БСП-СОФИЯ ИМА ЦЕЛ – РАБОТИМ ЗА ИЗБОРИТЕ НА 2-РИ АПРИЛ

0
1033

Изказване пред делегатите на
Седмото заседание на XIV градска конференция на БСП
21 февруари 2023 г.

Уважаеми делегати, другарки и другари,
Провеждаме седмото заседание на XIV Градска конференция в изключително сложна партийна обстановка и в навечерието на поредната кампания за предсрочни парламентарни избори. На 2-ри април ни предстои да упражним правото си на глас за пети път в последните две години.
Тежката политическа криза, в която се намира държавата, е следствие от много фактори, най-важният от които са политическите партии и тяхната невъзможност да водят разумен диалог помежду си.
БСП е една от тези партии.
БСП, която през есента на 2016-та година излъчи президент на България в лицето на Румен Радев и за която през 2017-та година гласуваха близо милион избиратели.
Това беше БСП!
БСП, за която на последните избори в края на 2022 година гласуваха малко над 230 000 души.
БСП, която беше пета политическа сила в 48-мото Народно събрание.
БСП, която дели членовете си на „наши“ и „чужди“.
БСП, която цензурира, наказва и изключва различното мнение.
БСП, която си служи с манипулации при гласуването по време на заседание на висшия си орган – конгреса.
Това е БСП днес.

Уважаеми другарки и другари,
Всеки от вас е получил моя доклад по-рано днес. Имате възможност да се запознаете с него. Затова сега няма да ви го чета. От тази трибуна искам да ви кажа нещо друго.
Преди 10 месеца, когато бях избран за председател на Градската организация, приех този пост с намерението да обединявам, да работим всички заедно, като истинска партия. Повече от месец преди конгреса на 11-ти февруари говорих, призовавах, молих се дори за смирение, за разум, за това всички в партията да си подадем ръце, да седнем на една маса, да се разберем и да вървим заедно напред.
И какво постигнахме, другари?
Програмната декларация, върху която с наши другари работихме близо 3 месеца, дори не беше раздадена на делегатите на конгреса. Различното мнение на членовете на Градската организация беше цензурирано. Моето изказване с призив за разум и смирение също беше цензурирано от партийната телевизия. Накрая в пълен разрез с уставните норми на партията и с очевидни фалшификации при преброяването бяха наказани с изключване от партията 14 делегати на конгреса. 10 от тях са знакови лица от Градската партийна организация. Част от тях са делегати на Градската конференция и присъстват в залата.
От тази трибуна искам ясно да заявя, че наказаните 14 делегати на конгреса за мен и за ръководството на БСП – София си остават наши другари. Градската партийна организация не приема решението за изключване.

Уважаеми другари,
На конгреса беше извършен опит за разцепление и за подчинение на Градската организация. Това няма да се случи! Не и докато аз съм председател на БСП – София!

Другари!
Ще докажем нашата правота само със силни, убедени социалисти, които не си хвърлят партийния билет, а се борят с много работа, много политическа работа.
Ние ще водим тази битка за Партията! Призовавам всеки един от вас, делегатите на конференцията, да проведем предстоящата предизборна кампания като истинска партия, а не разделени, както излязохме след решенията на конгреса.
Да работим сред хората, с разум, със сърце, сплотени зад социалистическата идея.
Да съхраним Градската организация.
Да покажем на всички, че партията е наша.
След 2-ри април ще удвоим нашите усилия да върнем партията на мястото, което заслужава. С всички уставни, юридически и морални средства срещу опитите на някои да превърнат БСП в дребен инструмент за брокерски цели.
БСП е масова партия с основна роля в политическия живот на страната, а не дребна бутикова организация за търгуване на управленски постове.

Другари,
Всичко можем да сменим, партията – не!
След изборите на 2-ри април може да ни товарят с незаслужени вини, да ни наказват, да ни изключват, но не могат да отнемат нашата принадлежност и вяра в социалистическата идея на нашата БСП.
Нека да си свършим работата в кампанията, а след това – да ни изключват, ако искат.
Ние сме готови!
Битката за връщане на БСП вече е открита!

Доклад пред делегатите на
Седмото заседание на XIV градска конференция на БСП

21 февруари 2023 г.

Уважаеми делегати,  другарки и другари!
Седмото заседание на XIV Градска конференция се провежда в трудно време за партията  и в началото на поредната кампания за предсрочни парламентарни избори. На 2-ри април ще гласуваме за пети път в последните две години.
Политическата криза, в която се намира страната ни, е тежка. Причините са много и различни, но главната вина носят политическите партии. Липсата на нормален диалог по между им, доведе България до политическа безизходица, от която вече е видно, че няма  излизане и след изборите на 2-ри април.
Къде стои нашата партия?
БСП, която през есента на 2016-та година излъчи президент на България.
БСП, за която през 2017-та година гласуваха близо милион избиратели.
Това беше БСП!
БСП, за която на последните избори в края на 2022 година гласуваха малко над 230 000 души.
БСП, която беше пета политическа сила в 48-мото Народно събрание.
БСП, която дели членовете си на „наши“ и „чужди“.
БСП, която цензурира, наказва и изключва различното мнение.
БСП, която си служи с манипулации при гласуването по време на заседание на висшия си орган – конгреса.
Това е БСП днес.

Нашата партия е на съдбовен кръстопът – в ценностно, организационно и в политическо отношение. Справедливост, равенство и солидарност са основата на ценностната система на БСП. Днес основата изглежда чужда и неразбираема за много голяма част от партийците. Ценностните стълбове все още стоят в програмните документи на БСП, но връзката между политическата програма и действията отдавна е скъсана.
Организационният разпад е видим. Където все още съществуват организации, работата им в голяма степен е блокирана от междулинчностни конфликти, от липсата на нови идеи. Ние сме в кампания за парламентарни избори, а след броени месеци и в местни с ниско ниво на представителство по места.
Днес БСП иска да управлява на всяка цена и се смята за незаобиколим фактор. Сигурно е фактор, сигурно е незаобиколим, но на думи! От основен „играч“ БСП се превърна в брокер, за да трудоустрои дузина, а забрави за истинската кауза – промяна на системата.
Работата за истинска промяна на обществото иска голяма, сплотена и силна социалистическа партия. БСП днес не отговаря на тези условия.

След 50-тия конгрес Партията трябваше да излезе обединена, мотивирана и с ясни послания за изборите. Висшият партиен орган не отговори на всички „висящи“ въпроси, не посочи пътя, по който БСП трябва да върви, за да върне авторитета и своето водещото място в политическия живот в България.
БСП записа в историята си конгрес на остракирането, изключването и взаимната нетърпимост. Конгрес, на който другарството беше заменено с лична омраза.
Станахме свидетели на незапомнени действия в историята на БСП. Беше наложена забрана от страна на ръководството на конгреса за изказване на различно мнение. Резултатът от тази цензура предизвика грозни сцени, а в самия край – изключване от партията на 14 делегати на конгреса.
Как може да изключиш свои членове точно преди избори?! Работели били срещу Партията, били атентатори, опитващи се да завладеят ръководството и веднага да се коалират с ГЕРБ. Не чух нито един факт в подкепа на тези обвинения. Дали пазителите на правата „вяра“ помислиха за  последствията от този „екзорсизъм“?! Съмнявам се…
За по-малко от седмица членовете на партията намаляха с трицифрено число. И напусналите станаха лоши?!
Всички присъствали в зала 3 на НДК видяха манипулациите при броенето на гласовете. За грешното сборуване на гласувалите „За“ изключването на нашите другари призна и главният преброител на конгреса.
След заседанието на висшия форум на БСП най-ощетена е Градската организация. 10 от 14-те изключени делегати са от София. Всички – добре познати. Член на Изпълнителното бюро и общински съветник, районен председател, председател на комисия в Градската организация, членове на Градския съвет и делегати на Градската конференция.
Това е много тежък удар за БСП-София. И не само за предстоящата подготовка и участие в предизборната кампания, но и за успешно представяне на местните избори. Затова ще ви запозная с действията, които предприехме след 11-ти февруари.
На 14-ти свиках заседание на Изпълнителното бюро на БСП – София, а след това и Председателски съвет. Единодушно беше решението и на двата органа – изключването от партията на делегатите на конгреса е противоуставно и неправилно. Изпълнителното бюро ми възложи да подам сигнал срещу решенията за изключване до Общопартийната контролна комисия (ОПКК) и да поканя на разговор главния преброител на конгреса. Той потвърди, че има грешка при сборуването на резултата. Прие заедно с мен и моите заместници Милка Христова и Диана Тонова да отидем на заседанието на ОПКК и да посочи грешката. Заседание на ОПКК така и не беше свикано. На 17-ти февруари получихме писмо, с което председателят на ОПКК Емил Войнов ни уведомява, че препраща нашия сигнал до Комисията по жалби на конгреса. Тя ще се събере тогава, когато бъде насрочено следващо заседание на конгреса. В същото време, Градската контролна комисия се самосезира и излезе с решение, че изключването на нашите другари е противоуставно.
Моето лично убеждение е, че социалистите, които бяха изключени от партията, ще продължат да бъдат наши другари! Така е честно и достойно.

Другарки и другари,
Положението е тежко и тревожно с изключването на 14-те делегати на конгреса. Моментът е критичен – трябва да намерим изход от ситуацията. Поставени сме в цайтнот, тъй като само след 10 дни започва предизборната кампания.
Пред нас има два пътя:
Първият е да продължим, както досега. Да изхабим цялата си енергия в обвинения, да се поддадем на емоциите и да захвърлим всичко. Както го направиха  други наши другари. Това го можем.
Но на кого вредим?
На партията – със сигурност!
Вторият път е пътят на разума и верността към нашата партия.
От най-високата трибуна на нашата организация ви призовавам за повече разум и по-малко емоции!
Всички в БСП – София да станем едно цяло, да бъдем всеотдайни не само в предстоящата кампания.
Мотив и желание за неуморна работа да бъде БСП, в която сме се клели и която всеки от нас носи в сърцето си.
Затова призовавам всички редови социалисти, членове и симпатизанти на БСП да вземат участие в общоградската среща на 28 февруари 2023 г. от 18,00 часа в „Аула Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.
Възраждането на БСП е високата цел, за която работим сега!
Да се свържем с хората, да ги чуем и те да чуят каква е нашата БСП. Да им кажем каква ще бъде…
Призовавам ви да работим в тази изборна кампания не само за добър резултат, а и с мисълта да печелим доверие.
България има нужда от силна политическа левица.
Убеден съм, БСП отново ще бъде тази сила!
Ние ще я направим силна отново!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук