ЗА ЛЯВОТО СЛЕД „КОНГРЕСА НА 11 ФЕВРУАРИ“

Мнения на делегати, социалисти, граждани от социалните мрежи

0
361

В профила си във Фейсбук  Донка Михайлова – делегат на 50 конгрес на БСП, член на НС на БСП,  кмет на Троян, заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България, бивш депутат от БСП, написа:

СРАМУВАМ СЕ ОТ СТАНАЛОТО В БСП

            Много рядко пиша тук (Фейсбук-бел.ред.)по партийнини теми. Считам, че един кмет е кмет на всички. Никога не критикувам партията си публично – правя го там където му е мястото – на партийни форуми. Но мисля, че има моменти, в които чивек няма право да мълчи. Срамувам се, от станалото вчера на 50-я конгрес на БСП. Изключени бяха 14 млади, интелигентни, образовани и доказали себе си хора, с тях и двама професори. Заради това, че искат смяна на ръководството на партията, сред поредица съкрушителни загуби. Направиха го по един емоционален, а някои и по непремерен начин. Аз не бих го направила така сега, а може би, ако бях на тяхната възраст – бих. В петък, на заседание на Националния съвет на БСП бяха предложени за изключване в подобен сценарий други над двайсет души от друго поколение – сред тях някои от най-добрите ми приятели – Коста Паскалев, Петър Мутафчиев, Дора Янкова се самопредложи да бъде изключена. Бивш вицепремиер, бивш министър, емблематичен кмет и депутат…Тогава изказванията ни с Дора обърнаха гласуването. Ето част от това, което казах: ”Не съм присъствала на по-срамен епизод в живота на партията ни. Георги (Свиленски – водещ заседанието), спри това безумие. Корнелия (Нинова), един лидер не може да мълчи в моменти като този. Ако не го направите, ще взривите утрешния конгрес и ще предопределите поредна огромна загуба на партията на предстоящите избори…”. Националният съвет не изключи предложените, но на другия ден бе направено. Вчера много хора ми се обадиха да питат изключена ли съм. Не съм предлагана. Засега… А на всички, които вчера с поглед в земята мълчаха и гузно вдигаха ръка за изключването на бъдещето на партията, разчитайки на места в листи за депутати, в бордове и агенции и на тези, за които партийната лоялност е лоялност не към партията, а към лидера, ще кажа – аз мисля, че основната вина е ваша.

 

В профила си във Фейсбук  Mina Kuteva – член на НС на МО в БСП, написа:   Ще ви разкажа една история за истината. Това е и историята на една снимка.
Днес изгониха 14 членове на БСП. За някои те са просто число. За други са политическа глупост, за трети пък са проста несправедливост.
Тъй като обещах, че това все пак е история за истината, ще ви разкажа моята истина. Една голяма част от тях са мои приятели. Petko Dimitrov и Lenko Petkanin са хората, които преди години ме приеха в МО в БСП – София. Бях секретар и зам.-председател на Nikolay Berievski, когато той беше председател на младежката ни структура. С Мартин Жлябинков сме колеги в МО в БСП от 6 години. С Atanas Atanasov сме приятели от вече 10 години. Petya Mihalevska, Петър Витанов, Ралица Андреева, Ани Пиринска – всички бивши и настоящи членове на МО в БСП. Всички те, заедно с другите изключени членове на БСП, са хора, с които рано или късно сме били заедно в една или друга битка.
За една шепа хора, представящи се за мнозинство, те обаче са вредни. Защо? Аз поне мога да намеря само една истина – страхуват се. Лудостта на едно уж демократично малцинство на страха и малодушието днес изключи няколко млади хора, които имат един грях – смелостта. Разбирам тези самопровъзласили се „съдници“ – смелостта е най-големият бич за малодушието.
Друга важна истина – хората около една клинично нетърпяща различията жена не са само лоши. Една част от тях са хора с бизнеси, постижения и смисъл. Тук обаче истината рязко става неясна – защо такива хора ще се съгласят на тази глупост? Това ще го покаже историята, надявам се.
Сега историята за публичността. Аз по професия и образование съм специалист по връзките с обществеността. След изключването на тези млади хора, които дръзнаха да се опълчат на глупостта на един лидер, казах на няколко от „палачите“, че няма по-голяма публична глупост от това, което направиха. Историята, която те създадоха, е историята на едно отиващо си страхливо поколение в борбата му срещу онези „пороци“ на младостта – смелостта, непримиримостта, нетърпимостта към разрушението. Казах им, че това е урок по кризисни комуникации, който ще научат по трудния начин. Най-страшната истина обаче е, че тази история дори няма нужда да бъде доизмисляна и разкрасявана – защото тя е по-силна от всяка красиво обрисувана картина. А истината тук е повече от гротескна.
Последно – за снимката. В частни разговори част от „палачите“ са били запитани защо точно тези хора са изключени. Отговорът е бил – по снимка. Хваната е снимка от излезлите на трибуната (прилагам предполагаема) и тя е определила съдбата на хора, които вече с години подкрепят и работят за БСП, сред които са най-младият общински съветник в Столична община, главният секретар на Община Перник, човекът, влязъл с най-много гласове от младежите в НС на МО в БСП и още хора с много постижения. Излезлите на трибуната са наказани от „най-демократичната партия в България“, както каза нейният лидер днес. Дълбоко се надявам това да не е така и да е просто злободневен слух. До трибуната, междудругото, в един момент бях и аз, с още немалко хора. Сигурно са ни пропуснали. Този път. Няма страшно, другия път няма да ни пропуснат.
Всъщност обаче това няма никакво значение. По коя снимка, видео, очна ставка или враческо усещане са изгонени тези хора няма абсолютно. никакво. значение.
Значение има само истината. А тя е, че БСП днес уби своето бъдеще и повече никога няма да има правото да говори за своите младежи. Това е така, просто защото вече те са отвратени от „демократичното“ й малцинство. Казвам го като четвърто поколение социалист и зам.-председател на Младежко обединение в БСП.
Това е.

 

В профила си във Фейсбук  Николай Николов – делегат на 50-ия конгрес на БСП, председател на РС на БСП „Красно село“, общински съветник, написа:

Вразумете се! Убивате партията!

            Събудих се днес, една нощ след 50-ия конгрес на БСП и реалността е КОШМАРНА
Вчера заседанието на Конгреса започна в 10:00ч. при обявени регистрирани 500 делегати.  От втори микрофон, където бяхме с Петър Витанов, той предложи няколко процедури:
– Промяна в дневния ред
– Залагане на точка в дневния ред за прекратяване правомощията на председателят на партията, Корнелия Нинова
– Показване на подписите на делегатите, които искат оставката на Нинова – 272 делегати (повече от 50%)
Микрофона на Петър Витанов беше изключен и предложенията НЕ бяха подложени на гласуване
Беше подложен дневния ред на ръководството към 10:20ч., който беше приет с ЗА, ПРОТИВ и ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ и това при 500 РЕГИСТРИРАНИ ДЕЛЕГАТИ
Всички, които се бяхме наредили (около 20 делегати) при втори микрофон ИСКАХМЕ преброяване на кворума, защото няма как за 15 минути в залата да са се присъединили още 300 делегати
МИКРОФОНИТЕ БЯХА ИЗКЛЮЧЕНИ и затова излязохме на сцената да поискаме НОВО преброяване на кворума и да бъдат ВКЛЮЧЕНИ микрофоните
Правиха се, че не ни виждат и си караха по техния дневен ред СТЪПКВАЙКИ и малката демократичност и свобода, която беше останала в партията
В знак на протест близо делегати напуснахме заседанието на конгреса
По-късно от тези 20 делегати, които излязохме на сцената 13 са били изключени от партията (не знам защо мен са ме пропуснали, сигурно до няколко седмици и аз ще бъда изключен)
Познавам всички изключени и с всеки един от тях съм работил за партията в продължение на години!
С Peter Vitanov по едно и също време станахме младежки председатели – респективно аз на Красно село, той на Надежда.
След това ни гласуваха доверие да станем председатели и на големите районни структури!
Когато аз станах общински съветник, малко по-късно той стана народен представител и заедно сме отстоявали позиции в съответните институции, заедно сме давали приемни за граждани и винаги сме се борили за лявата идея
С Petko Dimitrov сме колеги общински съветници в София! Той е най-младият общински съветник този мандат от всички политически групи!
Един от малкото общински съветници, с когото работим на терен и разрешаваме проблемите на гражданите! Бил е младежки председател на район Сердика, след това стана и младежки председател на цяла СОФИЯ, работихме заедно за лявата идея и за софиянци още преди да стане общински съветник
Структурата на БСП Красно село е посечена като са изключени, професор Vanya Dobreva и професор Светлана Шаренкова, които познавам от 17 години (отколкото съм член на партията) и които ВИНАГИ са работили за партията и отстоявали лявата идея
Докато съм председател на структурата в БСП Красно село – ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМ да ги каня на партийни събрания и форуми, защото те са ДРУГАРИ и не могат да бъдат изключени НЕПРАВОМЕРНО, ПРОТИВОУСТАВНО и с ИЗМАМИ
Поредните членове на партията са изключени, защото дръзнаха да говорят
Всеки с различно мнение от това на Корнелия Нинова бива обявен за – вътрешна опозиция, колаборатор с ГЕРБ и ДПС (нищо, че депутатите на БСП гласуват с тях) и за враг с партиен билет
И понеже съм сигурен, че този текст ще стигне до близкото обкръжение на Нинова – да ви кажа, че след като ни изчисти нас, ще почне да чисти и вас
С изключените вчера бяхте приятели и другари, работихте заедно, борехте се заедно, забравихте ли
ВРАЗУМЕТЕ СЕ
УБИВАТЕ ПАРТИЯТА
Николай Николов, Председател на БСП Красно село. Общински съветник в Столична община.Член на БСП от 18 годишен, очакващ скоро да бъде изключен.

 

В профила си във Фейсбук  Евдокия Асенова (се чувства засрамено) – делегат на 50-ия конгрес на БСП, бивш народен представител от БСП, написа:
След вчерашната неуспешна генерална репетиция за рачистване на неудобните в Националния съвет, днес ръководството принизи и най-висшия орган на БСП като го превърна в другарски съд. С това си действие Нинова написа най-позорната страница в историята на партията за последните 30 години, заедно с онези – знайни и незнайни делегати, които я подкрепиха!
Можеш апаратно да натъкмиш конгресно решение, но няма как с такива действия да върнеш доверието на 700 000 леви избиратели.
Victoria pirrica…

 

В профила си във Фейсбук  Петър Витанов / Petar Vitanov – делегат на 50-ия конгрес на БСП, член на НС на БСП, евродепутатат, ръководител на делегацията  на БСП в Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, написа:
Отстраняването на неудобните е последното оръжие на ръководството на БСП в битката за запазване на властта. Първо поколение ликвидатор обаче не може да изключи трето поколение социалист. Нито да скрие факта, че левицата е в плен на шепа хора, за които личните амбиции са по-важни от бъдещето на партията.
Съпротивата продължава.

 

В профила си във Фейсбук  Nikolay Berievski делегат на 50-ия конгрес на БСП, член на НС на БСП, бивш председател на НС на Младежкото обединение в БСП, написа:
Днес бях изключен от БСП. Мотивите са, че съм нарушил демократичното единство в партията по време на провелия се Конгрес. В БСП отдавна няма единство, както и демокрация. БСП, за мое огромно съжаление се превърна в партия със затихващи функции, която е готова на всякакъв вид слугинаж само и само да бъде във властта. БСП се срина електорално до пета политическа сила. И всичко това – благодарение на Корнелия Нинова. През изминалите години станахме свидетели на десетки потъпквания на устава и гонения на неудобни за ръководството на партията нейни членове. Днес дойде и моят ред. През изминалите 10 години съм работил за БСП в абсолютно всяка кампания, 4 от тях и в качеството си на председател на Младежкото обединение в БСП. Пропътувал съм десетки хиляди километри, организирал съм и съм участвал в стотици конференции, представлявал съм партията в чужбина. Винаги съм се старал да поддържам добри отношения с всеки един другар и съм работил с чиста съвест. Партийните позиции и листите за мен никога не са били самоцел и съм го доказавал през годините. Радвам се за всичко, което съм преживял в БСП. Аз съм щастлив човек, защото благодарение на партията успях да създам и истински приятелства! Гордея се, че попадам в „черния“ списък именно с част от тези мои приятели. Защото това не е нито първата ни битка заедно, нито ще бъде последната! На всички останали бих искал да кажа : „Изправете се, и те ще паднат!“
За мен беше чест!

 

В профила си във Фейсбук  Krum Zarkov – делегат на 50-ия конгрес на БСП, член на НС на БСП, служебен министър на правосъдието, бивш народен представител, написа:
Petko Dimitrov Nikolay Berievski Петър Витанов / Petar Vitanov Petya Mihalevska Ани Пиринска, Atanas Atanasov и другите наказани за несервилно поведение – не приемам вашето изключване от БСП. Останете с нас.

 

В профила си във Фейсбук  Evgeni Filipov – председател на ГС на МО в БСП, София написа:
Днес искам да изкажа благодарността си на г-жа Корнелия Нинова, както и на членовете на ИБ на Българска Социалистическа Партия, под чието давление днес бяха изключени членове на Младежкото ни обединение. Хора, с които имам честта и удоволствието да работя от години.
Благодаря, г-жо Нинова, че изключихте част от най-отдадените на лявата идея млади хора, които неуморно работеха за благото на партията. Нещо, което Вие, за огромно съжаление на всички социалисти, не правите.
Благодаря, г-жо Нинова, че за пореден път доказахте Вашата несъстоятелност да бъдете лидер на партия със 132-годишна история. Партията на Благоев, партията, която винаги е била носител на прогресивните идеи на младите хора и на борбата им за справедливост.
Историята помни силните лидери. Вие, г-жо Нинова, ще бъдете запомнена с изключването на собствените си младежи, защото са несъгласни с Вас. Възхищавам Ви се!
Уважаема г-жо Нинова и членове на ИБ, Вие не сте социалисти, Вие сте най-обикновени службогонци.

 

В профила си във Фейсбук  Цветелин Върбанов (се чувства ядосан ) в(ъв) Ruse, Област Русе написа:
И аз да си кажа! Да се знае!
ОСТАВКА НИНОВА!
ОСТАВКА на цялото ръководство на БСП!
Докато все още има БСП!
Кадър на деня:
Смели българи! Социалисти!
С гръбнак и достойнство!
Cancel културата на евроатлантическите неолиберали е завладяла ръководството на БСП и раболепните и „златни пръстчета“ сред делегатите в залата. Срам, Позор, Падение!
Срам ме е, че познавам част от вас лично! Мишки!
Демокрацията в БСП е на стълбите, а диктатурата и едноличната власт на ръководството на БСП, овцедушието на кариеристите, чантаджиите и „банките с кадри“ на Нинова и Сие са, естествено, покорно в конгресната зала, седящи безгръбначно на креслата си, мятайки машинално ръчичка „ЗА“, като зомбита и киборги( изкуствен интелект).
Живеят в Мета вселената.
Но, Мета вселената на киборгите е илюзорна!
И рано или късно ще свалят кибер очилата.
Но дали ще има БСП, България…?
И все пак, за пореден път, може би последен, ще призова:
ОСТАВКА НИНОВА!
ОСТАВКА на цялото ръководство на БСП!
Докато все още има БСП!
Утре( на 03.04.) ще е късно! Безвъзвратно!

 

В профила си във Фейсбук  Gabriel Valkov –делегат на 50-ия конгрес на БСП, председател на НС на Младежкото обединение в БСП, написа:
Днес се проведе едно от най-абсурдните заседания на Конгреса на БСП.
Първо – днес платена охрана залостваше вратите на залата и не ме допускаше да влезна вътре. Представяте ли си, че някакви случайни за БСП хора, от някаква охранителна фирма, платени от моята партия, с част от моя членски внос, не ме допускат на Конгреса на моята партията? Партията, на чието Младежко обединение съм председател, не ме допуска до заседанието на собствения ни конгрес, на който, освен всичко останало, съм избран и като най-младия делегат. Има граници, и те бяха преминати.
Второ – днес в последните минути от заседанието, по предложение на един от делегатите, бяха изключени 14 човека от БСП. Познавам всеки един от тях, а една част от тях мога да нарека и мои приятели. Те какви са ми лично на мен не е важно в случая, по важното е, че трима човека от тях са бившият председател на Младежко обединение в БСП Nikolay Berievski и двамата му зам.-председатели – Petko Dimitrov и Atanas Atanasov. Да не говорим, че Петко Димитров е най-младият общински съветник в Столична община от всички партии. Друг изключен е действащ член на ръководството на Младежкото обединение в момента и действащ главен секретар на община Перник – Мартин Мариов. Petya Mihalevska също е член на нашето Младежко обединение и с нея заедно сме били в ръководството на МО в София.
Това всичкото, уважаеми приятели, премина границите на нормалното и моралното.
За мен изключването на младежи от партия, която смята себе си за най-демократичната такава, е абсолютно недопустимо. Нали в доклада на Корнелия Нинова се говореше за подмладяване на БСП? Това ли е подмладяването на партията? Да изключваш млад евродепутат, да изключваш млад общински съветник в София, да изключваш млад главен секретар на областен град и т.н. Това ли е подмладяването на БСП?
До тук ли стигнахме, другари…?

 

В профила си във Фейсбук  Miroslava Gateva – делегат на 50-ия конгрес на БСП, член на НС на БСП, написа:
Поредното брутално нарушение на Устава на БСП демонстрира днес Корнелия Нинова и кохортата й. Когато потъпкваш нещо със статут на норма, на партиен закон си жив престъпник.
Конгресът няма правомощия да изключва членове на БСП! А председателят на Контролната комисия,която разглежда жалби е назначен от Нинова за член на ЦИК на хубава заплата.
Какъв знак даваш навън и навътре,когато изключваш бившия младежки председател ,най-младият общински съветник в София , евродепутат и ред други стойностни младежи и другари???
Истината е една – принципните позиции за реалното състояние на БСП са неудобни и заглушавани именно по този начин – чрез постоянна въртележка от противоуставни предложения, решения и наказания.
Вчера въртяха един черен списък, днес друг. Заглушават микрофони, не дават думата, крият се зад ограждения и охрани. Това е полицейщина, авторитаризъм,      но и тотален страх и симптоматика на провалено и отиващо си ръководство и лидер.Но с тях загива и партията, защото има един минимум,от който трудно ще възродим процесите в обратна,положителна посока на развитие.
Когато паднем под парламентарния праг, всички ще напуснат и предадат лидера, защото няма да намират личностен смисъл – а  днес това са достъп до постове, депутатски места и т.н. Няма капка мисъл и грижа за партията. Няма достойнство. Има чантаджийство, мимикрия, мижетурстване.

 

В профила си във Фейсбук  Petko Dimitrov – делегат на 50-ия конгрес на БСП, член на ИБ на ГС на БСП-София, бивш председател на ГС на МО в БСП- София, общински съветник, написа:
В БСП се възцари мракобесието
Преди малко бях изключен от БСП по поръчение на Корнелия Нинова и кохортата й, защото имах смелостта да отстоявам мнението си по различни въпроси.
Оставам верен на лявата идея и ще работя за нея винаги, макар и извън БСП … за сега.
Благодарен съм на партията, защото ме научи на много, запозна ме с много хора и ме изгради като характер в много аспекти.
Благодаря на всички, с които работихме през тези години, приятелството ни остава вечно!
Партията на седесарката Корнелия Нинова ще приключи съвсем скоро, но лявата идея е вечна!
            Днешното решение Конгресът да изключи 13 социалисти заради политическата им позиция, която се различава от тази на управляващата върхушка в партията, е безпрецедентно и твърде далече от уставните правомощия на взелите решението.
Никой и нищо не може да ми попречи да продължа да работя за това, в което вярвам като социалист и това, за което са ме избрали софиянци.

 

В профила си във Фейсбук  Маруся Любчева – социалист от Бургас, професор, председател на Черноморския институт, бивш народен представител и евродепутат, написа:

Следконгресно…

            След заседанието на 50 Конгрес на БСП могат да се използват два начина да се изрази мнение – кратък и дълъг.
Краткият отговор за мен е „недопустимо“. Недопустимо е това, което се случи на Конгреса.
Дългият отговор обаче  тръгва доста отдалече, от толкова далеч колкото беше нужно на днешното тясно ръководство на БСП да подготви този, именно този резултат. Дългият отговор е като дълъг път, път срещу бъдещето на БСП, път, в който не успяхме нито да се разделим с негативите на миналото, нито да приемем реалностите на настоящето, с което направихме услуга  на други.
Много пъти сме били обединявани и разделяни, много пъти сме се изправяли едни срещу други, защото различните мнения са били важни, за да се намери верният изход. Много пъти сме се критикували и е имало обидени, недоволни. Много пъти на конференции и конгреси са се разпространявали списъци при гласуванията. Но много пъти БСП  намираше верните подходи, с които да предложи важните решения в интерес на хората и да излезе с достойнство от тежки ситуации.  Идеята, която носи БСП, стоеше високо, на пиедестал. Днес идеята е разкъсана на парчета. Днес дори не сме  в ситуацията на „тесни“ и „широки“ социалисти. Днес  в партията има „другари“ и „врагове“. За съжаление не от днес, но днес валидно  с пълна сила.
Враговете – изключени!  А „враговете“ са мои приятели! Какво казва 50 конгрес на БСП на мен и на  хилядите хора, които носят идеята на БСП в сърцата си, които не могат да се отрекат от нея и всеки по своему е работил за нея, независимо дали това е било отчитано или не.
Какво казват думите, изречени  в залата на Конгреса, какво казват посланията, изпратени към обществото? Какво казва Партията на това общество, уморено от противопоставяния, от политически  и икономически катаклизми, от природни и други бедствия?
Партията казва, че нейният елит е самодостатъчен и  в стремежа си да бъде единственият, който задава посоката, ако въобще има такава пред него, си позволява непозволеното.  Партията казва, че извън нейния елит има врагове,  но и дълбоки празни пространства, мълчание и отсъствие, за съжаление започнали формирането си отдавна.  Партията казва, че идеята  всъщност не е идея, защото тя отсъстваше и отсъства от пространството на конгреса и  извън него, въпреки програмните документи.
Времето със сигурност ще уталожи този конфликт, но вероятно в „друга БСП“. А в  тази „друга БСП“ със сигурност ще останат и хора, които днес няма да се откажат от нея, защото вероятно някои са давали клетва за това, колкото и наивно да звучи. В тази „друга БСП“ ще се върнат някои от изключените, обидените, наречените „врагове“, ще дойдат и нови, които ще дадат различен тон. В тази „друга БСП“  няма да има място за самодостатъчните, които днес режат с нож сърцето на Партията. Всеки ще познае себе си.

 

В профила си във Фейсбук  Sergei Stanishev  – делегат на 50-ия конгрес на БСП, бивш председател на НС на БСП, бивш министър-председател на РБългария, бивш народен представител, бивш председател на Партията на европейските социалисти, евродепутат, написа:
Над 200 делегати напуснахме заседанието на 50 Конгрес на БСП в знак на протест срещу своеволията на ръководството, което наложи безпрецедентна цензура на всяко различно мнение. Изключване на микрофони, противоуставна подмяна на делегати и на преброители, скандални манипулации на гласуванията – на това станахме свидетели днес в зала 3 на НДК. Но видяхме и друго – как съпротивителните сили на социалистите в партията се събуждат!
Апаратните трикове може и да помогнат на ръководството да се задържи, но лишават БСП от шанса да проведе откровен разговор и да покаже на обществото, че е чуло гласа на избирателите и си е извлякло поуки.

 

В профила си във Фейсбук  Galin Durev член на НС на БСП, написа
Те дадоха вероятно последна битка за БСП. Резултатът днес е досущ като това, което казва Цанко Дюстабанов пред османския съд…
Нашата цел, прочее, не е била да ви надвием със сила, но само да ви предизвикаме и да направите зверства, които вече направихте премного и благодарение на което се компрометирахте пред целия образован свят, а тая наша цел е достигната вече. Бъдете следователно известени, че ние победихме!

 

В профила си във Фейсбук  Ангел Найденов – бивш член на ИБ на НС на БСП, бивш народен представител, бивш министър на отбраната, написа:  

Нямам място в БСП, това не е моята партия

            След днешното заседание на конгреса на БСП, след всичко случило се на него,след приетите решения и особено след саморазправата с част от хората,имащи собствено мнение и позиции различни от тези на ръководството, НЯМАМ МЯСТО в БСП!
Тази партия НЕ Е и НЕ МОЖЕ да е моята партия!
Не е партията, за чието развитие и укрепване не съм жалил сили и време след 89-а година, не е партията, която да споменавам с удовлетворение и упование заради решения,политики и поведение, не е партията с дух, принципи и ценности, от които да не се срамувам!
След 43 години членство, от които 33 години в БСП, ПРЕКРАТЯВАМ членството си в партията!

 

В профила си във Фейсбук  Никола Николов написа:
Като пораснало дете много обичам да гледам Том и Джери. Том много често настъпваше мотиката, лопатата или каквото там му е пред очите и те го цапардосваха здраво в лицето.
Нещо подобно видях и днес на заседанието на Конгреса на БСП.
Легитимно избрани делегати не бяха допускани до гласуване на органа, в чийто състав те присъстват, което само по себе си превръща заседанието в нелегитимно и СГС най-вероятно би потвърдил моите думи, ако бъде попитан официално.
Както направи и с изключването на Кирил Добрев. Вкарани са обаче едни безлики аватари – хора без морал, а някои и с тежко наследство. А изключиха хора, които са си позволили да критикуват Корнелия Нинова и шайката некадърници, с които се е обградила.
Оказа се, че всички изключени са виновни, защото потъпквали името на БСП, с това, че са провалили кворума. Те са виновни по подразбиране. Не се и съмнявам, че Petya Mihalevska, Atanas Atanasov, Petko Dimitrov, Nikolay Berievski, Peter Vitanov, Мартин Мариов и компания лично са виновни за лошото организационно състояние на партията, за лошият имидж на партията, за ниските изборни резултати.
Да се готвят и другите виновници. Krum Zarkov, Иван Мандински, Ваня Маникатева, Trifon Pantchev и всички други, които днес, утре или съвсем скоро ще поемат по този път.
Та обратно на Конгреса – това бе един акт на позора, на мерзкото, безгръбначно поведение, характерно само за едно конкретно същество без мозък. Чух изказвания, как сега не е времето да се делим, сега бил момента за единство.
Същите тези политически недоразумения едва 30 минути по-късно гласуваха за изключване на 14 партийни члена, всички от които са заемали или заемат някаква ръководна длъжност в БСП и са представлявали Партията в обществения живот.
Висша форма на лицемерие.
Чета преди малко, че и Ангел Найденов, бивш министър на отбраната и бивш депутат от няколко парламента напуска БСП.
Няма и да е единственият, ще си тръгнат или ще бъдат изключени всички, които не ръкопляскат на Корнелия Нинова.
Защото БСП е партия на идеите. Да, партия с тежко наследство, партия с много грешки в миналото, но партия на левите, трудещи се хора.
Или поне беше такава.
Сега БСП е едно малко ООД, с повече вождове, отколкото индианци.
В БСП е имало обществени авторитети – хора като Йордан Радичков, Валери Петров, Стефан Данаилов.
Сега моралният императив на БСП е Борислав Гуцанов – арестуван в акция „Медузата“, издигащ председател на Възраждане за кмет на Варна( топ моралист, няма що).
В такава партия няма място за нормални хора.
Такава партия не заслужава да съществува.
В съвсем близкото минало имаше една партия, чието ръководство си позволяваше такова нагло поведение и всички знаем какво се случи с ОДС.
СДС беше превърнато от обединение на стотици хиляди в малка, бутикова партия, чийто състав се побира в товарен асансьор.
СДС беше унищожена от бивши членове на БКП.
Сега СДС връща услугата на БСП.
Смятах, че миналата година дъното е било ударено. Не, дъното още не се вижда…

 

В профила си във Фейсбук  Сивко Марков Пачев – председател на ОПО в София, написа:
БСП с Нинова начело няма да влезе парламента на предстоящите избори!
Обществото се нагледа на сеирите с „оставката“ на председателката и „клетвите“ за износа на оръжие.
Партията се нагледа на нагли и безскруполни битки срещу инакомислието, гарнирано с приказки за „вътрешна опозиция“!
ДУМА и БСТВ са скарани със свободата на словото и обслужват личните амбиции на Нинова!

 

В профила си във Фейсбук  Калоян Паргов – делегат на 50-ия конгрес на БСП, член на НС на БСП, бивш председател на Софийския ГС на БСП, общински съветник, написа:
***
В #БСП има хора, които смятат, че пътят, по който ги води ръководството начело с Корнелия Нинова, е път към нищото.
Доказателство за това са изборните резултати през последните две години. Те са най-точната социология и оценка на поведението на един ръководител.
От друга страна тези, които са около нея, и те виждат, че в Народното събрание влизат единствено водачите на листи.
Казвам го с болка.
Аз лично нямам спомен в последните 30 години да има провален пленум на БСП, т. е. пленум, на който да не може да събере кворум.
Това е симптоматика за лошото организационно състояние на партията, за липса на интерес в избраните за членове на Националния съвет.
***
Дневният ред на #Конгреса трябва да бъде променен, ако ръководството иска да ме чуе.
Две важни точки трябва да се поставят – коалиционната политика на #БСП преди изборите и #коалиционна #политика след изборите.
Да се знае на каква цена ще се правят #коалиции, при какви условия и с какъв подход.
Казах това пред SafeNews.bg, защото имам всички индикации, че ще бъда от тези 5%, които няма да бъдат допуснати до участие в заседанието на Конгреса и да изпълния задълженията си като пълноправен делегат. Абсолютно неправомерно – #противоуставно и #противозаконно.
***
Това, което става в #БСП е неразбираемо.
Защо?
Партията се разбива, партията се унищожава!
Така ли ще тръгнем към изборите? Разнебитани, разиденени и изключени!
Ужасно издание на #Конгреса на #БСП!

 

В профила си във Фейсбук Veronika Delibaltovaделегат на 50-ия конгрес на БСП, бивш председател на НС на МО в БСП, написа
По принцип 50 е много хубаво число, минал си младите и бурни години, в повечето случаи си се доказал в професионален план. Изградил си добри познаства, сложил си добра основа и се радваш на успехи…
Исках вчера да се изкажа, за да не пиша тук, но уви не ми дадоха думата, само дежурните трябваше да минат..
За мен по-слаб Доклад на Председателя на БСП не е имало от доста време насам. Даже и четирите поредни изборни загуби не можаха да дадат на Председателя на БСП основателна причина да погледне към себе си и собствените си провали. Едни и същи клишета забити като кламерчета на коркова дъска..три причини..четири..пет не знам си какво. Губя бройката..
Очакванията ми бяха свързани с това, че на предстоящите избори дори и формално Корнелия Нинова ще се оттегли и разумно временно изпълняващи ще организират предстоящите избори до избора на нов председател. Нова програма – добре, промени в Устава – добре…има нужда новите реалности да намерят отзвук в нашите документи..но всичко това Корнелия Нинова няма политическа легитимация да провежда като политика и това не се решава от членовете на партията, а от избирателите, които категорично дават оценка на БСП..5-та политическа сила.
Искаше ми се да чуя много по-смислени дебати по политики, а не клишета в стил “Дайте да дадем”..остявам настрана добрите организационни практики..при регистрирани близо 550 в началото делегати..на първото гласуване (15тина минути по-късно общият брой на гласувалите надвишава 700)..апропо Зала 3 на НДК няма капацитет за Конгрес – 700 души. Оставям настрана, че в Конгреса на БСП вече не сме “другарки и другари” за Председателя на БСП, а “уважаеми български граждани”.
Исках да предложа да се допълни Доклада на Председателя с малко самокритика, че липсва. Да се развие по-задълбочена теза, свързана с политическата криза в страната, която щяла да доведе до смяна на политическото управление, но така и не става ясно защо сме против..Да развие теза за подобрение на вътрешнопартийните отношения, да се приеме нова система за обучения на партийния актив или да се актуализира приета, защото към момента няма нито едно обучение за членове на БСП. Да се изгради система за използване на членове експерти в БСП, защото напоследък трима-четирима са експерти по всичко..
Та така..по същество Корнелия Нинова превърна БСП в казионна партия, свали нивото до махленски свади и разправии и ни постави в глуха опозиция за години напред. Иначе тя самата използва определението “казионна организация” за МО в БСП 2017г. от трибуната на Националния
съвет, а то сега я удря като бумернг обратно. От БСП, ако не нищо, то ще зависи все по-малко и не говоря за заветните гласувания за Министерски съвет в НС..а по същество в рамките на законодателния процес..за всички иначе добри политики, които имаме..
Накрая – да изключваш от партията млади хора в орган, който няма правомощия да изключва и да ги развяваш победоносно – по-голяма глупост от това – НЯМА!

Данаил Данчев от Шумен, член на на Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП и общински съветник втори мандат.
“Това не е моята партия, в която постъпих преди години. Заявявам, че няма да вземам участие в работата на организацията до момента на смяна на националното ръководство”. Данчев обяви позицията си пред “Труд News” и заяви, че най-вероятно като него мислят и повечето от двайсетте делегати на последния конгрес. Той бе категоричен, че няма никакви намерения да напуска БСП, но промяна на нейното ръководство е много нужна. “Това е протест за промяна, правя го за доброто на партията. Иначе няма никакъв смисъл, обезличихме се пред хората”, коментира Данаил Данчев.

В профила си във Фейсбук Мария Великова написа:
Всички знаем как се стигна до тук. (По нанадолнище не е трудно да набереш скорост.) И всички в тази партия не сме се родили вчера, и всички в тази партия сме виновни с действия или бездействия. И въпреки всичкия цинизъм, с който сме се сблъскали през годините, да гласуваш против другар не е другарско.
Другари и другарки, от вкъщи можеш да изгониш всеки, който не ти харесва, но партията не Ви е бащиния!

 

ИЗТРИХА ОТ ОФИЦИАЛНИТЕ КАНАЛИ ТЕЗИ КАДРИ, ДОКАЗВАЩИ ЛЪЖИТЕ И СТЪКМИСТИКАТА НА БСП-КОНГРЕСА
Вижте това видео https://youtu.be/-ShQcBJkYYE, което вече е свалено от официалните канали, за да се убедите сами дали в залата има 700 делегати на конгреса на БСП. Изгледайте кадрите, за да разберете най-новия вид метематика, произлязла от китното село Крушовица, в която цифрите са последното нещо, което има значение.
Следващият текст е публикуван от Николай Николов – председател на БСП Красно село, общински съветник в Столична община, член на БСП от 18 годишен и както сам е отбелязал – очакващ скоро да бъде изключен:
За всички мои приятели и другари,За всички, които се интересуват какво става в БСП,
За всички, които ценят и искат да знаят ИСТИНАТА…
Вчера описах манипулациите, които бяха извършени с „броенето“ на делегати на конгреса на БСП – ето ви и ВИДЕО ДОКАЗАТЕЛСТВОТО
Гласува се за ИЗКЛЮЧВАНЕТО на 13 от 20-те делегати, които излязохме на сцената, за да поискаме включване на микрофоните и РЕАЛНО преброяване на кворума в зала.
ГЛАСУВАНЕТО за изключване на делегатите:
Блок 1 – 138 гласа „ЗА“
Блок 2 – 95 гласа „ЗА“
Блок 3 – 121 гласа „ЗА“
Блок 4 –  98 гласа  „ЗА“
Вместо реалните 452 гласа „ЗА“, са обявени + 40 измислени гласа, за да си знаем Сами можете да видите залата от видеото, според вас в нея присъстват ли 700 делегатиСподеляйте ИСТИНАТА трябва да се знае(видеото вече е премахнато от официалните канали)

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук