ПОЗИЦИИ на ПЛАТФОРМА
„СОЦИАЛИЗЪМ ХХІ ВЕК“

Идейно-политическо обединение в БСП

0
403

ЗА РАДИКАЛНО ОБНОВЛЕНИЕ НА БСП – ИДЕЙНО, ОРГАНИЗАЦИОННО И ПОЛИТИЧЕСКО!

През последните няколко години голяма част от членовете на БСП се оказаха участници в умишлено създадена фалшива партийна и политическа действителност. Те повярваха, че Нинова променя партията, превръщайки я в истински лява и дееспособна политическа организация. Промяна беше извършена, но тя завърши с три поредни изборни погрома за една година, като последният от изборите на 14 ноември закрепи партията на Нинова в парламентарния миманс. Уж демократичният пряк избор на председател се превърна в път към най-банална узурпация на БСП и пълна ликвидация на демократичната партийна традиция.

Днес, изправени пред въпроса за нашето оцеляване, за оцеляване на левицата в България, трябва да кажем силно – погромът, организиран от Нинова над БСП, не беше случаен акт на политическо невежество, подкрепяно от сервилни партийни апаратчици. Това беше умишлено прокарвана линия за унищожаване най-напред на социалистическия характер на партията, а след това и на самата партия като национален политически субект.

Днес нашата партия стана жертва на политическите амбиции на едно лице, чуждо на социалистическата идея, публично обявяващо се за опозиция на ГЕРБ, а всъщност опонент на президента Радев. Пагубната политика на Нинова беше подкрепяна от безмълвно и удобно мнозинство в Националния съвет, превърнало се в безкритични консуматори на абсурдни обещания за кариера. От ръководството на БСП се излъчваше фалш, политическа безпомощност и безнадеждност – видими за гражданите и невидими за изтъняващата група фенове на председателката. Погромът над БСП не е изненада, а закономерност от липсата на критичен анализ, адекватна политическа платформа, отсъствие от националния политически дебат и неподходящ председател.

Партията на Благоев беше превърната в инструмент за лична политическа кариера. В жертва на тази амбиция бяха принесени идеологията, столетната история и социалистическата перспектива за развитие на България.

След поредния изборен абсурд Нинова първоначално заяви, че не възнамерява да освободи партията от себе си. Под натиск на събитията и вследствие на нарастващия гняв на редовите социалисти Нинова все пак публично обяви, че подава оставка. Това е поредна маневра, която цели да обърка партията и да продължи фактическото ù председателство. Нинова няма морално право да представлява партията, да води преговори и да поставя условия. Начинът и моментът на подаване на оставка, макар и крайно закъсняла, е поредният опит да се осуети мобилизацията за победа на Румен Радев и Илияна Йотова.

Сега оставката на Нинова и обкръжението ù не са достатъчни, необходими са ни нова Програма, нов Устав, обновена из основи партия.

Ние, социалистите от ИПО „Социализъм XXI век“, се обръщаме към делегатите на 50-ия Конгрес. Да възстановим силата на висшия ни партиен орган, да отстраним „тумора“, да постигнем обществена реабилитация на социализма като път към по-справедливо и сигурно общество.

Призоваваме за заседание на Kонгреса в срок до един месец с ясната цел – спасяване на БСП, спасяване на социалистическата идея. Няма друг партиен орган, който легитимно да може да решава наболелите вътрешнопартийни проблеми.

Призоваваме за пълна мобилизация за победа на Румен Радев и Илияна Йотова на втория тур на президентските избори!

Албена Шавел, Ана Ананиева, Ана Пиринска, Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Георги Божинов, Георги Пирински, Георги Тодоров, Елеонора Ангелова, Емил Бехар, Емил Костадинов, Надежда Мидюрова, Захари Захариев, Иван Ковачев, Цветелина Дочева, Чавдар Георгиев, Юрий Асланов, Явор Куюмджиев

16 ноември 2021 г. 

 

КЪМ НС НА БСП:  ДРУГАРИ,

НЕ СЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ В БЮРО ПО ТРУДА ЗА ПРОВАЛЕНИ ПОЛИТИЦИ!

            Уважаеми членове 

            на Националния съвет на Българската социалистическа партия,

            Другарки и другари,

Днес трябваше да има присъствено заседание на НС на БСП, на което да обсъдите ключови за БСП и за България въпроси. Пленумът бе отменен в последния момент по неясни причини с обяснението, че преговорите по коалиционното споразумение още продължават. Но какъв по-сериозен повод да се събере НС на БСП от това да разбере най-после какво точно и как се договаря, след като не му бе дадена възможност да определи позицията на БСП преди започването на преговорите. И защо след бодряшкото публично говорене за почти пълното съвпадение на програмните намерения на четирите преговарящи политически формации, което само по себе си е повод за недоумение и тревога, коалиционното споразумение се оказа неприемливо за Нинова и сие. Да се разбере и каква е истината за продължаващото търсене на удобните за председателката в оставка и нейните приближени постове първо в законодателната, а след това и в новата изпълнителна власт.

Рано или късно заседание на НС на БСП ще се проведе. И по всичко личи, че отново неговите членове ще бъдат поставени в унизителното положение, под натиска на свършените факти, да одобрят вече взети от друг решения от съдбовно значение за Българската социалистическа партия. Когато и да се проведе това заседание, вие, другарки и  другари, членове на НС на БСП, трябва да осъзнаете своята политическа и морална отговорност и да предпазите партията от по-нататъшния ù крах, към който я води нейното морално дискредитирано и фактически провалено ръководство!

След всестранен анализ и откровена дискусия Националният съвет на БСП трябва да вземе решения по няколко изключително важни въпроса:

            Първо, за четворната коалиция. Да каже – Да! за парламентарната подкрепа на законодателна управленска програма и правителство с водеща роля на „Продължаваме промяната“. Това е шанс за възстановяване на парламентарната демокрация и на ролята на Народното събрание, шанс за постигане на промяна и в изпълнителната, и в съдебната власт.

            Но! Участие с министри-политически лица в правителство с ясен неолиберален профил рискува да обезличи БСП като носител на социалистическата идея и на надеждата за достоен живот. Аргументът, че трябва да се участва заради изпълнението на социални ангажименти, е фалшив. Те, както и много други същностни за БСП и левицата политики, следва да бъдат ясно записани в споразумението с „Продължаваме промяната“ и да подлежат на постоянен строг парламентарен, политически и обществен контрол. Веднага ще чуем обвинения, че т.нар. вътрешна опозиция не иска да има правителство. Свикнали сме. Днес обаче за всички е ясно, че ръководството на БСП въобще не се е загрижило за съдбата на България, а за собственото си оцеляване и уреждане с министерски кресла.

            Вторият въпрос е за бъдещето на партията и предстоящия Конгрес. Длъжни сте да направите всичко необходимо за преустановяване на деструктивните процеси в партията и за възстановяване на влиянието ù в обществото. Да спрете потъпкването на Устава на БСП и на демократичните принципи и традиции в живота и работата на нейните организации и органи. Предупреждаваме, че още едно заседание на партийния конгрес като това от 26-27 септември 2020 г. ще бъде фатално за БСП. Свидетели сме на повторен опит председателката да подаде оставка, за да запази своя пост, с всички пагубни последици от тази маневра. Ето защо именно днес Националният съвет е длъжен, в строго съответствие с чл. 17 на Устава на БСП и без отлагане, да избере заместник-председател и нов състав на ИБ на НС на БСП, които да осигурят подготовката на обективен и задълбочен анализ за състоянието на партията и на проекти на решения за излизане от кризисното ù състояние, за откриване на нова перспектива пред нея. Тук нямате право на компромис!

            Трето. Длъжни сте да защитите свободата на словото и авторитета на левия вестник „Дума“, да му гарантирате финансови условия и възможности за творческа изява на редакционния колектив. Вместо да осигурят встъпването в длъжност на определения преди месеци от НС на БСП нов главен редактор, представителите на Фондация „Дума“ натрапиха преди дни по волята на ръководството като първи зам.-главен редактор външен за вестника и партията човек. Това провокира публичен протест на целия състав на вестника „срещу унизителното отношение към екипа на „Дума“ и към поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ вестника; срещу предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа“.

Като членове на НС на БСП сте изправени пред избора или отново да приемете и да се подчините на волята на едно нелегитимно и провалено ръководство, или да сложите началото на възраждането на 130-годишната Българска социалистическа партия!

            Другари, 

            Не допускайте Националният съвет на БСП да се превърне в гумен печат на пагубни за партията решения и в Бюро по труда за провалени политици!

7 декември 2021 г.

РЕФОРМАТА НИНОВА – ТРИ ИЗБОРНИ КАТАСТРОФИ,

ДВЕ ФАЛШИВИ ОСТАВКИ И ПЕТ ГОДИНИ СЪСИПВАНЕ НА БСП!

            На 29 декември лидерката в оставка и клиентелисткото ù обкръжение в ИБ на НС на БСП организираха „неприсъствен“ пленум с точка единствена в дневния ред – изключване на член на Националния съвет на БСП. Не на редови член, а на бивш заместник-председател на НС и кандидат за председател на БСП. Между празниците, на подпис и без възможност за защита. С тенденциозно и манипулативно подбрани „мотиви“ и аргументи, които могат да бъдат отнесени с пълна сила към авторите им. Това е т.нар. реформа Нинова от последните 5 години. Чистки, изключвания и посочване на „врага с партиен билет“, които ни отнеха 700 хиляди гласа. Колко още трябва да загубим, за да разберем, че анатемосването на другари е най-сигурният път за приключване на БСП? А може би именно това е целта?

В навечерието на Конгреса, вместо отговорна дискусия за бъдещето на партията и на страната – нова програма, организационно укрепване, предложения за радикални социалистически реформи в здравеопазването, социалната политика и икономиката, ръководството за пореден път показва, че се интересува само от себе си и от собственото си оцеляване. На гърба на БСП и за сметка на нейното бъдеще. Освен проява на страх, изключването е и поредният акт, с който БСП демонстрира своята недемократичност пред българското общество.

След три изборни катастрофи и две фалшиви оставки лидерката и приближените ù влезнаха във властта. Но не през парадния вход след изборна победа, а чрез прилепване към сложна четворна коалиция с ясен неолиберален профил. И докато на думи разграждат модела „ГЕРБ–ДПС“, на практика съсипват БСП и надеждите на стотици хиляди социалисти. Ще се примирим ли? Докога ще търпим?

30 декември 2021 г.

ПОЛИТИЧЕСКОТО УБИЙСТВО НА В. „ДУМА“

На 12 януари вечерта научихме от социалните мрежи, че Велиана Христова, завеждащ отдел „Общество“, и председател на дружеството на СБЖ във в. „Дума“, е уведомена от Атанас Зафиров и Вяра Емилова, представители на Фондация „Дума“ и едни от най-приближените на председателката на БСП в оставка, че повече не е част от редакцията на вестника. Причината – като председател на дружеството на СБЖ тя е вносител на подписаното от 30 журналисти и служители на вестника писмо до членовете на НС на БСП, в което опровергават с конкретни факти и данни лъжите и манипулациите по отношение на „Дума“, изречени от Корнелия Нинова на последното присъствено заседание на НС на БСП в края на миналата година. За по-малко от 24 часа над 370 видни общественици, журналисти, академици, професори, бивши министър и председател на БАН, социалисти и граждани подкрепиха онлайн петиция в подкрепа на Велиана Христова, в която се казва: „Саморазпразавата е очевидна – отстранява се човек, който през годините не е пестил критики нито към свои, нито към чужди, но винаги се е водел от интересите на обществото. С настоящата петиция възразяваме срещу опита да се зачертае с лека ръка заради политически сметки биографичен опит и репутация, градени с десетилетия. Вестник „Дума“ през годините е пребъдвал като критична медия именно благодарение на хора като Велиана Христова. Тя отдавна е заслужила награда, а не уволнение.“

От днес, 14 януари, в издателското каре на вестника отсъства не само името на ВЕЛИАНА ХРИСТОВА, но вече я няма и ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА.  Необикновено ярка личност – човек на словото и на духа! За ужас на палачите си тя притежава недостижим публичен авторитет и признание, което си е завоювала през годините с неподражаемото острие на перото, със своята отдаденост на каузата на свободата и социалистическия идеал, както и с несломимата си воля за борба, каквото и да ù е коствало това. Призната и от най-придирчивите специалисти като проникновен изследовател и разпространител на делото на Апостола на свободата, страстен защитник на истината за антифашистката Съпротива и ревностен пазител на духа и принципите на Продевата „Дума“!

Сред имената, които вече ги няма в издателското каре на вестника, са и тези на Ева Костова, Георги Георгиев – зам.-главен редактор, Юрий Михалков и Ралица Николова – завеждащи отдели, както и на много от дългогодишните автори – всички, принудени да напуснат под натиск.

Как да определим случващото се с вестник „Дума“? По никакъв друг начин освен като ПОГРОМ, като УНИЩОЖАВАНЕ НА ПРОДЕВИЯ ДУХ И ТРАДИЦИИ. Като поредна стъпка в последователните усилия на Корнелия Нинова за запушване на устата на истинските журналисти и превръщане на вестника в незначително, но силно подкрепящо я печатно издание, подобно на негледаемата, но скъпоструваща Българска свободна телевизия – свободна за всички, които венцехвалят Нинова и сие и закрита за всички, които дори доброжелателно изказват критики. Действията на цензорите и надзирателите на вестника показват страх от истината и пълно неразбиране на същността на журналистическата професия. Те не могат да приемат дълбоката същност на категории като дълг, отговорност и вярност на журналистическото призвание. Те не разбират как без договор, с мизерно заплащане и при постоянно обругаване можеш да продължаваш да изпълняваш служебните си задължения и професионалния си дълг, да отстояваш социалистически и леви идеи и ценности, неразбираеми за тези, които се изживяват като компетентни ръководители на партийните медии. Те вярват, че с манипулации и всяване на страх ще могат дълго време да удържат оставащите в редакцията журналисти и служители, но не разбират, че както 700 000 избиратели през 2021 г. отказаха подкрепа на БСП, така и читателите през 2022 г. ще обърнат гръб на левия вестник.

Платформа „Социализъм XXI век“ изразява остър протест срещу политическите репресии върху екипа и най-ярките автори на в. „Дума“; срещу поредния неоправдан диктат, разрушаващ вестника; срещу посегателството върху свободата на словото!

Разправата с най-ярките имена на в. „Дума“ е позор за БСП! Но за разлика от Велислава Дърева, Велиана Христова и колегите им, единственото, с което поръчителката и извършителите на политическото убийство на „Дума“ ще останат в историята, е срамното петно върху социалистическата партия и печат! На онези, които един ред не са публикували в „Дума“, които дори не четат „Дума“, на опиянените от лицемерна лоялност лакеи, на жадните за власт опортюнисти, ще кажем само едно –

НИЕ ПАК СМЕ ТУК!

14 януари 2022 г.

РЕСТАРТ НА БСП ЗА ПОДЕМ НА ЛЕВИЦАТА!

            Днес не е време за напускане, напротив – длъжни сме да продължим борбата за превръщането на БСП в лява социалистическа партия, носител на ясна социална алтернатива и катализатор на широко обединение около леви и демократични послания.

Вместо необходимия рестарт, заседанието на 50-ия Конгрес на БСП на 22 януари т.г. стана поредна крачка към тотален разпад. Лишено от каквито и да било политически документи и решения, заседанието на Конгреса бе опорочено от поредния унизителен епизод „оставка – оставам“ и изправи нашата 130-годишна партия на ръба на разцеплението. Рязко се засилиха и спекулациите за нова лява формация.

Ние, от Идейно-политическото обединение в БСП Платформа „Социализъм на ХХІ век“, категорично се противопоставяме на ликвидаторския курс на ръководството начело с К. Нинова за превръщането на БСП в котерия за лично облагодетелстване на ограничен кръг подгласници! Днес на страната е нужна авторитетна и силна БСП, с нови програмни послания и възстановено демократично единство, способна да даде импулс за широко ляво обединение на формации и движения в полза на социалната алтернатива за България!

            За морала

            В доклада от 22-ри ни бе заявено, че „сме изправени пред предизвикателството да покажем нов морален образ на БСП, …който да скъса със задкулисието, с употребата на властта за лични цели“. Конгресът обаче претърпя пълен крах с разиграния спектакъл и отказ на Нинова да се яви на пряк избор за председател, след като само няколко часа по-рано призова за такъв като най-висш израз на демократичност! Оставката на председателя на БСП е факт и никакви конгресни решения не могат да го отменят или обезсилят. Достойнството и моралът изискват Нинова незабавно да освободи поста и да спази Устава на БСП.

            За дневния ред на обществото

            Ръководството на Конгреса отказа да предостави на делегатите проекта за политическа резолюция, внесен от делегати, представители на Платформа „Социализъм на ХХІ век“, озаглавена „За идеен и политически рестарт на БСП и на българската левица“, в която включихме и редица предложения на други делегати. Безпардонният отказ за отговорна дискусия остави без политически решения най-острите актуални въпроси на България днес: застрашително разтварящата се ножица между цени и доходи; икономическата ситуация и състоянието на финансите; защитата на Конституцията и парламентарната република; регулаторните органи и необходимите законодателни промени; евроинтеграцията на Република Северна Македония и правата на гражданите с българско самосъзнание, българското духовно и материално наследство; както и съвсем не на последно място – необходимостта от нова политика за траен мир и колективна сигурност в Европа и за подобряване на отношенията с Руската федерация.

            За нова програма

            В доклада на Нинова от 22-ри се твърди, че се били  провели дискусии, на базата на които била започнала работа по нова програма и предстояло тя да се активизира – грубо преиначаване на истината! Идейните звена на Националния съвет са изпразнени от кадри и от каквато и да било дейност! Очевидно, по подобие на мъртвородената „Визия за България“, отново ще бъдем „ощастливени“ с трактат, съчинен незнайно къде и от кого, далеч от изконните ценности и идеи на демократичния социализъм, но „компетентни“ по разбиранията на Нинова!

Спешно се нуждаем от обрат за възстановяване и разширяване на загубеното доверие и позиции на БСП в средите на ляво и демократично настроените избиратели, ако искаме да се представим достойно на местните избори през 2023 г. С настоящото ръководство, останало сляпо и глухо за личната си отговорност за катастрофалните изборни загуби през 2021 г., както и в състояние на полуразпад на организациите по места, подобен обрат е невъзможен!

Затова сега всички социалисти и симпатизанти по места трябва да се обединяват за изграждането на леви платформи за изборите, които да заявят категорична воля за изкореняване на корупцията и задкулисието в местните органи на самоуправление; да предложат конкретни решения за лява местна политика; да излъчат за листите на БСП честни и компетентни кандидати и категорично да отхвърлят опитите за налагане „отгоре“ на компрометирани и провалили се лица.

Заявяваме, че днес съвсем не е време за напускане на нашата партия! Напротив – длъжни сме да продължим борбата за превръщането на БСП в необходимата на България лява социалистическа партия, носител на ясна социална алтернатива и катализатор на широко обединение около приобщаващи леви и демократични послания!

31 януари 2022 г.

ДРУГАРИ, СЪБУДЕТЕ СЕ!

НИНОВА ПРЕВРЪЩА ПАРТИЯТА  В КОТЕРИЯ!

            Преди пет години делегатите на Конгреса си избраха хищник, без да подозират, че БСП ще се окаже идеалната плячка.

От самото начало на промените преди повече от тридесет години мнозина бленуват Българската социалистическа партия да се превърне в маргинална партийка със затихващи функции. Но дори и в най-смелите си мечти те не са си представяли толкова ефективен ликвидаторски резултат като този на Нинова и компания. Организациите са разбити, апаратът е уволнен, Продевата „Дума“ е смазана, несъгласните са врагове, обезверените напускат, а неудобните ги изключват.

Миналата седмица дойде ред да бъде обезглавена и Софийската организация на БСП с премахването на Калоян Паргов като председател в резултат на абсурдна процедура „на подпис“ с „мотиви“ на 31 анонимни вносители – инициатори на чисто разколнически антипартиен акт! При това точно в момент, когато катастрофалните резултати от изборите през 2021 г. налагат извънредни усилия за спасителен обрат към възстановяване на сриналото се доверие към партията! По последни социологически данни подкрепата за БСП вече е под 10%!

Днес решенията в 130-годишната Българска социалистическа партия се изработват от анонимни съветници на лидерката, изпълняват се от отдел „Деловодство“ и се съобщават във „Фейсбук“ – демонстрация на арогантност и незачитане на елементарни правила и морални принципи. Членовете на НС на БСП безропотно приемат наложената им унизителна роля на безгласни изпълнители на чужда воля и на жажда за отмъщение и разправа. Общопартийната контролна комисия е превърната от пазител на партийния устав и морал в репресивен орган на БСП–Нинова. А мнозинството делегати на Конгреса, съзнателно, но и под натиск, сътвориха един невероятен нов абсурд в правния свят и в аналите на нашата партия – отказаха да „констатират“, т.е. да видят и чуят, заявената от трибуната оставка на Нинова. Страхуват се, че всеки ще си получи „заслуженото“, ако не следват принципа: „Който не е с мен, е против мен!“. А може би са чели Ювал Ноа Харари и са от хората, които вярват, че историческата промяна е невъзможна, че човечеството никога не е напускало джунглата, че никога няма да го направи и че остава само изборът – хищник или плячка. Преди пет години делегатите на Конгреса си избраха хищник, без да подозират, че БСП ще се окаже идеалната плячка. А това, в което е превърната партията днес, са целта, същността и последствията от реформата „Нинова“!

Какво още трябва да се случи, за да се осъзнае истината, която повтаряме  вече години, че чрез уж демократични реформи – ограничени мандати, без дублиране на постове, пряк избор на председател и т.н., Корнелия Нинова  се прояви като  заклет проводник на курс, съсипващ БСП като голямата лява партия? Вместо партията да се развива като последователно програмна и дълбоко демократична, тя деградира до котерия за устройване във властта на тесния кръг безусловно послушни на председателката.

Да, със сигурност ще ни възразят – днес БСП е във властта, отстоява социални политики, участва в отхвърлянето на „модела ГЕРБ“ и т.н. и т.н., но ето, „вътрешната опозиция“ отново подема „вражеска“ атака… Който иска – нека вярва. Само че не е ли вече очевадно и за най-предубедените, че именно Нинова и компания са безскрупулните  проводници на разкола в БСП, обричащ партията на безславен край?!

Идейно-политическото обединение в БСП Платформа „Социализъм ХХІ век“ месеци наред предупреждава и призовава всички отвратени и отблъснати от диктата на „Позитано 20“ да не се предавате, отчайвате и оттегляте. Не ние, а Нинова и сие трябва да напуснат БСП! Веднага!

Днес ние категорично заявяваме:

  • Отхвърляме курса на ръководството на БСП–Нинова за превръщането на партията в котерия за лично облагодетелстване на ограничен кръг подгласници, за подмяната на изконните социалистически идейни и морални ценности в името на служба или пост!
  • Противопоставяме се на стремежа за оцеляване на партийната върхушка за сметка на желанието на стотици хиляди социалисти за преодоляване на идейното обезличаване, на организационната разруха и циничната подигравка с демократичните устои на партията!
  • Продължаваме битката за възстановяване на свободния и конструктивен вътрешнопартиен диалог, на демократичното единодействие сред членовете и симпатизантите и на доверието помежду ни!
  • Оставаме в партията, за да възродим нейния автентичен социалистически характер, за да възстановим и разширим загубеното доверие и позиции на БСП в средите на ляво и демократично настроените избиратели, за да работим за достойно представяне на местните избори през 2023 г.!

Сплотени около позицията „Не на ликвидаторството! Да на преучредяването!“ и обединени в клубове „Ние сме БСП“ ще докажем, че промяната е възможна и законът на джунглата е по-скоро избор, отколкото неизбежност!

21 февруари 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук