НА ИЗБОРИТЕ БСП ТРЯБВА ДА ИМА ЯСЕН ОБЛИК, А НЕ ЧЕРВЕНИ ГЪВКАВИ ЛИНИИ

0
768

Изборите изглеждат единствената възможност пред страната ни. Експертите в министерствата не трябва да спират да работят по законопроектите и Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза пред БНР Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

„Личното ми мнение е, че няма да се състави правителство и в тази ситуация може би това е по-добре. Не одобрявам това, което се случва в последните дни. Това е недемократичен подход, който няма нищо общо с практиката в европейските страни. На някого може да му се струва нормално да търси по такъв начин подкрепа, но това е пар екселанс пазаруване“, коментира Петър Витанов.

„Кирил Петков и Асен Василев дойдоха с огромни очаквания и надежди, и аз вярвам, че те искаха да променят страната. Но начинът, по който се опитват да съберат подкрепа за ново правителство сега, би отблъснал голяма част от хората, които искат да участват в политическия процес. Това ще рефлектира и върху изборите, ще видите. Беше показателно на проведените наскоро местни избори на няколко места в страната, където имаше много ниска избирателна активност“, добави Витанов.

Според него е трудно участието в коалиция, в която има партии с толкова различни идеологии.

„Войната допълнително усложни ситуацията, защото дори на ниво избиратели имаше сблъсък – избирателите на БСП не бяха доволни от санкциите срещу Русия, а тези на десницата – определяха като мека политиката на правителството спрямо Русия. Това беше огромен идеологически сблъсък“, каза Витанов.

„По-нормалното е да се отиде на избори, но БСП трябва да има ясен облик, а не червени гъвкави линии“, добави социалистът.

Петър Витанов участва днес в дискусия за възможностите, които ще предостави на България създаването на Социален  фонд за климата, който  трябва да осигури справедлив енергиен преход в Европа. Събитието е организирано от Бюрото на Европейския парламент в България.

Целта на форума е да се разяснят задачите и начина на действие на предложения механизъм в подкрепа на доходите и инвестициите на уязвимите домакинства и малкия бизнес по време на прехода към климатична неутралност, за да се намалят рисковете от енергийна и мобилна бедност.

Пред БНР Витанов обърна внимание, че няма време за губене и по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. По повод орязаните от Европейската комисия над 1 милиард лева, той беше категоричен, че темата не трябва да се политизира, защото става въпрос за методология, а не за несвършена работа от българска страна. Алармира обаче, че работата не трябва да спира.

„Парите от Плана трябва да се усвоят за пет години, защото идеята беше за шоково възстановяване след ковид-кризата. Не виждам в България някой да се занимава сериозно с този въпрос, което ме притеснява“, коментира той.

За да бъдат приети необходимите закони, дори при липса на действащо редовно правителство, трябва да не спира работата на експертите в министерствата. А след евентуални избори, законите да бъдат гласувани ударно, добави Витанов.

8 юли 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук