Юлиян Генов бе прието като размахване на пръст към опозицията.

А Кирил Добрев съзря опит за манипулация на конгреса. Променени са 100% от преброителите на конгреса, всички те ще са някакви религиозни последователи на Нинова, обяви основният опонент на лидерката. Увеличени били и съставите на комисиите по мандатите и по жалбите, за да се гарантира мнозинството на ръководството в тях. А Добрев смятал да се жали, ако не го допуснат до конгреса. “Тоест – подготвя се пълна манипулация на конгреса и тоталното ликвидиране на всички различно мислещи в БСП”, предупреди той.

За очаквани скандали на конгреса днес предупреди и Костадин Паскалев вчера. „Знам, че се подменят делегати, според мен са подменени между 60 и 70 делегати. Няма мотив за това, било решение на ръководството. Подменени са всички преброители на конгреса“, разказа той пред bTV.

Преди дни от „Позитано“ определиха като лъжа твърденията, че ръководството подменя делегати и обясниха каква е процедурата за това.

Самата Нинова вчера коментира, че лидерската тема не е в дневния ред на конгреса. „В устава на БСП сме приели, че председателят се избира от всеки един от членовете на партията с пряк избор. Докато тази норма важи, всички претенденти за поста да заповядат догодина през септември, когато ми изтича мандатът, да се явят пред членовете и когото те изберат“, каза тя.

Конгресът трябва да обсъди нова програма на партията, промени в устава и платформа за местните избори.

 1. ОХРАНА НЕ ПУСКА КИРИЛ ДОБРЕВ НА КОНГРЕСА НА БСП

Лиляна Клисурова

Павлета Давидова

11.02.2023 10:13

 

 

Кирил Добрев не бе допуснат до заседанието на конгреса на БСП. Той бе спрян от охраната още преди зала 3, върна се до входа на НДК, за да търси регистратурата.При втория опит Добрев успя да премине първата охрана, но бе спрян на входа на залата. „Полулегално съм тук, като член на БСП имам право да стигна до секретариата“, каза той.

„Снимката ми е раздадена на охраната и не мога да вляза, въпреки че конференцията на Нови Искър потвърди моето членство. Мина и една година от наказанието, имам и 2 съдебни решения. Явно г-жата от Мизия няма желание да ме види на конгреса“, коментира Добрев малко след поредната поява на охраната. И добави, че е правил много повече конгреси от Нинова и знае как да влезе.

Той се опита да влезе, за да стигне до секретариата и да подаде жалба за недопускането си като делегат. Появилата се охрана обаче пак го върна на входа на НДК и увери, че е уредено жалба да се подаде там. Добрев обаче уточни, че точно от регистратурата идва, а секретариат е в зала 6. Смиляна Нитова дойде и обеща да се върне с печат, за да приеме жалбата му.

Калоян Паргов е наказан на 11 февруари и не е изтекла година от наказанието му, докато Добрев е с по-ранна санкция и смята, че има достатъчно основания за възстановяване на членството и делегатсткото му място. И докато Добрев не бе допуснат в залата, в нея влизаха партийни с карти за гости без проблем.

Всъщност отсяването на достъпа до НДК става още от паркинга, където е бил даден списък на делегатите, чиито коли да бъдат допускани. Сред тези, които е трябвало да търсят място, защото не са пуснати, са Светлана Шаренкова, Петър Мутафчиев и други. Част от делегатите пък не са били допуснати за регистрация. Сред тях Димитър Дъбов и делегати от Пловдив, Харманли, Доспат и др. Според Петър Мутафчиев става въпрос за около 60 души.

7. СЪС СКАНДАЛИ ЗАПОЧНА ЧЕРВЕНИЯТ КОНГРЕС, ГОВОРЯТ ЗА РЕВОЛЮЦИИ И АТЕНТАТИ (ВИДЕО)

 1. Лиляна Клисурова
  Павлета Давидова
  11.02.2023 10:40
 • Петър Витанов, Крум Зарков и други делегати поискаха оставката на Нинова
 • Скандал с преброяването на гласовете
 • Червеният конгрес бурно приветства представителите на посолството на Русия и освирка тези на САЩ
 • БСП открива национална кампания за подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

С бурни скандали започна конгресът на БСП, който се провежда в зала 3 на НДК в този час. Той започна с 557 регистрирани от близо 900-те делегати. Първата част ще се ръководи от Георги Свиленски, а втората – от Атанас Зафиров.

БСП открива национална кампания за подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Искаме да призовем европейските институции в много бърз порядък да блокират санкциите срещу Сирия, за да им помогнем пълноценно, заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в началото на заседанието на конгреса, а залата реагира с ръкопляскания.

Над 70% от преброителите на конференцията са сменени, ядосаха се в залата и се възмутиха, че това не е обяснено сега. На заседание на Националния съвет на БСП вчера са утвърдени проектите за работни органи, а малко по-рано с 550 за и 7 против и конгресът потвърди решението, настоя обаче Свиленски.

На делегатите не е раздаден внесения проект за резолюция на конгреса от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др., общо 57 делегати. Това предизвика недоволството на Жаблянов, който обвини ръководството в цензура. Нали за това сме се събрали, за да коментираме съдбата на партията, обясни той. Във внесената резолюция се иска конгресът да констатира оставката на Нинова. Жаблянов поиска още 2 микрофона в залата, а след него делегатка поиска още 400 стола, защото толкова липсват до момента, ако се регистрират и останалите делегати.

Докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, докато сме загубили посоката, докога ще се оправдаване за оправдаване за провалите си. Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. Истинският лидер умее да печели битки, но умее и да предава резултата, скочи още в самото начало Петър Витанов. Когато нямате доблест след почти една ликвидация, тогава идва революцията и съпротивата, заяви Витанов. Искам първа точка от дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя.

Около 9 делегати са отстранени и са пуснали жалба, да им се възстанови правото да присъстват на конгреса, защото това е противоуставно. Не може Националният съвет да променя решение на конференциите, каза пък Петър Мутафчиев.

Как си представяте – цял ден да обсъждаме въпроса за лидера, а кой ще представлява партията на изборите. Това е опит за атентат срещу БСП за изборите и няма как да мине, скочи обаче Румен Гечев.

Това го чухме и през април, и през юни. Обръщам се към ръководството – тогава вие спечелихте конгрес, а БСП загуби избори. Сега ви призовавам – откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП да спечели изборите, включи се и Крум Зарков.

Не може изказванията да се разглеждат като атентати. Именно това говорене ни доведе до това състояние – без човешко говорене, и това е една от причините БСП днес да е слаба, каза Жаблянов.

Грозно е една част да са тук, няма ред и логика едни да са тук, други отвън. Националният съвет да прекратява правомощия на делегати. Ако искате дискусия, която да води напред, тези хора трябва да бъдат допуснати в залата, призова Валя Богданова, която дълго време беше председател на Контролната комисия.

Не скачайте, когато някой иска оставка. На предишното заседание ние направихме нещо смешно – Нинова няколко пъти каза, че подава оставка, а след това на заседание, на което тя не беше, някои другари казаха, че не я констатират. Оставката не е оттеглена и я има и конгресът може да свърши своята работа, каза Богданова. БСП има проблем и той не е този. Хайде да започнем да се харесваме, как ще отидем на избори, призова тя.

По предложение на Атанас Зафиров се гласува дискусията да бъде прекратена. Жаблянов оспори преброяване на гласуване, а Свиленски нареди да му изключат микрофона. А при един от блоковете делегати направо се развикаха, когато бе обявен резултата им. В края на гласуването се оказа, че делегатите вече са с 200 повече от регистрираните първоначално. Предложението на Зафиров бе подкрепено от 537 души, 221 бяха против, а 17 се въздържаха.

В крайна сметка дневният ред бе приет с 524 гласа, 237 против и 21 въздържали се. А делегати от Перник и Хасково бяха на косъм от сблъсък заради представянето на резултатите. В този момент на трибуната се качиха Петър Витанов и група социалисти, сред които Георги Пирински, Светлана Шаренкова, Велислава Дърева, кметът на Дряново Трифон Панчев и др.

Единствената битка, която ще спечелите, ще е за запазване на местата на ръководството, скочи Весела Лечева срещу начина на водене на конгреса. И критикува водещите заседанието, че престъпват всякакви правила. Да имаш желание да водиш заседание в интерес на партията означава да дадеш възможност на всички, които искат да се изкажат, да го направят. Подложихте на унижение този конгрес, принизявайки преброяването. Това е абсолютна фалшификация и манипулация за начина на водене на конгреса. Претенциите ни са към отговорността на ръководството и Националния съвет, обясни Лечева.

Единственото, което правя, е да давам думата и да отчитам гласуването от преброителите. Това, че някой не е съгласен с резултати и начина на гласуване – негово право, но когато 537 са гласували „за“, а 27 „против“, трябва да се научим да спазваме правилото на мнозинството, а не на малцинството, обясни Свиленски. Първо беше поставен въпросът, че липсват столове, после защо са повече делегатите. Защо си, Зайо, с шапка,  защо си без, такава е ситуацията, обобщи Свиленски. А Валери Жаблянов поиска той да бъде отстранен от водещ на заседанието.

Явна манипулация и фалшификация има, защото се бяха регистрирали 557, а при първото преброяване се оказаха над 800, скочи Петър Витанов. И поиска проверка на кворума. Борислав Гуцанов обясни, че има произнасяне на ОПКК, която е потвърдила решението на Националния съвет за отстранените делегати, и всичко е по устава.

Червеният конгрес бурно приветства представителите на посолството на Русия и освирка тези на САЩ.

 1. НИНОВА: БСП НЯМА ДА СЕ КОАЛИРА С ГЕРБ, РЕФЕРЕНДУМ ЩЕ РЕШИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ С КОГО ЩЕ СМЕ

Лиляна Клисурова

Павлета Давидова

11.02.2023 11:23

 • С президента имаме не лични, а идеологически и политически различия, каза лидерката пред конгреса
 • Да сложим край на вътрешните битки, да сложим ред в партията – всяко различно мнение се уважава, но има колективни органи и взетите от тях решения се спазват, призова тя
 • Нинова успокои социалистите – спокойно да се подписват под искането на „Възраждане“ за референдум за еврото 

БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и моля да се спрат всякакви спекулации по този въпрос. Това заяви лидерката Корнелия Нинова пред делегатите на конгреса, който се провежда днес в зала 3 на НДК. Нинова определи като спекулации внушенията, че БСП ще се коалира с ГЕРБ и това вече е договорено. Прави се, за да загубим алтернативност, каза тя.

Като други спекулации и лъжи тя определи, че ръководството ще се коалира с всеки, който им предлага постове. Нека минат изборите, да видим кои партии ще получат доверието на хората и тогава да решим с кого ще участваме в правителство. А решението да се вземе след референдум – това е най-демократично и справедливо. Силата на партията е в членовете и симпатизантите й, а силата на ръководството – в доверието към него, допълни Нинова.

Персонални битки с президента Радев и вицепрезидента Йотова нямаме, но имаме дълбоки принципни политически идеологически различия, макар че президентската институция е деидеологизирана, каза още Нинова.

Докато тя четеше доклада си, много от социалистите се изнесоха и викаха „Оставка“ първо пред залата, а след това и вътре. Нинова запази самообладание и продължи да чете доклада си.

„Да ви попитам – искате ли в тази криза и бедност, тези нарастващи неравенства България да даде 3 млрд. за нови 8 F-16, вместо да ги инвестира е реална икономика, подкрепа на бедни и семейства? Искате ли? В тази криза да бъдат замразени доходите на хората, искаме ли да се изнася оръжие за Украйна, да се борим с неравенствата или не? Съгласни ли сте пенсията да е 500 лв,, минималната заплата 780, а служебното правителство да вдига тавана на заплатите на бордоваците? Изпълнителният директор на държавно дружество взимаше 14 хил. на месец. И вдигнаха тавана и го отвориха – да взима 15, 16, 18… Кое избирате – да възстановим Напоителни системи, да ги вържем с българските язовири с мрежа или това, което прави служебният кабинет – да предоставя последното останало ни, българските води и язовири, на концесия за изграждане на соларни паркове?“, атакува тя кабинета.

Нинова обяви, че партията 100 г. следва своята линия, независимо от обстоятелствата. „Следваме политика, в центъра на която поставяме човека и не би трябвало да се съобразяваме с отклоняването от нея на един или друг на висок пост в държавата“, обясни тя.

Лидерката на БСП напомни, че през последните 3 г. са се натрупали ковид криза, войната в Украйна и икономически и социални последици от нея. „Светът се раздели по 3 линии – за войната и мира, за лявото и дясното и глобално-либерално или консервативното. За българските социалисти е ключово да дадем отговор къде стоим по тези въпроси, чии интереси защитаваме и на какви компромиси сме готови“, откри тя доклада си.

Нинова посочи, че БСП вече е осъдила войната и е за мир. „Ще апелираме за неутралитет на България, да не се доставя оръжие, да спрат военните действия, да се преговаря за мир. Обявихме се против санкциите срещу Русия, от тях пострада най-вече Европа – настъпи енергийна, икономическа и социална криза“, обясни Нинова.

Според нея България е изпълнила ангажимента за въглищните емисии спрямо 90-та г. и въглищните централи не трябва да се затварят.  „От много отдавна сме радетели за развитие на ядрена енергетика, напоследък европейските институции я признаха за зелена, започна строителство на нови мощности“, посочи Нинова.  По думите й ядрени санкции спрямо Русия ще обрекат българската ядрена енергетика, икономически живот и живота на домакинствата. А със закрити въглищни централи и спряна АЕЦ „Козлодуй“ България ще е на тъмно и на студено.

Нинова настоя, че докато участвали във властта, са били спирачката за износа на оръжие за Украйна, то започнало след падането на редовния кабинет.

Има ляво, има и дясно, настоя тя. И призна, че десни правителства са провеждали силна социална политика, но „не защото са леви партии, а защото кризите ги принудиха“. Това е временно поведение за запушване на недоволство, смята соцлидерката. И настоя, че БСП следва идеологията си и води принципна лява политика.

„Не чухме що е то новото ляво. Сигурно се уморихте от думи и красиви лозунги, оставете думите, съдете по делата“, призова тя делегатите като изтъкна някои от мерките в помощ на хората и бизнеса, взети от последното НС. Коя друга лява партия е правила това с 25 депутати, в сложна четворна коалиция за по-малко от година, попита Нинова. Тя смята, че е рухнала лъжата, че износът на оръжие е издигнал ръста в индустрията ни на първо място в Европа. И сега се изнася оръжие, но България се срина от първо на осмо място. А въпреки заплахите, че БСП ще фалира държавата, кабинетът с нейно участие е оставил финансово стабилна държава с 3% дефицит.

„БСП върна ролята на държавата в обществените отношения. Показахме, че може да е добър стопанин. Защити ли идеологията си лява партия БСП?“, заяви Нинова. И писка отговор с факти, не с крясъци, клишета и заклеймяване. Не допускайте някой да ни клевети и да твърди, че сме изневерили на собствената си идеология, категорична бе соцлидерката.

„Време е да се определим еднозначно. Да декларираме отново, че виждаме настоящето и бъдещето на България като част от общия ни дом ЕС и в това нямаме колебания“, настоя тя. Видя тенденция националният интерес да взема превес над общите глобални процеси. Махалото тръгвало от крайно либерално към крайно националистическото. Трябва да го спрем, там, където отчитайки националния интерес на всички държави се търси общия интерес на Съюза.

Консервативните процеси се засилват – хората търсят опора в семейството и вярата. Джендър идеология, смяна на пола срещали съпротива и тласкали към консервативно възприятие на света.

„Имаме проблем. Имаме проблем с ПЕС. С това що е модерно ляво. Модерните леви припознават Истанбулската конвенция и третия социален пол. От години сме подложени на огромен натиск да я приемем“, заяви социлидерката. И припомни решението на КС и реакциите на вероизповеданията срещу конвенцията. „Това не спря скритото и подмолно прокарване на джендър идеологията, за да се стигне до решението на Съда в Страсбург , че LGBT образованието е допустимо. Това ли е новото модерно ляво? Според мен не е това, поне за България“, каза още тя.

Трябва да се променяме, за да сме в съзвучие с времето, но трябва да сме здраво стъпили на земята и да не се отказваме от своите корени, настоя Нинова. Според нея БСП трябва да повдигне в България въпросите за 4-дневна работна седмица, защита на работещите при новите условия на труд и др.

Тези вътрешни битки ни съсипват. Хората няма да ни повярват, докато виждат как се раздираме от вътрешни противоречия, каза още Нинова. И призова другарите си да търсят единение около каузи, а не около личности.

Три проблема на БСП във вътрешен план изброи лидерката:

Първият възникна, когато въведохме реформата в БСП – пряк избор на председател от всички членове, а не от такива групички и лобита на конгреси. Въведохме мандатност и си създадохме проблеми. И виждате говорителите – наши другари, които загубиха перспективата за пост, вечен депутат, и не ни простиха. Но го направихме, за да дадем път на младите, да отворим партията и към граждански структури, обясни тя.

След това дойде проблемът с прекия избор – най-демократичната партия сме, проведохме го при невиждана в България активност – близо 70% от членовете на партията гласуваха, а близо 80% от тях избраха председател. Онези, които загубиха прекия избор обаче не приеха този резултат и започнаха да идват да ви притискат и да се опитват да ви отцепват от БСП.

Третият проблем е пари и интереси – освободихме партията от олигарсите в нея и от икономическа интереси, които бяха пуснали пипала. Защото не сме партия на милионерите, а на работещите, на слабите и уязвимите. Тези хора ви използваха – вас и партията, за да натрупат лично богатство, каза още Нинова. Иронията е, че днес точно те, които години наред се хранеха от правителството на ГЕРБ и режима на Борисов, днес най-високо викат БСП ще се коалира с ГЕРБ и това вече е договорено. Тези, които години наред са на хранилката на ГЕРБ с една цел – да разбиват партията, допълни тя.

Последният проблем е с Истанбулската конвенция – той е и вътрешен, но и проблем с европейската левица. Нека ясно заявим – ще се боря срещу посегателствата срещу децата, срещу възпитанието им в ЛГБИ идеологията, категорична бе Нинова. Изправени сме срещу огромна сила и пари и знам, че и персонално аз съм пречка и неудобна на този пост. Но докато съм председател на БСП няма да се поддадем на този натиск, децата и семейството са ценност, зарече се тя. И обясни, че има постъпило до конгреса предложение за референдум по тази тема.

В този резултат се появиха вътрешни противоречия и битки, но трябва да сложим край. Има съвсем ясно и принципно решение – уважаваме всяко различно мнение и сме доказали, че сме най-демократичната партия, обясни лидерката. Но трябва да сложим ред в партията и той е принципен – всяко различно мнение се уважава, но има колективни органи на партията. Там се изслушат мненията, но каквото вземе мнозинството, всичко го слушат и изпълняват. Не приемам наши другари да ходят по телевизиите и да си служат с епитети против други свои другари. Няма спор за идеология, всичко става лично – допуснем ли това, сме обречени. Връщаме се към корените и идеологията си, заяви Нинова.

Предстоят избори, повече не можем да отстъпваме. Правилни са критиките, че резултатът на партията е много влошен. Не ни отива в олевяващ свят. Признаваме си го, не сме се изправили пред вас да се хвалим. Оттук нататък пътят ни е нагоре, каза още Нинова. И изброи за какво ще се бори левицата: демографската криза, намаляване на неравенствата, безплатно здравеопазване, образование не само със зубрене, но и с възпитание и учене на децата да анализират, подкрепа на икономиката, ограничаване на битовата престъпност, борба с кражбите и корупцията на всички равнища и др.

Нинова напомни позицията на БСП за влизането на България в Еврозоната – че трябва да се направи тогава, когато страната е готова. Тя разказа, че знае, че социалисти се подписват в подписката на „Възраждане“ срещу въвеждането на еврото сега. Ваше право е да се подписвате в подписката – винаги сме подкрепяли провеждането на референдуми. Чувствайте се спокойни и свободни да участвате в тази подписка за провеждане на референдум, обърна се Нинова.

В тази дълбока криза, в който се намира България, трябва да има лява партия в правителството, ние ще сме социалният стълб в такова правителство.

Силни сме, когато сме единни. Имайте сили, кураж и вяра – всичко може да се промени, завърши тя речта си.

 1. БЛИЗО 200 ДЕЛЕГАТИ НАПУСНАХА ЧЕРВЕНИЯ КОНГРЕС, КОГАТО НИНОВА ЗАСТАНА НА ТРИБУНАТА (ОБНОВЕНА И СНИМКИ)

Лиляна Клисурова

11.02.2023 11:45

С викове „Оставка“ много от делегатите се събраха пред залата на конгреса, докато Корнелия Нинова четеше доклада си. Сред тях бяха Сергей Станишев, Петър Витанов, Деница Златева, Кристина Сидорова, Светлана Шаренкова, Николай Бериевски и други.

Близо 200 делегати напуснаха залата на червения конгрес в момента, в който лидерката Корнелия Нинова започна да чете политическия си доклад. Пред залата се събраха всички опозиционери, сред които Петър Витанов, Сергей Станишев, Емилия Масларова, Деница Златева, Валери Жаблянов, Ана Пиринска, Петър Мутафчиев, Светлана Шаренкова и много други. Повечето от тях викаха „Оставка“.

Сергей Станишев, Петър Витанов и Ана Пиринска разговарят с делегати.

Сред протестиращите бяха още Костадин Паскалев,  Кирил Добрев и кметът на Перник Станислав Владимиров, които не са делегати. Добрев оспорва недопускането си до залата.

В един момент делегатите решиха да влязат в залата, но охраната първоначално не ги пусна и се стигна до напрежение и лек сблъсък. След това обаче бяха допуснати, като продължиха да викат „Оставка“ и вътре. Корнелия Нинова обаче запази спокойствие и не прекъсна доклада си.

Костадин Паскалев и кметът на Перник Станислав Владимиров бяха отвън сред опозиционерите.

След това опозиционерите излязоха навън и си направиха обща снимка, отново викайки „Оставка“.

Няколко пъти поред на предсрочни избори хората ни дават знак, че БСП не успява да спечели доверие, но въпреки това има нежелание ръководството да поеме отговорност, обясни Сергей Станишев. И обясни действията на опозицията със загриженост за съдбата на левицата. Защото дневният ред на конгреса, който е наложен с процедурни хватки, не е дневния ред на обществото и избирателите, коментира той. И обясни, че вместо с програма и устав, партията трябва да се занимава с цените, с енергийната ситуация, с войната. Вместо това се занимаваме със себе си и даваме знак на хората, че не ни интересува какво ни казват, допълни той.

С викове „Оставка“ част от делегатите се опитаха да нахлуят в залата – в началото някои от тях бяха спрени от охраната и се стигна до напрежение и лек сблъсък, но после ги пуснаха.

Отказът да се събере заседание на конгреса непосредствено след загуба на избори, а да се събираме непосредствено преди новите избори – това е всъщност атентат срещу перспективата на БСП, коментира Станишев. Първата стъпка, но далеч недостатъчно, за възстановяване на доверието, е промяна в ръководството на БСП. Без това не можем да кажем на хората – чухме какво ни казвате, и да отлепим от 230-те хиляди гласа, допълни той.

Участвам заедно с много други делегати в опита да се спаси нашата партия, това е наша отговорност. И всеки делегат трябва да разбере, че днес с гласуванията си, определя бъдещето, допълни Станишев. Той определи гласуванията в залата като „тъжна и срамна картина“.

 1. ОКОНЧАТЕЛНО: ДОБРЕВ И ПАРГОВ НЯМА ДА СА ДЕЛЕГАТИ НА КОНГРЕСА

Лиляна Клисурова

11.02.2023 13:22

Кирил Добрев и Калоян Паргов няма да са делегати на това заседание на 50-ия конгрес на БСП. Това е решението на мандатната комисия, която е разгледала двата казуса по сигнал на шефа на столичната организация Иван Таков.

Наказанието на Калоян Паргов още не е изтекло, затова той не може да бъде делегат, отсъди мандатната комисия. Самият той въобще не бе забелязан и пред зала 3 на НДК. По-рано през седмицата Паргов даде знак, че няма да дойде на форума. Циркове няма да правя, но и фарсът с това ръководство не може да продължава повече, заяви той.

Кирил Добрев пък не може да е делегат, защото още било неизяснено членството му в партията, обявиха от мандатната комисия. В края на 2021 г. Добрев бе изключен на подпис от Националния съвет, но в края на миналата година съдът го възстанови. Това не се признава от ръководството, което не го допуска да гласува и на заседанията на Националния съвет. Организацията в Нови Искър е препотвърдила делегатските права на Добрев, но това не бе признато от мандатната комисия именно поради „неизяснено членство в партията“.

В началото на заседанието на конгреса днес Добрев се опита да се регистрира и да е делегат, но не бе допуснат.

800 от всички 976 първоначално избрани делегати на 50-ия конгрес са се регистрирали за заседанието днес. Това са 82% от всички, затова има кворум, отчете мандатната комисия.

Първоначалната бройка на делегатите е намалена с 1, след като бившият лидер Михаил Миков напусна партията. Петима от делегатите не могат да присъстват, тъй като са с наложени наказания от Националния съвет за срок от 1 г. 14 делегати са заменени от партийните организации. 25 нови са избрани от Пловдив при пълния цикъл на отчетно-изборни събрания там. След като почти цялата организация във Видин напусна, там също бяха избрани нови 9 делегата.

 1. ИДЕЯ: БСП ДА ИСКА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ДЖЕНДЪРСТВОТО В УЧИЛИЩАТА

Лиляна Клисурова

11.02.2023 14:10 4216

БСП да организира провеждането на национален референдум „за“ или „против“ изучаване на джендър идеологията в училищата. Такова предложение отправиха Стефан Бурджев и делегати от Плевен пред червения конгрес.

Ние сме категорично против домашното насилие, но не можем да приемем, че съществува друг пол и затова сме срещу въвеждането на джендър идеологията в училищата, аргументира се Бурджев.

По-рано в доклада си остро срещу това се противопостави и лидерката Корнелия Нинова. Тя разказа, че БСП има проблем с Истанбулската конвенция – той е и вътрешен, но и с европейската левица.

Нека ясно заявим – ще се боря срещу домашното насилие, но и срещу посегателствата срещу децата, срещу възпитанието им в ЛГБИ идеологията, категорична бе Нинова. Изправени сме срещу огромна сила и пари и знам, че и персонално аз съм пречка и неудобна на този пост. Но докато съм председател на БСП няма да се поддадем на този натиск, децата и семейството са ценност, зарече се Нинова.

Предстои конгресът да се произнесе по идеята за организиране на национален референдум за това дали да се изучава джендър идеологията в училищата.

Ексдепутатът Иван Ченчев също поиска такъв референдум с думите, че БСП е призвана да пази децата на България. Той предупреди, че скоро очаква да се вкара закон за легализирането на марихуаната и канабиса.

 1. ЛИНЧ В БСП: ИЗКЛЮЧИХА ОТНОВО ДОБРЕВ, ЗАЕДНО С НЕГО ОЩЕ 13

Лиляна Клисурова

Павлета Давидова

11.02.2023 15:55

Кирил Добрев да бъде отново изключен от БСП, а заедно с него от партията да бъдат изключени още 13 души. Две такива предложения бяха направени до ръководството в последните минути на конгреса, който заседава в зала 3 на НДК. Техен автор бе Таско Ерменков.

Изключени бяха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жаблинков.

Делегатите на конгреса гласуваха за повторното изключване от партията на Кирил Добрев и на още 13 от другарите си.

Поредното наказание бе подкрепено с 490 „за“, 82 против и 28 въздържали.

Водещият заседанието Атанас Зафиров се позова на чл. 12, ал. 1 от устава за нарушенията им и обясни, че те са делегати на конгреса, затова той, като върховен орган, бил компетентен да разглежда партийния им статус. Те присъстват на заседанието, видно е от подписите, поради това конгресът може да обсъди партийния им статус, обясни той.

Нарушаване на принципа на демократичното единство, не работят за изпълнение на решенията на партийните органи, не работят за организационно-политическото единство на партията и не пазят доброто й име с поведението си – това са нарушенията на устава, направени от изключените делегати. По-рано днес те се качиха на трибуната в подкрепа на Петър Витанов, който поиска да вземе думата, но тя не му беше дадена, защото форумът бе в друга процедура, а не за изказвания.

Петър Витанов се опитва да вземе думата от трибуната, а социалисти са около него за подкрепа.

Румяна Сидерова обяви, че „на подобно позорище не е присъствала“. „Няма да решите кадровия въпрос, ще го задълбочите“, предупреди тя. И напомни, че дори Вълко Червенков, срещу когото имало възгласи, че трябва да отиде в затвора, не е изключван по този начин. Тя настоя да не се приемат двете решения на база на правилника на конгреса и действащия устав, а не на концепцията за нов устав, която тепърва трябва да бъде приета.

Един от изключените, Валери Жаблянов видя в идеята политическо решение, което не се основава на нищо, а „на личното желание и каприза на засегната чест, пък макар и на председателя, по настоящем, на партията. Това е друг вид управление, заяви той. „Тук ще си остане компания, в която никой не разваля добрия тон. Компания, която ще се явява на избори докрай, независимо от резултата“, каза той и предупреди, че резултатите на БСП ще падат докато тя от социалистическа партия стане извънпарламентарна. „Ако смятате, че ще си решим въпросите на ваш списък, наш списък, този включен, онзи изключен… Това е състояние, описано много преди да се създаде нашата партия – „война на всеки срещу всеки““, заяви Жаблянов. И предупреди, че е сега се изключват 10-15 души, другия път 30 „докато останат 30 за изключване“. „Превръщаме се в отрицанието на деморкацията, на свободата, на всичко онова, в името на което бе създадена БСП и която отстояваше демокрацията в идиотските форни на костовизма“, заяви той.

Всеки, който видя какво става тук, в залата, трябва да отправи всички приказки за нормалност към тях. Това решение е тежко, но необходимо в името на партията. В БСП има еднопартийност, а не многопартийност. На никого не му е било отнемано правото да се изказва от трибуната, без да хулиганства, обясни Ерменков.

С повторното изключване Кирил Добрев бе изваден отново от Националния съвет и съставът на пленума се намали с един човек. Решението за Добрев бе взето с 498 гласа „за“, 15 „против“ и 24 „въздържали се“.

Велислава Дърева се опита на няколко пъти да вземе думата, за да оспори гласуването и да иска проверка на кворума, но микрофонът й бе изключен.

Делегатите на конгреса гласуваха за повторното изключване от партията на Кирил Добрев и на още 13 от другарите си.

 1. НИНОВА, КОЯТО ОТНОВО ОЦЕЛЯ НАЧЕЛО НА БСП: НЕ ГУБЕТЕ КУРАЖ, ИМА С КАКВО ДА ЗАСТАНЕМ ПРЕД ХОРАТА

Лиляна Клисурова

11.02.2023 16:51

След като конгресът на БСП отхвърли с мнозинство искането за предсрочното прекратяване на мандата на Корнелия Нинова, тя закри форума с извинение към делегатите за скандалите, които се разразиха сутринта.

В началото на конгреса много от делегатите поискаха да се включи в дневния ред точка за обсъждане оставката на лидерката. Това обаче бе подкрепено от 221 делегати, а 537 гласуваха „против“. Това предизвика много бурни реакции и около 200 делегати напуснаха залата, събраха се пред нея и викаха „Оставка“, докато Нинова четеше доклада си от трибуната. Заради това лидерката започна заключителното си слово с извинение към делегатите. Не заслужавате това заради усилията си в последните 2 години за 4 кампании, заради усилията си да бъдете близо до хората, да се борите за отстояване на политиките ни, обърна се Нинова към залата.  Тя благодари на делегатите за конгреса и дискусията. Не губете кураж и сили за предстоящите избори. Има с какво да застанем пред хората – и в управлението, и в парламента отстоявахме идеите си, борехме се за реализацията им, помогнахме на милиони българи да преодолеят тежката криза, обясни Нинова. Ще продължим по същия път, допълни тя. Целта ни е да участваме в бъдещо управление, но не като самоцел за постове и пари, а за да може нашата политика да послужи на хората, завърши тя.

Пожела да имат прекрасна кампания и да се радват на добър резултат.

14. В БСП ЩЕ ИЗКЛЮЧВАТ И ПО ВАЙБЪР, ИЗХВЪРЛЕНИ ПЪК СЪДЯТ “ПОЗИТАНО” (ОБЗОР)

Павлета Давидова

12.02.2023 21:00

 • Нинова: “Не” на коалиция с ГЕРБ и ДПС, но след вота допитване в партията ще реши с кого разговаряме за управление
 • Делегатите гласуваха за референдум дали джендърството да влиза в училищата Корнелия Нинова се поздравява с делегати на конгреса.

В БСП вече ще изключват и по вайбър. С това изречение къде на шега, къде сериозно делегат обобщи конгреса, който се проведе в събота в зала 3 на НДК.

Корнелия Нинова се поздравява с делегати на конгреса. Снимка: Йордан Симeонов

А повод за тази констатация дадоха както действията на ръководството – изключването на 14 души в последните минути на форума, така и подготвяните промени в устава, макар те да са само концепция и тепърва ще се обсъждат. С тях се разрешава участие в заседания на партийните органи по интернет – чрез социални мрежи и канали като вайбър, уотсап и телеграм. А общинските, районните и градските съвети, както и на пленума, вече ще могат да обсъждат и решават партийния статус на техни членове, ако са нарушили устава или партийната дисциплина. Досега право да изключват имаха само основните организации. Разширяват се и основанията за изключване – такова грози вече и социалисти, приели постове без разрешение от “Позитано”, като служебните министри Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева.

А знак, че няма да търпи неудобните, даде ръководството и на самия конгрес. По предложение на Таско Ерменков делегатите изключиха повторно от БСП Кирил Добрев. През декември 2021 г. той бе изключен с решение на подпис от Националния съвет, но съдът го възстанови.

Освен Добрев в събота без партийни книжки останаха още 13 души – евродепутатът Петър Витанов, Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, бившият шеф на младежкото БСП Николай Бериевски, ексдепутатите Валери Жаблянов и Петя Михалевска, бившата зам.-министърка на образованието Ваня Добрева и млади социалисти. Всички те искаха оставката на Корнелия Нинова, заради което Ерменков ги обвини в опит за атентат, за да не се яви БСП на изборите.

В неделя Петър Витанов обяви, че подготвят съдебен иск за “бутафорното изключване”, и определи мотивите за него като абсурдни. Официално 14-те бяха обвинени в нарушаване на устава и че с поведението си не пазят доброто име на партията. А поводът бе скандал в началото на конгреса, когато Витанов се качи на трибуната, без да му е дадена думата, защото искаше да обяви, че има събрани над 200 подписа с искане за констатация на оставката на лидерката.

След това около 200 делегати напуснаха залата, когато Нинова започна да чете политическия си доклад. Те се събраха отвън с викове “Оставка”, след това викаха и вътре, но тя остана невъзмутима. И обясни, че проблемите започнали след въведената от нея реформа за мандатността и прекия избор за председател. “Третият проблем е заради това, че освободихме партията от олигарсите и от икономическите интереси, които бяха пуснали пипала.

Тези хора ви използваха, за да натрупат лично богатство”, каза още Нинова. “Иронията е, че днес точно те, които години наред се хранеха от правителството на ГЕРБ и режима на Борисов, днес най-високо викат БСП ще се коалира с ГЕРБ и това вече е договорено”, допълни тя.

БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и моля да се спрат всякакви спекулации по този въпрос, отсече Нинова. Бъдещи съюзи ще се правят само след вътрешнопартиен референдум. “Целта ни е да участваме в бъдещо управление, но не като самоцел за постове и пари, а за да може нашата политика да послужи на хората”, обясни тя.

Соцлидерката обяви, че персонални битки с Румен Радев и Илияна Йотова няма, но има “дълбоки принципни политически идеологически различия”.

Нинова се зарече да продължи да се бори срещу Истанбулската конвенция, а конгресът реши да се организира национален референдум “за” или “против” джендър идеологията в училищата. Нинова пък разреши на своите да участват в подписката на “Възраждане” срещу еврото.

 

15. ВОЙНАТА НА СЕМЕЙСТВО РОУЗ ЩЕ ЗАЛИЧИ БСП

Лиляна Клисурова

13.02.2023 12:20

Да, социалистите успяха в парламента да прокарат пенсии, заплати, безплатни учебници, но вътрешните им битки пречат на хората да ги разпознаят като алтернатива и силната лява партия

Помните ли онзи американски филм “Войната на семейство Роуз”, в който съпругът и съпругата се избиха взаимно в битката кой да вземе къщата след развода. Нещо подобно се случва в БСП. Битката между ръководството и опозицията толкова загрубя, че нищо чудно скоро да не остане кой да обитава “Позитано” 20.    Войната в партията на розата достигна своя пик в събота, когато конгресът изненадващо изключи 14 свои , защото поискаха да се обсъди оставката на лидерката. Така официалното ръководство окончателно затвори вратата на червената къща и отказа да чуе критиците си.

Корнелия Нинова показа, че има ядро от най-верни, но рискува с всеки нов отстрелян другар броячът да се върти към зануляването на партията. Лидерски битки в БСП е имало много. Но никога толкова ожесточени. Тази събота военната реторика взе връх – едните говореха за атентат и опит за преврат, другите за нуждата от революция. Едно е очевидно – промяна е необходима. Но тя трябва да дойде и от двете страни. Нинова да чуе тези, които определя като свои врагове, а те да спрат с бойните действия преди всеки форум на партията. Това е нужно не само заради петото място на последните избори, от което БСП едва ли ще отлепи (особено след появата на новата коалиция “Левицата”). А защото конгресът показа колко огромен е разломът.

Близо 200 делегати напуснаха, когато дойде ред Нинова да изчете доклада си, и се събраха пред залата с викове “Оставка”. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

Над 200 от делегатите напуснаха демонстративно залата, когато на трибуната се качи Нинова – безпрецедентна сцена за партиен форум. Всъщност “заслугата” на председателката е, че успя да обедини срещу себе си хора, които иначе не се понасят едни други. Иначе разделената опозиция този път викаше в един глас “Оставка”.

Лидерката Корнелия Нинова и заместниците ѝ в партията и групата Иван Ченчев, Кристиан Вигенин, Георги Свиленски и Борислав Гуцанов (от ляво на дясно) бяха в ръководството на конгреса. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

 

Ръководството отговори с добра организация (броенето на делегатските гласове неведнъж бе оспорено), тотална цензура (спиране на микрофони и отнемане на думата) и с публичен линч (наказаните нямаха възможност да се защитят). Това е братоубийствена война, от която победител няма да има. Защото тя не е срещу политическия опонент, а срещу идейния съмишленик, срещу другаря.

Фиксирана във вътрешните войни, столетницата не отправи нито едно силно политическо послание от конгреса си. Ако не броим намерението да се организира референдум срещу джендърството в училищата… Делегатите не показаха да се вълнуват готова ли е БСП за властта и с какви идеи да привлича хората. И за тях – елита на социалистите и на най-старата действаща партия в България, надцакването между лидерката и опозицията ѝ бе единствената тема. Така 50 дни преди предсрочните парламентарни избори, които ще са съдбовно важни за БСП, конгресът почти не отвори дума за тях. Като изключим политическия доклад на Нинова, в който тя обяви, че няма да се коалират с ГЕРБ и ДПС. Но пък Румен Овчаров след това ѝ подсказа формулата – не е нужна коалиция, може просто да има договорка за 5-6 важни за страната теми.

Нито дума за политики и послания, с които БСП ще се изправи пред избирателите си. Да не говорим, че платформата на партията май не е променяна в последните 2 години нито веднъж. Не стана дума и за местните избори наесен, залог за всяка политическа сила. Нито за проблемите на БСП по места, които неминуемо ще се отразят на вота тогава. А в партийните редици вече се говори, че ще има война и на този фронт, след като почти всички кметове на левицата се идентифицират с опозицията в БСП. Това са знакови за лявото и за местната власт изобщо лица като Станислав Владимиров в Перник, Трифон Панчев в Дряново, Донка Михайлова в Троян.

Не, всичко това не беше тема на този конгрес. Но по-интересното е, че като изключим опита за модернистично сценично представяне, в детайли не бяха обсъдени двата изключително важни за партията документа – новата програма и готвените промени в устава. Нещо абсолютно необичайно за столетницата, която е известна със среднощните си дискусии по идеи и политики. Партията, изготвила тонове документи, разписвала ги с плам и стриктно движила се по тях, за да просъществува над век, заряза и тази традиция.

Основното обаче е, че воювайки помежду си, политическото семейство Роуз загърби основния си проблем – че БСП вече не може да бъде разпозната от избирателите като алтернатива и носител на лявото. В най-бедната страна в ЕС, във време на криза, масово обедняване и задълбочаващи се неравенства, когато левицата би следвало да е във възход, у нас липсва силната и модерна партия.

 Не може да се отрече, че в последния парламент БСП успя да прокара част от своите социални политики – разписан бе механизъм за осъвременяване на минималната заплата, прието бе увеличение на пенсиите, взе се решение учебниците да са безплатни до 12-и клас. Все по настояване на Нинова. Но някак партията не успява да артикулира посланията си правилно, загледана в копчетата, а не в цялостния вид на собствения си балтон.

Самоизяждането и непрекъснатите войни вътре в БСП наистина отвращават хората. И решението не е в тотално капсулиране на ръководството около Нинова и чистка на всички неудобни. Но залостило се в червената къща, откъдето държи на мушка всеки “враг”, то дава знак, че се кани да продължи със същото. Подготвят се промени в устава, които дават основание за бъдеща саморазправа с всички инакомислещи. БСП наистина винаги е била демократична партия, там никога не са властвали респектът и страхът от лидера. И тъй като всеки е свикнал смело да изказва мнение, очакванията са след уставните промени редицата на изключените бързо да набъбне.

Дали това ще направи БСП по-силна? Едва ли. Е, как тогава партия, която не може да надскочи вътрешните си дрязги, ще убеди избирателите, че е готова да управлява? И връщането на хартиената бюлетина няма да ѝ помогне да отлепи от петото място.

Ако Нинова продължава така, БСП я чака тъжното бъдеще на бутикова партия, напомнящо за съдбата на СДС. А оттам до зануляването крачката е много малка.

 

16. РОЕНЕТО В БСП ПОЧНА: КМЕТЪТ НА ПЕРНИК И ОЩЕ 50 (ЗАСЕГА) СИ ТРЪГВАТ (ОБЗОР)

Павлета Давидова

13.02.2023 21:55

Зам.-шефът на партията Атанас Зафиров: Клиентелисти, а Владимиров е любимият кмет на Бойко Борисов

Само 36 часа след като червеният конгрес изключи 14 социалисти начело с Кирил Добрев, а 200 делегати напуснаха демонстративно форума, роенето в партията започна. При това от знаковия ляв кмет на Перник Станислав Владимиров, чиито виждания отдавна се разминават с официално “Позитано”. Заедно с него от БСП си тръгват 50 социалисти от пернишката организация. Партийните си книжки в понеделник хвърлиха и председателите на областния и общинския съвет на БСП там, младежките лидери, леви кметове на населени места – почти цялото ръководство на партията в района. При това в навечерието на парламентарния вот и на местните избори тази есен.

Актът им е в знак на солидарност с неправомерното и противоуставно според тях изключване на делегати от конгреса в събота. Сред тях бе и шефката на общинските съветници в Перник Ралица Андреева и главният секретар на общината Мартин Жлябинков.

“Това не е моята партия. Аз в това повече не мога да участвам”, лаконичен бе кметът Владимиров. Той е особено популярен в града, след като набързо се справи с водната криза, намирайки път към диалог с премиера тогава Бойко Борисов. Застана редом с гражданите на протеста им срещу развилнелия се прокурорски син и това провокира бързия арест на младежа, бил наред. Бе на терен и при търсенето на малкия аутист Сашко, оцелял седмица в гората. Още преди месеци Владимиров напусна Националния съвет на БСП в знак на несъгласие с решенията на партийното ръководство.

Със същите думи – “Това вече не е моята партия”, още вечерта след конгреса БСП напусна Ангел Найденов.

“Клиентелизмът напуска БСП, след като не успя да изпълни поставената задача по овладяването на партията, смяната на ръководството и председателя и превръщането на БСП в една послушна и удобна партия.” С тези думи зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров коментира акта на пернишката червена организация.

Заместникът на Нинова добави, че тя “се бе привела в придатък на общинската администрация”, с което отново даде знак за трупаното цял мандат раздразнение на “Позитано” от активността на кмета Владимиров, когото (неофициално) одобряват и ГЕРБ, и останалите политически опоненти на БСП. Вчера Зафиров дори нарече Владимиров “любимия кмет на Бойко Борисов”.

Според зам.-председателя на БСП напускането било начало на оздравителен процес “. Тези хора от много време не се чувстват част от БСП. Не работят за БСП, показват го последните избори, където е видно, че работиха за други сили”, обвини той. На парламентарния вот през октомври, както и на други места в страната, резултатите на БСП в областта паднаха и столетницата остана пета сила в парламента с едва 232 958гласа, или 9,30% от гласоподавателите.

Напрежението между “Позитано” и пернишката структура тлее и заради факта, че на поредицата избори тя не получаваше местен за водач на листата – ръководството изпращаше Александър Симов или Стоян Мирчев. На вота през октомври все пак Изпълнителното бюро реши да даде шанс на Любомир Бонев, който вече бе депутат, но той отказа. Така листата пак поведе Александър Симов, преместен от челната позиция във Враца, но той не успя да се пребори за депутатско място.

Сега Зафиров настоя напускащите БСП да напуснат и постовете, на които са избрани благодарение на партията.“БСП не е брошка, която да закичиш на ревера само ако имаш интерес от това”, заяви той. И увери, че нямало сигнали за други партийни структури за напускане.

Една от изключените – пернишката общинска съветничка Ралица Андреева, обаче предупреди, че следват още. “Видя се, че този кръжок, наречен ръководство, не можа и като хората да ни изключи. Ще вкарам въпроса в съда и отново ще получа решение в името на народа. Имам такова за незаконното си уволнение като експерт на “Позитано” 20”, каза тя за “24 часа”. В жалбата си ще се позове на сега действащия устав, ще приложи и кадри от партийната телевизия, от които се виждало, че всъщност “за” не гласуват нужния брой делегати.

След изключването му миналата година Кирил Добрев, който е най-яростният опонент на Нинова и се кандидатира неуспешно срещу нея за лидер, спечели битката си в съда и той го възстанови като член на БСП. Конгресът в събота обаче отново го отстрани.

Междувременно 94 делегати на конгреса, 7 от които не бяха допуснати изобщо в залата, както и част от изключените поискаха вътрешнопартийна дискусия. На нея трябвало да се обсъдят реалният дневен ред на обществото и бъдещето на лявата идея. Подписи са сложили Сергей Станишев, служебните министри Крум Зарков и Явор Гечев, Георги Пирински, Петър Мутафчиев, Калоян Паргов, Велислава Дърева и много други знакови за левицата лица. Те не приемат изключването на другарите си и призовават общинските и районните организации да не се съобразяват с “противоуставното решение на конгреса”. “Нека разговорът за това се състои в низовите организации, в които те членуват – така, както предвижда уставът на БСП. Настояваме да не се прекратяват правата им на участие в дейността на партията”, призовават те.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук