„ИМАМЕ ПРОБЛЕМ“! ДА, НО КАКВО Е РЕШЕНИЕТО – ПРЕУЧРЕДЯВАНЕ ИЛИ ПРЕОПАКОВАНЕ?

0
1207

На брифинга на 8-ми т.м. след пленума в събота самата Нинова вече съобщи, че „имаме проблем“ със спада на подкрепата към БСП, че „така не може да продължава“  и че трябват „сериозни промени“! Очевидно това нейно признание бе продиктувано и от острата критика срещу ръководството на 7-часовото заседание на Националния съвет на партията. Явно вече е невъзможно да се мине с витиеватите фрази, че „резултатът не е добър“, но „не драматизираме това“ от изявлението й само преди дни, в понеделник на 3-ти.

Това е така, защото в седмицата след изборите на 2 октомври в средите на партията се надигна вълна на изключителна тревога и остра критика срещу ръководството поради поредния срив на подкрепата към БСП. Получените 232 хиляди гласа са над два пъти по-малко от 480-те хиляди на изборите на 4 април 2021 г. и над цели четири пъти по-малко от 955-те хиляди преди пет години на изборите през март 2017 г. Периодът, в който през цялото време председател на БСП бе и остава Нинова. Това е неумолимият език на числата.

В това съчетание на такъв срив с безпардонна несменяемост имаме проява на безпрецедентна безотговорност лично от страна на Нинова, както и на нейното обкръжение и крепители. Подобно поведение е просто невъзможно в която и да е нормална партия, където не подлежи на никаква дискусия оставката на председателя не след петото, а най-късно след второто подобно сгромолясване. Просто защото е станало безпощадно ясно, че избирателите не приемат не толкова политиката, която партията предлага, а конкретният й носител.

Израз на тази тревога и на желание за ново начало стана и Позицията на Градския съвет на БСП-София от 6-ти т.м., в която се констатира, че партията се е отзовала на пета позиция по политическо влияние, тъй като е загубила доверието на обществото че е в състояние  отговорно и правилно да управлява страната и да я изведе от кризата. Резонно, председателят на ГС Иван Таков настоя за незабавно свикване заседание на 50-ия Конгрес, тъй като без кардинални промени няма как да продължим напред.

Два дни преди пленума на Националния съвет над осемдесет негови членове, заедно с редица партийни структури и редови социалисти отправиха Обръщение към българските социалисти* (виж приложения текст), в което се изтъква, че е нужна консолидация и в партията, и в лявото политическо пространство, както и ново ръководство, което да спре процеса на разединяване и гонене на “врага с партиен билет” по СДС-образец.

В резултат на тези и още множество остро критични констатации и категорични призиви стана пределно ясно, че този път нещата не могат да се разминат с втръсналите несъстоятелни обяснения за провалите, а се налагат спешни и решителни мерки за овладяване на срива и обръщане на тенденцията на трайно обезсилване на БСП като водеща политическа сила. На пленума в събота над една трета от неговите членове гласуваха именно за незабавно провеждане на заседание на Конгреса, което да отвори пътя за отдавна закъснелите промени.

Вместо това Нинова и послушното й болшинство наложиха друго – конгрес през февруари догодина, който по нейните думи „да даде нов хоризонт“ с подготовка „за нова модерна програма за модерна лява партия“, предшествана от дискусии и „чуване на всички мнения“, както и „сериозна организационна реформа“, означаваща и промяна на Устава /като тя настоявала за изцяло нов!/. Плюс незабавни разговори за „единение на широкото ляво“ и създаване на „такъв ляв блок“! И всичкото това – от същата група лица, загърбили всякакъв идеен живот, „забравили“ уставното си задължение за утвърждаване на етични норми на поведение на социалистите и закрили пътищата за ефективно взаимодействие с други леви формации и среди у нас, както и с Партията на европейските социалисти!

Що се отнася до разработката на нова партийна програма, то през септември тази година се навършиха точно две години на пълно бездействие след решението на първото заседание на „юбилейния“ 50-ти конгрес от 26-27 септември 2020 година за старт на работа в това направление. Онова, което всъщност последва бе разпада на Комисията на Националния съвет по идейно-програмно развитие /КИПР/ след оставката на нейния председател Янаки Стоилов, както и де факто закриването на структурите на Националния съвет за идейни, исторически и политологически изследвания. Без да пропускаме в тази връзка и злополучния и вече добре забравен експеримент с „Визия за България“, замислена и формирана като „надпартиен“ документ.

Що се отнася до Устава, то в ръцете на ръководството, обслужвано от партийната контролна комисия, той бе превърнат в инструмент за безпрецедентен процес на отлюспване, разформироване и изключване на всеки и всички несъгласни и „непослушни“. С резултат насаждането на отровната атмосфера на нетърпимост, дамгосване с обвинения за предателство и в крайна сметка – експонирането на  БСП като безнадеждно и безвъзвратно скарана със себе си партия, на практика превърнала се в секта.

Да не говорим за заявката за отваряне към „широкото ляво“ на фона и след всичко, маркирано дотук.

***

            Да, ние от Идейно-политическото обединение в БСП Платформа „Социализъм ХХІ век“, още когато се събрахме за пръв път на 15 май 2021 година, призовахме за коренно обновление на партията въз основа на нова програма, нова стратегия и нови лица. Т.е. за преучредяване  на БСП като реален носител на жизнено необходимата  на България алтернатива за всеобхватна социализация на икономиката и другите сфери на обществен живот.

И ето че очевидно след година и половина сме били „чути“ и на „Позитано“20 – само че, разбира се, по свойствения за обитателите на този адрес начин. Имайки предвид вкоренения там стил и методи на работа, със сигурност ще станем свидетели не на същностно преучредяване с цел ново качество на партията, а тъкмо напротив – на преопаковане на сегашното съдържание в някаква нова „модерна лява“ обвивка.

Това е така, защото е направо цинично да се предлага сериозна програмна работа в момент на изключително изострена управленска криза и очаквания за нови предсрочни избори точно през февруари следващата година, на фона на застрашително разрастваща се война в Украйна! При това – насред намеренията на Нинова и обкръжение отново да вкарат БСП в „нашето правителство“ в съучастие с „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“!

От подобна „дискусия“ очевидно не може да се очаква никакъв „нов хоризонт“ за БСП, а напротив – още едно завъртане в  пагубната за партията низходяща спирала на обезличаване и вкостеняване. Подобна перспектива не е особено трудно да се прозре. Но да не би всъщност това да е замисълът? Защото знайно е, че като носител на каузата на демократичния социализъм така, както е заложена сега и в Програмата, и в Устава на партията,  БСП силно не устройва не един кръг интереси и вътре, и извън нея, които жадуват да я видят отдадена на „прагматичната“ политика, без особени референции към разни там едва ли не отживели времето си идеи.

Окончателният отговор на въпроса каква, а и дали въобще ще я бъде БСП оттук нататък като партия със стабилен авторитет и сериозно влияние в обществото, очевидно предстои да стане ясен в съвсем близкото бъдеще. Нямаме никакво право да го оставим на кроежите на ликвидаторите!

10 октомври 2022 г.

*ОБРЪЩЕНИЕ

Към българските социалисти във връзка с резултатите на проведените парламентарни избори на 02 октомври 2022 г.
От социалистите – членове на НС на БСП, подписали искането за свикване на НС на 8 октомври т.г., общински организации, ОПО-та от София и страната, редови социалисти

         Уважаеми другарки и другари!

Вярваме, че всички сме разтревожени от резултатите постигнати от БСП през последната година и половина, които ни доведоха до пето място – 9 % от гласувалите и едва 3 % от всички избиратели. Усещането ни е, че БСП пред очите ни губи влияние върху процесите на формиране на вътрешната политика и мястото на България в света. От година и половина все по-голяма част от традиционните избиратели на партията не ни припознават на четири поредни избора. А на последните – БСП получи дори от своето твърдо ядро Червен картон!

И това се случи в ситуация на предстояща тежка зима, в условията на висока инфлация, масово обедняване и обезценяване на доходите. Тези проблеми вълнуват огромна част от българските граждани, които за пореден път в този парламент ще останат със слабо представителство.

Освен социално-икономическите проблеми, затиснали хората на труда, България, Европа и светът се намират в спирала от ескалиращи кризи – здравна, енергийна и военна, криза на доверието в елита и лидерите. Ръководството на БСП не дава решения на тези реални проблеми, а и няма нужния авторитет да ги реализира.

Въпреки заклинанията, че е жизнено важно да се състави редовно правителство, работеща формула за управление не се търси и не се предлага. Ръководството за пореден път пришива партията ни към десните, русофобски ПП и ДБ. Неестественото сътрудничество с тях ни донесе поредния изборен крах. Личното его и свръх амбициите за министерски постове и власт на Нинова и обкръжението й възпрепятстваха в предишния парламент, възпрепятстват и днес формирането на стабилно мнозинство и национално отговорно и експертно правителство.

Излязоха демографските данни от преброяването на населението от м.г., които са катастрофални. Българите сме най-бързо изчезващата нация в света. В същото време класациите на ООН поставиха страната ни по индекс на човешко развитие и благоденствие сред “държавите от Третия свят”!?

Държавно-строителна и отговорна партия като БСП е длъжна да участва в усилията за спиране и обръщане на тези тенденции. Но в състояние на идейна, организационна и кадрова криза партията ни не може да бъде полезна на българският народ и държава. Това ни казаха тези над 700 хиляди избиратели на БСП, които оттеглиха своята подкрепа през последните години. Длъжни сме да се вслушаме в техния глас, а не да обясняваме, че народът е безотговорен и прави експерименти със съдбата си.

За да си върнем доверието на хората, трябва да обединяваме, а не да разделяме, да събираме, а не да гоним. Нужна е консолидация, както в партията, така и в лявото политическо пространство. Нужно е ново ръководство на партията, което да спре процеса на разединяване и гонене на “врага с партиен билет” по СДС-образец. Да скъсаме с политическата линия, която ни води по пътя на разпада, която превърна милионната някога дясна партия в евтина брошка на ревера на Бойко Борисов.

Не е време за псевдо анализи, лъжливи оправдания и нови разделителни линии, а за единство, за решителни мерки и за промяна в БСП!

Нека всички дадем подкрепа за нов, автентичен политически курс на БСП.

5 октомври 2022 г. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук