И БЪЛГАРИЯ ИЗЛИЗА НА ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА ДЖУЛИАН АСАНДЖ

Проявата в София, изискваща отказ от екстрадирането в САЩ на разобличителя от "Уикилийкс", е организирана от Съюза на българските журналисти и Българския антифашистки съюз. Ще се състои в събота, 8 октомври, от 10 часа, в градинката на гърба на Националната художествена галерия, разположена в непосредствена близост с посолството на Обединеното кралство.

0
698

България се присъединява към международния ден за глобална обществена мобилизация в подкрепа на разобличителя от „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, отбелязван на 8 октомври т. г.

За активни прояви в подкрепа на Асандж, държан вече над три години в най-бруталния и най-безпощадния спрямо затворниците британски зандан „Белмрш“, алармират много правозащитници.

Международната федерация на журналистите (МФЖ) подкрепи активно инициативата за глобален ден с искания за освобождаване на Асандж, който да бъде отбелязан из цял свят на 8 октомври.

Като колективен член на МФЖ, Съюзът на българските журналисти (СБЖ) откликна, призовавайки за протест в София срещу посегателствата над Асандж на 8 октомври, събота, от 10 часа. Всички, желаещи да надигнат глас на солидарност с Асандж и да настоят за незабавното му освобождаване, както и за отмяна на британското решения за екстрадицията му в САЩ, където го заплашват 175 г. затвор, ще са добре дошли на 8 октомври от 10 ч. край скулптурата на поета-огняр Никола Вапцаров в градинката на гърба на Националната  художествена галерия (Двореца). Мястото е в непосредствена близост до разположеното на ул. „Московска“ посолство на Обединеното кралство, където след протеста ще бъде внесена позицията на СБЖ с искането за свобода за Асандж и за отмяна на естрадицията му.

Протестът, обявен и във Фейсбук, е подкрепен и от Българския антифашистки съюз (БАС), както и от много граждани.

СБЖ пише в позицията си:

„СБЖ се присъединява към международната кампания, подкрепена и от Международната федерация на журналистите, настояваща за освобождаването на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж. На 8 октомври нашият Съюз ще влее и своя глас в апелите и действията на многобройни журналистически и правозащитни организации по света, които ще излязат на протестни прояви против екстрадицията на Асандж в САЩ, където го застрашават 175 г. затвор заради публикации, разкриващи американски военни престъпления.

Заедно с много колеги и граждани по света, СБЖ настоява демонстративната разправа с Асандж незабавно да бъде прекратена. Посегателството срещу него е посегателство срещу всички ни. Наказват го за онова, което е същността на журналистическата мисия – да се изважда истината на показ. Щом съдят Асандж за това, че е разгласил информация за военни престъпления, която е от висок обществен интерес, значи към всички журналисти по света се отправя показна заплаха да не си позволяват нищо подобно. Всява се страх и се запушва устата на честната, независима и критична журналистика. Открито се преследва целта обществото да е държано в неведение за онова, което „силните на деня” не желаят да се разгласява. Това е откровено убийство на свободата на словото, свободата на информиране, свободния достъп до информация и по същество на самата демокрация.

Ето защо защитата на Асандж днес е защита и на демокрацията.

Настояваме компетентните органи в Обединеното кралство да преразгледат решението за екстрадиране на Джулиан Асандж в САЩ и незабавно да го освободят, като му осигурят и подобаващо обезщетение за годините преследване и тормоз, включително и за травмиращото му пребиваване в затвора Белмарш.

Свобода за Джулиан Асандж!“

На свой ред ден по-рано бе разпространена и публикация на МФЖ, в която се посочва:

„На 8 октомври в 13:00 жива верига ще обгради сградата на парламента в Лондон, Обединеното кралство, за да се противопостави на екстрадирането в САЩ на Джулиан Асандж, основателят на „Уикилийкс“, и да настоява правителството на САЩ да свали всички обвинения срещу него. Международната федерация на журналистите (МФЖ) призовава журналистическите съюзи, организациите за свобода на печата и журналистите да се мобилизират и да изразят своята солидарност.

Повече от 3600 души ще образуват жива верига, за да поискат свободата на Асандж. Към митинга ще се присъединят членове на свързания с МФЖ съюз в Обединеното кралство, Националния съюз на журналистите (NUJ).

„Криминализирането на разследващата журналистика дава възможност за всеки друг вид репресия. Ако достатъчно от нас се съберат в живата верига около парламента, този процес може да бъде спрян веднага“, се казва в изявление на NUJ.

Протестът около британския парламент, организиран от кампанията „Не екстрадирайте Асандж“, ще създаде огромен визуален символ на решимостта на хората да защитят свободата на изразяване. В същия ден са планирани акции на солидарност с основателя на „Уикилийкс“ по целия свят.

Във Франция проявите за противопоставяне на екстрадирането на Асандж и защита на свободата на пресата ще бъдат организирани от Комитета за подкрепа на Асанж и 37-те организации, които подписаха „Парижкия призив за Джулиан Асандж“, включително френските  филиали на МФЖ – Националния синдикат на новинарите CGT (SNJ-CGT ) и Националния синдикат на журналистите (SNJ). Журналисти, синдикалисти и лидери на асоциации ще се срещнат при Статуята на свободата в 15-ти район в Париж на 8 октември в 14:00 часа.

В Съединените щати Комитетът по защита на Асандж ще проведе в същия ден митинг край Министерството на правосъдието във Вашингтон в 12:00 ч. местно време, призовавайки главния прокурор Мерик Гарланд да оттегли обвиненията срещу Асандж. В САШ ще бъдат организирни и други митинги.

В Австралия, родната страна на Асандж, са планирани няколко действия, включително формирането на човешка верига, започваща от Princes Bridge, Southbank, в Мелбърн в 11 сутринта.

Още над двадесет прояви ще се проведат по целия свят, за да се иска освобождаването на Асанж, – от човешка верига около парламента в Уелингтън, Нова Зеландия, до шествие, което ще премине от посолството на Обединеното кралство до посолството на САЩ в Мексико.

МФЖ е сериозно обезпокоена от въздействието на продължаващото задържане на Асанж върху свободата на медиите и правата на всички журналисти по света. Федерацията стартира глобална кампания, призоваваща правителството на САЩ да оттегли всички обвинения срещу него и моли всички медийни синдикати и организации за свобода на печата да настояват пред своите правителства да осигурят освобождаването на Асанж. Независимо от личните възгледи, екстрадирането му ще има смразяващ ефект, като всички журналисти и медийни работници ще бъдат изложени на риск.“

На 5 октомври и българката Костадинка Кунева, която беше евродепутатка от гръцката партия „Сириза“, също призова за международна мобилизация в подкрепа на Асандж на 8 октомври.

„За освобождаването на Джулиан Асандж“ е озаглавила Костадинка Кунева публикацията си във Фейсбук по темата. Тя съобщава, че пред британското посолство в Атина на 8 октомври от 14 часа ще се състои демонстрация с искания за освобождаване на Джулиан Асандж. Припомнена е и фразата на Асандж: „Можем да се борим с несправедливостта, само когато тя бъде разкрита.“

Кунева пише още:

„Дванадесет години преследване, дванадесет години законов тормоз, дванадесет години затвор… От 2010 г. насам австралийският журналист Джулиан Асандж понася отмъщението на Вашингтон и неговите слуги. Какво е направил?

„Уикилийкс“ е медийна компания, основана през 2006 г. Тя публикува, наред с други неща, изобличаващи американски действия доказателства, получени благодарение на информатора от американската армия Челси Манинг. Това са военни престъпления в Ирак и Афганистан, груби нарушения на човешките права в Гуантанамо, цинизъм в американската дипломация и много други.

Джулиан Асанж е преследван, измъчван и клеветен заради изпълнението на мисията си на журналист и изтичането на информация от обществен интерес. В продължение на три години и половина, с влошено здравословно състояние, той е държан в затвора с повишена степен на сигурност „Белмарш“ в Обединеното кралство, в очакване да научи кога ще бъде екстрадиран от Лондон в Съединените щати, където е изправен пред присъда до 175 години. за „шпионска дейност“.

Законовите пътища за избягване на екстрадицията му са ограничени… Освен, че е огромна несправедливост спрямо един човек и семейството му, обвинението срещу Джулиан Асандж е опит за криминализиране на разследващата журналистика. Атакувано е правото на информация и да бъдеш информиран. Това е опит да се сплаши както пресата – особено журналистите, които биха могли да се изкушат да имитират работата на Асанж и „Уикилийкс“ – така и потенциални податели на сигнали и свидетели от обществен интерес.

Ако получилият международна известност австралийски журналист, който е публикувал в Европа, бъде изправен пред американски съд и осъден съгласно американското законодателство, кой тогава ще се осмели да разкрие информация, която може да разстрои американските управляващи? Само широкомащабна международна мобилизация може да спре това.

Мексико, чрез своя президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, вече предложи политическо убежище на Асандж. Тази събота, на 8 октомври, жива верига ще обгради британския парламент в Лондон, за да поиска освобождаването на Джулиан Асанж. Над 3500 души вече са се записали за участие.

Наред с това страхотно действие ще се проведат множество срещи по целия свят. Във Франция Комитетът за подкрепа на Асандж и тридесет и седемте организации и медии, които са подписали „Парижкия апел за Джулиан Асандж“, ще се срещнат в 14 часа до Статуята на свободата, която стои и Париж, в 15-и район. Ще говорят журналисти, адвокати, представители на работниците и синдикатите, депутати, членове на движения.

В Атина са поканени всички, които са загрижени за случая с Асандж: журналисти, работници, безработни, членове на движения, синдикалисти, артисти, студенти, университетски дейци, държавни служители, представители на клубове и колективи, организации, партньори, граждани – всеки, чията съвест ще го призове да отиде в събота от 14:00 часа пред британското посолство (ул. „Плутархос“ 8 и бул. „Кралица София“).

Това ще е проява в защита на свободата на печата. Отстояваща правата на човека. В името на демократичните идеали. За правдата и истината. Джулиан Асанж трябва да бъде освободен, защитен и обезщетен.“

7 октомври 2022 г.

От сайта „Барикада“
https://baricada.org/2022/10/07/assange-bas-sbj-ifj-protest-sofia/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук