ЗА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

0
1479

БСП ПРАВИ ПОДПИСКА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

            ИВАН ТАКОВ, председател на ГС на БСП – София:

Благодаря на членовете на Националния съвет на БСП, че приеха нашето предложение за общонационална подписка за запазване на Паметника на Съветската армия на мястото му в Княжеската градина в София. По този начин се противопоставяме категорично на поредната офанзива за демонтирането и преместването на монумента, подета този път от ГЕРБ.

След Втората световна война на територията на България има издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки един войник, оставил костите си за Освобождението на България и Европа от фашизма.

Всички ли ще ги съборят?!

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София прие и официална позиция във връзка по отношение на Паметника на Съветската армия, която поместваме по-долу:

ПОЗИЦИЯ

на Изпълнителното бюро на ГС на БСП – София

във връзка със съдбата на Паметника на Съветската армия в столицата

            На 23 февруари 2023 г., дни преди началото на предизборната кампания за петите поред предсрочни парламентарни избори в България за последните две години, за пореден път посегнаха на историческата истина, свързана с нацизма в Европа. Вандал счупи с чук плочите на Паметника на Съветската армия в София. Това е съзнателен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм!

Днес 24 февруари 2023 г., когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията си и заповяда на ГЕРБ – като нареди на общинските съветници на партията в Столичния общински съвет (СОС) да подкрепят доклад на Демократична България за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София. Борисов заяви, че поругаването е вандалски, но „морален“ акт и нещо, което държавата е трябвало да свърши отдавна. Той каза също, че Паметникът трябва да бъде разрушен, защото в Украйна се водела война и така било „морално“. Политическата повратливост на Бойко Борисов няма край! А сега ще ни учи и на морал?!

Нека да припомним, че Паметникът на Съветската армия е защитен от:

  1. Европейската културна конвенция от 1954 г.
  2. Европейската харта за архитектурно наследство на Европа от 1975 г.
  3. Закона за българското авторското право и сродните му права
  4. Резолюциите на ООН от 2008 г. и 2009 г. за защита на паметниците по повод Втората световна война.

И не на последно място – този паметник е на хората, които победиха фашизма в Европа, като той по същество е антифашиски паметник. Затова и нашата позиция винаги е била принципна и последователна, а именно – ние сме против всякакво посегателство върху монумента.

Впечатляваща е управленската импотентност на българските десни партии. За 33 години управление на София – в началото на 90-те – на СДС, а от 2005-та насам и на ГЕРБ – направиха столицата ни най-бедната в Европа. Както и държавата ни след десетилетия десен преход е най-бедната в ЕС – страдаща от социална, икономическа, демографска, духовна, здравна, енергийна и най-вече – морална криза.

И колкото и да ни убеждават десните – тези кризи няма да се решат със събарянето на Паметника на Съветската армия, а най-вероятно ще се задълбочат. Както стана през 1999 г. с разрушаването на Мавзолея в центъра на София. Паметникът няма общо с конюнктурни събития, личности и процеси. За разлика от други, ние умеем да правим разлика между Съветската армия от 1945 г. и руската армия от 2023 г. Ние, българските социалисти, настояваме за спиране на военните действия сега и веднага. Защото трудните и продължителни преговори винаги са по-добри от продължаващите военни действия.

Паметникът на Съветската армия е паметник на 27 милиона граждани на тогавашния Съветски съюз – руснаци, украинци, беларуси, казахи, кавказци и от още десетки националности, които дадоха живота си – на фронта и в тила – за свободата на Европа и света от фашизма. В силите и военните операции на същата Съветска армия участие взе и Първа българска армия, начело с националния ни герой ген. Владимир Стойчев, която даде десетки хиляди свидни жертви.

Техният подвиг под знамето на Победата спаси България от разпарчетосване и национално унижение, защото до 1944 г. тя беше съюзник на нацистка Германия, вкарана в този пагубен съюз от политици, като Бойко Борисов – повратливи, слугински настроени, способни да жертват всичко заради личната си кариера и благополучие. Днешните десни политици у нас се подиграват на паметта на милионите съветски граждани, спасили Европа и света от фашизма, но и на свидните български жертви от Отечествената война!

Жалък е опитът им да доказват евроатлантическата си принадлежност през погазване, оскверняване и демонтиране на българската история! Жалко е, когато нямаш аргументи с днешна актуалност и виждане за бъдещето започваш да се бориш с паметници на миналото, прекръстваш улици, налагаш медийна цензура и подкрепяш вандалски актове. Без да отчиташ ясни социологически данни, че Паметникът е част от общото добро отношение на над 80% от българите към Русия. Русия, с която ни свързват вековни отношения, чиято кулминация ще честваме на 3 март – Деня на успешния край на Руско-турската освободителна война. В този ден благодарим на Руската армия, нашата Освободителка – от името на българския народ, точно както е написано на счупената и поругана плоча!

24.02.2023 г.

ОБЪРКАНИТЕ ПРЕДСТАВИ ЗА ИСТОРИЯТА В СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ

Искра Баева

Паметникът на съветската армия би трябвало да се нарича на Червената армия, както се е казвала армията, победила германския вермахт през Втората световна война. Но през 1954 г., когато той е постоен, тази армия вече се нарича съветска, затова такова става и официалното му име. Казвам това, защото още тогава започва объркването на историческите факти.

Исканията за премахването (преименуване, разрушаване, унищожаване, преместване, трансформиране в нещо друго) на Паметника на съветската армия се появиха много скоро след като започна геополитическата преориентация на България от Източния блок (СИВ и Варшавския договор) към Западния (САЩ, обединена Европа, НАТО). Тогава паметникът, който неговите противници започват да наричат МОЧА (Монумент на окупационната червена армия) заради не съвсем цензурното звучене на съкращението, стана символ на подчинената роля, която България има в съветската сфера на влияние. Оше една проява на българския комплекс за малоценност.

А колкото по-трудно ставаше за отрицателите на българския социализъм да убедят гласоподавателите, че са живели в съветски комунистически ад, толкова по-голямо ставаше ожесточението срещу паметник. Няма нужда да припомням многобройните акции срещу него, по-важното е, че те се ожесточиха с изострящето се противопоставяне между Русия и Запада, прераснало във война на Русия в Украйна.

Обаче последната акция срещу Паметника на съветската армия от 23 февруари 2023 г., целяща да демонстрира отношението на българите към Русия, показа доста объркани представи за историята.

Защото политическият активист, разбил с чук плочата с благодарствения надпис, 61-годишният пловдивчанин Светлозар Раянов се оказа привърженик на Луковмарш, както е заявил в своя фейсбук профил. Този факт прави действията му напълно обясними. Като привърженик на националсоциализма (какъвто по собствените му думи е и ген. Луков) г-н Раянов има всички основания да мрази Червената армия, защото тя е разгромила германския вермахт. Въпросът е защо българската демократична общност приветства така възторжено действието на г-н Раянов?

Отново искам да припомня, паметникът е на съветската/червената армия, а празникът 23 февруари отбелязва създаването на Червената армия от Лев Троцки през 1918 г. А тя се появява в Гражданската война, за да се бори срещу Бялата армия, защитаваща Руската империя.

Струва ми се, че ставащото около Паметника на съветската армия показва доста объркани представи за историята. Опитите за разрушаване на паметника са мотивирани от желанието да се протестира срещу действията на съвременна Русия, която обаче предпочита да се идентифицира с Руската империя, а не със съветския период. А най-голямата заслуга на Червената армия, в чест на която е посктроен паметника, е именно победата срещу нацизма, което май никой в България не иска иска да си припомня.

 

26 февруари 2023 г.

От сайта „Клуб 24 май“ https://24may.bg/2023/02/26/%d0%be%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b7%d0%b0 %d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d1%81/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук